Η Οία είναι το πιο όμορφο χωριό του κόσμου, λένε τα social media

Τα social media αποφάνθηκαν πως ο διάσημος οικισμός της Σαντορίνης είναι το πιο ινσταγκραμικό μέρος του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο που χιλιάδες τουρίστες μέσα στον χρόνο ταξιδεύουν στην χώρα μας προκειμένου να απαθανατίσουν το ασυναγώνιστο ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη ή για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης στην Καλντέρα. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε το Uswitch.com, η ΟΙΑ αναδείχθηκε ως το ομορφότερο χωριό στον κόσμο, με βάση τις εμφανίσεις αυτού στα social media.

Πιο αναλυτικά, με την επανεκκίνηση των ταξιδιών και της ζωής μας, το Uswitch.com συνέλεξε τις πληροφορίες από τα hashtags στο Instagram και τα pins στην πλατφόρμα του Pinterest, προκειμένου να καταλήξει στο μέρος που θεωρείται το πιο όμορφο στον κόσμο. Όπως αναφέρει η έρευνα, το χωριό της Οίας συγκέντρωσε 1.612.671 εμφανίσεις στα δύο δημοφιλή μέσα δικτύωσης, με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται στο Instagram. Πίσω από την Οία, στα περισσότερο προβεβλημένα χωριά, συναντάμε ένα χωριό από το Βιετνάμ, το Χάλονγκ Μπέι, με 1.168.018 αναρτήσεις και ακολουθεί στην τρίτη θέση το τουρκικό χωριό, Γκιόρεμε, με 1.129.300 αναρτήσεις, το οποίο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα της Ευρώπης, ακολουθούμενο από το χωριό Χάλστατ στην Αυστρία με 799.213 αναρτησεις.

Μία ακόμη περιοχή της Ελλάδας κατάφερε επίσης να προβληθεί, καθώς η Φολέγανδρος κατέλαβε την 11η θέση στον παγκόσμιο χάρτη με τα ομορφότερα μέρη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το νησί του Νοτίου Αιγαίου βρέθηκε στην έβδομη θέση της λίστας με τα ομορφότερα μέρη στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας 154.222 εμφανίσεις σε Instagram και Pinterest.

Το χωριό που μονοπώλησε τις φωτογραφίες στις δύο αυτές δημοφιλείς πλατφόρμες είναι ένα μέρος ονειρικό, με τους περισσότερους να συμφωνούν ότι όμοιό του δεν υπάρχει. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα μέρη στη χώρα μας, όπου κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού οι αμετανόητοι λάτρεις του ρομαντισμού. «Χτισμένο στις πλαγιές του ηφαιστειακού νησιού της Σαντορίνης, είναι προφανές γιατί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με εκπληκτική θέα στην απεραντοσύνη του Αιγαίου Πελάγους και πλούσια, αρχιτεκτονική και θρησκευτική ιστορία», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΟΙΑ ΘΗΡΑΣ
Μια μικρή πόλη στην ακτή της Σαντορίνης, όπου η θέα και το ηλιοβασίλεμα κλέβουν την παράσταση
Η Οία είναι παραδοσιακός οικισμός της Σαντορίνης και αποτελεί έδρα της κοινότητας Οίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το Σχέδιο Καποδίστριας. Ονομάζεται και Απάνω Μεριά ή Άνω Μεριά και οι κάτοικοι Απανωμεριτες. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από τα Φηρά και σε υψόμετρο περίπου 121 μέτρων. Με βάση την απογραφή του 2001, ο οικισμός έχει 763 κατοίκους. Η εκθαμβωτική Οία είναι φωλιασμένη στους γκρεμούς της Σαντορίνης, σαν ένα πανόραμα από κατάλευκα κτίρια με διάσπαρτες χρωματιστές οροφές, χαρακτηριστικές του νησιού, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας

Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από το Βυζαντινό Κάστρο της Οίας
Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας, με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι παγκοσμίως γνωστή για το ηλιοβασίλεμα της.Είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από οποιαδήποτε γωνιά του χωριού. Πρέπει να είστε ακριβώς πάνω από το λιμάνι της Αμμουδιάς, κοντά στον ανεμόμυλο, που είναι το σύμβολο της Οίας και τα ερείπια του παλιού κάστρου. Το βράδυ οι τουρίστες συνήθως καταλαμβάνουν την κορυφή των ερειπίων του κάστρου για να κάνουν τις καλύτερες βολές Γεγονός είναι ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα και απο τα Φηρά, Ημεροβίγλι και Φηροστεφάνι αλλα η Οία είναι η πιό προτεινόμενη.

ΙΣΤΟΡΙΑ  
Η Οία ήταν μία από τις πέντε καστροπολιτείες, τα επονομαζόμενα “καστέλια”, της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας (13ος-16ος αιώνας μ.Χ.)και ονομαζόταν Καστέλι του Αγίου Νικολάου. Η ύπαρξη του καστελιού αναφέρεται ήδη από το 1480.Παραδοσιακά αποτελούσε τόπο καραβοκύρηδων: χαρακτηριστικό είναι ότι το 1890, όταν ο συνολικός πληθυσμός του νησιού ήταν λιγότερος από 2.500 κάτοικοι, στην Οία υπήρχε ένα μικρό ναυπηγείο και 130 πλοία που ανήκαν στους κατοίκους της. Σε αυτόν ακριβώς τον ντόπιο στόλο εμπορικού ναυτικού βασίστηκε η οικονομική άνθηση της Οίας στα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου, καθώς παράλληλα αυξανόταν το διαμετακομιστικό εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά μεταξύ Ρωσίας και Αλεξάνδρειας. Ωστόσο, η κυριαρχία των ατμόπλοιων επί των ιστιοφόρων και η ταυτόχρονη συγκέντρωση του ναυπηγικού κεφαλαίου στον Πειραιά, αποτέλεσε την απαρχή της σταδιακής πτώσης και ερήμωσης του νησιού.

Η αρχιτεκτονική της Οίας έχει λευκά, πλυμένα και πολύχρωμα κτίρια χαραγμένα στο βράχο ή χτισμένα πάνω από αυτό, με μικρά σοκάκια που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σαν λαβύρινθο. Το κέντρο είναι κλειστό για τα αυτοκίνητα.

Τα μικρά πολύχρωμα σοκάκια και οι σκάλες οδηγούν σε παρεκκλήσια, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και μερικές φορές σε ιδιωτικά σπίτια και αδιέξοδα.

ΑΜΜΟΥΔΙ: ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Το Αμμούδι είναι το λιμάνι της Οίας και απέχει δύο χιλιόμετρα από το χωριό. Το εμπορικό λιμάνι κυρίως τον 19ο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως λιμάνι για ιστιοφόρα εμπορικά πλοία που μετέφεραν προϊόντα όλου του νησιού. Τα κτίσματά του ήταν κυρίως αποθήκες αυτών των εμπορευμάτων.Είναι ένα γραφικό μέρος επειδή η θέα είναι μαγευτική γιατί τα χρώματα της θάλασσας, του ουρανού και τα κόκκινα βράχια δημιουργούν ένα απίστευτο τοπίο, με μερικές ταβέρνες, ένα μικρό ξενοδοχείο, ένα σούπερ μάρκετ και ένα μικρό λιμάνι που χρησιμοποιούν οι ψαράδες και μια μικρή παραλία. Σήμερα υποδέχεται κατά κύριο λόγο τους λάτρεις των καρπών της θάλασσας, που θέλουν να απολαύσουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Στο Αμμούδι μπορείτε να μεταβείτε είτε οδικώς είτε κατηφορίζοντας (πεζή ή με γαϊδουράκια) 214 σκαλοπάτια από την Οία.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Στην Οία ξεχωρίζουν δύο ειδών παραδοσιακές κατοικίες: οι υπόσκαφες και τα καπετανόσπιτα.

ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Λόγω της ιδιομορφίας του ηφαιστειακού εδάφους της Σαντορίνης, όπως είναι η φυσική κλίση, η τραχύτητα, η ανάγκη για εξοικονόμηση υλικού και η ευκολία εκσκαφής της θηραϊκής γης στις πλαγιές της καλδέρας και στους χείμαρρους, αλλά και της προστασίας του χωριού από τους δυνατούς ανέμους, οι ντόπιοι κάτοικοι της Οίας κατασκεύαζαν υπόσκαφες κατοικίες.

Τα υπόσκαφα σπίτια είναι σπηλαιώδεις κατοικίες, τα οποία είναι σκαμμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα, είτε ολόκληρα είτε με πρόσθετα κτιστά τμήματα.Έχουν πρόσοψη στο επίπεδο της γης και εκμεταλλεύονται τις φυσικές κλιμακώσεις του εδάφους. Τα χτισμένα τμηματα στεγάζονται με θόλους ή σταυροθόλια με ένα είδος χυτής καλουπωτής κατασκευής. Έτσι, η ξεχωριστή εργονομική κλίμακα του οικισμού και των κατοικιών ειδικότερα είναι παρόμοια με αυτή των πλοίων: χαμηλές πόρτες, στενά και απότομα σκαλιά, μικροσκοπικοί εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι.

Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της στενότητας του χώρου, ο κοινόχρηστος και ο ιδιωτικός χώρος μια οικίας σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζονται.Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η οριζόντια ιδιοκτησία, έτσι ώστε η αυλή της μιας κατοικίας αποτελεί δωμάτιο μιας άλλης, ή κάτω από έναν ελεύθερο/κοινόχρηστο χώρο υπάρχει υπόσκαφη κατοικία. Έτσι, η όψη της κατοικίας προβάλλει 1-2 μέτρα από το έδαφος σε ορθογώνια μορφή έτσι ώστε να γίνεται η προβολή της αυλής της υπερκείμενης κατοικίας.

Ένα τυπικό υπόσκαφο σπίτι έχει στενό μέτωπο και μεγάλο βάθος. Ο εξωτερικός τοίχος έχει 2 παράθυρα εκατέρωθεν της πόρτας και ένα παράθυρο-φεγγίτη πάνω από την πόρτα.Τα ανοίγματα αυτά είναι οι μοναδικές είσοδοι φυσικού φωτός και φρέσκου, καθαρού αέρα σε αυτούς τους βαθείς χώρους. Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού βρίσκεται η σάλα, πίσω η κρεβατοκάμαρα, ενώ η κουζίνα είναι μια μικρή και χαμηλή γωνιά συνήθως χτιστή με θόλο που επικοινωνεί με τη σάλα. Η τουαλέτα είναι ανεξάρτητη στην αυλή.

Ένας διαχωριστικός τοίχος με τομές που μιμούνται τις τομές του εξωτερικού τοίχου χωρίζει τη σάλα από την κρεβατοκάμαρα, έτσι ώστε η κρεβατοκάμαρα να φωτίζεται και να αερίζεται διαμέσου της σάλας.Σε κάθε κτίσμα υπάρχει μια στέρνα συλλογής του βρόχινου νερού και κανάλια που οδηγούν τα νερά της βροχής στη στέρνα, τα οποία ονομάζονται “κοντούτα”.

ΚΑΠΕΤΑΝΟΣΠΙΤΑ
Πρόκειται για τα παραδοσιακά σπίτια των τότε μεσαιωνικών εύπορων οικογενειών του νησιού, αλλά και των καραβοκύρηδων, αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και στολίδια μιας διαφορετικής εποχής. Ψηλοτάβανα, διώροφα, χτισμένα αποκλειστικά με υλικά του νησιού (κόκκινη και μαύρη πέτρα) με μεγάλη ιστορία και αντοχή στο χρόνο.

Σε αντίθεση με τα υπόσκαφα που ήταν οι κατοικίες των πληρωμάτων, τα καπετανόσπιτα ή αλλιώς καραβοκυραίικα ήταν οι κατοικίες των πλοιοκτητών. Τα κτίσματα αυτά έχουν αυστηρή γεωμετρική λιτότητα στην όψη τους και έχουν επενδύσεις με λαξευμένο κόκκινο πορί και με πιλάστρα. Ως στέγη χρησιμοποιούνται μοναστηριακοί θόλοι, “σκάφες” και σταυροθόλια, με επιρροή κυρίως από τη βενετσιάνικη και τη νεοκλασική αρχιτεκτονική. Το σπίτι χωρίζονται ανά όροφο στα εξής: στο ισόγειο βρίσκονταν η κουζίνα και τα υπνοδωμάτια. Η κουζίνα βρισκόταν στο πίσω μέρος και ακόμα πιο πίσω σε σκιερό μέρος, η κάναβα, όπου γινόταν το πάτημα των σταφυλιών και η αποθήκευση του κρασιού. Στον πάνω όροφο ήταν η σάλα στολισμένη με ακριβά έπιπλα και λογής κειμήλια φερμένα από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, από τους καπετάνιους εμπόρους ιδιοκτήτες τους.
Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πανέμορφων σπιτιών καταστράφηκε στο τελευταίο σεισμό του 1965. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναστήλωσης και δημιουργικής εκμετάλλευσής τους.

ΟΙΑ: ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΣΑΝΗΣ
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία είναι αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αρχικά ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Πλατσανής ήταν χτισμένος στην άκρη του χωριού μέσα στο κάστρο, εκεί που σήμερα όλοι οι επισκέπτες της Σαντορίνης μαζεύονται καθημερινά για να απολαύσουν το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας. Με τον καταστροφικό σεισμό όμως της 9ης Ιουλίου 1956 μ.Χ. ο Ναός γκρεμίστηκε και επειδή το έδαφος στο σημείο αυτό δεν είναι σταθερό η εκκλησία ξαναχτίστηκε στο κέντρο του χωριού.
Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο τέμπλο βρέθηκε στη θάλασσα. Κάποιος ψαράς την ώρα που ψάρευε είδε καταμεσής στο πέλαγος ένα φως που έμοιαζε με αναμμένο καντήλι. Πηγαίνοντας κοντά είδε την εικόνα της Παναγίας η οποία όμως όσο την πλησίαζε απομακρυνόταν. Τότε ειδοποίησε τους ιερείς και τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι με δεήσεις και παρακλήσεις, με θυμιάματα και λαμπάδες κατέβηκαν στον αιγιαλό και με ευλάβεια μεγάλη μετέφεραν την εικόνα σε εκκλησία του χωριού.
Όλα τα Ιερά σκεύη είναι αφιερώματα ευσεβών Οιατών, κυρίως ναυτικών, για να τους προστατεύει στα ταξίδια τους. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Ορθόδοξη Ρωσία, όπου με τα ιστιοφόρα τους μετέφεραν το φημισμένο κρασί της Σαντορίνης. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο. Υπάρχει πάνω σ’ αυτό η χρονολογία 1820 μ.Χ. η οποία όμως είναι πιθανόν η χρονολογία επιχρυσωσης του, γιατί η κατασκευή του τοποθετείται από τους ειδικούς πολύ παλαιότερα. Η Αγιογράφηση του ναού έγινε σε τρία στάδια από Σαντορινιούς αγιογράφους.

ΛΟΥΚΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Προτομή προς τιμήν του εφοπλιστή κ. Λουκά Νομικού ο οποίος ήταν κτήτωρ και μέγας ευεργέτης του παρακείμενου ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου της Οίας. Το μνημείο έγινε το 1967, ενώ πάνω στην μαρμάρινη στήλη του έχει χαραχθεί το σκαρίφημα του ιστιοφόρου πλοίου “Ταξιάρχης”, του εφοπλιστή, 230 τόννων, το οποίο ναυπηγήθηκε στην Σύρο το 1893.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της Οίας είναι μία από τις δύο ενοριακές εκκλησίες του οικισμού (η δεύτερη είναι η Παναγία η Πλατσανή). Είναι πολιούχος άγιος του χωριού και δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα επικρατέστερα ανδρικά ονόματα στην Οία είναι Γιώργος και Τζώρτζης προς τιμήν του Αγίου! Ο ναός λέγεται και “Περίβολας” καθώς κτίσθηκε στην γειτονιά αυτή στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά και “Απανωμερίτης” καθώς τότε η Οία λεγόταν Απάνω Μεριά. Ο ναός στέγασε την ιερή εικόνα του Αγίου, την οποία μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη στην Οία, πρόγονος της εφοπλιστικής οικογένειας Νομικού. Η εικόνα επαργυρώθηκε το 1869. Στους καταστροφικούς σεισμούς του 1956 η εκκλησία σχεδόν ισοπεδώθηκε και αναστηλώθηκε πλήρως το 1966-67 από τον Οιάτη εφοπλιστή κ. Λουκά Νομικό, προτομή του οποίου έχει ανεγερθεί στον προαύλιο χώρο του ναού. Το πανηγύρι γίνεται ανήμερα της εορτής του μετά το τέλος της πανηγυρικής θείας λειτουργίας και είναι ένα από μεγαλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια της Οίας με πολύ φαγητό και κρασί.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ
Με ένα μεγάλο όγκο υλικού προσπαθεί να τεκμηριώσει για τον επισκέπτη τη ναυτική ιστορία της Σαντορίνης, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης ακμής της τον 19ο αιώνα που τα Σαντορινιά ιστιοφόρα διέσχιζαν όλη την ανατολική Μεσόγειο από τη Μαύρη θάλασσα μέχρι την Αίγυπτο, μεταφέροντας είτε θηραϊκή γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, είτε Vinsanto, το ξακουστό Σαντορινιό κρασί που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσικής αυτοκρατορίας για τη Θεία Μετάληψη. Ένας ναυτικός ο ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας το 1951 είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου. Σήμερα το μουσείο στεγάζεται σε ένα θαυμάσια διατηρημένο παραδοσιακό καπετανόσπιτο της Σαντορίνης του 19ου αιώνα δωρεά της Οιάτισσας Ντίνας Μανωλέσσου Μπιρμπίλη. Στα εκθέματα του το μουσείο περιλαμβάνει ακρόπρωρα, άγκυρες, και διάφορα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης στα ιστιοφόρα του τότε. Σκαλιστες ναυτικές κασέλες, εξάντες, μοντέλα και υδατογραφίες παλαιών και νέων πλοίων, εργαλεία και σχέδια από τους Σαντορινιούς ταρσανάδες , στολές και εργαλεία των τοπικών μαστόρων ναυπηγών. Επίσης παρουσιάζονται σπάνια έγγραφα, βιβλία, χάρτες, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες ναυτικών και πολλές φωτογραφίες.

ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Βυζαντινό Κάστρο: Το κάστρο του Αγίου Νικολάου χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Πήρε το όνομά του από υπόσκαφη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και χτίστηκε γύρω στο 1450. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές κατοικίες του νησιού, καθώς ήταν το σπίτι της βυζαντινής αριστοκρατίας, καθώς και υψηλού μορφωμένου πληθυσμού και επίσης τόπος αποθήκευσης καλλιεργειών. Αργότερα η οχύρωση του κάστρου ενισχύθηκε στην παραλία Αμμούδι.
Το Κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1956 και ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού οικισμού υποχώρησε στη θάλασσα κάτω από την καλντέρα. Μεγάλοι Ναοί, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Πλατσανής καταστράφηκαν ολοσχερώς.. Από το Κάστρο του Αγίου Νικολάου στην Οία σήμερα σώζεται ένα κομμάτι του γουλά (πύργου). Παρόλο λοιπόν που δεν σώζονται πολλά πράγματα από το κάστρο, το σημείο αυτό είναι από τα πιο τουριστικά μέρη της Ελλάδας. Είναι το σημείο όπου καταφθάνουν κάθε απόγευμα άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο για να δουν το ηλιοβασίλεμα.

Lycabettus Restaurant
Καλώς ήρθατε στον Λυκαβηττό, το πιο όμορφο μπαλκόνι για φαγητό στην Οία.
Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ταξιδιωτικά περιοδικά παγκοσμίως για τις δυνατές εμπειρίες που μεταφέρει στους αναγνώστες του, το National Geographic Traveler φιλοξένησε στις σελίδες του το Lycabettus Restaurant, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Andronis Luxury Suites στη Σαντορίνη.

Σε μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες παγκοσμίως βρίσκεται το πιο ωραίο και αξιοζήλευτο μπαλκόνι της Σαντορίνης και όχι μόνο, αυτό του Lycabettus Restaurant που έχει χαρίσει ονειρεμένες στιγμές σε όσους έχουν δειπνήσει κάτω από τον έναστρο ουρανό του, απολαμβάνοντας την ασύγκριτη θέα σε ένα χαλαρό και κομψό περιβάλλον. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το ετήσιο Andronis Gastronomy Event όπου καταξιωμένοι σεφ από όλο το κόσμο δημιουργούν μεταξύ άλλων και στο χώρο του Lycabettus Restaurant, βραδιές ιδιαίτερης γοητείας.

ΓΚΑΛΕΡΙ, ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οι γκαλερί και αίθουσες τέχνης στην Οία: (Mnemossyne Gallery, Oia Treasures Art Gallery, Oria Art Gallery, Anthemion, Steps to Art, Kyrkos Art Gallery) είναι ένας ακόμη λόγος που αξίζει να την επισκεφθείτε.Τα εκθέματα και η άριστη εξυπηρέτηση θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω (σύμφωνα και με τα σχόλια των επισκεπτών).

Γλυπτά, πίνακες, κοσμήματα, πορτρέτα και τοπία. Επίσης μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα και έργα τέχνης επωνύμων καλλιτεχνών.

Oia Treasures Art Gallery: Η επιχείρηση Oia Treasures Art Gallery διαθέτει γλυπτά, πίνακες και κοσμήματα από μερικούς από τους πιο βραβευμένους Έλληνες καλλιτέχνες θα βρείτε σε αυτή την μεγάλη γκαλερί αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στην γραφική Οία. Γλυπτά από μπρούντζο, μάρμαρο και σίδερο συμπληρώνονται από έργα ζωγραφικής που ανήκουν κυρίως στη σχολή της μοντέρνας τέχνης χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο σαντορινιό τοπίο.
Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την ελληνική σύγχρονη τέχνη και τους βραβευμένους παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες της σε ένα βαθιά βυθισμένο περιβάλλον. Γλυπτές μινιατούρες και πίνακες όλων των μεγεθών και τιμών με υπογραφή. Μπορούν επίσης να δοκιμάσουν κοσμήματα κατασκευασμένα από σχεδιαστές που έχουν εκπροσωπήσει το ελληνικό κόσμημα στο εξωτερικό.

Anthemion: Μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα! Υπέροχες χειροποίητες μαριονέτες!!! Εξαιρετική δουλειά, χειροποίητες μοναδικές κατασκευές, παραμυθένιος χώρος, ζεστό και φιλικό περιβάλλον!!! Υπέροχη ατμόσφαιρα ! Παραμυθένιο μαγαζί ! (σχόλια επισκεπτών)

Mnemossyne Gallery: Η Mnemossyne Gallery είναι πραγματικά μοναδική . Οι εκπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Andrea Motta, πορτρέτα και τοπία από τη Σαντορίνη βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με χειροποίητα κοσμήματα ελλήνων σχεδιαστών . Η μοναδική της τοποθεσία (ένα βήμα πρίν το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα της Οίας) είναι ένας ακόμη λόγος που αξίζει να την επισκεφθείτε. Ιδανικό καλλιτεχνικό μέρος στην Οία με αξιολάτρευτη εξυπηρέτηση και αξία έργα Ελλήνων (σχόλια επισκεπτών)

ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΑ και ΑΜΠΕΛΏΝΕΣ

Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί, στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι καλλιεργούσαν αμπέλια από το 17ο αιώνα π.Χ. Οι τότε κάτοικοι της περιοχής έκαναν και εμπορευόντουσαν το δικό τους κρασί. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, το 1600 π.Χ. ο προϊστορικός αμπελώνας καταστράφηκε. Δοκιμάστηκαν πολλά φυτά αλλά το αμπέλι ήταν από τα ελάχιστα που επιβίωσε. Ο λόγος είναι πως οι ρίζες του κατάφεραν να διαπεράσουν τη θηραϊκή γη και να φτάσουν σε βάθος όπου βρίσκουν νερό και θρεπτικά συστατικά. Σ’ αυτό το σημείο εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως δικαίως θεωρείται από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου, με ηλικία περίπου 3.500 χρόνων και έχει έκταση 12.000 στρεμμάτων.

Ο Πάρις Σιγάλας στο κελάρι

Η Σαντορίνη διαθέτει 16 οινοποιεία, εκ των οποίων μπορείτε να επισκεφθείτε τα 13, ενώ στα 11 από αυτά υπάρχουν υποδομές για πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα οινοποιεία του νησιού συνολικά υποδέχονται περίπου 700.000 επισκέπτες τον χρόνο. Αυτά είναι τα οινοποιεία που αποτελούν τον δρόμο του κρασιού στη Σαντορίνη, ένα νησί με υψηλή παράδοση στην παραγωγή κρασιού καθώς το μεράκι των ανθρώπων αλλά και η γεωλογική μορφολογία του νησιού συντελούν στην άνθιση και την ανάπτυξή τους

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑΣ
«Τα οινοποιεία ως μέρη της κοινωνίας»
Στον αρχαίο κάμπο της Οίας, στη Σαντορίνη, βρίσκεται το Κτήμα Σιγάλας. Η πλέον πολυδυναμική ποικιλία της μεσογειακής ζώνης, το Ασύρτικο της Σαντορίνης, καθώς και το Αηδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους δίνοντας κρασιά ποιοτικά, αναγνωρισμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έκταση αμπελώνα: 300 στρέμματα. Φιάλες 2020: 200.000. Ετικέτες 2020: 12.Ποσοστό εξαγωγής: 35%. Χώρες εξαγωγής: 44

Το Κτήμα Σιγάλα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εμπειρίες που προσφέρει στους επισκέπτες, με επίκεντρο στη γαστρονομία.

Το κρασί της Σαντορίνης οφείλει την καλή του γεύση στο ηφαιστειακό έδαφος
Το ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης προσφέρει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για τη γεωργία και το τοπικό κρασί είναι γνωστό παγκοσμίως για την ιδιαίτερη γεύση του. Το έδαφος ονομάζεται και «άσπα», μεταξύ άλλων, κι έχει δημιουργηθεί από ηφαιστειακή στάχτη, σκόνη από ηφαιστειακό γυαλί και μικρά κομμάτια στερεοποιημένης άμμου και λάβας. Ο συνδυασμός αυτός αφήνει εκτός τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε στο χώμα, αλλά από την άλλη είναι πλούσιο σε μέταλλα. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, αλλά πέραν αυτών, οι περιοχές καλλιέργειας λαμβάνουν υγρασία από ένα παράξενο φαινόμενο που ονομάζεται «θαλάσσια ομίχλη» και αποτελεί ένα μείγμα αέρα από το ενεργό ηφαίστειο και τη γύρω περιοχή.
ΠΗΓΕΣ: https://esquire.com.gr, www.madamefigaro.gr, www.madamefigaro.gr, www.imerisia.gr,https://el.wikipedia.org, www.santoriniinfo.gr, http://armenisths.blogspot.com, http://kallistorwntas.blogspot.com,

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ