Χρόνης Αηδονίδης, Παντελής Θαλασσινός, Ηλίας Κατσούλης

ΑΧ ΚΟΡΜΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ
Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης
Μουσική: Παντελής Θαλασσινός
Ερμηνεία: Χρόνης Αηδονίδης
2xCD, Album ” Στης καρδιάς μου τ’ ανοιχτά “2003

ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

 

ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ερμηνεύει ζωντανά
Απόσπασμα από εκπομπή του Δημοσθένη Δούκα, στο ΔΕΛΤΑ TV αφιερωμένη στον Χρόνη Αηδονίδη,
επ’ ευκαιρία της ανακήρυξης, εκ μέρους της Νομαρχίας Έβρου, του 2009, ως ΕΤΟΥΣ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ.

ΣΤΙΧΟΙ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΑΧ ΚΟΡΜΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ
Απ’ την Αλεξανδρούπολη
και τη γιαγιά Ροδόπη
σου γράφω τώρα π’ άλλαξαν
κι ομόρφυναν οι τόποι

Τώρα που ήρθε η άνοιξη
σαν κόκκινη ανεμώνα
και γίναν τριαντάφυλλα
οι μέρες του χειμώνα

Αχ κορμί ζωγραφιστό μου
και γαρίφαλο κλειστό μου
μες στο μπαξε δάκι μου
πού γυρνάς ξενάκι μου

Απ’ την Αλεξανδρούπολη
και τη μητέρα Θράκη
σου στέλνω και το δάκρυ μου
σε άσπρο μαντηλάκι

Δυο παπαρούνες έκοψα
απ’ τον παππού τον Έβρο
όπου και να `σαι μάτια μου
θα ψάξω και θα σε βρω

Αχ κορμί ζωγραφιστό μου
και γαρίφαλο κλειστό μου
μες στο μπαξε δάκι μου
πού γυρνάς ξενάκι μου

2xCD, Album ” Στης καρδιάς μου τ’ ανοιχτά “2003

Στης καρδιάς μου τ’ ανοιχτά…
Πρόκειται για ένα διπλό cd με 26 τραγούδια, 20 σε μουσική του ίδιου και 5 άλλων συνθετών, όπως του Δημήτρη Αποστολάκη, του Πάρη Περυσινάκη, του Βασίλη Καρόζα και σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, του Κώστα Φασουλά, του Βαγγέλη Βελώνια, της Κατερίνας Ντίνου, του Ανδρέα Νεοφυτίδη και του Γιώργου Αρμένη , καθώς και μία επανεκτέλεση στο «Ξενιτεμένο μου πουλί» του Χρήστου Λεοντή.
Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε μια ιδιαιτερότητα της δουλειάς αυτής του Παντελή Θαλασσινού, που ίσως σηματοδοτεί και μια νέα τάση, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στο μουσικό μας σκηνικό. Πρόκειται για την δημιουργία τραγουδιών που φαίνεται ότι ανήκουν σε ένα νέο είδος μουσικής, που καταχρηστικά, παράτολμα αλλά και μάλλον αδόκιμα, ίσως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως «σύγχρονη – παραδοσιακή μουσική» ή αλλιώς «σύγχρονο ποιοτικό τραγούδι με παραδοσιακό χρώμα». Ένας όρος που από την αντίφαση της έννοιάς του προδίδει, αν μη τι άλλο, την πρόθεσή του να παντρέψει τα γνωστά σε όλους μας ακούσματα της παραδοσιακής μας μουσικής, με τη σύγχρονη ενορχήστρωση και τη φρεσκάδα του νέου ποιοτικού τραγουδιού. Δε μιλάμε απλώς για διασκευές και επανεκτελέσεις παραδοσιακών μουσικών μοτίβων αλλά για την εξέλιξη της παράδοσης. Ο Παντελής Θαλασσινός δεν αναπλάθει ή αντιγράφει μοτίβα του παρελθόντος, αλλά αντίθετα κατορθώνει να δημιουργεί ένα νέο ιδιαίτερο χρώμα, που έχει τη νοσταλγία και τη γοητεία της παράδοσης αλλά και τη φρεσκάδα του σύγχρονου ακούσματος.

Με τέτοιες καινοτομίες, σαν και αυτές του Παντελή Θαλασσινού, που ανέκαθεν βέβαια υπήρχαν στο έργο του, πολλώ μάλλον όμως στην καινούρια του δουλειά, κυρίως με τα τραγούδια «Αχ κορμί ζωγραφιστό» και το «Κατερίνα Καρδερίνα» που ερμηνεύει μοναδικά ο Χρόνης Αηδονίδης, σπάει το στερεότυπο που θέλει την παραδοσιακή μουσική ως μουσειακό είδος και αποδεικνύεται ότι η παραδοσιακή μουσική μπορεί να προσφέρει νέες εντυπωσιακές μουσικές διόδους, εφόσον οι δυνατότητες που παρέχει αξιοποιηθούν, μέσω της καλλιτεχνικής ευαισθησίας δημιουργών, όπως του Παντελή Θαλασσινού.
Ο Χρόνης Αηδονίδης στο cd αποδίδει δύο κλασικά (παραδοσιακά) τραγούδια: «Αχ κορμί ζωγραφιστό μου» και «Κατερίνα, καρδερίνα» (συνοδεία γκάιντας)

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ: ΣΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ Τ’ ΑΝΟΙΧΤΑ
«Κουράστηκα, ξενύχτησα, βασανίστηκα επί πέντε μήνες μέχρι να ολοκληρώσω την καινούργια δουλειά μου» λέει ο Παντελής Θαλασσινός, για το διπλό cd
«Στης καρδιάς μου τ’ ανοιχτά» με 24 τραγούδια. Στο οποίο συμμετέχουν άλλοι τέσσερις ερμηνευτές – ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Νίκος Κουραντάκης- και νέοι συνθέτες και δημιουργοί.
«Ξέρω πολύ καλά ότι είναι παράτολμο αυτό που έκανα, έχει μεγάλο ρίσκο. Όμως το έκανα συνειδητά, επειδή πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να ανανεώνεται και να δημιουργεί κάτι καινούργιο. Ο κόσμος σήμερα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί η ζωή και η κοινωνία, έχει απαιτήσεις και μάλιστα πολύ περισσότερες από τους καλλιτεχνικούς χώρους. Εγώ, ως άνθρωπος του καιρού μας, προβληματίστηκα και φέρνω τώρα στο κοινό μια δουλειά για να την κρίνει», προσθέτει.
«Πάντα πίστευα ότι με τη συλλογική προσπάθεια έρχονται καλύτερα αποτελέσματα», λέει ο Παντελής Θαλασσινός. «Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην καινούργια μου δουλειά αντιπροσωπεύουν απόλυτα το μουσικό κλίμα, σε παραδοσιακά, λαϊκά και μπαλάντες. Έφτιαξα με τέτοιο τρόπο αυτό το διπλό cd, ώστε να λειτουργεί σαν ένα πρόγραμμα ραδιοφώνου, με συνεχή ροή, και να μην αφήνει τον ακροατή να αποσπαστεί από αυτό προτού τελειώσει».
ΠΗΓΕΣ: www.musicheaven.gr, www.lifo.gr, www.tanea.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν