Δάκης, Μίμης Πλέσσας, Αλέκος Σακελλάριος

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Ερμηνεία: Δάκης
Vinyl, 7″, 45 ” Επτά φορές / Αυτό το καλοκαίρι ” 1970

ΣΤΙΧΟΙ: ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα
γαλάζιο σαν τα μάτια σου
καυτό σαν το φιλί σου
Μα πέρασε σαν να τανε φθινόπωρο
γιατί εγώ δεν ήμουνα μαζί σου

Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα
με δίχως ένα σύννεφο
με δίχως στεναχώρια
Αλλ’ όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του
γιατί το πέρασα από σένα χώρια

Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα
με δίχως ένα σύννεφο
με ξάστερα τα βράδια
δεν ήρθες και τ’ αστέρια του χαθήκανε
δεν ήρθες και δυο χέρια μείναν άδεια

Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα
με δίχως ένα σύννεφο
με δίχως στεναχώρια
Αλλ’ όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του
γιατί το πέρασα από σένα χώρια

Vinyl, 7″, 45 ” Επτά φορές / Αυτό το καλοκαίρι ” 1970

Το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία ” Η θεία μου η χίπισσα ‘ 1970 σε σκηνοθεσία: Αλέκου Σακελλάριου. Τα τραγούδια της ταινίας σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου και μουσική του Μίμη Πλέσσα ερμήνευσαν ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Δάκης και η Ρένα Κουμιώτη και θεωρούνται ήδη κλασικά.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου 1970.
Ηθοποιοί: Ρένα Βλαχοπούλου (κυρα-Λένη), Ανδρέας Μπάρκουλης (Στέφανος Κριεζής), Νόρα Βαλσάμη (Κάθριν), Γιάννης Μιχαλόπουλος (Πιτ), Βασίλης Τσιβιλίκας (Τζόνι).
Υπόθεση: Η κυρα-Λένη (Ρένα Βλαχοπούλου), μια καθαρίστρια ξενοδοχείου σπουδάζει την κόρη της στις ΗΠΑ. Καθώς μαθαίνει πως η Κάθριν (Νόρα Βαλσάμη), η κόρη της, έρχεται αιφνιδιαστικά, κανονίζει με τον Στέφανο Κριεζή (Ανδρέας Μπάρκουλης), έναν πλούσιο ένοικο του ξενοδοχείου, να την βοηθήσει να παραστήσει την πλούσια, καθώς η ίδια έχει κρύψει τη φτώχεια της από την Κάθριν, για να μην τη στεναχωρήσει.
Ερχόμενη η Κάθριν με τον χίπη μνηστήρα της Τζόνι (Βασίλης Τσιβιλίκας) και τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία πατέρα του, Πιτ (Γιάννης Μιχαλόπουλος), απογοητεύεται από τη μητέρα της και το σκάει από την Αθήνα μαζί με τον Τζόνι. Οι δυο νέο καταλήγουν στα Μάταλα της Κρήτης, που είναι τόπος συνάντησης για τους χίπηδες εκείνη την εποχή. Οι γονείς τους, ανήσυχοι, τους ακολουθούν μέχρι εκεί, ντύνονται και οι ίδιοι χίπηδες για να μπορέσουν να μπουν στο κοινόβιο, αλλά φτάνοντας διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους έχουν χωρίσει.
Πίσω στο ξενοδοχείο, η κυρα-Λένη αποκαλύπτει την αλήθεια για την οικονομική της κατάσταση στην Κάθριν, η οποία στο μεταξύ τα έχει φτιάξει με τον Στέφανο. Παράλληλα, την κυρα-Λένη φλερτάρει ο Πιτ. Μόλις εκείνη μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει απρόσμενα μια μεγάλη περιουσία από τον σύζυγό της, δέχεται να γίνει ο γάμος.

Ο Σακελλάριος είχε διηγηθεί το εξής περιστατικό από τα γυρίσματα, αναφερόμενος στο αυτοσχεδιαστικό ταλέντο της Βλαχοπούλου:

«Θυμάμαι είχαμε μια σκηνή που κάνει την καθαρίστρια και επειδή δεν ήθελε να τη δει και να την αναγνωρίσει ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, πρέπει να κρυφτεί κάτω από ένα τραπέζι μέχρι να φύγει. Αφού λοιπόν της είπα τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να κινηθεί, ξεκινήσαμε το γύρισμα. Η Ρένα, κρατώντας τον κουβά στα χέρια, καθώς γυρίζαμε τη σκηνή, βάζει τον κουβά στο κεφάλι, σκοντάφτει, πέφτει κάτω, γλιστράει στα νερά και τέλος πάντων προσπαθούμε όλοι να δούμε που θα τελειώσει όλο αυτό το αυτοσχέδιο πανδαιμόνιο που δημιούργησε. Ο καμεραμάν ρωτάει απορημένος: -Τι να κάνω; Να σταματήσω ή να συνεχίσω να τραβάω; – Τράβα, του κάνω. Η σκηνή τελείωσε μετά από αρκετή ώρα και πραγματικά ήταν ένα αριστούργημα. Δεν πετάξαμε τίποτα από το φιλμ»

Κόβοντας 481.598 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 3η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της σεζόν 1970-71
Η ταινία, γυρίστηκε στο νησί της Ρόδου και στα Μάταλα της Κρήτης, που ήταν το επίκεντρο των χίπιδων εκείνης της εποχής.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν