ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ και ΤΡΥΠΕΣ

ΑΚΟΥΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
Στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας
Μουσική: Τρύπες
Ερμηνεία: Τρύπες
2xLP, Album ” Κεφάλι γεμάτο χρυσάφι ” 1996

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΤΡΥΠΕΣ

ΤΡΥΠΕΣ – Ερμηνεία: Γιάννης Αγγελάκας, Μπάσο, φωνητικά: Γιώργος Καρράς, Drums: Γιώργος Τόλιος,
Κιθάρα: Ασκληπιός Ζαμπέτας, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Κρουστά: Αλέξης Μπουγουρτζής*,
Κώστας Θεοδώρου, Τάκης Μπάρμπας

ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ

ΑΚΟΥΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
Ακούω τις θάλασσες
και τα ποτάμια σου
Ακούω το γέλιο
ακούω το κλάμα σου

Τις μελωδίες που γεννιούνται στα σπλάχνα σου
Τις πολιτείες και τους ανθρώπους
που ταξιδεύουν κάτω απ’ το δέρμα σου
Ακούω την αλήθεια σου κι ακούω το ψέμα
Και μια μικρή ζεστή αγωνία μου γλυκαίνει το αίμα

Ακούω την Αγάπη
Ακούω την Αγάπη
Ακούω την Αγάπη
και δεν ακούω τις σκέψεις μου

Ακούω τους ήλιους
και τους πλανήτες σου
Ακούω τις χαρές σου
ακούω τις λύπες σου

Τις αρμονιες που γεμιζουν τις νύχτες σου
Τους εραστές και τους τρελούς
που ξενυχταν κάτω απ’ το δέρμα σου
Ακούω την αλήθεια σου κι ακούω το ψέμα
Και μια μικρή ζεστή αγωνία μου γλυκαίνει το αίμα

Ακούω την Αγάπη
Ακούω την Αγάπη
Ακούω την Αγάπη
και δεν ακούω τις σκέψεις μου

2xLP, Album ” Κεφάλι γεμάτο χρυσάφι ” 1996

Το 1996 οι ΤΡΥΠΕΣ, επιστρέφουν για τα καλά με το 5ο studio album τους ‘Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι’. Ο δίσκος εμπορικά κάνει θραύση, γίνεται χρυσός μέσα σε δύο εβδομάδες! Όσο για το περιεχόμενό του αυτό καθαυτό, οι Τρύπες για μια ακόμη φορά δεν μας απογοητεύουν. Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερός τους, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά είναι σίγουρα ο πιο ολοκληρωμένος, ο πιο συμπαγής απ όλους. Έχουν στη φαρέτρα τους σημαντικές νέες ιδέες σε επίπεδο σύνθεσης και ενορχήστρωσης, η παραγωγή είναι εκκωφαντικά υπέροχη, και μας δίνουν 4-5 τραγούδια που σε καθηλώνουν ακαριαία και είναι γραφτό να σε συντροφεύουν για χρόνια, αυτό που με μια λέξη το λέμε ‘κλασικά’: Πρώτο και καλύτερο κατά τη γνώμη μου το ‘Καινούρια Ζάλη’, με το ‘Ακούω Την Αγάπη’ και το ομώνυμο ‘Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι’ να ακολουθούν κατά πόδας. Το ξεχωριστό και πρωτότυπο ‘Θ’ανατέλλω’ και το συμβολικό (;) ‘Να ‘Μαι Πάλι Εδώ Ζωντανός” συμπληρώνουν την αγαπημένη μου πεντάδα. Το ‘Χάρτινο Τσίρκο’ και το ‘Ο,τι Σκοτώνεις Είναι Δικό Σου Για Πάντα’ είναι τα ‘mainstream hits’ του δίσκου και έτσι απλά και άνετα οι Τρύπες μάς δίνουν μία super κυκλοφορία, που τις εδραιώνει στην κορυφή του ελληνικού ροκ. Φυσικά, το πρώτο ζητούμενο για τους ίδιους δεν ήταν η κορυφή, ούτε οι πωλήσεις, οι χρυσοί δίσκοι κλπ., παρά μόνο η μουσική… Ε, και μιλώντας καθαρά γι αυτή με το ‘Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι’ οι Τρύπες έβγαλαν μια ακόμα δισκάρα…(www.ypogeio.gr)
Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο στούντιο Magnanimus του Γιώργου Πεντζίκη το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 1996 και την ηχοληψία, μίξη και παραγωγή του ανέλαβαν οι Τίτος Καργιωτάκης και Χρήστος Χαρμπίλας. Είναι ο αγαπημένος μου μουσικά και στιχουργικά δίσκος από Τρύπες. [από την επίσημη Facebook σελίδα του Γιάννη Αγγελάκα.]

ΤΡΥΠΕΣ
Οι Τρύπες ήταν ελληνικό ροκ συγκρότημα από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο ιδιαίτερος ήχος τους, προερχόμενος από τα βασικά χαρακτηριστικά του πυρήνα της μπάντας, δηλαδή από τα αναγνωρίσιμα φωνητικά και στίχους του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα, καθώς και από τις ιδιόμορφες συνθέσεις του μπασίστα Γιώργου Καρρά, ενέπνευσε πολλά σχήματα της εποχής και τους χάρισε μια θέση στο πάνθεον των πιο ποιοτικών και εμπορικά επιτυχημένων ελληνόφωνων ροκ σχημάτων.
Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1983 με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ροκ. Ο Αγγελάκας εκτός από στιχουργός ήταν και τραγουδιστής του συγκροτήματος ενώ ο Καρράς ανέλαβε το μπάσο. Στις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις κιθαρίστας ήταν ο Μιχάλης Κανατίδης και ντράμερ ο Κώστας Φλωροσκούφης. Το 1984, τον Κανατίδη αντικατέστησε σταδιακά ο Μπάμπης Παπαδόπουλος.


Το 1996 ηχογραφούν το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος και μια νέα δημιουργική περίοδος. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2001 μετά την απόφαση του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα να ακολουθήσει προσωπική καριέρα.
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, https://stixoi.info, https://stixos.eu, el.wikipedia.org, www.ypogeio.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν