Μάρθα Φριντζήλα, Θέμος Σκανδάμης

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στίχοι: Θέμος Σκανδάμης
Μουσική: Θέμος Σκανδάμης
Ερμηνεία: Μάρθα Φριντζήλα
CD, Album ” Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη ” 2011

ΣΤΙΧΟΙ: ΘΕΜΟΣ ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αύγουστος στην Αθήνα κι είν’ η καρδιά μου άδεια
κι εσύ γυρεύεις χάδια σ’ απόμερα νησιά.
Επέστρεψες στην φύση και μ’ έχεις παρατήσει
μα σαν γυρίσεις θα `σαι υπάλληλος ξανά.

Κι αυτή που `χεις γνωρίσει και κάνει τη μαινάδα
μόλις εδώ γυρίσει θα είναι απλώς ξανθιά
θα ψάχνεις τα φιλιά μου, όμως εγώ, πασά μου,
δεν κάνω διακοπές στον έρωτα ξανά.

Συνάντησα στο άστυ ωραίο μετανάστη
που ξέρει τη φυγή του με δάκρυ να μετρά.
Αύγουστος στην Αθήνα και την περνάμε φίνα
με παίρνει από το χέρι και πάμε στον Σχοινιά.

CD, Album ” Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη ” 2011

H Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη
Στη νέα της δισκογραφική δουλειά η Μάρθα Φριντζήλα επιλέγει να ερμηνεύσει τραγούδια του Θέμου Σκανδάμη. Η γνωριμία τους έγινε δέκα χρόνια πριν στην θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύντομα εξελίχθηκε σε φιλία. Ο Θέμος Σκανδάμης, έχοντας σπουδάσει και θέατρο, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Δρόμος με δέντρα» της Μάρθας Φριντζήλα, συμμετέχοντας στις παραστάσεις και τις δραστηριότητες της. Παράλληλα έπαιξε μουσική για παραστάσεις θεάτρου και θεάτρου σκιών και έγραψε τα πρώτα του τραγούδια παρουσιάζοντάς τα σε μικρές μουσικές σκηνές. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008 και σε αυτό συμμετείχε η Μάρθα Φριντζήλα ερμηνεύοντας τα τρία από τα δεκαπέντε τραγούδια του. Ο αμοιβαίος θαυμασμός και εκτίμηση οδήγησαν στο να επισφραγίσουν τη δημιουργική τους σχέση με έναν ολόκληρο δίσκο, το άλμπουμ «Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη» που κυκλοφορεί από το label Μικρός Ήρως.
Ο καρπός της συνεργασίας της πολυπράγμονος ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και τραγουδιστριας Μάρθας Φριντζήλα, που μας έχει συνηθίσει σε εμπνευσμένες επιλογές ρεπερτορίου, με τον τραγουδοποιό Θέμο Σκανδάμη που παρουσιάζει εδώ την δεύτερη σειρά τραγουδιών του σε κοινή θέα, 10 καινούργια τραγούδια με χαρακτήρα, στυλ, χιούμορ και συναίσθημα. Δέκα πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια, λαϊκά ενορχηστρωμένα, με στίχο μεστό, που ερμηνεύει με τον μοναδικό πληθωρικό της τρόπο η Μάρθα Φριντζήλα. Ευρηματικά στιχάκια με πρωτότυπη αλλά όχι εξεζητημένη θεματολογία διαμορφώνουν ένα σύνολο των τραγουδιών που πλαισιώνεται από μελωδίες φιλικές, με ωραίο, χαρακτηριστικό ήχο, καλοφτιαγμένες και «γλυκόπιοτες» ενορχηστρώσεις. Οι ιστορίες που αφηγούνται, αυθεντικές ή φανταστικές είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες, ενίοτε και γοητευτικές. Η ενορχήστρωση είναι του Βασίλη Μαντζούκη.

Ο Θέμος Σκανδάμης σημειώνει: «Ακονισμένο από τη βεβαιότητα, το δάκρυ χαρακώνει με ευκολία το μάγουλο, αφήνοντας σημάδια αναγνωρίσιμα απ’ όλους. Στους καιρούς ωστόσο της αμφιβολίας, τα συναισθήματα αμβλύνονται, το τοπίο θολώνει και η γραφή γίνεται «αόρατη» όπως σε εφηβικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου το μυστικό αποκαλύπτεται στο λευκό χαρτί μόνο όταν ο υποψιασμένος ήρωας το υποβάλει στη δοκιμασία της φλόγας ενός κεριού.
Αυτό το κερί προσπαθώ να ανάψω με αυτά τα τραγούδια και την αντικειμενική φλόγα της φωνής της Μάρθας Φριντζήλα. Το μυστικό γίνεται τραγούδι και αισθανόμαστε ότι το ξέραμε όλοι απ’ την αρχή. Τα πρόσωπα έχουν χάρτη με σημάδια αναγνωρίσιμα, η αγάπη δεν είναι μια λεπτομέρεια. Ευχαριστιόμαστε».
Σε λαϊκά μονοπάτια κινείται και το έξυπνο ζεϊμπέκικο «Αύγουστος στην Αθήνα». Οι μάλλον δηκτικοί στίχοι αναφέρονται σε μια σχέση που τελείωσε και …πάμε γι’ άλλα! Απρόβλεπτα κι επίκαιρα όσο και η εποχή μας…   

                                                                                                                

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν