ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ένα βίντεο “περίπατος” στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας (διάρκεια 4.16 λεπτά)
Τα Άνω Δολιανά είναι πετρόχτιστο χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1050 μέτρων στην επαρχία Βόρειας Κυνουρίας της Αρκαδίας, χτισμένο μέσα στα έλατα και στις καστανιές . Το χειμώνα κατοικείται από λιγοστούς οικιστές, καθώς οι περισσότεροι διαχειμάζουν στα Κάτω Δολιανά και αρκετοί επιστρέφουν στο χωριό την άνοιξη. Στην απογραφή του 2011 είχε 90 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη και κατά το χειμώνα δέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Κοντά στην κοινότητα βρίσκονται αρχαία λατομεία που παράγουν το ομώνυμο τοπικό μάρμαρο Δολιανών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε -μεταξύ άλλων- στην κατασκευή του Ναού Επικούριου Απόλλωνα, τον Αρχαίο Ναό Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και πιθανώς στη Βάση της Μαντίνειας. Πριν από αρκετά χρόνια, το ορεινό κλίµα των Άνω ∆ολιανών υποχρεώνει τους κατοίκους να διπλοκατοικούν: Το χειµώνα κατέβαιναν µε τα κοπάδια τους στα Κάτω ∆ολιανά -διατηρητέος παραδοσιακός οικισµός- µόλις 120 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έξω από το Άστρος. Επέστρεφαν στο χωριό τους την άνοιξη μαζί με τα νοικοκυριά τους. Μάλιστα στις 23 Απριλίου μεταφέρουν εδώ και και την εικόνα του προστάτη του χωριού, Αγίου Γεωργίου.
Αξιοσημειωτη ειναι επισης η παραγωγη και η συγκομιδη καστανου,κερασιου και βυσσινου καθως επισης και η σταδιακη αναπτυξη της μελισσοκομιας
Είναι αμφιθεατρικό και περιβάλλεται από μικρούς καταρράκτες ενώ διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και πλακοστρωτους δρομους.
Πλέον τα Δολιανά είναι ένα χειμερινό θέρετρο και δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Αξίζει να περπατήσετε μέσα στο δάσος και να αφεθείτε στις μυρωδιές, στους ήχους των πουλιών και σε δεκάδες είδη μανιταριών που θα δείτε στο προσβάσιμο μονοπάτι. Εμείς περπατήσαμε σε ένα από τα πολλά μονοπάτια, σε ένα μαγευτικό φθινοπωρινό τοπίο μέσα στο δάσος και επισκεφτήκαμε το ολοκαίνουργιο Ιστορικό και Εθνογραφικό μουσείο Δολιανών “Το ταμπούρι του Νικηταρά” .
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΟΛΙΑΝΩΝ
Στις 18 Μαΐου του 1821 δόθηκε η Μάχη των Δολιανών κοντά στο χωριό. Στη συγκεκριμένη μάχη, ο Νικηταράς, που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους που επιτίθενται με πυροβολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτή τη μάχη ο Νικηταράς πήρε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» διότι σύμφωνα με την παράδοση έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του.
Στις 23 Μαΐου του 2015 εγκαινιάστηκε το «Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο Δολιανών», αφιερωμένο στην ιστορική μάχη που διεξήχθη στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη λαογραφία της καθημερινότητας της περιοχής. Έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικότητας των Δολιανών εντάσσοντας μέσα σε αυτό ιστορικά κειμήλια του πολέμου αλλά και λαογραφικά στοιχεία της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΟΛΙΑΝΩΝ
Στεγάζεται στην οικία Χριστοφίλη, ένα από τα σπίτια στα οποία ταμπουρώθηκαν οι Έλληνες αγωνιστές, περιστατικό από το οποίο η οικία βαφτίστηκε «Το ταμπούρι του Νικηταρά».
Οι κάτοικοι της περιοχής το αγκάλιασαν απο την πρώτη στιγμή και με προσπάθειες κατάφεραν να το λειτουργήσουν και να το κρατούν ανοιχτό για το κοινό. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στη Μάχη των Δολιανών και τον Άγιο Γεώργιο και ο επάνω όροφος περιέχει λαογραφικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν τα επαγγέλματα του χθές και του σήμερα. Επίσης στο πρώτο όροφο γίνεται και προβολή από την αναπαράσταση της μάχης η οποία γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια εορτασμού της επετείου.
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΔΟΛΙΑΝΩΝ
Κάθε χρόνο η Βόρεια Κυνουρία γιορτάζει την Επέτειο της Μάχης των Δολιανών
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διοργανώνει εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου της Ιστορικής Μάχης των Δολιανών
Το πρόγραμμα εορτασμού είναι ως εξής: Γενικός σημαιοστολισμός στα Άνω Δολιανά, Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Νικηταρά στα Άνω Δολιανά και κατάθεση στεφάνου. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Δολιανών. Μετάβαση στον Ιερό Ναό και Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας. Συγκέντρωση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων. Επιμνημόσυνη Δέηση. Εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας. Κατάθεση στεφάνων. Εθνικός Ύμνος
ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ: ΘΕΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ
Σκαρφαλωμένα στα 1050 μέτρα αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα σε ένα οικοσύστημα πλούσιο και παρθένο είναι το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάς στο βουνό. Μοδάτος προορισμός τα τελευταία χρόνια για φυσιολάτρες που αναζητούν ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις ακόμα και με τις μηχανές τους (πολλές χωμάτινες διαδρομές). Οι εναλλαγές των εικόνων με τα πετρόχτιστα γεφύρια, τα παραδοσιακά σπίτια, τις πηγές, τα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές, την θέα προς το οροπέδιο της Τρίπολης, εκεί που χάνεται το μάτι το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, ο Χελμός και ο Ερύμανθος μαγεύουν τον επισκέπτη. Επισκεφθείτε τις ρεματιές στο πυκνό από βλάστηση καστανόδασος (μήκους 7 χιλιομέτρων) με ξύλινες κατασκευές από το Δασαρχείο Κυνουρίας και δείτε τον μικρό καταρράκτη στο εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη. Εκτός από την πεζοπορία στο βουνό μπορείτε να ασχοληθείτε και με άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού ακόμα και ιππασία ναι, γιατί υπάρχει και Ιππικός Όμιλος. Παρθένα τοπία και πολλές χωμάτινες διαδρομές. Από το 2015 ο Σύλλογος του χωριού διοργανώνει τον “Ορεινό Ημιμαραθώνιο”, αγώνα 21 χιλιομέτρων τρεξίματος, κατά τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Μία διοργάνωση βουνού η οποία από το 2017 αναβαθμίστηκε και τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.Παράλληλα διεξάγεται και αγώνας 5 χιλιομέτρων για τους λιγότερο έμπειρους δρομείς.
Τα Δολιανά βρίσκονται σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με καστανιές, με βελανιδιές, κερασιές, καρυδιές, πλατάνια και πεύκα, ενώ λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται το καστανόδασος και ο μικρός καταρράκτης στο εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη.
Το όμορφο και πυκνό καστανόδασος, είναι γεμάτο ρεματιές και άφθονα νερά και αποτελεί ιδεώδη αφετηρία για πεζοπορία, αλλά και για άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού και ιππασία. Από την περιοχή περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΑ ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ
Στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη, όταν και ολοκληρώνεται το μάζεμα των καστάνων από τα δέντρα που αφθονούν στο χωριό, διοργανώνεται από την κοινότητα η επονομαζόμενη «Γιορτή Καστάνου» κατά την οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το κάστανο σε πολλές διαφορετικές συνταγές για φαγητά, γλυκά αλλά και λικέρ.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ (διάρκεια 8.57 λεπτά)
Στην καθιερωμένη γιορτή, οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν νόστιμα εδέσματα με βάση τους το κάστανο. Όσοι επισκεφθούν την εκδήλωση, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κάστανα σε… πολλές διαφορετικές εκδοχές. Βραστά, τηγανητά, ψητά, κάστανα, αλλά και τρουφάκια με κάστανο, καταστανοπιτάκια, ακόμα και αγριογούρουνο με κάστανο.Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών και συνδυάζεται εδώ και χρόνια και με τη μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του χωριού- στα κάτω Δολιανά.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Το στοιχείο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2020.
Τα Άνω Δολιανά αποτελούν θερινή κατοικία και τα Κάτω χειμερινή των Δολιανιτών. Στην ετήσια μετοικεσία τους μετέφεραν και την εικόνα του Αη Γιώργη. Σε ανάμνηση αυτού οι κάτοικοι κάθε χρόνο μεταφέρουν την εικόνα από τα Άνω στα Κάτω Δολιανά με τα πόδια, ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια. Η πορεία διαρκεί οχτώ ώρες, με τη συνοδεία πλήθους πιστών.
Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΡΑΣΜΙΟΝ
Συνιστά τη νέα πρόταση απόδρασης στην παρθένα φύση της ορεινής Αρκαδίας.
Στο Εράσμιον το παραδοσιακό συναντά το σύγχρονο δημιουργώντας ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα. Πετρόχτιστο, αρχοντικό και μοντέρνο, μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλλου φυσικού κάλλους, προσφέρει όλες τις ανέσεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Διαθέτει τις μεζονέτες Χάρις και Αίσθησις και τα δωμάτια Ειδυλλιακό, Ρομαντικό και Φλόγινο, καλαίσθητα επιπλωμένα και με σεβασμό στην ποιότητα. Η αρχοντιά της πέτρας, η ζεστασιά του ξύλου, ο φωτισμός σε χαλαρωτικές αποχρώσεις και η ανάλαφρη, σε λιτές γραμμές, διακόσμηση δημιουργούν συνθήκες γαλήνης και ευεξίας. Το τζάκι σε όλους τους χώρους υπόσχεται ρομαντικές στιγμές και βέβαιη απόδραση από την καθημερινότητα.και γύρω από το αναμμένο τζάκι προσφέρεται ένα πλούσιο πρωινό που αποτελείται από χειροποίητα, σπιτικά παραδοσιακά εδέσματα. Στον ίδιο χώρο, τις υπόλοιπες ώρες της μέρας, μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον καφέ, το ποτό ή το τσάι σας, διαβάζοντας ένα βιβλίο από τη μικρή μας βιβλιοθήκη ή παίζοντας με την παρέα σας κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.
Το προσωπικό της 24ωρης ρεσεψιόν μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε δραστηριότητες ιππασίας και ορεινής ποδηλασίας. Υπάρχει δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις. Η Τρίπολη είναι 22 χλμ. μακριά. Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 9,2 για ταξίδι δύο ατόμων.
ΞΕΝΩΝΑΣ 1821 ” Εν Δολιανοίς “
Το boutique ξενοδοχείο μας βρίσκεται στα Άνω Δολιανά μόλις 19 χλμ από την πόλη της Τρίπολης, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στο πανέμορφο βουνό του Πάρνωνα.
Ένας παράδεισος φιλοξενίας στις παρυφές του Πάρνωνα. Το παλιό πέτρινο κτίριο αρχικής κατασκευής το 1852, εναρμονισμένο με το τοπίο, και αφού χρησιμοποιήσαμε ως βασικό υλικό την λευκή μαρμαρόπετρα σε συνδυασμό με το ξύλο, το μετατρέψαμε σε έναν παράδεισο φιλοξενίας για αποδράσεις κοντινές από την Αθήνα, μόλις 1,5 ώρα από την καθημερινότητα. Με μαγευτική θέα στο υπέροχο τοπίο, το ξενοδοχείο μας μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του διατήρησε την παλιά του αίγλη και συνδυάσαμε μια άνετη διαμονή με σύγχρονες ανέσεις.
Με ιστορίες που ξυπνούν από το 1852 και τοίχους που εξακολουθούν να «φυλακίζουν» το γέλιο των παιδιών και τα δάκτυλα των δασκάλων από το πρώτο δημοτικό σχολείο των Άνω Δολιανών, αυτό το πέτρινο ιστορικό κτίριο στέκεται πλήρως αποκατεστημένο, περιμένοντας τα δωμάτια και τις σουίτες του να δώσουν μια ουσιαστικά ποιοτική διάσταση στα χειμερινά σας ταξίδια στην Αρκαδική γη.
Πέτρα, ξύλο και άσπρη μαρμάρινη πέτρα βρίσκουν τη φυσική τους προέκταση στο εξίσου επιβλητικό και ζεστό εσωτερικό, που κυριαρχείται από παραδοσιακά έπιπλα, ξύλινες οροφές, χειροποίητα χαλιά και τα προσεκτικά σχεδιασμένα δωμάτια που εξυπηρετούν τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα – χωρίς όμως να θυσιάζουν για χάρη την παράδοση, τις σύγχρονες ανέσεις που θέλει κάθε σύγχρονος ταξιδιώτης. Το συγκρότημα διαθέτει 4 σουίτες και 6 δωμάτια, όλα με διπλά κρεβάτια. Οι σουίτες, που είναι δύο όροφοι, μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, αφού έχουν 2 διπλά κρεβάτια και ένα σαλόνι. Επίσης διαθέτουν ξεχωριστά μπάνια. Τα δωμάτια διαθέτουν όλες τις ανέσεις ενός καταλύματος πρώτης κατηγορίας. (Ο ξενώνας 1821 έχει σταματήσει να λειτουργεί, αλλά το έχουμε συμπεριλάβει στο αφιέρωμα για λόγους ιστορικούς και σημειολογικούς)
ΚΥΡΑ ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Καφενείο που μετράει 94 χρόνια παρουσίας, και οι ιδιοκτήτες του αγαπούν τα χειροποίητα γλυκά και λικέρ. Δοκιμάστε γλυκά του κουταλιού, καστανόπιτα, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα, και φυσικά τα λικέρ μέσα στα όμορφα ζωγραφισμένο μπουκαλάκια. Θα βρείτε πέρα από το καφεδάκι σας, πίτες σπιτικές και νόστιμους ουζομεζέδες.
ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
Το Δασικό Χωριό Άνω Δολιανά αποτελείται από είκοσι γραφικές ξύλινες μονοκατοικίες, δίχωρες και τρίχωρες όπου μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 8 άτομα. Με κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη και μεγάλο καθιστικό-τραπεζαρία.
Όλες οι μονοκατοικίες διαθέτουν, κεντρική θέρμανση, μπόιλερ και βεράντες από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτικά απέραντη θέα στον Τεγεατικό και Μαντινειακό κάμπο και το βουνίσιο πανόραμα που απλώνεται μπροστά σας- Χτενιάς, Αρτεμίσιο, Μαίναλο, Χελμός, Ζήρεια, Ολίγυρτος, Πάρνωνας δίπλα ο Ταΰγετος.
Λιτά, ήσυχα, ευρύχωρα σπιτάκια αμφιθεατρικά φτιαγμένα σε χώρο 30 στρεμμάτων μια πραγματικά μαγική εικόνα. Στο καθένα ξετυλίγεται η ιδιωτική περιπέτεια του καθενός. Ένα μεγάλο κεντρικό σαλέ όπου στεγάζεται η συνύπαρξη όλων μας.
Σε μια πάμφωτη με τζαμαρίες αίθουσα (το μπαλκόνι του Πάρνωνα) μπορούν οι φιλοξενούμενοι να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με διάφορες ασχολίες. Να διαβάσουν βιβλία από τη βιβλιοθήκη, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να απολαύσουν έναν ζεστό καφέ ή το τσάι τους από τον Πάρνωνα αποκλειστικά! Εδώ σερβίρεται καθημερινά και εκλεκτό πρωινό.
Πλούσια γεύματα με μπουφέ κάθε σαββατόβραδο και τους καλοκαιρινούς μήνες από τα περιβόλια μπορείτε να μαζεύετε μόνοι σας ντομάτες, φασολάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές και διάφορα εποχιακά λαχανικά!
ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΑ ” ΘΟΛΟΣ “
Το Tholos βρίσκεται στα Άνω Δολιανά και διαθέτει κοινόχρηστο lounge, κήπο και βεράντα. Το κατάλυμα προσφέρει εστιατόριο, 24ωρη ρεσεψιόν, υπηρεσία δωματίου και δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους. Ο ξενώνας διαθέτει οικογενειακά δωμάτια. Όλες οι μονάδες του ξενώνα διαθέτουν καθιστικό. Κάθε δωμάτιο στο Tholos περιλαμβάνει επιφάνεια εργασίας, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και ιδιωτικό μπάνιο.
Στο κατάλυμα σερβίρεται ευρωπαϊκό ή à la carte πρωινό. Η περιοχή είναι δημοφιλής για πεζοπορία, ενώ το Tholos παρέχει υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων. Θέα, Θέα σε ήσυχο δρόμο, Αίθριο, Θέα στο βουνό, Βεράντα, Θέα στον κήπο. Διαθέσιμο WiFi σε όλους τους χώρους, Δωρεάν χώρος στάθμευσης,
ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πλάτανος
Εστιατόριο στην είσοδο του χωριού με ποικιλία από πιάτα κρεατικών όπως παιδάκια, πανσέτες, σουβλάκια και ζυγούρι
ΟΝΕΙΡΟΛΌΓΙΟ
“Ψαγμένο cafe μεζεδοπωλείο. “Ένα κουκλίστικο καφέ”
ΔΡΑΓΟΥΝΙ
Το Δραγούνι (ή και Δραγούμη) είναι μικρός οικισμός της Βόρειας Κυνουρίας στο Νομό Αρκαδίας. Υπάγεται στην τοπική κοινότητα Δολιανών. Βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας, επάνω στην επαρχιακή οδό Τρίπολης-Καστρίου και 5 χιλιόμετρα πριν το τελευταίο. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τα Άνω Δολιανά.
ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ ΔΡΑΓΟΥΝΙ
Στο Δραγούνι λειτουργεί παραδοσιακή ταβέρνα (με πολύ καλές κριτικές από όλους τους τουριστικούς οδηγούς) που μπορείτε να απολαύσετε τα αγαθά της μεσογειακής και παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Γίδα βραστή, κόκορας χωριάτικος, αρνάκι φούρνου, κουνέλι κρασάτο, χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα, ψητά της ώρας σε κάρβουνο. Χόρτα τσιγαριστά ή άγρια με παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας και ποικιλία σαλατών. Παραδοσιακές πίτες όπως τυρόπιτα με ανθότυρο και σουσάμι, χορτόπιτα στριφτή ή τραχανόπιτα. Βαρελίσιο κρασί και παραδοσιακά γλυκά συνοδεύουν το γεύμα σας.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΜΜΟΣ
ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας και ο μάγειρας πίσω απο τα εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα
ΚΟΥΒΛΗΣ
Οικισμός λίγων σπιτιών, πέντε περίπου χιλιόμετρα από τα Άνω Δολιανά, και την έναρξη της περιήγησής μας στα όμορφα Καστριτοχώρια του Πάρνωνα.
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΥΒΛΙΩΤΙΣΑ
Τα εννιάμερα της Παναγίας στη Παναγία τη Κουβλιώτισα
Τι είναι τα εννιάμερα της Παναγίας
Ο όρος «Απόδοσις» κατά την εκκλησιαστική παράδοση σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Είναι συνήθεια που παρέλαβαν οι Χριστιανοί από τους Ιουδαίους. Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα εννιάμερα της Παναγίας, και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου. Πολλές εκκλησίες, ξωκλήσια και ιερές μονές σε όλη την χώρα τιμούν αύριο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τα εννιάμερα της Παναγίας.
Πολλές εκκλησίες, ξωκλήσια και ιερές μονές σε όλη την χώρα τιμούν αύριο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τα εννιάμερα της Παναγίας.Κάποια από αυτά είναι η Παναγιά του Μαλίκη, του Χάρου, η Παναγία η Εννιαμερίτισα, η Παναγία στη Γραβά της Πάτμου, της Φλαμπουριανής, η Παναγία της Ελεούσα στο Κάστρο στην Κύθνο, της Παντάνασσας στους Αρκούς (Λειψοί), η Φανερωμένη στην Σαλαμίνα, αλλά και στη Σάμο, στην Κάρπαθο, στη Σύμη, στο δικό μας Κούβλη αλλά και σε κάθε νομό της χώρας τιμάται η χάρη Της. Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας».
Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους.
ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Δημιουργός του κρασιού είναι ο Κύπριος οινολόγος και οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος. Μετά από σπουδές οινολογίας στη Βουργουνδία, γιατί όπως μας λέει «η Βουργουνδία είναι η άλλη σωστή άποψη του κρασιού και πιο κοντά στη φιλοσοφία μου ήταν το Βουργουνδέζικο στυλ» το 1982 ήρθε στην Ελλάδα, στην Αρκαδία συγκεκριμένα στην Κεντρική Πελοπόννησο και για δέκα χρόνια συνεργάστηκε με γνωστούς οινοποιούς διερευνώντας τις ποιοτικές δυνατότητες του Μοσχοφίλερου
Το Κτήμα Τσέλεπου ιδρύθηκε το 1989, από τον οινολόγο Γιάννη Τσέλεπο, ο οποίος αφού μελέτησε επί δεκαετία τον αρκαδικό αμπελώνα, επέλεξε για την εγκατάστασή του οινοποιείου του τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Το Κτήμα Τσέλεπου διαθέτει 450 στρέμματα αμπελωνες σε υψόμετρο 750μ. στο οροπέδιο της Μαντινείας, όπου εκτός από το μοσχοφίλερο (ΠΟΠ Μαντίνεια), καλλιεργεί και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου.
Το Κτήμα Τσέλεπου είναι «φυτεμένο» μέσα στα αμπέλια της Μαντινείας, έχει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξαιρετικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλού επιπέδου καθώς και για την παραγωγή αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Το Κτήμα Τσέλεπου έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά με βάση τα παραδοσιακά βιομηχανικά κτίσματα του 19ου αιώνα στην Πελοπόννησο όπως οι παλιές σταφιδαποθήκες. Στο Κτήμα Τσέλεπου μπορείτε να απολαύσετε έναν υπέροχο περίπατο ανάμεσα στους αμπελώνες με ξεναγούς τους ανθρώπους του κτήματος, να επισκεφτείτε το μοναδικό ανακαινισμένο νερόμυλο της προεπαναστατικής περιόδου και το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγ. Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, με την εξαιρετική θέα στο οροπέδιο της Μαντινείας.
Το Κτήμα Τσέλεπου είναι ανοιχτό για επισκέψεις όλο το χρόνο, μόνο κατόπιν συνεννόησης και εκτός Κυριακών, Ξενάγηση Σε αμπελώνα, οινοποιείο, χώρο γευσιγνωσίας, κελάρι. Το Κτήμα Τσέλεπου διαθέτει ειδικό πωλητήριο κρασιών (πουλάει με έκπτωση περίπου 20-30% στις τιμές αγοράς).
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ