Η ταμπακιέρα
Στίχοι: Γιώργος Γιαννακόπουλος & Μίμης Τραϊφόρος
Μουσική: Ιωσήφ Ριτσιάρδης
Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Βέμπο
Η Βίκυ Μοσχολιού στα ” Αρχοντορεμπέτικα” 1980
σε ενορχήστρωση Λουκιανού Κηλαηδόνης
Στίχοι
Τι μου τη χάρισες αυτή τη ταμπακιέρα
αφού για μένα πονηρά έχεις σκεφτεί
Κι αφού στο βάθος θέλεις να με κάνεις πέρα
τι μου τη χάρισες την ταμπακιέρα αυτή;
Την ταμπακιέρα σου δεν έπρεπε να πάρω
γιατί τη βλέπω και βαθιά μελαγχολώ
Μέχρι που σκέφτομαι να κόψω το τσιγάρο
για να σε διώξω μια στιγμή απ’ το μυαλό.
Ποτέ δε μ’ άφησες να δω μιαν άσπρη μέρα
και σου γουστάρει πάντα να με τυραννάς
Κι ίσως μου χάρισες αυτή την ταμπακιέρα
για να μου γίνει και το κάπνισμα βραχνάς.
Σχόλια
Στις αρχές του 1950 η Σοφία Βέμπο, που μεσουρανεί την περίοδο αυτή στο ελαφρό μουσικό θέατρο,παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αποκτήσει τη δική της καλλιτεχνική στέγη. Το 1950 αποκτά το θερινό κινηματοθέατρο Ερμής, το μετονομάζει σε θέατρο Βέμπο και στεγαζει σ΄αυτο τις θεατρικές της δραστηριότητες.Ένα θέατρο το οποίο βρίσκεται σε μια καλλιτεχνική γειτονιά αφού περιτριγυρίζεται από τα θέατρα Περοκέ, Σαμαρτζη, Αθήναιον καθώς και το Λυρικόν.
Η πρεμιέρα στο θέατρο πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1950 με την επιθεώρηση «Βίρα τις Άγκυρες» και συγγραφείς ήταν οι Μίμης Τραϊφόρος και Γιώργος Γιαννακόπουλος. Σκηνογράφος της παράστασης ανέλαβε ο Γιώργος Ανεμογιάννης αν και αρχικά, η πρότασή της Σοφίας Βέμπο για συνεργασία τον βρίσκει διστακτικό, ωστόσο η επιμονή της, αλλά και η μεσολάβηση της Μαρίκας Κοτοπούλη τελικά τον πείθουν. Έτσι, το καλοκαίρι του 1950 ανεβάζουν μαζί το έργο «Βίρα της Άγκυρες», όπου χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά τρεις εντυπωσιακές αυλαίες αντί για μία και κανονικοί θεατρικοί προβολείς. Πρόκειται για μία παράσταση-σταθμό στην ελληνική επιθεώρηση με τεράστια επιτυχία, η οποία θα καθιερώσει στο θέατρο τα φαντασμαγορικά θεάματα.
Σύμφωνα με όσα καταγράφει ο Λεωνίδας Αγγέλου (πρώην πλοίαρχος Ε.Ν., φιλότεχνος-συλλέκτης)
” Για τις ανάγκες της επιθεώρησης ο Ιωσήφ Ριτσιάρδης, από τους πιο καλλιεργημένους μουσικούς της εποχής εκείνης και μοναδικός ενορχηστρωτής, με σπουδές στην Ευρώπη, της έγραψε τέσσερα τραγούδια ανάμεσα στα οποία και η περίφημη «Ταμπακιέρα» σε με τους στίχους του Γιώργου Γιαννακόπουλου. Ο συνθέτης ήταν προβληματισμένος για τους στίχους αλλά με τη Σοφία δίπλα του που ήταν ξετρελαμένη με τους στίχους, γεννήθηκε το πρώτο αρχοντορεμπέτικο. Ο Τραϊφόρος είχε γίνει έξω φρενών που η Σοφία επέμενε να τραγουδήσει ένα τέτοιο χασικλοτράγουδο. Αυτό ήταν και το τελευταίο τραγούδι που τραγούδησε η Βέμπο στην παράσταση. Η σκηνή ήταν ως εξής: κάποια στιγμή που έκλεισε η αυλαία για αλλαγή σκηνικού, άρχισε η ορχήστρα την εισαγωγή του τραγουδιού, εμφανίστηκε η Βέμπο φορώντας μαύρη σατέν εφαρμοστή τουαλέτα με άνοιγμα στην πλευρά του αριστερού ποδιού απ’ όπου φαινόταν η καλτσοδέτα της ζαρτιέρας που συγκρατούσε μια ασημένια ταμπακιέρα. Τα μαλλιά της κάλυπταν το μισό της πρόσωπο και με ύφος μπλαζέ έκανε μερικά βήματα προς το μέσο του προσκηνίου, ενώ η ορχήστρα συνεχίζει να παίζει την εισαγωγή. Στη συνέχεια έπιασε την ταμπακιέρα, τράβηξε ένα τσιγάρο, το έφερε στο στόμα της και βγάζοντας από τον κόρφο της ένα κουτί σπίρτα το άναψε με μια μοναδική κίνηση. Το κοινό σάστισε στο άκουσμα της εισαγωγής στο ρυθμό του χασάπικου σε συνδυασμό με την εμφάνιση της Σοφίας. Δεν μπορούσε να τη συνδέσει με αυτό το είδος της μουσικής που εκείνη την εποχή ακόμη εξακολουθούσε να θεωρείται περιθωριακή. Κάποια στιγμή η Βέμπο μπήκε στο τραγούδι. Μόλις τελείωσε το κοινό ξέσπασε σε ένα ξέφρενο χειροκρότημα φωνάζοντας «όλο» και «μπις». Η Σοφία το ξανατραγούδησε κάνοντας τέσσερα μπις, και κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση έφυγε από τη σκηνή μέσα σε ένα καταιγισμό χειροκροτημάτων και επευφημιών. Έτσι η Βέμπο το 1950 δεν θεμελίωσε μόνο το θέατρό της αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο σε ένα είδος τραγουδιού που σύντομα θα γνώριζε μεγάλη άνθηση.”
\LP, Album ” Το τραμ το τελευταίο και άλλα αρχοντορεμπέτικα ” 1980
Ένα τραγούδι που οι περισσότεροι λανθασμένα θεωρούν ότι ανήκει στη Βίκυ Μοσχολιού, που λόγω της σπουδαίας ερμηνείας της και της εξ ίσου επιτυχημένης ενορχήστρωσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη πήρε τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία κλασικά αρχοντορεμπέτικα τραγούδια.
Πηγές
angelouleonidas.wordpress.com
el.wikipedia.org
Καλή Ακρόαση