ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ, ΑΡΗΣ ΔΑΒΑΡΑΚΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Πρώτη Ερμηνεία Γιάννης Κότσιρας
Vinyl, LP, Album ” Αθώος Ένοχος ” 1996
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ
Ζωντανά στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών 14/12/2010
Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων
Διεύθυνση: Θανάσης Τσιπινάκης
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Ζωντανά στην ΕΤ1
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ με τους στίχους του τραγουδιού
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: CAROLINE LAVELLE (στα Αγγλικά)
ΣΤΙΧΟΙ: ΑΡΗΣ ΔΑΒΑΡΑΚΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ο αλεξανδρινός ο καθαρός ο ουρανός
στον έρωτα είναι σαν διαμάντι ανθεκτικός
κι οπως καθρεφτίζεται στη θάλασσα ζεστός
λες γιασαλάμ να κι ένας άξιος μισθός
Βρε γιασαλάμ πού να το φανταστώ
τόσο γλυκό το φθινόπωρο αυτό
τούτος ο ουρανός ο φθινοπωρινός
είναι ο αυθεντικός ο αλεξανδρινός
Το ένα μου λιμάνι είναι δυτικό
το άλλο το παλιό ανατολικό
έχω αεροδρόμιο στο βοριά
κι ένα αρχαίο φάρο προς το νοτιά
Ναι ο ουρανός ο καθαρός ο αυθεντικός
στην Αλεξάνδρεια είναι τόσο ανθεκτικός
που όταν σκάει το κύμα δυνατά στο Κάιτ Μπέι
παντάν παντάν βρε γιασαλάμ ο έρωτας λέει
Γιασαλαμ θα πει τόσα χώρεσα
που το δαίμονά μου συγχώρεσα
για όλα του τα πάθη τα άγρια
γιασαλαμ θα πει Αλεξάνδρεια
Vinyl, LP, Album ” Αθώος Ένοχος ” 1996
Η πορεία του στο τραγούδι ξεκίνησε το 1990, όταν ο Γιάννης Κότσιρας γνωρίστηκε με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Χρήστο Κωνσταντίνου και ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο «Περιβόλι τ’ ουρανού» μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη…
Αν και ανήκει στη νεότερη γενιά ερμηνευτών, ο Γιάννης Κότσιρας ήταν από τους τυχερούς, που πρόλαβαν τις τελευταίες ημέρες του βινυλίου… Η πρώτη δισκογραφική του παρουσία έγινε τον Ιούνιο του 1994 σε μια συλλογή τραγουδιών με τίτλο «Ερωτικές καντάδες των Επτανήσων», που κυκλοφόρησε από τις «Μουσικές Εκδόσεις Παπαδάς» σε βινύλιο, αλλά και σε cd.
ΑΘΩΟΣ ΕΝΟΧΟΣ: Το πρώτο σπάνιο βινύλιο του Γιάννη Κότσιρα!
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του τραγουδιστή κυκλοφόρησε το 1996 από την BMG σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους του Άρη Δαβαράκη. «Αθώος ένοχος» ο τίτλος του με έξι τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα (“Αλεξάνδρεια”, “Σάι Μπάμπα”, “Η μεγάλη αποκάλυψη”, “Η πόλη του Κοσμά”, “Σε μιαν Αθήνα βρώμικη”, “Το θαύμα”) και πέντε του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου για το ντεμπούτο του Γιάννη Κότσιρα, ενώ σε ένα τραγούδι συμμετείχε η Έλλη Πασπαλά. Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές του ερμηνευτή μέχρι σήμερα. Δουλειά με γερά «πατήματα» στην παράδοση, αλλά και στο λαϊκό τραγούδι. Ευδιάκριτα είναι επίσης τα «χρώματα» της ανατολής.… Ξεχώρισαν η «Αλεξάνδρεια» που τη βρίσκουμε ακόμα σε δύο version στο άλμπουμ της Ευανθίας Ρεμπούτσικα “Το αστέρι κι η ευχή”, εν έτει 1998: σε ορχηστρική μορφή, αλλά και με αγγλικούς στίχους τραγουδισμένους από την Caroline Lavelle και το «Λέει, λέει, λέει», κομμάτια που, ειδικά το πρώτο, αποτελούν, αναπόσπαστο μέρος των ζωντανών προγραμμάτων του Γιάννη Κότσιρα.
Στην Ευανθία Ρεμπούτσικα ο Γιάννης Κότσιρας “χρωστάει” πολλές από τις μεγάλες του επιτυχίες, αλλά και την πρώτη γνωριμία του με το ευρύ κοινό, που τον αγάπησε και τον ακολούθησε. Οι δυο τους πρωτος συναντήθηκαν δισκογραφικά το Μάη του ’96 στο δίσκο “Αθώος ένοχος”, Ακολούθησε το 1997 ο δίσκος “Μόνο ένα φιλί” με σπουδαία τραγούδια όπως “Το τσιγάρο”, “Χάντρα θαλασσιά” και το 2000 ο δίσκος “Είναι δική μας η ζωή μας” με απαλά τραγούδια συνδυάζοντας την μπαλάντα όπως το “Πόνος” με το ζεϊμπέκικο “Ντροπή δεν έχει” και το ακουστικό “Καινούργια αρχή” με το άκρως ρυθμικό και έντονο “Η επαφή”.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ο Γιάννης Κότσιρας θέλησε να μοιραστεί με τους θαυμαστές του κάποιες από αυτές τις ιστορίες τραγουδιών που έχουμε τραγουδήσει σίγουρα όλοι μας και μας αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τα τραγούδια του!
«Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν το πρώτο που έκανα ως “δοκιμαστικό” στην πρώτη γνωριμία μου με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Άρη Δαβαράκη. Καθώς το έλεγα ο Δαβαράκης παρατήρησε πως το “Για Σαλάμ” το έλεγα με έναν ιδιαίτερο τρόπο και τότε ρώτησε τη μητέρα μου για την καταγωγή της. Έτσι έμαθα για τις ρίζες μου στην Αλεξάνδρεια. Και κάτι ακόμα… Το οπτικογράφημα αυτό (Βιντεοκλίπ), ήταν να γυριστεί στην Αλεξάνδρεια αλλά δύο μέρες πριν την αναχώρησή μας έγινε τρομοκρατική επίθεση σε κάποια ξενοδοχεία με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το ταξίδι. Ο σκηνοθέτης λοιπόν, Λάκης Ματθιόπουλος, αποφάσισε να παρομοιάσει την Αλεξάνδρεια με το γυμνό σώμα μιας πολύ όμορφης γυναίκας. Το κλιπ δεν πολυπαίχθηκε από τα μέσα καθώς κρίθηκε ως ιδιαίτερα τολμηρό… »
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Από τη συνέντευξη του Άρη Δαβαράκη στον Κωνσταντίνο Παυλικιάνης 24/02/2021
Α.Δ.: Η «Αλεξάνδρεια» βγήκε μόνη της γιατί αγαπώ πολύ την πόλη μου και τη θυμήθηκα. Πάνω σε μια μουσική της Ευανθίας, μου ‘ρθε η ιδέα να γράψω αυτά τα λόγια. Αυτό το τραγούδι γράφτηκε στο Άγιον Όρος. Ήμουνα εκεί οδοιπόρος κι έκανα βόλτες. Είχα και το κασετοφωνάκι κι είπα «κάτσε να το παραδώσω». Κάποια στιγμή έκατσα σε μια πέτρα και το ‘γραψα. Αυτό το τραγούδι το αγαπώ πάρα πολύ κι είναι ίσως το δεύτερο τραγούδι, μετά τη «Μπαλάντα Των Αισθήσεων Και Των Παραισθήσεων», που μου ‘δωσε επίσης μια ταυτότητα, αντίστοιχη περίπου με το «Σαν παλιό σινεμά». Περιμένω το τρίτο, να γίνει τριάδα. Δεν το έχω κάνει ακόμα.
Είχατε πει στην αρχή της συνέντευξής μας, ότι όταν είχατε έρθει στην Ελλάδα δεν θέλατε να το λέτε και πολύ ότι είστε από την Αλεξάνδρεια. Παρόλα αυτά γράψατε τραγούδι για την πόλη σας. Μήπως έτσι την «απενοχοποιήσατε» μέσα σας;
Α.Δ.: Αυτό το τραγούδι, όπως είπατε, γράφτηκε το 1996 και ήταν στον πρώτο δίσκο του Κότσιρα. Εγώ ήρθα το 1964 και δεν ήθελα να μιλώ για την Αλεξάνδρεια ως το 1970. Μέχρι εκεί. Κι αυτό επειδή υπήρχε μία τάση από τους Αλεξανδρινούς να εμφανίζονται «χτυπημένοι» και λέγανε οι γονείς «εμείς που είχαμε… που κάναμε…». Εμένα δεν μ’ άρεσε όλο αυτό. Ήμουν μικρός ακόμα. Δεν ήθελα να το κουβαλάω. Κι είχα και τη μάνα μου, η οποία έλεγε «να ‘ναι καλά ο Νάσερ που επιτέλους μας έδιωξε κι ήρθαμε στην υπέροχη Ελλάδα», παρόλα αυτά που τραβούσαμε. Ήταν όμως αρνητική στη νοσταλγία η μάνα μου και μ’ επηρέαζε πάρα πολύ. Δεν τα ‘χω καλά με τη νοσταλγία γενικότερα.
Παρόλα αυτά, από την Αλεξάνδρεια ήταν ο Μάνος Λοΐζος, ο Ντέμης Ρούσσος, ο Δάκης…
Α.Δ.: Ήταν μία πολυπολιτισμική κοινωνία. Κι άλλοι πολλοί καλλιτέχνες ήταν από κει. Η Άλκηστις (Πρωτοψάλτη), ο Georges Moustaki κι ο Γιάννης Κότσιρας εν μέρει, γι’ αυτό και το τραγούδησε έτσι όπως το τραγούδησε.
Ισχύει ότι χάρη σε σας έμαθε ο Κότσιρας ότι έχει καταγωγή από την Αλεξάνδρεια;
Α.Δ.: Έτσι μου ‘χει πει. Στην αρχή δεν μου είπε κάτι για την Αλεξάνδρεια. Καθόλου. Κι έμαθε ότι από τη μεριά της μητέρας του είχε καταγωγή από κει. Όχι ότι γεννήθηκε εκεί ή κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι η φράση «για σαλάμ» είναι μια έκφραση πολύ αραβική κι ο Γιάννης στο στούντιο την είπε κατ’ ευθείαν, δεν χρειάστηκε δηλαδή να του εξηγήσω, ούτε με ρώτησε καν «τί είναι αυτό», και το είπε πολύ ωραία. Και τον ρώτησα «από που το ‘χεις αυτό;». Και το έψαξε κι έμαθε ότι κάποιος παππούς του ήταν από κει. Συμπτώσεις. Έχω γράψει και βιβλίο με τίτλο… «Συμπτώσεις Δεν Υπάρχουνε». Όλα έρχονται και δένουν κάποια στιγμή κι όχι εκ συμπτώσεως, αλλά γιατί μας οδηγούν σιγά-σιγά κάπου. (πηγή: www.musicheaven.gr) Αλλες πηγές: www.ogdoo.gr, www.discogs.com, https://stixoi.info, www.tralala.gr,
ΚΑΛΗ ΑΚΡΌΑΣΗ τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη