ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΣΤΡΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας, Γιούλη Τσίρου
Vinyl, LP, Album ” Σεργιάνι Στον Κόσμο ” 1979
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΙΡΟΥ
ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΣΤΡΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ
Αν ήταν άστρα τα φιλιά σου
και τα `χαν άλλοι ουρανοί
θα `ταν αλλιώς ο κόσμος τώρα
θα `χαν και τα πουλιά φωνή
Αν ήταν άστρα τα φιλιά σου
σ’ ένα κουτί θα κλείδωνα
για να ταιζω την ψυχή μου
και τα πετροχελίδονα
Αν ήταν άστρα τα φιλιά σου
και χαμηλώναν προς τη γη
θα `ταν αλλιώς ο κόσμος τώρα
θα `ταν αλλιώς και η ζωή
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ τραγουδέι ΓΙΆΝΝΗ ΜΑΡΚΌΠΟΥΛΟ
“Θέλω vα πω απλά ότι θεωρώ τov Νταλάρα τov σημαvτικότερo λαϊκό τραγoυδιστή πoυ διαθέτει η χώρα μας. Η ερμηvεία τoυ στo Σεργιάvι στov κόσμo είvαι μovαδική και αvεπαvάληπτη. ” / Γιάννης Μαρκόπουλος, 1979 “Εκτιμώ απεριόριστα τον Μαρκόπουλο και τον θαυμάζω. Είναι ένας πρωτότυπος μουσικός, με όλη τη σημασία της λέξης, που έχει γράψει αριστουργήματα. Ποτέ δεν έχει κάνει παραχωρήσεις στη δουλειά του και δεν έχει εκποιήσει στο παραμικρό το έργο του.” / Γιώργος Νταλάρας, 2018, Από το βιβλίο ”Γιώργος Νταλάρας …και το καλοκαίρι κρυώνω”
Vinyl, LP, Album ” Σεργιάνι Στον Κόσμο ” 1979
Εξώφυλλο δίσκου έργο του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά
ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΜΠΟΥΑΤ ” ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ ”
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 1978. Είναι η ημέρα των εγκαινίων της χειμερινής σεζόν στη μπουάτ «Διαγώνιος» στην Πλάκα, από το Νοέμβριο του 1978 έως και το Γενάρη του 1979, όπου ο συνθέτης κι ο ερμηνευτής βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί, στην ίδια σκηνή.Μια μουσική παράσταση στηριγμένη σε καινούργια τραγούδια του συνθέτη που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο. Βεβαίως, είχαν προηγηθεί κάποιες συναυλίες λίγο μετά τη μεταπολίτευση το 1974, όμως εκεί συμμετείχαν αρκετοί συνθέτες και ερμηνευτές.
Εκτός των δυο τους, στο πρόγραμμα της μπουάτ συμμετείχαν οι πολύ νέες τότε Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία,και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης.Ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό για τις συνήθειες της εποχής.. Με αυτό, κάνει το επόμενο καλοκαίρι, ανοιχτές συναυλίες στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μέσα σ’ αυτό, υπήρχε κι ένα ειδικό «μέρος» που έχει τίτλο «Σεργιάνι στον κόσμο». Επρόκειτο για την καινούργια δουλειά του δημιουργού, με ερμηνευτή το Νταλάρα, πάνω σε στίχους Πάνου Θεοδωρίδη και Μάνου Ελευθερίου ως προς τις βασικές ενότητες του έργου. Η αποδοχή του από τον κόσμο ήταν μεγάλη, οπότε η πορεία προς το στούντιο ηχογράφησης αποτελούσε μονόδρομος…
Έτσι, τον Ιούνιο του 1979 κυκλοφορεί το ομότιτλο άλμπουμ, το οποίο σημειώνει υψηλές πωλήσεις (άνω των 50.000) και περιλαμβάνει ένα τραγούδι, που και μόνο του να υπήρχε στο δίσκο, θα ήταν αρκετό για να περάσει στην ιστορία. Φυσικά, ο λόγος για τα «Παραπονεμένα λόγια», μιαν από τις κορυφαίες στιγμές στην πορεία της ελληνικής μουσικής μέσα στα χρόνια, ένα τραγούδι αληθινό σύμβολο μιας εποχής, που έχει και διαχρονικό μήνυμα, αλλά και διαχρονική αξία…
Από εκεί και πέρα, ακούστηκε πολύ «Η μάνα του Αλέξανδρου» (από τον «Κύκλο της Μακεδονίας»), «Της ορφάνιας γιος», «Τη ζωή μου μη διαβάζεις», «Αν ήταν άστρα τα φιλιά σου» και «Γιάγκος Νούλας»
Είναι ίσως η κορυφαία ερμηνευτική -τουλάχιστον στη δισκογραφία- στιγμή στην καριέρα του Νταλάρα, καθώς τα τραγούδια είναι εξαιρετικά δύσκολα και χρειάστηκε να φτάσει και πιθανώς να ξεπεράσει τα όρια των ικανοτήτων του για ν’ αντεπεξέλθει.
Μπουάτ (Μουσικές Συναγωγές) Εκεί που οι μικρές παρέες έγραψαν τη δική τους μουσική ιστορία.
Πως να μην ζηλεύεις τους τυχερούς που τους παρακολούθησαν!
Τη δεκαετία του ’60, η Αθήνα της αντιπαροχής παραδίδεται στο τσιμέντο και την αισθητική των εργολάβων. Εκεί κάτω από την Ακρόπολη, στην ατμοσφαιρική Πλάκα, οι καλλιτέχνες του Νέου Κύματος και η νεολαία της εποχής δημιουργούν τα δικά τους στέκια για να εκφράσουν τα αδιέξοδα και τις αναζητήσεις τους. Οι μπουάτ έγιναν οι «μουσικές συναγωγές», όπου οι μικρές παρέες έγραψαν τη δική τους ιστορία.
Σε εκείνη τη χωροχρονική συγκυρία, την απάντηση έδωσαν οι μπουάτ, οι μουσικές σκηνές της εποχής, που με την απλότητά τους άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα …. Πώς ήταν αυτά τα μουσικά στέκια; Πώς πήραν το όνομά τους και ποιοι καλλιτέχνες συνέδεσαν την καριέρα τους με την «Απανεμιά», την «Αυλαία», το «Δώμα», την «Κατακόμβη» και την «Κιβωτό»; ΠΗΓΕΣ: www.georgedalaras.com, www.musiccorner.gr., www.ogdoo.gr, www.dinfo.gr
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν