The Soul Of Epirus – Η ψυχή της Ηπείρου
Η ψυχή της Ηπείρου
Πετρολούκας Χαλκιάς & Βασίλης Κώστας
Σχόλια
CD, Album Petro-Loukas Chalkias, Vasilis Kostas – The Soul Of Epirus
Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας φέρνουν την Ψυχή της Ηπείρου
Δύο σημαντικές προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, ο ζωντανός θρύλος Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας Βασίλης Κώστας, συναντιούνται στην πολυαναμενόμενη δισκογραφική δουλειά «The Soul of Epirus», η οποία κυκλοφορεί από τις 4 Οκτωβρίου 2019 στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, από την Artway – Τεχνότροπον.
H μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί ως “The World’s Most Beguiling Folk Music” από τους New York Times. Χρησιμοποιεί το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της για να εκφράσει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα να γιορτάσει την ίδια τη ζωή και τη φύση.
Στο album «The Soul of Epirus», το επίκεντρο είναι ένας καινούριος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων. Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου, την οποία ο Πετρολούκας Χαλκιάς διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του. Αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο από τον Βασίλη Κώστα.
Ο Πετρολούκας λέει, χαρακτηριστικά, για τη συνάντησή του με τον Βασίλη Κώστα:
«Γνώρισα τον Βασίλη στην Βοστώνη τον Νοέμβριο του 2015… Δεν τον ήξερα πιο πριν, αν και οι δύο καταγόμαστε από την περιοχή του Πωγωνίου στην Ήπειρο. Μόλις τον άκουσα να παίζει τον «Σκάρο», ακριβώς με τις ίδιες φράσεις που τον παίζω και εγώ, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα…
Η κάθε καινούρια γενιά μπορεί να βάλει και από ένα πετραδάκι σε αυτά που βρήκε από τους παλαιότερους με τον ίδιο τρόπο που έκανε και η δική μου η γενιά. Παλιότερα, ο Κίτσος Χαρισιάδης ήταν εκείνος ο μουσικός που δημιούργησε τη δική του φιλοσοφία και ένα νέο ύφος παιξίματος στα σολιστικά Ηπειρώτικα κομμάτια, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας. Έπειτα, αναλάβαμε εγώ και ο Βασίλης να βάλουμε το δικό μας πετραδάκι σε κάθε φράση του Κίτσου. Δεν χαλάσαμε τις κολώνες της Ακροπόλεως, παρά μόνο ενισχύσαμε ό,τι παραλάβαμε πριν από μας ώστε να το βρει η επόμενη γενιά και να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο.
Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους αλλά να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ»!
Βασίλης Κώστας ο δεξιοτέχνης του λαούτου
Ο Βασίλης Κώστας κέρδισε το βραβείο “Forty Under 40”, πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greek America Foundation, με έδρα τη Ν. Υόρκη.
Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Antonio Serrano και Simon Shaheen.
Ο Βασίλης Κώστας, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης, ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην ελληνική παραδοσιακή, αλλά και τη τζαζ μουσική, συστήνοντας παράλληλα με ένα διαφορετικό τρόπο την ηπειρώτικη μουσική στη διεθνή σκηνή, με εμφανίσεις στο Carnegie Hall, σε κορυφαία μουσικά festivals, αλλά και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα των Η.Π.Α. και του Καναδά.
Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, Danilo Perez, ενώ τo πρόσφατο “The Soul of Epirus” Duo Album με τον Πετρολούκα Χαλκιά ψηφίστηκε ως το καλύτερο άλμπουμ του 2019 από το Balkan World Music Chart.
Παράλληλα είναι ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής δύο μουσικο εκπαιδευτικών προγραμμάτων: του Epirus Ensemble στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βοστώνης και του Kalesma project, που συνεχίζεται στην Κιβωτό του Κόσμου στην Αθήνα για τέταρτη χρονιά, με στόχο την αξιοποίηση της καλλιτεχνικής κλίσης των παιδιών, αλλά και τη χορήγηση υποτροφιών για περαιτέρω μουσικές σπουδές στο Berklee College of Music της Βοστώνης.
Το σημαντικό αυτό έργο του Βασίλη Κώστα εκτιμήθηκε από το Greek America Foundation, το οποίο προχώρησε στη βράβευσή του, καθώς τα βραβεία “Forty Under 40” αναγνωρίζουν τα εξαιρετικά επιτεύγματα όσων όχι μόνο έχουν ξεχωρίσει στις επαγγελματικές τους προσπάθειες, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν ενδιαφέρον και μέριμνα σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών.
Ο 4 φορές βραβευμένος με Grammy τσελίστας και μαέστρος Eugene Friesen
περιγράφει τον δίσκο, λέγοντας: This brilliant Greek duo springs from ancient ground but fluently speaks to modern times”, ενώ ο επίσης βραβευμένος παραγωγός Christopher King αναφέρει: «The dialogue between the clarinet and the laouto of virtuosos Petroloukas Halkias and Vasilis Kostas transports us back to a time over a hundred years ago when legendary Kitsos Harisiadis defined the philosophy of Epirotic music. That this primal way of making music has survived and flourished despite the ravages of time is astonishing”.
To CD έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το New York Jazz City Record και το Rootsworld, το οποίο το έχει ανακηρύξει και «Δίσκο του μήνα» για τον Νοέμβριο 2019. Τον ίδιο μήνα, ξεχώρισε ως ένα από τα τρία αγαπημένα albums του Mundo Fonias / Transglobal World Music Chart, ενώ μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στις Η.Π.Α. Πριν λίγες μέρες έλαβε και την πρώτη θέση στο ετήσιο top ten list του BWMC (Balkan World Music Chart) για το 2019.
Πηγές
www.musiccorner.gr
www.ogdoo.gr
www.discogs.com
www.culturenow.gr
Καλή Ακρόαση