ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

1η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ (στη διαδρομή Κόρινθος-Τρίπολη μετά την εξοδο στον κόμβο Νεμέα – Στέρνα και μέσω Αργους) 170 χιλιόμετρα. Η επιλογή αυτή προσφέρει μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στη θάλασσα από το Κιβέρι μέχρι το παράλιο Άστρος στον παλιό επαρχιακό δρόμο.
2η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ (μέσω Τριπόλεως και προς Αστρος με τον καινούργιο δρόμο) 195 χιλιόμετρα. Η επιλογή αυτή προσφέρει στον οδηγό άνετη και ξεκούραστη οδήγηση σε όλη τη διαδρομή μετά την αποπεράτωση των έργων στο δρόμο Τρίπολη – Παράλιο Άστρος

Η Λίμνη του Μουστού είναι υδροβιότοπος που βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το Παράλιο Άστρος, στον Νομό Αρκαδίας, και χωρίζει τη Θυρεατική πεδιάδα σε δύο τμήματα, τον κάμπο του Άστρους και τον κάμπο του Αγίου Ανδρέα.

ΛΙΜΝΗ ΜΟΥΣΤΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ}

Ιστορία
Έως τη δεκαετία του 1950 είχε συνολική έκταση 2.500 στρέμματα, όμως η επέκταση των καλλιεργειών στα ελώδη εδάφη περιόρισε την έκταση της στα 850 στρέμματα. Η λίμνη περιλαμβάνει δύο κύριες και μόνιμες παράλιες λίμνες, των οποίων το βάθος δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα, την ομώνυμη λίμνη και μία μικρότερη που ονομάζεται Χερονήσι. Συνδέεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια, τα οποία αποτέλεσαν έργο του Βαυαρού μηχανικού του Όθωνα προκειμένου να αποξηράνει ένα μέρος της λίμνης, επειδή οι κάτοικοι των γύρω χωριών υπέφεραν από ελονοσία. Από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα ανοίχθηκε το πρώτο κανάλι, που αποκαλείται μέχρι και σήμερα «βαυαρικό». Στις αρχές του 20ού αιώνα τα ψάρια του Μουστού ήταν άφθονα και η αλίευσή τους παρεχωρείτο σε ενοικιαστές. Εκείνα τα χρόνια δημιουργήθηκε ο μύθος του «Θηρίου του Μουστού», ενός στοιχείου που το μουγκρητό του ακουγόταν τις νύχτες ως το Χάνι του Κοπανίτσα. Λένε πως εκεί ήταν το παλιό λιμάνι του Παραλίου ‘Άστρους απ’ όπου γινόταν η φόρτωση του μούστου, αφού η περιοχή της Θηρέας την παλιά εποχή φημιζόταν για τους αμπελώνες της. Έτσι πήρε το όνομα Μουστός (μούστος – Μουστός).
” Η λίμνη ή λιμνοθάλασσα Μουστός ή Μελιγκού ή Μελιγού, βρίσκεται σε ένα εκτεταμένο παράκτιο υγρότοπο, νότια του Άστρους Κυνουρίας. Καταλαμβάνει περίπου το 45% της υγροτοπικής περιοχής που περιλαμβάνει ελώδεις περιοχές, βάλτους, μικρές παράκτιες λίμνες, αλίπεδα, κ.ά. Ο υγρότοπος Μουστός περιλαμβάνει τους επιμέρους υγροτόπους που παλαιότερα συνδέονταν μεταξύ τους, δηλαδή, τη λίμνη ή λιμνοθάλασσα Μουστός, το Χερονήσι (παλιά κοίτη του ποταμού Βρασιάτη κοντά στον ομώνυμο λόφο), ενώ βόρεια από το Παράλιο Άστρος και στην εκβολή του ποταμού Τάνου, βρίσκεται το Έλος Γλυφάδα ή Έλος Κάτω Βερβένων. Και οι τρεις υγρότοποι έχουν σχηματιστεί από την δράση των ποταμών Τάνου και Βρασιάτη και από καρστικές πηγές Οι σημερινοί υγρότοποι μπορεί να διαχωρίζονται μεταξύ τους, αλλά στο παρελθόν καταλάμβαναν μια ενιαία περιοχή.
Δημιουργήθηκαν από τα φερτά υλικά που έφεραν οι εκεί ποταμοί, τα οποία αποτέθηκαν στο τεκτονικό βύθισμα της περιοχής, ενώ συνδυαστικά και η κυματική ενέργεια της γειτονικής θάλασσας δημιούργησαν δέλτα με τις αποθέσεις τους και τον παράκτιο υγρότοπο. Σημειώνεται, ότι στην αρχαιότητα ο σημερινός λόφος του Παράλιου Άστρους και ο λόφος στο Χερονήσι ήταν δύο νησιά, ανάμεσα στον εκτεταμένο υγρότοπο της περιοχής.
Συμπερασματικά, και σε συνδυασμό, παλαιότερων και νεότερων μετρήσεων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Μουστός είναι μια λίμνη και όχι λιμνοθάλασσα. Η λιμνη Μουστού ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού Τάνου, ο οποίος ξεκινά από την οροσειρά του Πάρνωνα και εκβάλλει στον Αργολικό κόλπο. Λόγω της τεκτονικής δομής της περιοχής, εικάζεται ότι υπάρχει υπόγεια υδρολογική επικοινωνία με άλλες γειτονικές λεκάνες και πηγές (πηγή: www.ekke.gr) “

Οι «Πόρτες» της λίμνης του Μουστού
Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου Νότια του Παραλίου Άστρους συναντάμε τις “Πόρτες”, πρόκειται για την παλιά εκβολή της Λίμνης Μουστού (σήμερα είναι ανενεργή), από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα παίρνουμε τις εξής πληροφορίες :-Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της περιοχής είναι αυτός του Μουστού. Βρίσκεται στο κέντρο του όρμου του Άστρους, πίσω από μία αμμώδη παραλία. Περιλαμβάνει δύο λίμνες, τη λίμνη του Μουστού και μία μικρότερη τη λίμνη του Χερρονησου. Η λίμνη Μουστού είναι μικρή και ρηχή και επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια – τάφρους. Η λίμνη Χερρονησου σχηματίζεται από τα νερά της πηγής που αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου και επικοινωνεί άμεσα με τη θάλασσα-.

Οι παραπάνω αναφερόμενες «Πόρτες» ανήκουν στη λίμνη του Μουστού (υπάρχει και άλλη «Πόρτα» Νότια από την πιο πάνω), και αποτελούν έργο της περιόδου Όθωνα γύρω στη δεκαετία του 1830, η περιοχή σύμφωνα με χάρτη της Γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας ήταν και είναι ελώδης και αποτελούσε μάστιγα για την ευρύτερη περιοχή από την ασθένεια της ελονοσίας , η διαμονή του Όθωνα στο Ναύπλιο 1833-1834 (πρωτεύουσα της Ελλάδας) ήταν τραυματική όπως αναφέρεται από βιογράφους του, λόγω του ότι προσεβλήθη η σύζυγος του Αμαλία από την παραπάνω ασθένεια κατά την επίσκεψη στο προσωπικό του φίλο Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο ή Άκουρο το 1833.

Έτσι λοιπόν και μετά τη μεταφορά της έδρας του κράτους στην Αθήνα, ο Όθωνας αποφάσισε να αποξηράνει τη Λίμνη του Μουστού όπως φαίνεται από τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών της περιόδου 1834-1839 (Γενικά Αρχεία του Κράτους), η λογική της μελέτης ήταν να φτιάξουν ελεγχόμενη εκβολή με ρυθμιζόμενη λεκάνη (Lock) απορροής στα πρότυπα της τεχνικής που εφαρμόζονταν στη Γερμανία κατά κόρον σε ποτάμια και λίμνες. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η αντίληψη περί στεγανοποίησης της λίμνης ήταν εσφαλμένη, και εγκαταλείφθηκε η ιδέα του μεγαλεπήβολου έργου της αποξήρανσης, παραμένει όμως η κατασκευή (Πόρτες) ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα της Μετ Επαναστατικής περιόδου που χαρακτηρίζει τη γύρω περιοχή.

Η λίμνη σήμερα
Εντεταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, ο υδροβιότοπος της Κυνουρίας έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, καθώς αποτελεί καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών τα οποία διαχειμάζουν σε αυτόν (αγριόκυκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες, νερόκοτες). Στους πυκνούς καλαμιώνες του φωλιάζουν γεράκια, πορφυροτσικνιάδες αλλά και μικρός αριθμός από τους απειλούμενους με εξαφάνιση καλαμοκανάδες. Από τα υπόλοιπα είδη της πανίδας του συναντώνται κέφαλοι, χέλια, κρασπεδοχελώνες και είδη φρύνων και σαυρών που προστατεύονται από τη συνθήκη της Βέρνης και από την ελληνική νομοθεσία.

Νερόκοτες, αγριόπαπιες και βουβόκυκνοι

Η βλάστηση που αναπτύσσεται στις άκρες του υδροβιότοπου χαρακτηρίζεται κυρίως από υδρόβια φυτά όπως: Καλάμια, είδη αγκαθιών και αρμυρίκια ενώ περιμετρικά ανθούν ο λευκός κρόκος, κόκκινες και λευκές ανεμώνες, κυκλάμινα, παπαρούνες και ο λευκός νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι με μεθυστικό άρωμα που οι κάτοικοι ονομάζουν μανουσάκι.

Κυκλάμινα, ανεμώνες, παπαρούνες και μανουσάκια

Φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, ισχυρό θέλγητρο για τον επισκέπτη. Λόγω του νερού και της βλάστησης, καθώς και της παράκτιας τοποθεσίας της, προσελκύει αξιόλογη και ενδιαφέρουσα από επιστημονικής απόψεως πανίδα.Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείμαση και μετανάστευση υδρόβιων, αρπακτικών και στρουθιόμορφων πτηνών, καθώς βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Ελλάδας. Αποτελεί την κυριότερη περιοχή διαχείμασης υδρόβιων πουλιών στην Ανατολική Πελοπόννησο. Επιπλέον, καταγράφεται ποικιλία ειδών ερπετών, αμφιβίων, μικρών θηλαστικών και ψαριών στη λιμνοθάλασσα Μουστού και τις παρακείμενες τάφρους της. Ο υδροβιότοπος θεωρείται ιδανικός για παρατήρηση σπάνιων πτηνών.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Τα υφάλμυρα νερά της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων που περιέχουν και θεωρούνται ευεργετικά για όσους έχουν ρευματικές παθήσεις.

Παράλιο Άστρος το λιμάνι και η παλιά πόλη

Ο υδροβιότοπος Μουστού είναι πολύ κοντά σε απόσταση από την Αργολίδα, ενώ τριγύρω υπάρχουν ήσυχες και πεντακάθαρες παραλίες για μακροβούτια μακριά από συνωστισμό και αδιάκριτα βλέμματα. Παράλληλα μια επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια στάση στο όμορφο και προσιτό παράλιο Άστρος για καφεδάκι, φαγητό αλλά και βουτιές στη μεγάλη ακτογραμμή που το περιβάλλει.                                                                                                                                                             ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, vriskoapostasi.gr, www.stigmap.gr, astrosparalio.gr, www.astros-kynourianews.gr, www.anagnostis.org, www.ekke.gr

           Παράλιο Αστρος το λιμάνι και το θέατρο

ΤΕΛΟΣ Να περάσετε καλά και να χαρείτε τη διαδρομή