Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥ

«Κατάρα του Τράγου»: Η πιο μακροχρόνια κατάρα στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού
Η «κατάρα του τράγου» κυνηγoύσε την ομάδα των Σικάγο Καμπς απο τις 6 Οκτωβρίου του 1945 μέχρι και το 2016. Από το 1945 που έφτασε στον τελικό του World Series, κατάφερε να πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα στις 3 Νοεμβρίουωτο 2016! Πίσω από την περίφημη κατάρα που κράτησε για 71 χρόνια, κρύβεται ένας Έλληνας…
Η «Κατάρα του Τράγου», όπως έχει μείνει στην ιστορία, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς αστικούς μύθους στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας δούμε όμως πως γεννήθηκε αυτός ο μύθος.
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο νεαρός Βασίλης Σιάνης από την Αρκαδία (Παλαιόπυργο), αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Η πόλη που επέλεξε για να ζήσει ήταν το Σικάγο.
Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς κάνει πράξη το αμερικάνικο όνειρο. Το 1934 αγοράζει το εστιατόριο Lincoln Tavern για 205 δολάρια και το μετονομάζει σε Billy Goat Tavern. Σύντομα το μαγαζί γέμιζε με την υψηλή κοινωνία της πόλης. μασκότ του μαγαζιού ήταν ο Μέρφι, ένας συμπαθέστατος τράγος, που είχε σωθεί από βέβαιο θάνατο όταν τον βρήκε ο Σιάνης και τον περιέθαλψε.

Ο Σιάνης (που στην Αμερική από Βασίλης έγινε Μπίλι), ήταν οπαδός των Δημοκρατικών και των Σικάγο Καμπς. Συνήθιζε να παρακολουθεί τα παιχνίδια των Καμπς από το θεωρείο του, παίρνοντας μαζί και τον Μέρφι, τον τράγο! Ο «Μέρφι» ο τράγος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς της ομάδας και ουσιαστικά αποτελούσε, κατά κάποιο τρόπο, την «μασκότ» των Σικάγο Καμπς και το γούρι τους. Μάλιστα, πριν από τα εντός έδρας παιγνίδια των Καμπς, ο Μέρφι έκανε το γύρο του γηπέδου με τον κύριό του, ενώ ο τράγος «κουβαλούσε» διαφημίσεις για το εστιατόριο, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο.

Το 1945 οι Καμπς έφτασαν στον τελικό του World Series. Μιλάμε για μια μεγάλη διάκριση για οποιονδήποτε αθλητή. Με αντίπαλο τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς, έσπασαν την έδρα του αντιπάλου και προηγούνταν με 2-1, θέλοντας ακόμα 2 νίκες. Στις 6 Οκτωβρίου του 1945, στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, οι Τάιγκερς προηγούνταν 4-1 στην έβδομη περίοδο (έχει 9 συνολικά) και τα νεύρα ήταν τεντωμένα. Ο Μέρφι με τον Σιάνη βρίσκονταν στο θεωρείο, με τον τράγο να αποφασίζει ότι πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Η οσμή απλώθηκε στο θεωρείο και οι παρευρισκόμενοι δυσφόρησαν. Ο ιδιοκτήτης των Κάμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ, φώναξε την ασφάλεια για να πετάξει έξω τον τράγο. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή. Άρχισε να φωνάζει και ήταν τότε που είπε: «Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!».

Σύμφωνα με μία μαρτυρία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Chicago Sun, ο τράγος δεν μπήκε ποτέ στο στάδιο. Τον έδεσαν έξω απ’ το γήπεδο και ο Σιάνης είδε μόνος του τον αγώνα, αφού απείλησε ότι θα έκανε μήνυση για την προσβολή. Η οικογένεια του Σιάνη, βέβαια, υποστηρίζει πως μετά τον αγώνα, έστειλε τηλεγράφημα στον ιδιοκτήτη της ομάδας, το οποίο έγραφε: «Θα χάσετε αυτό το πρωτάθλημα και δεν κερδίσετε άλλο πρωτάθλημα ποτέ ξανά. Δεν θα κερδίσετε γιατί προσβάλλατε τον τράγο μου»….

Η κατάρα φαίνεται πως έπιασε. Ο Σιάνης δεν ξαναπάτησε το πόδι του στο γήπεδο μέχρι το θάνατο του σε βαθιά γεράματα στις 22 Οκτωβρίου 1970. Από το επόμενο κιόλας ματς, ξεκίνησε η κάτω βόλτα για την ομάδα του Σικάγο. Οι Καμπς έχασαν εκείνο το πρωτάθλημα από τους Τάιγκερς με 4-3 και χρόνο με τον χρόνο κατέρρεαν, περνώντας τελικά στην αφάνεια και από τότε δεν ξαναπήγαν σε τελικό μέχρι το 2016! Η «κατάρα του τράγου», όπως έμεινε στην ιστορία, έγινε αντικέιμενο χλευασμού όταν κάποιοι ήθελαν να πικάρουν τους οπαδούς των Καμπς.

Τα 71 χρόνια που ακολούθησαν, οι οπαδοί των Καμπς παρακάλεσαν τον ανιψιό του, Σαμ Σιάνη (το Billy Goat έχει γίνει πια αλυσίδα εστιατορίων), να σπάσει την κατάρα. Έφεραν μάλιστα και τράγους στο γήπεδο μπας και δουν άσπρη μέρα. Τίποτα. Το 2011, μία ομάδα οπαδών ίδρυσε φιλανθρωπικό οργανισμό που έστελνε κατσίκια σε οικογένειες σε υπανάπτυκτες χώρες, για να τους παρέχουν φαγητό και γάλα. Ήλπιζαν ότι βοηθώντας άλλους ανθρώπους, θα βελτίωναν και τις επιδόσεις της αγαπημένης τους ομάδας. Μάταια όμως.

Αλλά όπως έσπασε και η κατάρα του Bambino για τους Ρεντ Σοξ (εκείνη κράτησε 85 χρόνια), έτσι το 2016 ήρθε η στιγμή να σπάσει και αυτή. Οι Σικάγο Καμπς έφτασαν στον τελικό του World Series και επικράτησαν με 4-3 των Κλίβελαντ Ίντιανς, ενώ έχαναν με 3-1!

Το 2016 στις 3 Νοεμβρίου όταν η ομάδα κατέκτησε μετά από 71 χρόνια τον τίτλο του πρωταθλητή, λένε πως η κατάρα έσπασε, αφού ακολούθησαν την προτροπή του Σιάνη που είχε πει ότι ο μοναδικός τρόπος να λυθεί η κατάρα ήταν ένας: οι ιδιοκτήτες του σταδίου να επιτρέψουν την είσοδο στα κατσίκια όχι με κάποιον απώτερο σκοπό, αλλά επειδή το επιθυμούσαν πραγματικά….

Μήπως δεν έφταιγε η κατάρα και απλά οι Καμπς έπρεπε να φτιάξουν μια καλή ομάδα;

Κανείς δεν θα μάθει ποτέ…

Ο ανιψιός του Βασίλη Σιάνη, Σαμ (αριστερά) μπροστά στην περίφημη ταβέρνα μαζί με τον Άλεξ Γιαννούλια (υπουργό Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόις) στην προεκλογική του εκστρατεία το 2010 – Πηγή: Getty Images / Scott Olson)

ΠΗΓΕΣ
1. klarinogr.blogspot.com 2. rebetiko.sealabs.net 3. gazzetta.gr 4. www.e-daily.gr 5. www.cnn.gr