ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Το πράσο είναι ποώδες, διετές, ιθαγενές φυτό και ανήκει στο γένος Άλλιον και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae). Έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του. Ο πολλαπλασιασμός του πράσου γίνεται με σπόρο. Η σπορά μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο χωράφι, είτε σε ειδικό ψυχρό σπορείο κατά το μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Μετά τη σπορά πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες, μέχρι να βγουν τα φυτώρια. Η μεταφύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι όμως απευθείας, καθώς τα φυτάρια πρέπει να μείνουν σε ειδικό ξηρό μέρος και να ξεραθούν. Η συγκομιδή γίνεται το χειμώνα. Το πράσο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και σε θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς.
Το πράσο μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο βολβός του, και χρησιμοποιείται σε σούπες, ως συμπλήρωμα σε πατάτες, με ρύζι (πρασόρυζο), ενώ χρησιμοποιείται και σε σάλτσες. Τα πράσα έχουν γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση, λιγότερο όμως από το σκόρδο ή το κρεμμύδι. Για να τα ετοιμάσετε, αφαιρέσετε την παχιά κορυφή του και κόψτε το μακρύ κάτω άκρο της ρίζας. Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, κουνήστε τα κοτσάνια απαλά για να αφαιρέσετε υπολείμματα από χώματα και στη συνέχεια σκουπίστε τα. Στη συνέχεια κόψτε τα σε ροδέλες ή κατά μήκος, ανάλογα με τη συνταγή.
Ο αγρότης Δημήτρης Κεμουρτζάκης θυμάται από τότε που ήταν παιδί τους συγχωριανούς του να ξεπλένουν τα πράσα στην πηγή. (πηγή:www.kathimerini.gr)
ΠΡΑΣΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ Περιφρονημένο ή παραγνωρισμένο μπορεί να είναι, αλλά το πράσο έχει σημαντική παρουσία στη γλώσσα και στη φρασεολογία μας Το πράσο είναι συγγενικό φυτό με το κρεμμύδι και το σκόρδο και υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο από τα πανάρχαια χρόνια. Η ίδια η λέξη «πράσον» εμφανίζεται πρώτη φορά στον Ιπποκράτη, αλλά ασφαλώς υπήρχε από πολύ παλαιότερα αν σκεφτούμε ότι ένα παράγωγο της, η λέξη «πρασιά», υπάρχει στον Όμηρο, δυο φορές στην Οδύσσεια. Και επειδή στις πρασιές δεν θα φύτευαν μόνο πράσα αλλά κάθε λογής λαχανικά, υποψιαζόμαστε ότι η λέξη πράσον μπορεί να ήταν γενικό όνομα για όλα τα λαχανικά. Ο Dalby γράφει ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε και στα αρχαία αιγυπτιακά, δηλ. ότι η λέξη για το πράσο ήταν και εκεί γενικός όρος για όλα τα λαχανικά (στο Food in the Ancient World).
Στο πράσο χρωστάει η γλώσσα μας όχι μόνο τη λέξη «πρασιά» αλλά και τη λέξη «πράσινος» για το χρώμα, που αρχικά σήμαινε το ανοιχτό πράσινο μόνο, το πράσινο του πράσου δηλαδή, αλλά μετά επικράτησε για όλες τις αποχρώσεις.
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν πολύ το πράσο· πίστευαν μάλιστα ότι κάνει καλό στη φωνή (τα πράσα συμφέρει προς ευφωνίαν, γράφει ο Αριστοτέλης) και γι’ αυτό ο Νέρωνας μερικές μέρες είχε καθιερώσει να τρώει μόνο πράσα. Το πράσο συνεχίζει να έχει έντονη παρουσία στα βυζαντινά συγγράμματα· ο Λιουτπράνδος της Κρεμόνας, στη δηλητηριώδη αναφορά του από την αποστολή του στην Κωνσταντινούπολη, τονίζει ότι ο αυτοκράτορας των Γραικών (ο Νικηφόρος Φωκάς) από την τσιγκουνιά του τρέφεται με σκόρδα, κρεμμύδια και πράσα και πίνει το νερό του λουτρού. Με πράσα, σκόρδο και ελαιόλαδο οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τον μυττωτό, τη διάσημη σκορδαλιά εκείνης της εποχής. Στη φρασεολογία μας, υπάρχει η πασίγνωστη έκφραση «τον έπιασαν στα πράσα», που λέγεται όταν κάποιος κλέφτης ή απατεώνας συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται η έκφραση για παράνομα ζευγάρια που πιάνονται επ’ αυτοφώρω.
Από την άλλη, όπως καταγράφει το slang.gr, πράσο λέγεται το πολύ ίσιο μαλλί, ενώ στην αργκό των πορτοφολάδων το πορτοφόλι λέγεται λάχανο, πράσο ή παντόφλα (με αυτή τη σειρά τα δίνει ο Ηλίας Πετρόπουλος στο Εγχειρίδιο του καλού κλέφτη) και ο πορτοφολάς λέγεται λαχανάς ή πρασσάς (πηγή:. sarantakos.wordpress.com)
Ο αγρότης Σπύρος Μούτσας στο στάδιο της συγκομιδής. (πηγή:www.kathimerini.gr)
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΠΡΑΣΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ. Το πράσο είναι ένα λαχανικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα, καθώς πρόκειται για μία πολύ νόστιμη αλλά και πολύ θρεπτική επιλογή, με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι αυτές.
Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία μας. Σύμφωνα με μελέτες, τα λαχανικά του γένους Allium (π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο) έχουν πολλές βιολογικές δράσεις, όπως αντιμικροβιακές ιδιότητες, δράση έναντι των υπερλιπιδαιμιών, του διαβήτη, της αθηροσκλήρωσης και του καρκίνου. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ως συστατικό σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο σε πολλές συνταγές καθώς προσδίδει μια γλυκιά γεύση και πολλή νοστιμιά στο φαγητό.
Διατροφική αξία (100 γρ.) Ωμό Βρασμένο
Θερμίδες 61 Kcal 31 Kcal
Πρωτεΐνη 1,5 γρ. 0,8 γρ.
Υδατάνθρακες 14,2 γρ. 7,6 γρ.
Λίπος 0,3 γρ. 0,2 γρ.
Φυτικές ίνες 1,8 γρ. 1 γρ.
Τα πράσα είναι πολύ καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με πολλά οφέλη. Συμβάλλει στην υγεία των ματιών, στην αναπαραγωγή, στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποίηση, αλλά και στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.
Πέραν της βιταμίνης Α, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ1, μίας λιποδιαλυτής βιταμίνης που συμβάλλει στην αιμόσταση (πήξη του αίματος), στον μεταβολισμό των οστών και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα πράσα επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγγανίου, το οποίο συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, των υδατανθράκων, της χοληστερόλης, της γλυκόζης, στον σχηματισμό των οστών, στην πήξη του αίματος, στην αναπαραγωγή, στην υγεία του θυρεοειδούς, στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αιμόσταση σε συνέργεια με τη βιταμίνη Κ. Τέλος, περιέχει μικρές ποσότητες φυτικής προέλευσης σιδήρου, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και χαλκού.
Αντιοξειδωτική δράση
Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, όπως η καμφερόλη, η οποία συμβάλλει ευεργετικά σε πολλές χρόνιες νόσους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει αυξάνοντας την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού μας κατά των ελευθέρων ριζών, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη οξειδωτικού στρες και ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά προβλήματα.
Εκτός της καμφερόλης, τα πράσα είναι πλούσια και σε αλλισίνη, μία οργανο θειική ένωση που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και την LDL, συμβάλλει στην αντιμετώπισης της υπέρτασης και έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σύμμαχος του εντέρου
Τα πράσα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη σωστή πέψη και στην υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Επίσης είναι καλή πηγή προβιοτικών, τα οποία συντελούν στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.
Τα προβιοτικά έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, όπως για παράδειγμα την αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου, τη διατήρηση ισορροπίας στο PH του εντέρου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση ζύμωσης πρωτεϊνών και την πιθανή συμβολή στη μείωση συμπτωμάτων σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών από το έντερο, τα οποία θα συνεισφέρουν στη σωστή λειτουργία και ομοιόσταση του οργανισμού μας.
Συμβολή στην υγεία της καρδιάς
Βάσει μελετών το πράσο περιέχει συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία και στην υγεία της καρδιάς. Η αλλισίνη που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης, της χοληστερόλης αλλά και στη μείωση της θρόμβωσης. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, η καμφερόλη που βρίσκεται σε σημαντική περιεκτικότητα στα πράσα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και έχει συσχετιστεί με τη μείωση της αθηροσκλήρωσης, της στεφανιαίας νόσου, των καρδιακών προσβολών και της υπερλιπιδαιμίας.
Αύξηση κορεσμού – ευεργετικό στο αδυνάτισμα
Πρόκειται για μια τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες, αφού ένα φλιτζάνι κομμένα και βρασμένα πράσα περιέχει περίπου 32 θερμίδες. Οπως τα περισσότερα λαχανικά, έτσι και το πράσο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να προάγουν το αίσθημα του κορεσμού ταχύτερα. Έτσι μειώνεται το αίσθημα της πείνας πιο γρήγορα και αυτό μας βοηθά να τρώμε λιγότερη ποσότητα τροφής.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι στη διατροφή μας πρέπει να υπάρχει ποικιλία όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Το κάθε φρούτο και λαχανικό ανάλογα με το χρώμα του μας δίνει διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το πράσο είναι ένα λαχανικό που, όπως αναφέρθηκε, προσφέρει πολλά ωφέλιμα στοιχεία στον οργανισμό μας και καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο ή συνοδευτικό συστατικό σε σαλάτες, σε μαγειρευτά φαγητά, σε σούπες, σε πίτες και σε τάρτες.
ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΟ
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1½ κιλό πράσα
350 γρ. γάλα εβαπορέ
1 κουταλιά αλεύρι
4 κουταλιές λευκό κρασί
400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
Πλένετε τα πράσα, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βράζετε για 8′. Αφού τα σουρώσετε, τα βράζετε μαζί με το γάλα, ώσπου να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος. Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα το αλεύρι, το οποίο έχετε διαλύσει στο κρασί, και ανακατεύετε για 2΄. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη γραβιέρα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Στο ταψί, το οποίο έχετε λαδώσει, απλώνεται ένα-ένα τα περισσότερα φύλλα της ζύμης, επίσης λαδωμένα, ρίχνετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνετε στους 190° C για 45′-50′.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Υλικά
1 κιλό χοιρινό
1 δεμάτι πράσα
1 μέτριο κρεμμύδι
300ml σάλτσα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2-3 δαφνόφυλλα
Ρίγανη
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και όταν ροδίσει βάζουμε το κρέας. Όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε για 5 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και συμπληρώνουμε νερό. Το βράζουμε στην χύτρα για 1 ώρα και 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε χοντρές ροδέλες τα πράσα. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και κομμάτια από σελινόριζα. Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσθέτουμε τα πράσα, την σελινόριζα, ρίγανη, αλάτι και τα δαφνόφυλλα. Βράζουμε για 30 λεπτά.
ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ
Ένα πιάτο ταπεινό για πολλούς αλλά ένα κορυφαίο πιάτο, πολύ νόστιμο, υγιεινό και χαμηλό σε λιπαρά! Υλικά
500 γρ πράσα κομμένα σε φέτες
2 ντομάτες ώριμες
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Παίρνουμε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα πράσα μας και τα σοτάρουμε ελαφρά. Στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα την οποία την έχουμε τρίψει στον τρίφτη. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει άλλα 20 λεπτά ανακατεύοντας που και που.
Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και καροτάκι για περισσότερη γεύση και χρώμα στο πιάτο μας!!!!
Το πρασόρυζο επίσης μπορεί να γίνει λεμονάτο. Αντί για ντομάτα προσθέτουμε λεμόνι το οποίο το ρίχνω στο τέλος της παρασκευής μαζί με τον άνηθο.
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ
Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, πολύ ιδιαίτερη, φοβέρα νόστιμη που ξαφνιάζει. Έχει πολύ ντελικάτη γεύση, είναι εύκολη αλλά και αποδεκτή ακόμα και για τους πιο δύσκολους ουρανισκους.
Υλικά Για μια μερίδα μακαρόνια με πράσο
1 πράσο ψιλοκομμένο
3-4 φέτες μπέικον
30 γρ καπνιστό τυρί
4-5 μανιτάρια Agaricus
20 γρ μοτσαρέλα
100 γρ κρέμα γάλακτος
180 γρ μακαρόνια βρασμένα επιλογής μας
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο σε ένα τηγάνι. Μόλις μαραθεί, σοτάρουμε τα μανιτάρια, και το μπέικον. Όταν σοταριστούν κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος Συμπληρώνουμε το καπνιστό τυρί και την μοτσαρέλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. Σερβίρουμε τα μακαρόνια μας ή εναλλακτικά ρύζι με τη σάλτσα μας αμέσως. Μπορούμε επίσης να ενώσουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα στο 4ο βήμα για πιο πλούσια γεύση.
ΠΡΑΣΑ ΑΛΑ ΓΚΡΕΚ
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά
8 πράσα μέτρια, καλά καθαρισμένα, μόνο το άσπρο μέρος τους
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 δαφνόφυλλο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο χοντρο κοπανισμένο
λίγο θυμάρι
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα το σκόρδο ψιλοκομμένο. Το σοτάρετε για 1 λεπτό και ρίχνετε μέσα το λευκό κρασί, τον ντοματοπελτέ, τους σπόρους του κόλιανδρου, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, λίγο θυμάρι και άφθονο χοντροτριμμένο πιπέρι. Συμπληρώνετε 1 νεροπότηρο νερό. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και βάζεις μέσα τα 8 μέτρια πράσα, το ένα δίπλα στο άλλο. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νεράκι. Μόλις πάρει μια βράση, μετριάζετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου. Αλατίζετε καλά. Συνεχίζετε το μαγείρεμα τουλάχιστον για μισή ώρα ακόμη. Βγάζετε τα πράσα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει καλά, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε. Μόλις η σάλτσα σας πήξει καλά, είναι έτοιμη. Περιχύνετε τα πράσα σας στην πιατέλα και σερβίρετε.
Θεραπεία με πράσο για την αποβολή τοξινών και αδυνάτισμα
Τα πράσα δρουν ως φυσικά διουρητικά και βοηθούν το σώμα σας να απομακρύνει τις τοξίνες μόνο του. Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης. Αυτή η απλή θεραπεία με πράσο θα σας βοηθήσει να συμπληρώσετε το τακτικό πρόγραμμα αδυνατίσματος που ακολουθείτε ενώ παράλληλα θα προωθήσει τη φυσική αποτοξίνωση του σώματός σας.
Πως θα προετοιμάσετε την θεραπεία με πράσο
Για αυτή τη θεραπεία με πράσο αποτοξίνωσης και αδυνατίσματος θα χρειαστείτε τρία αρκετά μεγάλα κοτσάνια πράσων και ένα λεμόνι. Αν έχετε ήδη κάνει αποτοξίνωση με αγκινάρες τότε αυτή θα σας φανεί αρκετά απλή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να γεμίσετε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και να το βράσετε. Ανοίγετε τα τρία πράσα και τα προσθέσετε στο νερό για να μαγειρευτούν για μερικά λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και κρατήστε το νερό που έχει περισσέψει. Φυλάξτε το νερό των πράσων σε ένα γυάλινο μπουκάλι και προσθέστε το χυμό του λεμονιού.
Παράλληλα, τα πράσα που έχουν περισσέψει μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σούπα.
Πώς να λαμβάνετε τη θεραπεία με πράσο
Πίνετε την πρώτη κούπα με άδειο στομάχι όταν ξυπνάτε το πρωί. Μια καλή ιδέα είναι να το πίνετε όταν είναι ακόμη χλιαρό. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας και θα βελτιώσει τις καθαριστικές ιδιότητες αυτού του φυσικού ροφήματος. Θα πρέπει να πίνετε τη δεύτερη κούπα 15 λεπτά πριν το μεσημεριανό σας γεύμα. Προσπαθήστε να πίνετε την τρίτη κούπα γύρω στα μέσα του απογεύματος και την τελευταία 15 λεπτά πριν το βραδινό σας γεύμα. Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη δίαιτα καθαρισμού και αδυνατίσματος για 10 ημέρες. Προσπαθήστε να τη συμπληρώνετε με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και λίγη άσκηση. Θα μπορέσετε να δείτε αποτελέσματα και η υγεία σας θα σας ευχαριστεί. ΠΗΓΕΣ: www.vita.gr, www. www.karapetakou.gr, https://meygeia.gr, https://foodaholics.gr, https://www.olivemagazine.gr, www.kathimerini.gr, sarantakos.wordpress.com
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ για Ευ ζήν