ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΝΤΖΟΣ, ΒΑΓΓΈΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ

ΑΓΡΙΟΣ ΑΝΘΟΣ
Στίχοι: Δημήτρης Λέντζος
Μουσική: Βαγγέλης Μαχαίρας
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης
CD, Album ” Κοίτα Γύρω ” 2020

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, ΜΊΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΊΔΗΣ
(στο στουντιο)

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, ΜΊΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΊΔΗΣ

 Ζωντανά στο Σπίτι με το Mega

ΣΤΙΧΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΝΤΖΟΣ

ΑΓΡΙΟΣ ΑΝΘΟΣ
Εγώ είμαι άγριος ανθός
Κι ανθίζω μες το χιόνι
Είμαι στον έρωτα παθός
Κι αγκάθι που αγκυλώνει.

Κάνω το μέλι μου πικρό
Και την ανάγκη φύτρα
Κι έχω τον μίσχο μου μικρό
Και μάνα χαρτορίχτρα.

Εγώ είμαι άγριος ανθός
Μέσα στον κάμπο μοναχός
Κι όταν αναστενάζω
Τον κόσμο ευωδιάζω

Κι εσύ ρουφάς το χρώμα μου
Σαν μαύρη πεταλούδα
Και με φιλάς στο στόμα μου
Δειλά σαν τον Ιούδα.

Την μέρα γίνομαι Θεός
Κρυφά και μεγαλώνω
Κι όταν μου παίρνουνε το φως
Τη νύχτα μαραζώνω

CD, Album ” Κοίτα Γύρω ” 2020

O Γιάννης Κότσιρας σε νέο άλμπουμ “Κοίτα Γύρω»
Με το νόημα του τίτλου «Κοίτα γύρω» ξεκίνησαν όλα.
Αυτό έκανε πάντα το τραγούδι. Κοιτούσε τους ανθρώπους γύρω του και κατέγραφε τις ιστορίες τους. Άνθρωποι που χαίρονται, άνθρωποι που ερωτεύονται, άνθρωποι που χάνονται, άνθρωποι που πασχίζουν, άνθρωποι που ζουν τα εύκολα και τα πολύ δύσκολα. Αυτό κάνει και ο Γιάννης Κότσιρας. Ανήσυχος και παρατηρητικός από πάντα κοιτάζει γύρω του και κάνει αυτό που σκέφτεται και αυτό που νιώθει, τραγούδι. Με την καλλιτεχνική του ευαισθησία σε συνεχή εγρήγορση και την λατρεία του για τη μουσική αστείρευτη συνέχεια καταγράφει ,ακούει και συλλέγει μουσικό υλικό αφήνοντας τον χρόνο να ωριμάσει «τα πιστεύω του» μέχρι να έρθει η ώρα του τελικού σχεδιασμού και της ηχογράφησης μιας νέας δουλειάς που να αντικατοπτρίζει συνθήκες και συναισθήματα του σήμερα. Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα σε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με δώδεκα τραγούδια που έγραψαν για τον Γιάννη Κότσιρα παλαιότεροι συνεργάτες του αλλά και δημιουργοί που συνεργάζεται για πρώτη φορά. Δώδεκα νέα τραγούδια εμπνευσμένα από το σήμερα, από όσα απασχολούν την κοινωνία, αλλά και από τα παντοτινά θέματα των ανθρώπων, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, την αγάπη, τα πάθη τους και τα λάθη τους, κυκλοφορεί ο Γιάννης Κότσιρας.
Τραγούδια που το καθένα έχει να διηγηθεί την δική του ιστορία και να μεταφέρει στιγμές και συναισθήματα μέσα από τη φωνή του ερμηνευτή σε όλους μας. Εκείνο που ενώνει όλα τα τραγούδια είναι βελούδινη αγαπημένη φωνή του Γιάννη Κότσιρα, που τραγουδά με την ίδια τρυφερότητα τα πιο βαριά ζεϊμπέκικα, μέχρι τις πιο γλυκές μπαλάντες. Το ομότιτλο τραγούδι του cd σε μουσική του Χριστόφορου Γερμενή και στίχους του Γιάννη Κότσιρα, με την συνεργασία στα ραπ σημεία του τραγουδιού τον Κόμη Χ, έχει ήδη ξεχωρίσει, ως ένα ποιητικό μανιφέστο απέναντι στην παρακμή του σύγχρονου κόσμου, με την συμμετοχή των Ανδριάνα Μπάμπαλη, Απόστολου Ρίζου, Θοδωρή Μαυρογιώργη, Κόμης Χ και της Παιδικής Χορωδίας ConAnima, Το τραγούδι αυτό θα συνοδεύει ως single την κυκλοφορία της έκδοσης. Μια ακόμα εξαιρετική συμμετοχή είναι αυτή του Μίλτου Πασχαλίδη στο τραγούδι Άγριος Ανθός σε ρυθμό τσάμικο, σε μουσική του Βαγγέλη Μαχαίρα και στίχους του Δημήτρη Λέντζου, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται δισκογραφικά με πρωτότυπο υλικό. Ακόμα ξεχωρίσαμε το αυτοβιογραφικό τραγούδι «Μ’ έχουν βαφτίσει Γιάννη» σε στίχους του ίδιου του ερμηνευτή και μουσική του Σταύρου Σταύρου και το «Την αμαρτία μου τη λέω» σε μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους Ελένης Γιαννατσούλια. Τέλος στο άλμπουμ αυτό θα ακούσετε το τελευταίο ποίημα του Μάνου Ελευθερίου που μελοποίησε ο Νίκος Χιώτογλου.

Κότσιρας & Πασχαλίδης: Η πρώτη γνωριμία τους και η ευλογία του Θάνου
Ο «Άγριος ανθός» που τους ενώνει και η συνάντηση στο «Σπίτι με το Mega»
Ο Γιάννης Κότσιρας υποδέχθηκε ολόκαρδα στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά τον Μίλτο Πασχαλίδη, στην εκπομπή όπου ήταν οικοδεσπότης μαζί με την Γιώτα Νέγκα: «Κυρίες και κύριοι ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς της γενιάς μου, ένας καταπληκτικός άνθρωπος και κυρίως ένας σπάνιος φίλους μου. Ο Μίλτος Πασχαλίδης», ήταν το κάλεσμά του. Ο Κότσιρας αναφέρθηκε ανάγλυφα στη γνωριμία του με τον Πασχαλίδη και την κομβική «παρέμβαση» του αξέχαστου Θάνου Μικρούτσικου που ακολούθησε: «Το 2001 είχα μια συναυλία στο Βόλο, με όλους τους συναδέλφους μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο. Πάντα πριν ξεκινήσουμε για την πρόβα, είχαμε την εξής συνήθεια, βγαίναμε στην είσοδο να καπνίσουμε κάνα τσιγάρο και να περιμένουμε αυτούς που έχουν αργήσει. Τους αργοπορημένους. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα από κοντά τον επόμενο καλεσμένο μας. Έμενε κι αυτός στο ίδιο ξενοδοχείο γιατί είχε κι αυτός μια παράσταση σε ένα άλλο σημείο του Βόλου και κατέβηκε ζωσμένος με την κιθάρα του, τα γυαλάκια του και το μονίμως αξύριστο μουσάκι… Αυτόν τον άνθρωπο εγώ πάντα τον αγαπούσα και τον θαύμαζα με όσο αντέχει η καρδιά μου. Χαιρετηθήκαμε, είπαμε τις πρώτες μας κουβέντες, κι εκείνος άρχισε να φεύγει, και τον έβλεπα να απομακρύνεται σκυφτός με την κιθάρα στην πλάτη, κι έλεγα μέσα μου πόσο θα ’θελα κάποια στιγμή στη ζωή μου να συναντηθώ με αυτόν τον υπέροχο καλλιτέχνη και υπέροχο άνθρωπο επί σκηνής. Τα χρόνια πέρασαν και μπήκε στη ζωή μας και τη δική μου ένας πολύ αγαπημένος συνθέτης ο Θάνος ο Μικρούτσικος. Ο Θάνος είχε μια τεράστια ευλογία. Να φτιάχνει οικογένειες κι έτσι με έβαλε σε αυτή την σπουδαία οικογένεια που ο συγκεκριμένος καλεσμένος ήταν ίσως το βασικότερο συστατικό. Μετά από αυτό ανακάλυψα έναν καινούργιο κόσμο. Έναν κόσμο που ο τραγουδοποιός μπορεί να είναι ένας σπουδαίος ερμηνευτής. Όπου ένας στιβαρός καλλιτέχνης, μπορεί να έχει ένα ασύλληπτο χιούμορ. Και εν τέλει ένας συνθέτης, που αντί να κρατάει για τον εαυτό του όλα τα τραγούδια θέλει να τα μοιράζεται. Έτσι πραγματοποιήθηκε και η ευχή μου η κοινή μας παρουσία στην σκηνή είναι πλέον συχνή, δημιουργική και πάντα ειλικρινά αγαπησιάρικη χωρίς ανταγωνισμούς αλλά με αυθεντικό συναγωνισμό για το καλό της μουσικής»  Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη σειρά του δήλωσε για τον Γιάννη Κότσιρα:  «Στον Γιάννη αγαπάω τη λαχτάρα για τα ωραία τραγούδια. Και ότι δεν τον νοιάζει να στραπατσάρει την εικόνα του. Αυτό το βρίσκω πάρα πολύ ωραίο δηλαδή πολύ συχνά με εκπλήσσει με τα τραγούδια που επιλέγει να τραγουδήσει γιατί είναι απρόβλεπτα ακόμα και για μένα».  Κότσιρας και Πασχαλίδης ερμήνευσαν τον «Άγριο Ανθό», το ντουέτο τους σε στίχους Δημήτρη Λέντζου και μουσική Βαγγέλη Μαχαίρα, μέσα από τον τελευταίο προσωπικό δίσκο του πρώτου «Κοίτα γύρω», σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται δισκογραφικά με πρωτότυπο υλικό. «Μας πήρε περίπου 20 χρόνια» σχολίασαν χαριτολογώντας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Ο Βαγγέλης Μαχαίρας γεννήθηκε το 1972 στην Γερμανία. Μεγάλωσε στην Νέα Ιωνία Βόλου. Ξεκίνησε μαθήματα μπουζουκιού σε ηλικία 14 ετών. Το 1988, στα 16 του χρόνια, ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, όντας μαθητής λυκείου, δίπλα στον δάσκαλό του, Στάθη Μιλάνο. Ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες μιας γενιάς μπουζουξήδων που εμφανίστηκε στο χώρο του τραγουδιού τα τελευταία 25 – 30 χρόνια. Εργάστηκε για κάποια χρόνια στον Βόλο, και το 1995 κατέβηκε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Γεράσιμου Ανδρεάτου. Εκεί συνεργάζεται για πρώτη φορά με μερικά από τα πιο ελπιδοφόρα ονόματα της νέας ελληνικής σκηνής: Γεράσιμο Ανδρεάτο, Παντελή Θαλασσινό, Αναστασία Μουτσάτσου, Αθηνά Μόραλη, Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Μακεδόνα, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ειρήνη Χαρίδου, και Λένα Αλκαίου. Από το 1997 είναι βασικός συνεργάτης του Γιάννη Κότσιρα. Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς αλλά και ορχήστρες.
Εκτός από δεξιοτέχνης του μπουζουκιού με αναρίθμητες συνεργασίες στο ενεργητικό του ο Βαγγέλης Μαχαίρας τα τελευταία χρόνια έχει διαγράψει σημαντική πορεία σαν μουσικός, ενορχηστρωτής, αλλά και συνθέτης, μια αξιοπρόσεκτη συνθετική πορεία, με τραγούδια στα οποία έγραψε ο ίδιος τη μουσική και τραγούδησαν ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Σταύρος Αβράμογλου, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Βίκυ Καρατζόγλου, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ειρήνη Τουμπάκη, η Κατερίνα Ντίνου, η Βιολέτα Ίκαρη, η Δέσποινα Ραφαήλ και άλλοι.      ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.ogdoo.gr, https://palko.gr, /www.musicity.gr,www.ogdoo.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη