ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ, ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

ΑΣ ΤΟ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος
Μουσική: Κώστας Καπνίσης
Ερμηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστας Φυσσούν
CD, Album: ” Το Δόλωμα ” 1991

1 ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 1964
Ακούστηκε στην ταινία ”Το δόλωμα” 1964

2 ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ (LIVE)
με τον Αλέκο Σακελλάριο
2xLP, Album ” Τα Ερωτικά Του 50 ” 1988

ΑΣ ΤΟ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ: Γιάννης Πάριος, Αφοι Τζαβάρα

3 ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΆΟΥ 2018

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της εκπομπής «Εν Συνόλω»,
με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

ΣΤΙΧΟΙ: ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ

ΑΣ ΤΟ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ
Ξεκινήσαμε πρωί
κι είναι μεσημέρι
άσ’ το το χεράκι σου
να σου το κρατώ

Θά `ρθει και το δειλινό
με το πρώτο αστέρι
ξεκινήσαμε πρωί
κι είναι μεσημέρι

Έχουμ’ ως τ’ απόγευμα
δρόμο αρκετό
τίποτ’ άλλο αγάπη μου
τώρα δεν ζητώ

Ας το το χεράκι σου
το μικρό σου χέρι
άσ’ το το χεράκι σου
να σου το κρατώ

Τώρα που νυχτώσαμε
σφίξε μου το χέρι
τώρα ακόμα πιο πολύ
το αναζητώ

Χάθηκε στα σύννεφα
το μικρό τ’ αστέρι
τώρα που νυχτώσαμε
σφίξε μου το χέρι

Μη σε νοιάζει που το φως
είναι λιγοστό
και περπάτα δίπλα μου
όπως περπατώ

CD, Album: ” Το Δόλωμα ” 1991

ΑΣ ΤΟ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ: Ακούστηκε στην ταινία ”Το δόλωμα” 1964
Το σάουντρακ του έργου υπογράφει ο Κώστας Καπνίσης, στο οποίο συμμετέχει τραγουδιστικά και η Κλειώ Δενάρδου, ενώ η Αλίκη μαζί με τους Δημήτρη Μουζά και Λευτέρη Λιγνό ερμηνεύουν το θρυλικό πλέον «Άστο το χεράκι σου». Στην ταινία το τραγούδι το ντουμπλάρουν οι: Γιάννης Ιωαννίδης και Κώστας Φυσούν (αδελφός του Πέτρου).

Η ΤΑΙΝΙΑ: ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

Είναι ταινία παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1964 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Ντίνο Ηλιόπουλο και Βαγγέλη Βουλγαρίδη.
Πλοκή
Ο Μπάμπης Βαλέρης (Αλεξανδράκης) και ο συνεργάτης του Μάνθος (Ηλιόπουλος) ηγούνται μιας σπείρας απατεώνων, οι οποίοι ειδικεύονται σε χαρτοπαικτικές απάτες. Χρειάζονται στις δραστηριότητές τους μία ωραία γυναίκα ως δόλωμα, έτσι ώστε να προσελκύουν ευκολότερα τα πλούσια θύματά τους. Γι’ αυτό ο Μπάμπης επισκέπτεται ένα καμπαρέ της Τρούμπας, στο οποίο ξεχωρίζει την Καίτη (Βουγιουκλάκη) και της προτείνει να συνεργαστούν. Εκείνη δέχεται και έτσι ακολουθεί μια περίοδος εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσει τρόπους και συμπεριφορά αριστοκράτισσας.

Μετά από μερικές επιτυχημένες εξορμήσεις σε διάφορα μέρη, η σπείρα βρίσκεται στην Ρόδο.H Ρόδος των μεγάλων ξενοδοχείων, του ετερόκλητου εσωτερικού τουρισμού, των φοινικόδεντρων, της Καλλιθέας που περίμενε πάντα για το κοντινό της που ήρθε με ένα από τα πιο όμορφα φινάλε της εποχής του Φίνου. Εκεί, η Καίτη γνωρίζει τον Μίλτο (Βουλγαρίδης), ο οποίος εκδηλώνει ερωτικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Όμως στο μεταξύ η αστυνομία φτάνει στα ίχνη του Μπάμπη, με τη συμβολή του Γιώργου (Μπάρκουλης), φίλου του Μίλτου, που αναγνώρισε την Καίτη από το διάστημα που εργαζόταν στο καμπαρέ. Τελικά η σπείρα εξαρθρώνεται, αλλά η Καίτη αφήνεται ελεύθερη και μπορεί να χαρεί τον έρωτά της με τον Μίλτο.

Η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη, πολλά χρόνια αργότερα είπε ότι στο «Δόλωμα» ήταν ομορφότερη από ποτέ. Η ταινία ξεχώρισε όχι μόνο για τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, αλλά και για την καταπληκτική της φωτογραφία, αφού γυρίστηκε εξ΄ολοκλήρου στη Ρόδο, με την κάμερα να «ταξιδεύει» σε υπέροχα τοπία του μαγευτικού αυτού νησιού.

Αριστερά η Βουγιουκλάκη χορεύει και τραγουδάει το ” Μου αρέσουνε τ’ αγόρια ” και δεξιά η Μέριλιν Μονρόε το «My heart belongs to Daddy»

Πολλοί είπαν ότι στην ταινία αυτή η Βουγιουκλάκη προσπάθησε να μοιάσει στην Μέριλιν Μονρόε, ειδικά στις σκηνές του καμπαρέ, όταν χόρευε γύρω από ένα στύλο, στα πρότυπα αντίστοιχου χορού της Μονρόε στην ταινία «’Ελα να αγαπηθούμε», όταν και ερμήνευσε το περίφημο «My heart belongs to Daddy». Η ιστορία δε, λέει ότι η ιδέα για τη συγκεκριμένη σκηνή στο «Δόλωμα» ήταν της ίδιας της Αλίκης. Ιδιαίτερη συμβολή στην επιτυχία της είχε πάντως τόσο η εξαιρετική – και πάλι! – μουσική του Κώστα Καπνίση, όσο και τα πολύ όμορφα τραγούδια που ακούγονται σε αυτή όπως το «Μου αρέσουνε τ’ αγόρια» και το «Αστο το χεράκι σου», τα οποία ερμήνευσε η Βουγιουκλάκη, σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου. Ακούγονται ακόμα το «Μπουζουκάκι μου», το οποίο ερμηνεύει η Κλειώ Δενάρδου, αλλά και το «Τσιν Τσιν», με το Τρίο Ατενέ. Οι χορογραφίες ήταν του Βαγγέλη Σειληνού.

Η ταινία έκοψε 557.302 εισιτήρια κατά την πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά, κατατασσόμενη στην 2η θέση ανάμεσα στις 93 ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν την κινηματογραφική περίοδο 1964–65. Στο εξωτερικό η ταινία κυκλοφόρησε με τους αγγλικούς τίτλους The bait και Ace of spades.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν