ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΏΝΑ
Οι νέοι και σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες μας συστήνονται με ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις και τολμούν κάτι πολύ δύσκολο, να καταφέρουν να κερδίσουν την προσοχή μας, Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες στους οποίους αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στη μουσική τους,

Μιχάλης Καλογεράκης, Απόστολος Κίτσος, Αχιλλέας Παράσχος

ΑΛΛΟΥ ΝΑ Μ’ ΑΓΑΠΑΣ
Ποίηση: Αχιλλέας Παράσχος
Μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης
Ερμηνεία: Απόστολος Κίτσος, Μιχάλης Καλογεράκης
CD, Album ” Κάτι παράξενο ” 2017

ΣΤΙΧΟΙ: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

ΑΛΛΟΥ ΝΑ Μ’ ΑΓΑΠΑΣ
– Δεν θέλω να με αγαπάς ως αγαπούν οι άλλοι,
μ’ αγάπην ομοιάζουσαν της αύρας τας ριπάς·
το αίσθημα του έρωτος στιγμήν ως άνθος θάλλει,
εδώ υπάρχει θάνατος· αλλού να μ’ αγαπάς!

– Αλλού; Και πού να σ’ αγαπώ; Και πού δεν είναι μνήμα;
Πάνω, κάτω, εις την γην, τας σφαίρας τας λοιπάς;
Παντού βρίσκεται, το παν θανάτου κτήμα·
παντού υπάρχει θάνατος· εδώ να μ’ αγαπάς…

– Εδώ! Εδώ! Πριν τη ζωήν ο θάνατος μαράνη
και φθινοπώρου πριν ιδής ημέρας σκυθρωπάς·
ταχύτερον ο έρως σου ο μέγας θ’ αποθάνη·
πολύ πριν παύση η ζωή, θα παύσης ν’ αγαπάς…

– Κ’ εδώ, και’ εδώ θα σ’ αγαπώ κ’ υπό την γην και πάνω,
και εις θανάτου έρεβος κ’ εις βίου αστραπάς·
δεν είναι χώμα η ψυχή· ποτέ δεν θ’ αποθάνω·
– Είναι ζωή κ’ ο θάνατος όταν αγαπάς! –

CD, Album ” Κάτι παράξενο ” 2017

Απόστολος Κίτσος, Μιχάλης Καλογεράκης ” Κάτι Παράξενο ”
Ο Μιχάλης Καλογεράκης και ο Απόστολος Κίτσος, πέρα από στενοί φίλοι είναι και οι δύο διακριθέντες
καλλιτέχνες της 4ης Ακρόασης Νέων Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου.

Ο Μιχάλης Καλογεράκης ως τραγουδοποιός, (μαζί με το δίδυμο αδερφό του Παντελή) απέκτησε το ιδιαίτερο στίγμα του μελοποιωντας έλληνες και ξένους ποιητές (η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία του διδύμου με τίτλο Προσωπικό, εκδ. Μικρή Άρκτος 2016, έχει ήδη τη δική της επιτυχημένη πορεία) κι έτσι τον γνώρισε και το κοινό: σε μια βαθύτατα αντιποιητική εποχή εκείνος να επιμένει … ποιητικά.
Ο Απόστολος Κίτσος, ένας ιδιαίτερα αυθεντικός ερμηνευτής, συστήθηκε καλλιτεχνικά τραγουδώντας δύο ιδιαίτερα τραγούδια του Σπύρου Παρασκευάκου πριν 3 χρόνια (Γλυκός Γενάρης, Βήμα εκτός) και συνέχισε με πολύ προσεκτικά βήματα…
Ο κύκλος τραγουδιών Κάτι παράξενο (πέντε μελοποιημένα ποιήματα και δύο ορχηστρικές συνθέσεις), φέρνει τη μυρωδιά μιας ασυνήθιστης συνύπαρξης: ένας πολύ επιδέξια, καλά αρθρωμένος λυρισμός, μια εύθραυστη ευαισθησία, συγκατοικούν αρμονικά με μια σύγχρονη μουσική έκφραση και μια σημερινή ερμηνεία. Τίποτα δεν ξενίζει, τίποτα δεν φαίνεται παράταιρο σ αυτή τη δισκογραφική δουλειά, παρά τη συστέγαση τόσο διαφορετικών ποιητικών κόσμων…
Ο Μιχάλης Γκανάς, η Αριστέα Παπαλεξάνδρου, ο Αχιλλέας Παράσχος, ο Νίκος Σαραντάκος και ο Μάνος Χατζιδάκις, ποιητές με πολύ διαφορετικές διαδρομές, αναφορές και ηλικίες, συνυπάρχουν σε έναν κύκλο τραγουδιών όπου ο Μιχάλης Καλογεράκης, ο οποίος υπογράφει τη μουσική των μελοποιημένων ποιημάτων τους, κατάφερε να τους ενώσει σε μια ενιαία μουσική αφήγηση ενώ ο Απόστολος Κίτσος, ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των τραγουδιών εκτός της ερμηνείας τους, λειτούργησε τόσο προσεκτικά και τρυφερά και με τις δύο ιδιότητές του, ώστε τα τραγούδια αυτά να αποκτήσουν ενιαίο σώμα και η αφήγηση τους μια παράξενη μαγεία.
Η Μικρή Άρκτος αγκάλιασε αυτή τη δισκογραφική εργασία με μεγάλο ενθουσιασμό και πιστεύει πως αποτελεί η εργασία των δύο νέων καλλιτεχνών – δημιουργών, μια ακόμη σημαντική δισκογραφική πρόταση στον μικρό αλλά πολύ επιλεκτικό κατάλογό της…

Απόστολος Κίτσος: «Ακόμα και τα πιο “αντιποιητικά” πράγματα κρύβουν μέσα τους θησαυρούς»
Μια πρώτη συνέντευξη μ’ έναν μουσικό που θα συζητάμε πολύ τ’ όνομά του στο μέλλον.(απόσπασμα)
Γεννήθηκε στη Θήβα, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια και απέκτησε ήδη σημαντική επαφή με τη μουσική. Αργότερα, προέκυψε για εκείνον η Νομική αλλά πάντα δίπλα του ήταν η μουσική, να συνοδεύει διακριτικά τα βήματα του. Σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας και αργότερα στην Αγγλία, στο Royal Northern College of Music. Πολλές και σημαντικές συνεργασίες, η διάκριση ως ερμηνευτής στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, ώσπου τελικά γεννιέται το «Κάτι Παράξενο», ένας δίσκος που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο και είναι «προϊόν» μια αληθινής φιλίας δύο καλλιτεχνών, του Απόστολου Κίτσου και του Μιχάλη Καλογεράκη.
– Πότε μπήκε μέσα σου το μικρόβιο της μουσικής;
– ” Δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μουσική και το τραγούδι καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου μου. Ωστόσο, κάπου λίγο πριν τελειώσω το σχολείο είχα αποφασίσει ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου.
…..Το “Κάτι Παράξενο” είναι ένας δίσκος μελοποιημένης ποίησης, που τον διακρίνει όμως μια φρεσκάδα και μια σύγχρονη ματιά. Ποιο ρόλο παίζει η ποίηση στη ζωή σου; Η ποίηση είναι τρόπος ζωής και θέασης των πραγμάτων. Διαλέγεις αν θα ζήσεις ποιητικά ή όχι, αν θα δεις την ποιητική ή την πεζή πλευρά του κόσμου γύρω σου. Ακόμα και τα πιο “αντιποιητικά” πράγματα, όπως για παράδειγμα το να περιμένεις το λεωφορείο ή μια επίσκεψη στην Πολεοδομία στη Σωκράτους, κρύβουν μέσα τους θησαυρούς, αν έχεις τα μάτια να τους αντικρίσεις.”
– Τι συμβολίζει για σένα ο δίσκος “Kάτι Παράξενο”;
– Το “Κάτι Παράξενο” είναι η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με το Μιχάλη Καλογεράκη. Φέρει μια μεγάλη συναισθηματική φόρτιση για μένα, γιατί περικλείει μουσικά την εποχή της πρώτης μου νεότητας και είναι είναι ένας φόρος τιμής σε όλα αυτά που αγαπούσα να ακούω. Η ιδιαιτερότητά του νομίζω οφείλεται ακριβώς σ’ αυτό το πάντρεμα πολύ διαφορετικών μεταξύ τους πραγμάτων.
– Πιστεύεις ότι ένα τραγούδι μπορεί να είναι εμπορικό και συγχρόνως ποιοτικό; Συμβαδίζουν αυτά τα δύο;
– ” Φυσικά και είναι δυνατό να συμβαδίζουν αλλά όχι και αναγκαίο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά ούτε και το προϋποθέτει. Υπάρχουν συγκλονιστικοί καλλιτέχνες που έχουν πουλήσει εκατομμύρια δίσκους. Η εμπορικότητά τους δεν αναιρεί την καλλιτεχνική τους αξία. Και αντίστροφα, όταν κάτι δεν είναι εμπορικό, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σπουδαίο. Προσωπικά, εκτιμώ διπλά ένα έργο τέχνης που υπηρετεί ένα αίτημα υψηλό και ταυτόχρονα καταφέρνει να είναι προσβάσιμο από ένα ευρύ κοινό. Είναι σπάνιο, οφείλω να πω, μα υπαρκτό. Η τέχνη πρέπει να αφορά και ναι, να παιδεύει, όχι όμως να φυλακίζεται σε ακαδημαϊκά στεγανά και αυτιστικούς ελιτισμούς.”


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΏΝΑ
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ανθίζουν καλλιτέχνες-μουσικοί, που ξεφεύγουν κατά πολύ από τα στεγανά και τα στερεότυπα της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας, προσφέροντας μελωδίες, που χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα, ποιότητα και καλλιτεχνική πρωτοτυπία. Αυτό το καταφέρνουν δημιουργώντας τραγούδια είτε με ελληνικό, είτε με ξενογλωσσο στίχο. Νέοι τραγουδοποιοί και τραγουδιστές με διαφορετικό ύφος ο καθένας πρότειναν στο κοινό που είχε ήδη συνηθίσει τους παλιούς κάτι νέο, κάτι φρέσκο, Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες στους οποίους αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στη μουσική τους
Οι νέοι και σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες που μας συστήνονται με ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις, τολμούν κάτι πολύ δύσκολο και καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή μας και να αγαπήσουμε τις εξαιρετικές και ιδιαίτερες δημιουργίες τους. Ερχονται με την παρουσία τους και με το έργο τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία να ανανεώσουν και να πλουτίσουν το ελληνικό τραγούδι με την μεγάλη και μακρόχρονη πορεία του και να το οδηγήσουν σε ένα πάντα φωτεινό και ελπιδοφόρο μέλλον ως άξιοι συνεχιστές των μεγάλων δημιουργών. Και σιγουρα κάποιοι θα τα καταφέρουν. Ας τους ακούσουμε λοιπόν.
Πηγές: www.discogs.com, https://popaganda.gr, https://mikri-arktos.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ και τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν