H Hermès δημιούργησε ένα συλλεκτικό μαντήλι το ” ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ “
για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ένα αριστουργηματικό, ολομέταξο μαντήλι, όπου κυριαρχεί η λέξη «Ελευθερία» παρουσιάζει διεθνώς σε περιορισμένο αριθμό ο Οίκος Hermès για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρόκειται για ένα μαντήλι που ο οίκος αποκαλεί «χαρμόσυνο αντικείμενο» και γράφει τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μια λέξη έμβλημα της Ελληνικής Επανάστασης που η επιθυμία για την απόκτησή της καθορισε τους αγώνες των Ελλήνων και η ίδια η λέξη κόσμησε λάβαρα της εποχής της. Τα σύμβολα και οι τόποι που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο του σχεδίου συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι ‘Ελληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονομιά, με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο προς το μέλλον.

ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΝΤΗΛΙ

1 Το μαντήλι

Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη
Μουσική: Μιχάλης Ι. Κουνάλης
Ενορχήστρωση : Νίκος Στρατάκης
Ερμηνεία:Μιχάλης Ι. Κουνάλης

Χρυσό μαντήλι μου δώσε
ο έρωτας σου πάλι
μα τι χαρά πως μ αγαπας
εξεχασε να βάλει

Μαντήλι δεν μου χάρισες
να γράφει το όνομα σου
μα με κερνούν τα μάθια σου
χαρές του έρωτα σου

Βίντεο : Γιώργος Τζωρτζάκης

2 Θα βάλω στο μαντήλι σου

Στίχοι: Νίκος Ξυδάκης
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Ερμηνεία: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Θα βάλω στο μαντήλι σου
τρία καλά του κόσμου
τρία καλά του κόσμου
Τον ήλιο και τον άνεμο
και το λαμπρό φεγγάρι
και το λαμπρό φεγγάρι

Σκηνή από την ταινία ΜΑΝΙΑ του Γιώργου Πανουσόπουλου

3 Πλένω στο κρύο ρέμα το μαντήλι σου

Στίχοι: Federico Garcia Lorca
Στα Ελληνικά:Τζένη Μαστοράκη
Μουσική:Γεράσιμου Τριανταφύλλου
Ερμηνεία: Βυζαντία Πυριόχου – Guy

Στο κρύο ρέμα
πλένω το μαντήλι σου
καίνε σα γιασεμί
γελούν τα χειλη σου

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 2004 για τις ανάγκες της παράστασης
“Γέρμα” του Federico Garcia Lorca σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κονταξή.

4 Γιάννη μου το μαντήλι σου

Στίχοι: Παραδοσιακό
Μουσική: Παραδοσιακο
Διασκευή & ενορχήστρωση: Σταύρος Τσουμάνης.
Ερμηνεία: Tsumani’s Wrong

Γιάννη μου το μαντήλι σου τι τό ‘χεις λερωμένο;
βρε Γιάννη, Γιαννάκη μου
βρε παλικαράκι μου.
Το λέρωσε η ξενιτιά, τα έρημα τα ξένα

βρε μανούλα μου
κάψαν την καρδούλα μου.

5 Ένα μαντήλι

Στίχοι: Εύη Δρούτσα
Μουσική: Κωνσταντίνος Παντζής
Ερμηνεία: Γιάννης Πλούταρχος

Ένα μαντήλι στεναγμούς
κι ένα άλλο με αστέρια
ας ήτανε να κράταγες

μέσα στα δυο σου χέρια
Ένα μαντήλι δάκρυα
κι ένα μαντήλι πόνο
Ας κράταγες και ας σκούπιζες

το πρόσωπό μου μόνο

” ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ “
το νέο συλλεκτικό μαντήλι του Οίκου Hermès αφιερωμένο στην επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης
Με χρώμα ανοιξιάτικο και άρωμα ελληνικό, είναι ποτισμένο το νέο φουλάρι του διεθνούς οίκου Hermès.

Φέτος, η χώρα μας γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ο οίκος Hermes ένας από τους εμβληματικούς οίκους της Γαλλίας έρχεται να αποδώσει τον δικό του φόρο τιμής στην ελληνική επανάσταση.
Σε συνεργασία με τον εικαστικό Ηλία Καφούρο δημιούργησε το μεταξωτό μαντήλι «Ελευθερία» με μοναδικούς χρωματισμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Καφούρος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον γνωστό οίκο, σχεδιάζοντας οκτώ ακόμη συλλεκτικά μαντήλια.
Το μαντίλι «Ελευθερία» θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση από τις 26 Μαρτίου και ο οίκος Hermès θα διαθέτει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση θα δοθεί στο Γενικό Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, και η βιτρίνα του καταστήματος του οίκου στην Αθήνα θα μεταμορφωθεί με την επιμέλεια τριων εικαστικών καλλιτεχνών για τον εορτασμό των 200 ετών.

Pierre-Alexis Dumas

«Η Ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσµια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωµένο µας συνδέεται µε το πεπρωµένο της Ελλάδας», λέει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, υπογραµµίζοντας την επιθυµία του Οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. «Βλέπω το µαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιµαντέρ, σαν µια ιστορία τυπωµένη σε µετάξι», προσθέτει.
Από τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο μεταξωτό μαντήλι της Hermès το 1937, η δημιουργία και η εξαιρετική τεχνογνωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των συλλογών της από μετάξι. Η Hermès γιορτάζει την παράδοση της στην αφήγηση ιστοριών και συνεργάζεται με καλλιτέχνες που επινοούν εικονογραφήσεις και τις ερμηνεύουν με τη γλώσσα του μεταξιού, εμπλουτίζοντας συνεχώς το αφηγηματικό σύμπαν του Οίκου.
Ας σημειωθεί ότι ο Pierre-Alexis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου για σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι γιός της ελληνίδας σχεδιάστριας Rena Dumas (1937-2009).Το μαντήλι που είναι συλλεκτικό, συνδέει τον εμβληματικό οίκο με ένα έμβληματικό γεγονός της Ελληνικής ιστορίας. Ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε σημαία και τοποθετεί τα γράμματα της λέξης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μέσα σε χαρακτηριστικά. τοπία από τις τρεις κύριες περιοχές της χώρας: την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου που πηραν ενεργά μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Σπίτια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, καμπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες που φωλιάζουν μέσα σε καταπράσινα τοπία. Στο κέντρο, το γράμμα «θήτα» δεσπόζει πάνω από μια λίμνη και παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Αυτό το ιδιαίτερο μαντίλι ξεχωρίζει για τα μοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εξαίρετο σχέδιο με μοναδικούς χρωματισμούς.Ο καλλιτέχνης Ηλίας Καφούρος εξηγεί ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί ως στοχασμός γύρω από την έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.


Ποιος είναι ο Ηλίας Καφούρος
Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από ένα πολύπλοκο σύστημα αναπαράστασης, που καθορίζεται από μεθοδική προσοχή στη λεπτομέρεια, μια επεξεργασμένη τεχνική με αινιγματικό περιεχόμενο. Μολύβι, μελάνι, περισυλλογή, Ζεν και Ποπ κουλτούρα αρμονικά συνυπάρχουν στη δουλειά του.
Μια δουλειά πολυδιάστατη με αναφορές προερχόμενες από τη κουλτούρα της μάζας, της πραγματικότητας, αλλά και μείζονες φιγούρες της ιστορίας, της πολιτικής, της λογοτεχνίας, της θρησκείας και της πνευματικότητας.
Tα έργα του συνθέτουν ένα μαγευτικό σύμπαν, που κουβαλάει έναν έντονα ψυχεδελικό χαρακτήρα, στοιχειωμένο και δύσκολο να ακολουθήσεις την ίδια στιγμή. Οι εντατικά δουλεμένες ζωγραφιές του, απαιτούν μια ακραία υπομονή και αυτοπειθαρχία έχοντας πάντα ένα στοιχείο περισυλλογής.

Εκπαίδευση
Σπουδές: 1997-1998 παρακολούθησε Σχέδιο στη Σχολή του Νίκου Στέφου. 1996-1997 Μαθητεία στο Ζωγράφο Βαγγέλη Κουζούνη. 1998-2004 Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου, πτυχίο με άριστα. 1998 Osho Myltiversity, Μελέτη Ζωγραφικής και Διαλογισμού, Ινδία, αποφοίτηση από το «Master Painter Training». Το διάστημα από το 2001 ως το 2005, επισκεπτόταν για μεγάλες χρονικές περιόδους οικολογική κοινότητα στο τροπικό δάσος στην Κόστα Ρίκα όπου ήρθε σε επαφή με την παράδοση των ιθαγενών της Αμερικής και της Βραζιλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Καφούρος επιλέχθηκε μεταξύ άλλων διεθνών καλλιτεχνών για να συμπεριληφθεί στην έκδοση “Vitamin D2”, μία επισκόπηση των διεθνών εξελίξεων στο σύγχρονο σχέδιο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις PHAIDON Press τον Μάιο του 2013.

Πηγές
www.pink.gr
www.monopoli.gr
www.in.gr
www.iefimerida.gr
www.lifo.gr

Καλή Ακρόαση
και να μην ξεχνάμε τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που παραμένουν συγκλονιστικά:
„Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα (…) ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση“.