” Θα φάμε θα πιούμε, (θα τραγουδήσουμε) και νηστικοί θα κοιμηθούμε “ (τάδε εφη Καραγκιόζης)
ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ
ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ
ΤΟ ΔΗΜΟΣIΕΥΜΑ Αυτό είναι το καλύτερο ελληνικό φαγητό σύμφωνα με τον Guardian Η δημοσιογράφος Susan Smillie της Guardian ταξίδεψε στη Ελλάδα και εξηγεί γιατί το κουνέλι στιφάδο είναι το καλύτερο φαγητό της Ελλάδας
Η Σούζαν Σμάιλι επισκέφθηκε πρόσφατα την χώρας μας και βρέθηκε στην Ζάκυνθο όπου και δοκίμασε για πρώτη φορά στην ζωή της στιφάδο. Και να πως περιγράφει την εμπειρία της:
«Το καλύτερο γεύμα που είχα ποτέ στην Ελλάδα δεν ήταν δικό μου. Ήταν του φίλου μου, του Νικ. Δοκίμασα μια μπουκιά και άφησα το δικό μου για το kouneli stifado (όπως το γράφει) – κουνέλι στιφάδο, ένα απλοϊκό κλασικό ελληνικό πιάτο που ήταν πιθανώς ένα δώρο από τους Ενετούς. Και μπορεί να θεωρούμε πως ο άνηθος, η ρίγανη και το θυμάρι είναι ελληνικές γεύσεις, αλλά αυτό το πιάτο, όπως και άλλα, χρησιμοποιούν εξωτικά μπαχαρικά – κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλα. Ταξίδεψα για την Ελλάδα. Είμαι ακόμη εδώ καθώς το φθινόπωρο δίνει την θέση του στον χειμώνα, όπου το αρωματικό στιφάδο παίρνει κεντρική θέση στα τραπέζια. Τα απαλά ζεστά μπαχαρικά και η ισορροπία των γλυκών και ξινών, το καθιστούν ένα αγαπημένοι οικογενειακό Κυριακάτικο γεύμα, ένα comfort φαγητό που κερδίζει όλα τα υπόλοιπα. Αυτές οι γεύσεις θα μου θυμίζουν για πάντα την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Ελλάδα το χειμώνα.
«Το στιφάδο κατέλαβε εντελώς τις αισθήσεις μου»
Τούτου λεχθέντος, αυτή η αξέχαστη εκδοχή είναι επίσης ένα τέλειο καλοκαιρινό δείπνο, με πατάτες τηγανιτές με ρίγανη σε μια μικρή ταβέρνα στην πόλη της Ζακύνθου. Το στιφάδο δεν εμφανίζεται συχνά στα τουριστικά εστιατόρια – χρειάζεται χρόνος για να μαγειρευτεί καλά – αλλά ο «Ζωχιός» φροντίζει για τους τακτικούς και λίγους τυχερούς τουρίστες που θέλουν να το δοκιμάσουν. Ο Κώστας, ο σεφ, ένας γενειοφόρος άνδρας, κάθισε μαζί μας μετά το σερβίρισμα και προσπάθησα να τον κάνω να μου αποκαλύψει το μυστικό της συνταγής. Όλα τα φαγητά του ήταν υπέροχα, αλλά αυτό το στιφάδο κατέλαβε εντελώς τις αισθήσεις μου. Έστειλα στους φίλους μου μια θολή φωτογραφία του πιάτου μου – μισοφαγωμένο – διακηρύσσοντας πως βρήκα το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα. Όπως με πολλά ελληνικά κλασικά πιάτα, κάθε περιοχή και κάθε οικογένεια έχει το δικό της στιφάδο (μπορεί να φτιαχτεί επίσης με χταπόδια στα ψαροχώρια ενώ υπάρχουν ακόμη και χορτοφαγικές εκδοχές, όπως με μανιτάρια) και όλοι έχουν την δική τους άποψη για το πώς πρέπει να μαγειρεύεται ενώ δεν διαπραγματεύονται καν για τα συστατικά του.
«Η τελειότητα!» Κρεμμύδια, αλλά τι είδους; Κρασί, αλλά πόσο γλυκό; Σίγουρα ντομάτες, αλλά οι ντομάτες δεν πρέπει να υπερέχουν. Είναι άσκοπο να προσπαθείς να βρεις την απόλυτη εκδοχή, αλλά σε γενική συμφωνία, όλο και πιο σπάνιο στα μενού, το κουνέλι υπάρχει σίγουρα. Όσο για το πιάτο που έφαγα εγώ; Το κουνέλι του Κώστα, μαγειρεμένο αργά, ήταν τόσο μαλακό που διαλυόταν. Η πλούσια σάλτσα – όχι υπερβολική – ήταν λεία χάρη στο ελαιόλαδο, ζεστή εξαιτίας των μπαχαρικών και με ένα πιο σκούρο χρώμα που προήλθε από το κρέας που είχε μαριναριστεί σε ξύδι όλη την νύχτα για να το μαλακώσει. Ντομάτες, μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδι, κρασί, πολύς χρόνος. Η Τελειότητα! Είναι το πιάτο που θα λαχταρώ όταν ταξιδεύω σε ξένα λιμάνια».
3β. ΕΙΣΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΣΑ ΦΡΑΤΖΟΛΑ Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας. Ακορντεόν: Δήμος Πολυμέρης. Ενορχήστρωση, τζουρά, μπαγλαμά, κιθάρες, ηχοληψία: Βαγγέλης Μαχαίρας. Από το cd που συνοδεύει το βιβλίο του Νίκου Φωτιάδη “Μουσικός περίδρομος” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Τόπος” τον Μάιο του 2016.
ΥΛΙΚΑ 1 κουνέλι 1,5 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρι) 1 σκελίδα σκόρδο 1 ψιλoκομμένο μέτριο κρεμμύδι 1/3 κούπας ελαιόλαδο 1 συσκευασία κονκασέ ντομάτα ή 2 φρέσκιες ντομάτες 4 κουταλιές της σούπας πελτέ (αν έχουμε χειροποίητο ακόμα καλύτερα) 1 κούπα ξύδι για το μαρινάρισμα του κουνελιού 2 ποτήρια κρασί κόκκινο ξηρό 4 φύλλα δάφνη 2 ξυλαράκια κανέλα αλάτι πιπέρι ελάχιστη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουµε το κουνέλι σε μερίδες και το βάζουμε μέσα σε μπολ με 4 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι κρασί και 1 κούπα ξύδι, 2 φύλλα δάφνης (σπάμε το ένα), αλατοπίπερο. Το αφήνουμε 20 λεπτά έως 3 ώρες (δε χρειάζεται όλη νύχτα). Εν τω μεταξύ, βράζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ακαθάριστα. Τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε. Καθαρίζουμε και το σκόρδο. Στραγγίζουμε το κουνέλι και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κουνέλι και το ροδίζουμε ολόγυρα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαραίνουμε κι αυτό. Σβήνουμε με 1 ποτήρι κρασί. Προσθέτουμε την τομάτα (πελτέ και κον κασε). Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, μην παραμαλακώσει όμως γιατί θα βράσει και με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο επιπλέον αλατοπίπερο. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ζάχαρη) και αν χρειάζεται επιπλέον νερό και συνεχίζετε το βράσιμο, μέχρι να ετοιμαστεί το κρέας. Από την ώρα που θα μπει το κοκκάρι χρειάζεται περίπου 50-60 λεπτά βράσιμο σε σιγανή φωτιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια ανακατεύουμε, αλλά με την κατσαρόλα, όχι με κουτάλα για να μην σπάσουν τα κρεμμύδια και ξεψαχνιστεί το κρέας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο, αλλά ελαφρύ στιφάδο. Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο βαρύ, βάζουμε και 4 κόκκους μπαχάρι (αλλά η γιαγιά λέει όχι). Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή απλώς με μπόλικο ψωμί (ελαφρύ είπαμε, όχι διαίτης) Καλή όρεξη!!!
ΠΡΑΞΗ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ
ΜΠΑΜΠΑΚΟ ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ Ευγένιος Σπαθάρης και χορωδία παιδιών Από το δίσκο “Λάχανα και Χάχανα” σε μουσική του Τάσου Ιωαννίδη, με τον μοναδικό Ευγένιο Σπαθάρη και χορωδία παιδιών.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.