ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
Μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Ερμηνεία: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
CD, Album ” Βυθισμένες Άγκυρες ” 2001

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

ΣΤΙΧΟΙ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
Θα κατεβάσω απ’ το ταβάνι σου τα αστέρια
κι όλο τον κόσμο σου θ’ αφήσω χτυπημένο
ξέρω στα λόγια μου ακονίζονται μαχαίρια
νιώθω να σφίγγουν την ζωή μου κρύα χέρια
και με το θάρρος μου απ’ τα γόνατα κομμένο.

Όμως απόψε πρέπει να τα καταφέρω
δεν έχω δύναμη τα πόδια μου να πάρω
μακάρι να `τανε κάπως αλλιώς δεν ξέρω
μακάρι να `τανε και πάλι να σε θέλω
και να σου πω: “σήκω μαζί μου θα σε πάρω”
και να σου πω…..

Δεν ξέρω ποιον παλεύω να νικήσω
φτάνω στην πόρτα και ζυγίζω την ζωή μου
νιώθω τα μάτια σου να με τραβάνε πίσω
να μ’ αγαπάνε δυο φορές για να γυρίσω
σαν βυθισμένες άγκυρες επάνω στο κορμί μου

Βγαίνω στο δρόμο και σκουπίζω τα αίματά σου
κι όσα σου είπα δεν μπορώ να τα πιστέψω
“να μην ξεχάσεις να πιαστείς απ’ τα όνειρά σου”
“να μην φοβάσαι η ζωή είναι μπροστά σου”
πόσες βλακείες είπα για να ξεμπερδέψω

Δεν ξέρω ποιον παλεύω να νικήσω
φτάνω στην πόρτα και ζυγίζω την ζωή μου
νιώθω τα μάτια σου να με τραβάνε πίσω
να μ’ αγαπάνε δυο φορές για να γυρίσω
σαν βυθισμένες άγκυρες επάνω στο κορμί μου

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ με λίγα λόγια
O Μιλτιάδης Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 31 Ιουλίου 1969 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κλασσική κιθάρα διδάχθηκε στο Ελληνικό ωδείο, στη τάξη του Χαράλαμπου Εκμετζόγλου, από τον Παναγιώτη Ιωάννου. Τραγουδοποιός και συγγραφέας, ο Μίλτος Πασχαλίδης μας ταξιδεύει στον κόσμο της μουσικής και της πορείας του στο τραγούδι. Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης μπορεί να γεννήθηκε στην Καλαμάτα και να μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά η σημαντικότερη περιοχή της Ελλάδας για εκείνον ήταν μάλλον η Κρήτη όπου σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Και αυτό γιατί εκεί η ερασιτεχνική του ενασχόληση με τη μουσική έγινε σοβαρότερη, αρχικά με τον σχηματισμό των Νέαρχου Παράπλους και στη συνέχεια με τους Χαΐνηδες, των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος μαζί με τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη τους Δημήτρη Αποστολάκη.για να ακολουθήσει η προσωπική του καλλιτεχνική πορεία. Ήδη όμως από το 1995 ακολουθεί προσωπική διαδρομή, η οποία αριθμεί -μείον ενός live- μέχρι στιγμής έντεκα δίσκους, με πλέον πρόσφατο το “Τραγούδια που ζούνε λαθραία ” 2018.

Αυτό που δεν ξέρουν οι πολλοί είναι το λογοτεχνικό του έργο. Έχει γράψει τρία βιβλία, τον “Επόπτη” ένα μυθιστόρημα με αρκετά βιογραφικά στοιχεία, τις “δύο νύχτες στο Σαράντι” και το “Αγύριστο Κεφάλι” που είναι αφιερωμένο στη ζωή του τεράστιου Άλκη Αλκαίου όπως ο ίδιος ο Πασχαλίδης τη βίωσε. Κι αν είναι κοινώς αποδεκτό πως ο Πασχαλίδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους τραγουδοποιούς και ένας από τους καλύτερους νέους συγγραφείς. Τρία βιβλία είναι πολύ λίγα για να μπορέσει κάποιος να βγάλει συμπεράσματα, πως είναι καλύτερος συγγραφέας παρά τραγουδοποιός. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά. Το “Αγύριστο Κεφάλι” έγινε best seller σε λίγες μέρες ενώ ήταν και υποψήφιο για καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στην ψηφοφορία του Public.

CD, Album ” Βυθισμένες Άγκυρες ” 2001

ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΚΥΡΕΣ 2001
Στην αξέχαστη Λιλή Ζωγράφου, με το σπινθηροβόλο μυαλό και βλέμμα, είναι αφιερωμένο το τραγούδι «Συβαρίτισσα», που σμίλεψε με λόγια και μελωδίες ο Μίλτος Πασχαλίδης. Είναι ένα από τα δώδεκα τραγούδια του καινούργιου δίσκου του, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό με τίτλο «Βυθισμένες άγκυρες». Ο πάλαι ποτέ «Χαΐνης», που στη συνέχεια κατέθεσε τους προσωπικούς δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος» και «Κακές συνήθειες», επιστρέφει στη δισκογραφία με μια δουλειά, η οποία ξεχωρίζει για τα πλούσια ηχοχρώματα, για την ομορφιά στο στίχο και την ευαισθησία στις ερμηνείες (σε ένα τραγούδι συμμετέχει η Ελένη Τσαλιγοπούλου). Ο Μ. Πασχαλίδης έχει γράψει τους στίχους δέκα τραγουδιών, ενώ το «Αγύριστο κεφάλι» είναι σε στίχους Άλκη Αλκαίου και το τραγούδι «Βυθισμένες άγκυρες», που έδωσε και τον τίτλο του δίσκου, είναι σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου. Τα τραγούδια του είναι δώδεκα διαφορετικές ιστορίες, που ξεδιπλώνουν στιγμιότυπα ζωής, με τη γνώριμη ματιά του ταλαντούχου τραγουδοποιού να ακολουθεί γεγονότα, ανθρώπους, καταστάσεις, πότε τρυφερά και πότε κριτικά. «Ο δίσκος», λέει ο Μ. Πασχαλίδης, «έπρεπε να λέγεται στιγμιότυπα, γιατί είναι δώδεκα ξεχωριστά στιγμιότυπα από τη ζωή μου, δώδεκα μικρές ιστορίες, που έχουν αποτυπωθεί. Είναι σαν να βγάζω το ημερολόγιό μου φωτοτυπία και το κάνω δελτίο Τύπου. Και αισθάνομαι πολύ άβολα, γιατί όταν είναι κάτι πολύ προσωπικό, δε θέλεις να το υπερ εκθέτεις. Ο τίτλος του, πάντως, προέρχεται από το τραγούδι του Οδυσσέα Ιωάννου “Βυθισμένες άγκυρες”, διότι είναι ένα κομμάτι που μου αρέσει πολύ».

Στο μουσικό κουτί στις 02.12.2020 είπε για τις «Κακές συνήθειες», το τραγούδι για το οποίο κατηγορήθηκε ότι «έκλεψε», ο Μίλτος Πασχαλίδης δηλώνει: «Όταν βγήκε αυτός ο δίσκος, είχα κατηγορηθεί ότι θυμίζει “Το φιλαράκι” της Σοφίας Βόσσου και το “Wonderful Tonight” του Eric Clapton. Και κάποια στιγμή ο Βαγγέλης Γερμανός μού λέει: υπάρχει μια παράξενη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν τραγούδια, πρόκειται φυσικά περί ανοησίας, γιατί οι άνθρωποι φτιάχνουν ανθρώπους και τα τραγούδια φτιάχνουν τραγούδια..». Ο Νίκος Πορτοκάλογλου τού θυμίζει την περίφημη φράση του Μάνου Χατζιδάκι: «Οι μεγάλοι κλέβουν και οι μέτριοι μιμούνται». Το τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία από τη Γιώτα Νέγκα “Το δίκιο μου” είχε απορρίψει ο Μίλτος Πασχαλίδης, όταν του προτάθηκε από τον Οδυσσέα Ιωάννου, γιατί όπως λέει: «θεώρησα πολύ σκληρό αυτό τον στίχο και είπα εγώ δεν μπορώ να πω αυτές τις βαριές κουβέντες». «Εμένα με συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή που το μουρμούρησα» εξομολογείται η Γιώτα Νέγκα «και ήλπιζα ότι θα αγγίξει και άλλους ανθρώπους, όπως βαθιά άγγιζε εμένα».

«Ξεκίνησα στη δισκογραφία το ’91 με τους “Χαΐνηδες” και στην προσωπική μου δισκογραφία το ’95. Σήμερα και εγώ και αρκετοί άλλοι που τότε ξεκινούσαμε υπάρχουμε ακόμα και κάνουμε δίσκους. Θέλεις να σου θυμίσω ονόματα “σκυλάδων”, που το ’91 μεσουρανούσαν και τώρα δεν υπάρχουν πουθενά; Αν εξαιρέσεις μια – δύο περιπτώσεις, που είναι φαινόμενα, όλη αυτή η άλλη σκηνή που μας κατακλύζει, πού είναι; Εξαφανίζονται. Αντίθετα, ο κύκλος των τραγουδοποιών, στον οποίο ενδεικτικά αναφέρω όπως, ο Περίδης, ο Μάλαμας, ο Ιωαννίδης, ο Φάμελλος, ο Λουδοβίκος, οι “Ενδελέχεια” και πάρα πολλοί άλλοι υπάρχουμε και συνεχίζουμε να γράφουμε τραγούδια. Για να μην αναφερθώ στα “θηρία”, στους παλιούς Νταλάρα, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου και πολλούς ακόμα. Μπορεί το άλλο τραγούδι να φαίνεται περισσότερο, αλλά αυτή δεν είναι η ουσία».
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.ogdoo.gr, www.rizospastis.gr, www.lifo.gr, https://provocateur.gr, /www.avgi.gr, www.ethnos.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν