ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΑΜΑΡΓΙΟΣ

ΑΡΕΤΗ
Μουσική: Παντελής Κυραμαργιός
Στίχοι: Παντελής Κυραμαργιός
Ερμηνεία Παντελής Κυραμαργιός
CD, Album ” Αρετή ” 2018

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΑΜΑΡΓΙΟΣ

Official Music Video

ΑΡΕΤΗ
Μ’ ένα κατάρτι δίχως πανί
βγήκα στη τρικυμία
Ήσουν πορεία, ήσουν νησί
σε κυνηγούσαν πολλοί
μα εσύ ήσουν άπιαστο πουλί
Αρετή

Και γυρνώ στα πελάγη
στο βυθό, στον αφρό
Ψάχνω για να σε βρω
Οι Θεοί και οι μάγοι
ούτε αυτοί σ’ έχουν δει
Κάπου θα ‘χεις κρυφτει
Αρετή

Ένα φεγγάρι σ’ αντάμωσα
και τούτο μου ‘χες τάξει
Όταν χαράξει θα μ΄αγαπάς
όμως εκείνο το πρωί
ο ήλιος ξέχασε να βγει
Αρετή

Σ’ ένα βιβλίο σε διάβασα
σε λέγαν Αρετούσα
Αχ να μπορούσα να βυθιστώ
μέσα στους στίχους να χαθώ
να γείρω πλάι σου γυμνός
μια στιγμή

CD, Album ” Αρετή ” 2018

«Η αρετή είναι μια μεγάλη αλήθεια που λίγοι αντέχουν να στηρίξουν ως την άκρη. Τη συνεχίζουν οι τρελοί και οι γραφικοί μέσα από μια σύντομη ζωή και μιαν απόπειρα τέχνης. Μουγκά στην ψυχή σου εντός γίνεται η επανάσταση. Αλλάζεις το μέσα σου σύμπαν και ο γαλαξίας των άλλων ταράζεται».
«Σφάζονται και αλληλοτρώγονται οι άνθρωποι. Άλλοι για το δίκιο και άλλοι για το συμφέρον. Πάντα αυτοί που έχουν μια τιμή και αγοράζονται και πάντα αυτοί που έχουν Τιμή και δεν πουλιούνται. Προϋπόθεση και κατάκτηση είναι η Αρετή».
Ποια είναι η έννοια της Αρετής; Αποτελεί αρχή ή τελικό προορισμό; Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει στις ανθρώπινες ζωές; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να δώσει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΑΜΑΡΓΙΟΣ μέσα από τη νέα του ομώνυμη δισκογραφική δουλειά του. Μια ιδιαίτερη έκδοση, ένα βιβλίο-cd με ένα ολοκληρωμένο διήγημα, η εξιστόρηση του οποίου εναλλάσσεται με τραγούδια που κινούνται στον ίδιο θεματικό άξονα. Ένα διήγημα με βαθιά αλλά και τόσο οικεία, συνάμα, νοήματα και συναισθήματα. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, σε πρόσωπα και αληθινές ιστορίες που διαδραματίστηκαν από την περίοδο του Εμφυλίου μέχρι σήμερα. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας άντρας που γεννήθηκε στην Κρήτη και αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για έναν πιο δίκαιο κόσμο αναζητώντας τη βαθύτερη έννοια της. Ο Παντελής Κυραμαργιός υπογράφει τη μουσική, τους στίχους και συνυπογράφει τα κείμενα με τη Λίνα Ζαμπετάκη, ενώ στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Γεωργία Νταγάκη, Βιολέτα Ίκαρη, Μάγδα Βαρούχα, Δήμητρα Κελεκίδη και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως αφηγητής. Η «Αρετή», δεν είναι ακόμα ένας δίσκος με εξαιρετικά τραγούδια και δυνατές ερμηνείες. Είναι ένα πλήρες λογοτεχνικό και μουσικό έργο που χρειάζεται προσεκτική μελέτη και ακρόαση για να συλληφθεί σε όλη του τη διάσταση.

Παντελής Κυραμαργιός: Τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη
Ο Παντελής Κυραμαργιός είναι τραγουδοποιός, ιστοριοποιός και οδοντίατρος. Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Σύμη. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως φοιτητής διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό ποίησης γεγονός που έδωσε το έναυσμα να ασχοληθεί περισσότερο με τον λόγο. Το ποίημα του «Ο άλλος» εκδόθηκε στη συλλογή νεαρών ποιημάτων «Οι Αυριανοί» από τις εκδόσεις «Ροές». Συμμετείχε σε πολλά συγκροτήματα από την εφηβική ηλικία.

Το 2008 δημιούργησε με φίλους το συγκρότημα Μέλισσες το όποιο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2017. Το 2014 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Το παραμύθι της λήθης» (εκδόσεις «Έναστρον»). Το ίδιο έτος ίδρυσε την Καλλιτεχνική Κολεκτίβα «Πλέγμα» συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία (θέατρο, ζωγραφική, κινηματογράφος). Με την κολεκτίβα έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ (βιβλίο – cd) , τα «Ως την άκρη της κλωστής» (2016) και το «Αρετή» (2018). Για το πώς προέκυψε η ιδέα της «Αρετής», σαν ολοκληρωμένου δίσκου λέει, σε συνέντευξή του (στο www.ogdoo.gr) : “Αγαπούσα πάντα τους θεματικούς δίσκους. Αυτό προσπάθησα να κάνω με την κολεκτίβα «Πλέγμα» στο «Ως την άκρη της κλωστής», το προηγούμενο άλμπουμ και κάτι ανάλογο προσπαθώ και τώρα. Αρχικά γράφτηκε το ομότιτλο τραγούδι, η «Αρετή» που κυκλοφόρησε στην αρχή της χρονιάς. Το πρώτο ντέμο του τραγουδιού το ηχογράφησα πριν δύο χρόνια. Την ίδια περίοδο έφτιαξα και τις «Δυο Σπιθαμές» και τις «Αντιθέσεις». Το τραγούδι λοιπόν μιλάει για την αναζήτηση της αρετής. Της έννοιας. Εύκολα όμως ερμηνεύεται και ως ερωτικό. Έγραψα λοιπόν στη συνέχεια, μια ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, για έναν άνδρα που αναζητά ταυτόχρονα την Αρετή ως πρόσωπο αλλα και ως έννοια και θυσιάζει τη μία για την άλλη. Αυτή η ιστορία θα ξετυλιχθεί μέσα από τα τραγούδια, το διήγημα και τις αφηγήσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στο επερχόμενο άλμπουμ.”
Σε μια εποχή που η δισκογραφία έχει θέμα επιβίωσης και οι καλλιτέχνες ανασυντάσσονται για να βρουν διεξόδους, τι οδηγεί έναν νέο άνθρωπο να κυκλοφορήσει ένα cd; Δεν είναι ξεπερασμένη μέθοδος (ή και εμμονή) η κυκλοφορία δίσκων στην εποχή μας; απαντά: “Τη μουσική που αγαπώ θέλω πάντα να την αντιμετωπίζω σαν τέχνη και να είμαι συνεπής απέναντί της. Ως εκ τούτου, τη στιγμή που θεωρώ έναν δίσκο με θέμα, με αρχή μέση και τέλος, έργο τέχνης δεν με απασχολεί το εμπορικό αποτέλεσμα. Η μουσική βιομηχανία ακολουθεί μια ρότα που δεν με αφορά γιατί δεν είμαι βιομήχανος. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν που ακολουθεί τις εξελίξεις ούτε να κάνω τον έξυπνο. Μάλλον εγώ είμαι εμμονικός. Δεν βιοπορίζομαι από τη μουσική μιας και είμαι οδοντίατρος στο επάγγελμα και προφανώς μιλάω εκ του ασφαλούς. Επίσης η δισκογραφική εταιρεία στην οποία ανήκω, η Panik Oxygen, εξακολουθεί και με στηρίζει παρότι δεν αποτελώ εμπορικό προϊόν. Ελπίζω όμως να διατηρήσω αυτή την εμμονή μέχρι το τέλος (και να μην ξαναχρησιμοποιήσω τόσα «δεν» σε μια απάντηση).”
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.georgedalaras.com, el.wikipedia.org, www.ogdoo.gr, https://diastixo.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν