Σολομός: Θερμίδες & διατροφική αξία του πολύτιμου ψαριού

Ο σολομός αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη τροφή με καρδιοπροστατευτική δράση, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει και να εντάξει στις διατροφικές του επιλογές. Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο σολομός θεωρείται ιδιαίτερο ψάρι, καθώς ζει και μεγαλώνει στη θάλασσα και αναπαράγεται σε λίμνες και ποτάμια. Συγκεκριμένα, γεννιέται και αναπτύσσεται σε γλυκό νερό, ωριμάζει σε αλμυρό νερό (το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του) και τέλος γεννά και πεθαίνει πάλι σε νερό λίμνης ή ποταμού (εκεί που γεννήθηκε). Το μέγεθός του ποικίλει, καθώς ξεκινά από μερικά κιλά και φθάνει ακόμα και τα 55 κιλά, ενώ το κόκκινο-ροζ χρώμα του οφείλεται στη χρωστική ουσία ασταξανθίνη.

Η χημική της δομή είναι παρόμοια με αυτή της βιταμίνης Α και του β-καροτενίου και είναι προϊόν παρασκευής διάφορων ειδών πλαγκτού και άλγεων. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγει στο λιπώδη ιστό του σολομού και εφόσον δεν υπόκειται σε αποχρωματισμό, του προσδίδει μόνιμα το κοκκινωπό του χρώμα.

Οφέλη για την υγεία
Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, θέλει όμως προσοχή από όσους έχουν χοληστερίνη. Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα «καλά» λιπαρά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης και μείωση της «κακής» LDL) και της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων και των αρρυθμιών. Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης. Παράλληλα, συνδράμει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer, των προβλημάτων των αρθρώσεων και της οστεοπόρωσης.

Υλικά
για 4 μερίδες
4 φιλέτα σολομού
4 κ.σ. μουστάρδα ολικής άλεσης με σπόρους
3 κ.σ. μέλι
1/2 κ.γλ. κύμινο
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.σ. μηλόξυδο
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για το ρύζι
250 γρ. ρύζι
1 λίτρο νερό
1 κύβο ζωμό κότας ή ότι σας αρέσει

Εκτέλεση
1. Αν τα φιλέτα είναι μεγάλα τα κόβετε από τη μέση.

2. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, μέλι, μηλόξυδο, ελαιόλαδο, κύμινο και το σκόρδο. Αλείφετε με αυτό τα φιλέτα σολομού και τα αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

4. Απλώνετε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Έχετε υπόψη ότι θέλουμε αρκετό αλουμινόχαρτο για να κλείσουμε μέσα (σαν πουγκί) τα φιλέτα σολομού.

5. Βάζετε τα φιλέτα μαζί με το σως τους (η πέτσα κάτω) μέσα στο ταψί και τα τυλίγουμε σαν πουγκί.

6. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Ανοίγετε το πουγκί και τα αφήνετε κάτω από τη σχάρα για ακόμα 5 λεπτά να καραμελώσουν. Προσέξτε να μην είναι πολύ κοντά στην σχάρα για να μην αρπάξει και καή το φαγητό.

7. Για το ρύζι: ζεσταίνετε το νερό και διαλύετε μέσα το ζωμό. Ρίχνετε το ρύζι και σιγοψήνετε για 18-20 λεπτά.

8. Βγάζετε απο το φούρνο το σολομό

9. Σερβίρετε το σολομό με το ρύζι!  

                                                                                       Πηγές: https://cookpad.com, www.iefimerida.gr, https://www.syntagesmekefi.gr, https://www.onmed.gr.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ