ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΛΑΡΓΚΟ

ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
Ενορχήστρωση: Λάργκο
Ερμηνεία: Λάργκο
CD, EP ” Λάργκο ” 2016

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΛΑΡΓΚΟ

ΣΤΙΧΟΙ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Έχω μια θλίψη που έρχεται απ’ την αρχή του κόσμου
μαζί με την βαθιά πνοή, την παγωμένη λάμψη.
Μπήκε στο πρώτο κύτταρο σαν μια μικρή ακίδα
κι, ότι απ’ αυτό γεννήθηκε, θέλησε να υποτάξει.

Τ’ αμέριμνα μικρά παιδιά, τα ζώα και τα δέντρα
ποτέ της δεν τα γλέντησε, δεν είχε τι να κάνει.
Μα αν έβρισκε συνείδηση, έβγαζε την βουκέντρα
κι έσπρωχνε την βαρύθυμη στην τρομερή χοάνη.

Θλίψη σαν αδιόρατο βελούδο, σαν μετάξι.
Κανείς δεν την ανίχνευσε, δεν βρέθηκε ο τρόπος.
Δεν σου φωνάζει: ”Είμ’ εδώ!” κι, ενώ όλα είναι εντάξει,
αυτή ‘ναι που θα φταίει, αν δεν σε χωράει ο τόπος.

Όπου τα λόγια είναι φτωχά, το πένθος είναι γλέντι
κι όπου μπορούν να ερωτευτούν η όμορφη κυρία
-που από τα ψώνια της γυρνά στο σπίτι ευτυχισμένη-
κι ο σκελετός που βρέθηκε κάπου στην Σιβηρία

Στρατιές περασαν απο κει, χαθήκανε στην δίνη,
σε μία πραγματικότητα ρευστή σαν άγριο μέλι.
Οι ανήσυχοι σταυρώθηκαν, οι ησυχοι τρομαξαν
κι ένας περίπου αλώβητος: ”Ο κύριος δεν με μέλει”.

Θλίψη σαν αδιόρατο βελούδο, σαν μετάξι.
Κανείς δεν την ανίχνευσε, δεν βρέθηκε ο τρόπος.
Δεν σου φωνάζει: ”Είμ’ εδώ!” κι, ενώ όλα είναι εντάξει,
αυτή ‘ναι που θα φταίει, αν δεν σε χωράει ο τόπος.

ΜΟΥΙΚΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

CD, EP ” Λάργκο ” 2016

Οι «ΛΑΡΓΚΟ» κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ!
Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην μουσική σκηνή της Ελλάδα μας παρουσιάζουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τον ομώνυμο τίτλο. Με την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το «Λάργκο», το πρώτο άλμπουμ του σχήματος, είναι ένα EP πέντε συνθέσεων το οποίο από τις 12 Απριλίου κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία αλλά και σε ψηφιακή μορφή από την «ΑΧΟΣ».
Λειτουργεί ως χωνευτήρι βαλκανικών και ηπειρώτικων πνευστών, ρεμπέτικων καταβολών, μπολιασμένων με αιχμηρές κιθάρες και μια desert americana αισθητική. Επίκαιρος ήχος με λυρισμό στα φωνητικά, άλλοτε θυμίζει τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουν τα κοινωνικά σύνολα σε κάθε τους έκφανση κι άλλοτε τους ατελείωτους δρόμους που ενώνουν τους ανθρώπους, προκειμένου να καταλήξουν σε μια γλυκιά βόλτα στα σοκάκια κάποιας παλιάς πόλης. Στην ηχογράφηση συμμετέχει παίζοντας γκάιντα ο Κωνσταντίνος Λάζος, μέλος του γκρουπ “Villagers of Ioannina City”, ο Μάκης Πελοπίδας στις β’ φωνή αλλά και στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Φίλιππος Φασούλας που έπαιξε κλαρίνο στο “Απ την αρχή του κόσμου”.

Ξεκίνησαν το 2014 από τη Θεσσαλονίκη. Έξι φίλοι μουσικοί αποφάσισαν να…φτιάξουν κάτι από αυτό που αγαπούν. Ένα μουσικό σχήμα. Και το όνομα αυτού; Λάργκο. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από την Ιταλική λέξη “Largo”, που είναι ένδειξη του τρόπου παιξίματος ενός μουσικού κομματιού (αργά) και με μεγαλείο. ” Εμείς βέβαια ούτε αργά ούτε με μεγαλείο παίζουμε. Μας άρεσε πολύ το πώς ακούγεται και ταιριάζει με το ηχόχρωμα μας, νομίζω. Επίσης μας βγάζει κάτι το κινηματογραφικό.” λέει ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου και συμπληρώνει ” Υπάρχει μια τάση σε αρκετά ροκ γκρουπ να βασίζουν τον ήχο τους στην παραδοσιακή μουσική ή απλά να αφήνουν εμφανή την επιρροή τους από αυτήν. Σίγουρα έχει γίνει και λίγο μόδα η όλη φάση αλλά, βλέπω μια στροφή προς την παράδοση γενικά οπότε είμαι αισιόδοξος ότι είναι κάτι παραπάνω από μόδα. Ο χρόνος θα δείξει.” και καταλήγει: “Νομίζω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού κοινού ακολουθεί τις διάφορες τάσεις της εποχής αλλά έχω διαπιστώσει ότι δίνουν μεγάλη σημασία στον στίχο, πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στη μουσική γι’ αυτό και μπάντες που γράφουν ορχηστρική μουσική είναι σχεδόν καταδικασμένες.’

Το μουσικό σχήμα ΛΑΡΓΚΟ αποτελουν οι:
Κωσταντής Παπακωνσταντίνου: ηλεκτρική κιθάρα, φωνή. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1986. Σπούδασε στα Γιάννενα στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της τέχνης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Από το 2006 ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής και το soundtrack. Έχει γράψει μουσική για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ καθώς και για παραστάσεις θεάτρου και σύγχρονου χορού. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Ballena de Papel και των σχημάτων Γκιντίκι (κρουστά) ΛΑΡΓΚΟ (σύνθεση, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή).
Τάσος Κοφοδήμος : ακουστική κιθάρα, φωνή. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1988. Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε από μικρή σχετικά ηλικία σε αυτήν. Από το 2008, παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλολογία του ΑΠΘ, δραστηριοποιείται ως μουσικός στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας σε διαφορά σχήματα με βάσεις και αναφορές στο ελληνικό τραγούδι (παραδοσιακό, ρεμπέτικο και σύγχρονο τραγούδι). Από το 2014 συμμετέχει στους «Λάργκο» και τους «Γκιντίκι» πραγματοποιώντας διάφορες εμφανίσεις σε μουσικά στέκια της πόλης αλλά και εκτός αυτής.

Παύλος Μέτσιος : τρομπέτα. Ζεί, δημιουργεί και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική». Ως μουσικός-performer έχει αποτελέσει μέλος των μουσικών σχημάτων «Λάργκο», «Rom Royalle», «Δάρνακες», «Άνθρωποι από πότε».

Μανόλης Σταματιάδης : ακορντεόν, πλήκτρα. Ο Μανόλης Σταματιαδης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως μουσικός με έμφαση στα πλήκτρα και το ακορντεόν. Είναι ιδρυτικό μέλος των «The Speakeasies Swing Band» και έχει συμμετάσχει και σε άλλα σχήματα όπως «Ούτε σπόντα», «Bluebeat Company».
Ηλίας Ρότσιας : ηλεκτρικό μπάσο. Γεννήθηκε στη Βέροια στις 27/11/1984. Σε ηλικία 18 χρόνων μετακομίζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Τεχνολογία Τροφίμων και ταυτόχρονα μουσική (ηλεκτρικό μπάσο) στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος των «Ρίζα Τρίο», «Loonattack», «Ούτε Σπόντα» όπου στα τελευταία δύο συγκροτήματα συμμετείχε και στην ηχογράφηση του ομώνυμου δίσκου (Loonattack) και «Τα Ρεφρέν Κάποιου Χρησμού» αντίστοιχα.
Κώστας Αναγνώστου: τύμπανα. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε Φυσική. Τα τελευταία χρόνια τον κέρδισε η αγάπη του για την μουσική και εργάζεται ως ντράμερ συνεργαζόμενος με διάφορα σχήματα της πόλης όπως οι: motherfunkerz , souled out , Meanwhile in Mexico, sharp 9 κ.ά.

 

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν