ΑΠΡΙΛΗ ΜΟΥ

Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Μπουζούκια: Λάκης Καρνέζης, Κώστας Παπαδόπουλος
Πιάνο: Γιάννης Διδίλης, Κιθάρα: Σταύρος Πλέσσας
LP, Album ” Το τραγούδι του νεκρού αδελφού ” 1962

Τραγουδά η Χορωδία Τρικάλων
Διεύθυνση Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.

ΣΤΙΧΟΙ

Απρίλη μου, Απρίλη μου ξανθέ
και Μάη μυρωδάτε, καρδιά μου πώς άντε
Καρδιά μου πώς, καρδιά μου πώς αντέχεις
μέσα στην τόση αγάπη και στις τόσες ομορφιές

Γιομίζ’ η γειτονιά τραγούδια και φιλιά
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ, μα το `χω μυστικό

Αστέρι μου, αστέρι μου χλωμό
του φεγγαριού αχτίδα στο γαϊτανόφρυδο
Στο γαϊτανο , στο γαιτανοφρυδο σου
κρεμάστηκε η καρδιά μου σαν το πουλακι στο ξοβεργο

Γιομίζ’ η γειτονιά τραγούδια και φιλιά
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ, μα το `χω μυστικό

Λουλούδι μου, λουλούδι μυριστό
και ρόδο μυρωδάτο, στη μάνα σου θα `ρθω
στη μάνα σου, στη μάνα σου θα `ρθω
να πάρω την ευχή της και το ταίρι που αγαπώ

Γιομίζ’ η γειτονιά τραγούδια και φιλιά
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ
Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ, μα το `χω μυστικό

ΣΧΟΛΙΑ

LP, Album ” Το τραγούδι του νεκρού αδελφού ” 1962

Το τραγούδι του νεκρού αδελφού είναι μία σύγχρονη λαϊκή τραγωδία
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα στις 15 Οκτωβρίου 1962, στο θέατρο Καλουτά από το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του Νίκου Νικολάου, ενώ τις χορογραφίες είχε κάνει η Ζουζού Νικολούδη. Πρωταγωνιστούσαν οι Μάνος Κατράκης, Βέρα Ζαβιτσάνου, Νίκος Ξανθόπουλος, Μαρία Κωνσταντάρου, Μπέτυ Αρβανίτη και Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Η πρώτη ηχογράφηση των τραγουδιών του έργου έγινε το 1962 από την Columbia. Τραγουδούσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Τα μπουζούκια έπαιζαν οι σταθεροί συνεργάτες του Μίκη, Λάκης Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος. Όλα τα τραγούδια και οι στίχοι είχαν γραφτεί από το Μίκη Θεοδωράκη, εκτός από το τραγούδι «Κοιμήσου, αγγελούδι μου», τους στίχους του οποίου έγραψε ο μεγάλος Κώστας Βίρβος. Τέλος, από αυτήν την πρώτη ηχογράφηση έλειπε το τραγούδι «Αλυσίδα», το οποίο έκοψε η λογοκρισία της εποχής.
Στις 20 Απριλίου 1962 στο θέατρο ΡΕΞ, ανέβηκε η πρώτη μουσικοχορευτική παράσταση από το Ελληνικό Χορόδραμα. Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Μιχάλης Κακογιάννης, το σενάριο ήταν του Σπύρου Βασιλείου και οι χορογραφίες ανήκαν στη Ραλλού Μάνου.
Τα τραγούδια και η μουσική του έργου
Προκειμένου να προσδώσει το στίγμα της σύγχρονης λαϊκής τραγωδίας, σε ένα καθόλα λαϊκό έργο από πλευράς θεματολογίας, ο συνθέτης επέλεξε το πιο γνήσιο λαϊκό μουσικό είδος που είναι ο ζεϊμπέκικος ρυθμός. Ο σκοπός ήταν η μουσική να μην υστερεί σε σχέση με το τραγουδιστικό μέρος, γνωρίζοντας επιπλέον πως ακούγοντας ο λαός τις δικές του μελωδίες, αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Με αυτόν τον τρόπο η ορχήστρα, ο τραγουδιστής «κατακτούν την εμπιστοσύνη του κι έτσι μπορεί άφοβα να ξεκουμπώσει την ψυχή του και να δοθεί ολόκληρος στο δράμα, να ταυτιστεί μαζί του».
Ο Μίκης τα αποκαλεί ιερατικά ζεϊμπέκικα, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με όσα ζεϊμπέκικα είναι συνδεδεμένα με τη νύχτα, το σπάσιμο πιάτων, τη διασκέδαση, την καψούρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και ωραία τραγούδια ανάμεσα σε αυτά. Εξάλλου, «καλά τα ωραία τραγούδια. Όμως πιο ωραία τα καλά (σ.σ. τραγούδια). Που σήμαινε τότε -και πάντα- να μην αφήσεις ποτέ να σβήσει η «μνήμη του λαού» που λέει κι ο ποιητής».
«Ο Απρίλης»
«Ο Απρίλης», τραγούδι και χορός, διακόπτει την πρώτη εικόνα και μας οδηγεί σε μια εορταστική σκηνή της γειτονιάς, όπου τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, παίζουν και χορεύουν, ερωτεύονται, ώσπου ξαφνικά και ακούγεται ο αχός της μάχης

Καλή Ακρόαση