Ο ΕΛΛΗΝΑΣ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ»  ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ / TOM CARVEL 

TOM CARVEL (ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ)
(14 Ιουλίου 1906 – 21 Οκτωβρίου 1990)
Ο «βασιλιάς του παγωτού» της Αμερικής ήταν ο Έλληνας, Τομ Κάρβελ. Έφθασε τα 700 υποκαταστήματα και έκανε τεράστια επιτυχία όταν για κάθε παγωτό δώριζε άλλο ένα! Ακόμη και σήμερα είναι το κορυφαίο παγωτό στις ΗΠΑ…

Ο Θωμάς Καρβέλας, γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε με τους γονείς του στη Νέα Υόρκη και όπως οι περισσότεροι ομογενείς, όταν πια μεγάλωσε, προσπαθούσε να κερδίσει τα προς το ζην, κάνοντας πολλές διαφορετικές δουλειές, μεταξύ των οποίων ήταν ντράμερ σε μία μπάντα και οδηγός-δοκιμαστής για αυτοκίνητα μάρκας Studebaker.

Οταν διαγνώστηκε με φυματίωση και οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μετακομίσει σε μια περιοχή εκτός της Νέας Υόρκης. Τελικά αποδείχτηκε ότι η γνωμάτευση του γιατρού ήταν λανθασμένη.
Στα 26 του μετακόμισε στο Γουεστσέστερ όπου έπιασε δουλειά ως οδηγός σε φορτηγό που μετέφερε παγωτά. Και αυτή η δουλειά ήταν η αρχή της μετέπειτα καθιέρωσής του. Μάλιστα, χρειάστηκε να δανειστεί 15 δολάρια από τη σύζυγό του για να αγοράσει το δικό του φορτηγάκι και να βγει στους δρόμους, πουλώντας παγωτό.

Μέχρι που ένα σκασμένο λάστιχο, του έδωσε τη μεγάλη ιδέα…
Ήταν καλοκαίρι του 1934, όταν ο Κάρβελ οδηγούσε το φορτηγάκι του στους δρόμους της της Νέας Υόρκης. Μία πολύ ζεστή ημέρα,Το Σαββατοκύριακο, της Ημέρας μνήμης για τους Αμερικάνους, το φορτηγάκι του έπαθε λάστιχο και το παγωτό που μετέφερε, κινδύνευε να λιώσει κάτω από τον καυτό ήλιο. Έτρεξε, λοιπόν, σε ένα κοντινό κατάστημα πώλησης κεραμικών ειδών, προκειμένου να προμηθευτεί ηλεκτρικό ρεύμα και να σώσει το εμπόρευμά του.
Όταν επέστρεψε στο φορτηγό του, είδε πολύ κόσμο να έχει μαζευτεί και να ρωτάει τι είδους “μαλακό παγωτό” είναι αυτό. Ο Τομ, άδραξε την ευκαιρία, έστησε έναν πρόχειρο πάγκο και άρχισε να πουλάει το παγωτό. Μέχρι τότε στην Αμερική το παγωτό ήταν αποκλειστικά σκληρής υφής και οι νέοι του “πελάτες” είχαν ενθουσιαστεί με τη νέα καινοτομία.

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε τεράστια ουρά, ο Τομ ξεπούλησε το παγωτό και έβγαλε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 3.500 δολαρίων, που σε σημερινή αξία ξεπερνά τα 65.000 δολάρια.

Το πρώτο κατάστημα παγωτού Carvel…
Ο Τομ δύο χρόνια αργότερα, το 1936, αγόρασε το εργαστήρι κεραμικής από το οποίο προσπάθησε να προμηθευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, το μετέτρεψε στο πρώτο του σταθερό σημείο πώλησης παγωτού “Carvel” και σύντομα τελειοποίησε την ιδέα του, αφού χάρη στις μηχανικές του γνώσεις έφτιαξε μια μηχανή που διατηρούσε το –φτιαγμένο με ζαχαροπλαστική κρέμα– παγωτό σε μαλακή υφή και κατοχύρωσε την συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία. Ο πρώτοι που είχαν φτιάξει το γνωστό παγωτό μηχανής ήταν οι Βρετανοί χημικοί, αλλά ο Κάρβελ είχε δημιουργήσει ένα μηχάνημα από το οποίο αντλούσε το παγωτό….

Το παγωτό αυτό ήταν ξεχωριστό καθώς όλα τα παρόμοια γλυκίσματα της εποχής ήταν σκληρά. Το μηχάνημα του Τομ διατηρούσε το μείγμα με κρέμα ζαχαροπλαστικής που επινόησε ο ίδιος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς όμως να παγώνει τελείως. Στην πραγματικότητα, ο Τομ Κάρβελ ήταν ο πρώτος γνωστός άνθρωπος στον κόσμο που επινόησε αυτό που πλέον γνωρίζουμε ως«παγωτό μηχανής».

Ο Τομ δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για το παγωτό, καθώς είναι ένα μύθος στο χώρο της επιχειρηματικότητας καινοτομώντας και σε κάτι άλλο. Ήταν ο πρώτος που έφερε τη λογική του “Buy one, get one free” ή αλλιώς “1+1” στην αγορά. Αύξησε την τιμή του παγωτού και έδινε με κάθε παγωτό δώρο άλλο ένα στον πελάτη, δημιουργώντας του έτσι την ψευδαίσθηση ότι αγοράζει και απολαμβάνει κάτι φθηνότερο.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρηση του Κάρβελ άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία. Ξεκίνησε να πουλά τις θαυματουργές μηχανές του σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, αλλά και να επισκέπτεται προσωπικά όλους τους πελάτες του για να τους εκπαιδεύσει, δείχνοντας τους τη σωστή χρήση της μηχανής. Εξελίχθηκε σε έναν από τους προδρόμους του τύπου εμπορικής ανάπτυξης που ονομάζουμε franchise. Το 1947 κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα της αλυσίδας του, ιδρύοντας παράλληλα δική του σχολή, όπου εκπαίδευε τους καινούργιους υπαλλήλους.Το 1947 επίσης πούλησε το πρώτο του Franchize. Μεταξύ άλλων ήταν ο πρώτος που έφτιαξε παγωτό σάντουιτς και επετειακά παγωτά και άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ παγωτού.
Τα καταστήματα Carvel έφτασαν τα 700 μέχρι το 1981 και ο Τομ Κάρβελ έγραψε ιστορία στην Αμερική.

Ο Κάρβελ έγραψε ιστορία στις ΗΠΑ και λόγω της μαεστρίας του σε επίπεδο μάρκετινγκ.Ο Κάρβελ είχε γαλανά μάτια και μουστάκι και ήταν ο ιδανικός παγωτατζής για τα παιδιά. Πίστευε ότι η εικόνα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων και γι’ αυτό ήταν ο πρώτος γενικός διευθυντής εταιρείας που πρωταγωνιστούσε σε διαφημιστικά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Το 1985 ο Κάρβελ ήταν ήδη γνωστός σε όλη την Αμερική. Τότε είχε αναφέρει στους Τάιμς: «Μπορείς να βάλεις ένα ψηλό, όμορφο εκφωνητή με την τέλεια φωνή, την τέλεια προφορά και την τέλεια γραμματική. Αλλά πολλοί λίγοι αγοραστές παγωτού μοιάζουν με αυτούς. Τα διαφημιστικά μας απευθύνονται σε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς, μιλούν σαν και εμάς και ακούγονται σαν και εμάς». Βέβαια πολύ πιο… αφοπλιστική ήταν η απάντηση του όταν χρόνια νωρίτερα είχε ρωτηθεί για ποιο λόγο αποφάσισε να γίνει ο ίδιος το κεντρικό πρόσωπο της εταιρίας. «Δεν μπορούσα να βρω κάποιον φθηνότερο από εμένα…»

Ο άνδρας με τα γαλανά μάτια και το λευκό μουστάκι εξελίχθηκε σε καλτ φιγούρα της αμερικανικής τηλεόρασης. Τα παγωτά του εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικές σειρές και σε επεισόδια των Simpsons, όπου έχει υπάρξει και επεισόδιο με μίμησή του. Ομοίως και σε ένα σκετς της εκπομπής SNL.

Ο Τομ Κάρβελ παντρεύτηκε την Agnes

Ο Τομ Κάρβελ με τη σύζυγό του Agnes το 1969

Με τη γυναίκα του δεν απέκτησαν παιδιά. Ο Κάρβελ πούλησε την εταιρεία του 1989 και ένα χρόνο αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Άφησε πίσω του μια αμύθητη περιουσία, ένα τεράστιο brand που διέθετε 400 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και ένα μύθο επιχειρηματικότητας που διδάσκεται μέχρι και σήμερα σε επιχειρηματικά σεμινάρια στην Αμερική.
Λίγες μέρες πριν το θάνατό του είχε αναφέρει σε στενά του πρόσωπα ότι η γραμματέας του και ο δικηγόρος του μηχανορραφούσαν εναντίον του….

Τελικά δεν κατάφερε να αλλάξει τη διαθήκη του και ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ της οικογένειας και των δικηγόρων. Η ανιψιά του είχε ζητήσει το 2009 να γίνει εκταφή του σώματος για να ερευνηθούν οι αιτίες θανάτου, καθώς υποψιαζόταν ότι τον είχαν δηλητηριάσει. Το αίτημα της δεν εγκρίθηκε και συνεχίστηκαν οι δικαστικές διαμάχες για την περιουσία του Κάρβελ, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια….

ΤΕΛΟΣ