ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ
Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Πρώτη ερμηνεία: Διονύσης Σαββόπουλος
Vinyl, LP, Album ” Τραπεζάκια έξω ” 1983
ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΠΡΩΤΗ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ  ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

1821 – 2021 ΕΛΛΑΔΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ

Το «ΧΟΡΕΨΕΤΕ-ΧΟΡΕΨΕΤΕ» αποτελεί το πρώτο από τα επετειακά podcast της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με το Διονύση Σαββόπουλο, με τίτλο «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ», τα οποία είναι αφιερωμένα στη μουσική διαδρομή των δύο αιώνων της σύγχρονης Ελλάδας.
Για ένα τραγούδι που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια Ελληνες και παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων κάνει λόγο η ανακοίνωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Και αυτό ήταν το βασικό κριτήριο στην επιλογή του «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου, για τη δημιουργία του βίντεο κλιπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση
Για τις ανάγκες του εορτασμού, βιντεοσκοπήθηκε με νέα ενορχήστρωση και ερμηνεία από επτά χορωδίες οι οποίες συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Αγορά του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο σε σκηνοθεσία –και νέα ενορχήστρωση–, του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου Υπεύθυνο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και είναι παραγωγή της Επιτροπής. Τη χορογραφία επιμελήθηκε η Άρτεμις Ιγνατίου. Οι επτά χορωδίες που συμμετείχαν: La Familia, Εστίας Νέας Σμύρνης, Υπουργείου Εσωτερικών, Εθνικού Ωδείου, Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Musica, ΟΤΕ και Ωδείου Αθηνών. Για την ολοκλήρωση του όλου έργου χρειάστηκαν τρεις μήνες αδιάκοπης και συλλογικής δουλειάς. Χορωδοί, μουσικοί, χορευτές, τεχνικοί, περισσότεροι από 300 άνθρωποι συμμετείχαν στο κάστινγκ, στα γυρίσματα, στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στις αμέτρητες ώρες του μοντάζ και της επεξεργασίας της εικόνας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Το βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

Έτσι, μέσα από τη σειρά των επετειακών podcasts, o αγαπημένος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος αποτυπώνει και αποτιμά, την πορεία του ελληνικού τραγουδιού από το 1821 έως τώρα, αναδεικνύοντας τη μουσική πτυχή της διαδρομής των 200 ετών της σύγχρονης Ελλάδας.

Για τα podcasts, ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με το μουσικολόγο καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα, το δημοσιογράφο, συλλέκτη και ερευνητή κ. Γιώργο Κοντογιάννη και το ζωγράφο κ. Αλέξη Κυριτσόπουλο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δήλωσε:
«Διαλέξαμε αυτό το τραγούδι γιατί περιγράφει με ένα μοναδικό τρόπο το κοινό μας ταξίδι. Σε αυτά τα 200 χρόνια, η «σύναξή» μας ξεδιπλώθηκε, μεγάλωσε. Ο «δεσμός μας πύκνωσε». Πολλές φορές πέσαμε αλλά ξανα σηκωθήκαμε και «οι παρέες μας συνέχισαν να γράφουν ιστορία». Το 2021 κοιτάζουμε μπροστά. Σμίγουμε «τις παλιές και τις αναμμένες τροχιές» μας με ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον. Γιατί το ταξίδι των Ελλήνων συνεχίζεται. Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν!».

ΤΡΙΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΗΣ 200ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Καλέσαμε τις καθηγήτριες και τις φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης
και του και του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών του Γκουανγκντονγκ για να τραγουδήσουμε μαζί
το τραγούδι ” ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ” για τον εορτασμό της 200ης επετείου για το 1821

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΧΟΛΕΣ ΜΩΡΑΙΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

 

ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ
Ας κρατήσουν οι χοροί
και θα βρούμε αλλιώτικα
στέκια επαρχιώτικα βρε
ώσπου η σύναξις αυτή
σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί

Μέχρι τα ουράνια σώματα
με πομπούς και με κεραίες
φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
κι ιστορία οι παρέες

Κάνει ο Γιώργος την αρχή
είμαστε δεν είμαστε
τίποτα δεν είμαστε βρε
κι ο Γιαννάκης τραγουδεί
άμα είναι όλα άγραφα κάτι θα βγει

Kαι στης νύχτας το λαμπάδιασμα
να κι ο Άλκης ο μικρός μας
για να σμίξει παλιές
κι αναμμένες τροχιές
με το ροκ του μέλλοντός μας

O ουρανός είναι φωτιές
ανεμομαζώματα
σπίθες και κυκλώματα βρε
και παρέες λαμπερές
το καθρέφτισμα τους στις ακρογιαλιές

Kι είτε με τις αρχαιότητες
είτε με ορθοδοξία
των Ελλήνων οι κοινότητες
φτιάχνουν άλλο γαλαξία

Να κι ο Μπάμπης που έχει πιει
κι η Λυδία ντρέπεται
που όλο εκείνη βλέπετε βρε
κι ο Αχιλλέας με τη Ζωή
μπρος στην Πολαρόιντ κοιτουν γελαστοί

Τότε η Έλενα η χορεύτρια
σκύβει στη μεριά του Τάσου
και με μάτια κλειστά
τραγουδούν αγκαλιά
Εθνική Ελλάδος γεια σου

Τι να φταίει η Βουλή
τι να φταιν οι εκπρόσωποι
έρημοι και απρόσωποι βρε
αν πονάει η κεφαλή
φταίει η απρόσωπη αγάπη που `χε βρει

Mα η δικιά μας έχει όνομα
έχει σώμα και θρησκεία
και παππού σε μέρη αυτόνομα
μέσα στην τουρκοκρατία

Να μας έχει ο Θεός γερούς
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς

Και στης νύχτας το λαμπάδιασμα
να πυκνώνει ο δεσμός μας
και να σμίγει παλιές κι αναμμένες τροχιές
με το ροκ του μέλλοντός μας

Vinyl, LP, Album ” Τραπεζάκια έξω ” 1983

Το 1983 κυκλοφόρησαν τα «Τραπεζάκια έξω». Θα έλεγε κανείς ότι ηχοχρωματικά είναι ίσως ο «λαϊκότερος» δίσκος του Σαββόπουλου. Τα νοήματα όμως παραμένουν μεστά, αλληγορικά και ανατρεπτικά γοητευτικά. Παλλαϊκή υπήρξε και η υποδοχή του κόσμου με αποτέλεσμα το άλμπουμ αυτό να αγαπηθεί στο σύνολό του, με τραγούδια που έγιναν διαχρονικά. Προμετωπίδα του το περίφημο «Ας κρατήσουν οι χοροί». Ακόμη κι ο ίδιος ο Σαββόπουλος συνομιλώντας με τον υπογράφοντα δηλώνει την έκπληξή του: «Ένα τραγούδι μακρύ, χωρίς ρεφραίν, με πολλά δύσκολα λόγια»… Με το χάρισμά όμως του Σαββόπουλου και εκείνη την πιασάρικη, φιλική ματιά, που σε κάνει τραγουδάς όλα εκείνα που ενδεχομένως δεν θα ήθελες να ακούσεις…
Ο Σαββόπουλος με την δημιουργική παρουσία του επηρέασε καταλυτικά όλα τα ρεύματα και τις μουσικές τάσεις. Οι συνεντεύξεις και οι συναυλίες του με τις παρλάτες και τους προλόγους – εισαγωγές των τραγουδιών ανέδειξαν την κοφτερή κριτική του ματιά και σκέψη, την σατιρική του διάθεση, το «ιδιότροπο» χιούμορ του. Στην δεκαετία του ‘70 παρουσίασε τον καλύτερό του εαυτό… Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στα χρόνια που ακολούθησαν φτάνοντας στις μέρες μας δεν έδωσε και δίνει εξαιρετικά δείγματα γραφής δισκογραφικά αλλά και επί σκηνής. Άλλωστε ο Σαββόπουλος είναι ειδική περίπτωση και κατηγορία από μόνος του.
Ο πλούτος και η μασίφ κοψιά του ως τραγουδοποιού είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, εκτός από προικισμένος δημιουργός, εκπληκτικός περφόρμερ και αφηγητής των δικών του πονημάτων είναι και ένας ατμοσφαιρικός ερμηνευτής ξένων τραγουδιών. Ο Σαββόπουλος έχει την τέχνη και το χάρισμα να υπογραμμίζει και να φωτίζει τις ιστορίες που εκτυλίσσονται και στα μικρά των άλλων μπαλκόνια…(πηγή: Ogdoo.gr 14/12/2016)

Ο Μάνος Χατζιδάκις λέει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο: «Θεωρώ τον Σαββόπουλο τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της γενιάς σου που διαδέχτηκε τη δική μας! Ο Σαββόπουλος, στα τόσα χρόνια που υπάρχει, έχει ήδη δημιουργήσει την προσωπική του ιστορία. Ο Σαββόπουλος δεν κατέβηκε στην Αθήνα φτιάχνοντας απλώς ένα ωραίο τραγουδάκι. Ο Σαββόπουλος κατέβηκε κουβαλώντας μια προσωπική μυθολογία, η οποία είναι συνδυασμός καταγωγής (Μακεδονία), ενός κλίματος της εποχής που έζησε και έγινε νέος κι ενός κλίματος ποιητικού από μια ομάδα ποιητών της Θεσσαλονίκης που βγήκε. Μπορεί, βέβαια, με όλ’ αυτά να γινόταν απλώς ένας επαρχιακός καλλιτέχνης. Έγινε όμως πανελλαδικός. Αυτό είναι το μεγάλο ταλέντο του. Συγχρόνως, διαμόρφωσε μια ζωή σύμφωνα με τη μουσική του. Αυτά όλα είναι πολύ σημαντικά πράγματα».

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ / 1821 – 2021 ΕΛΛΑΔΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ / ΑΧ ΕΛΛΆΔΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ