ΚΩΣΤΑΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ
ΓΕΛΑ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ
Στίχοι: Κώστας Ψυχογιός
Μουσική: Κώστας Ψυχογιός
Ερμηνεία: Κώστας Καφάσης
7″, Single, Mon ” Γέλα κυρία μου ” 1975
LP, Album ” Γέλα κυρία μου ” 1975
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ στο στούντιο
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΤ1 (σπάνιο)
ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΤΙΧΟΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΨΥΧΟΓΙΌΣ
ΓΕΛΑ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ
Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου
γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου
Ξένος εγώ, έξω απ’ τον κόσμο σου
περαστικός μπήκα στον δρόμο σου
κι είχα το θράσος να σ’ αγαπήσω, αητέ
κοίτα η καρδιά μου τι μου ζητάει
έναν αλήτη ποιος τον μετράει
κι αν αγαπάει, ποιος τον νοιάζεται ποτέ
Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου
γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου
Ξένος εγώ, λίγη ταυτότητα
δίχως καυτή προσωπικότητα
κι είχα την τρέλα να σε λατρέψω, αητέ
Κοίτα η καρδιά μου λάθη που κάνει
έναν αλήτη κι αν θα πεθάνει
από αγάπη ποιος τον νοιάζεται ποτέ
Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου
γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου
7″, Single, Mon ” Γέλα κυρία μου ” 1975
LP, Album ” Γέλα κυρία μου ” 1975
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε το 1940 στην Ιτέα Καρδίτσας. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στην Αθήνα για να εργαστεί. Έγινε ευρύτερα γνωστός με το τραγούδι «Γέλα κυρία μου» καθώς και από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Η γειτονιά μας στο ρόλο του «Ιωνάθαν». Απεβίωσε από καρκίνο στις 13 Οκτωβρίου 2010 σε ηλικία 70 χρονών.
Απόσπασμα από συνέντευξη που έχει δώσει παλαιότερα. ” Το όνειρό μου ήταν να γίνω θεατρίνος. Από πιτσιρίκι, αυτό ήταν η μανία μου, το πάθος μου, η αρρώστια μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ιτέα (Κουτσαρί) της Καρδίτσας και πάντα τα καλοκαίρια μας επισκέπτονταν τα λεγόμενα μπουλούκια της εποχής, οι περίφημοι περιοδεύοντες θίασοι, οπότε βλέποντάς τους ήθελα να γίνω και εγώ ένας απ΄αυτούς. Με αυτό το σκεπτικό μεγάλωσα, τελείωσα το γυμνάσιο στην Καρδίτσα, ήρθα Αθήνα, τελείωσα τη δραματική σχολή και μπήκα στο θέατρο. Δούλεψα έξι χρόνια στο θέατρο και έκανα πάνω από δεκαπέντε ταινίες. Η μεγαλύτερη τύχη ήρθε το 1971, όταν με φωνάζουν να παίξω σε ένα σήριαλ την ξακουστή για τότε “Η Γειτονιά μας”. Την ίδια εποχή ξεκίνησα να δουλεύω και σε μπουάτ ως τραγουδιστής , στο μαγαζί “ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ”. Η δεκαετία του 70 ήταν αυτή που με σημάδεψε.Τέλη του 74 δούλευα σε ένα μαγαζί και εντελώς συμπτωματικά με άκουσε ο Κώστας Ψυχογιός και μου έδωσε το “Γέλα Κυρία μου”
“Γέλα κυρία μου”. Το τραγούδι που απέρριψε ο Νταλάρας και ο Κόκοτας και έγινε μεγάλη επιτυχία από τον Κώστα Καφάση. Το ερμήνευσε ένα χρόνο μετά το Πολυτεχνείο, ενώ ανθούσε το πολιτικό τραγούδι…
Η κυρία του τραγουδιού «Γέλα κυρία μου» έχει ξεκαρδιστεί – περίπου σαράντα χρόνια στο γέλιο -, έλεγε ο Κώστας Καφάσης στον Γιάννη Ξυνόπουλο σε παλαιότερη συνέντευξη. Κι όμως το εν λόγω αθάνατο σουξέ έχει τα δικά του παράδοξα και έχει διαγράψει τη δική του πορεία μέσα στον χρόνο. Πρώτον, ενώ είναι ένα τραγούδι που λέγεται από άνδρα προς γυναίκα, δεν είναι λίγες οι φορές που το τραγουδούσαν γυναίκες προς άνδρες και ίσως γι’ αυτό ευθυνόταν και η αποστασιοποιημένη και υπό τη μορφή παρλάτας σε κάποια σημεία ερμηνεία τού (και ηθοποιού) Κώστα Καφάση. Δεύτερον, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Καφάσης – πάλι στον Ξυνόπουλο -, το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τον Γιώργο Νταλάρα και εκείνος το απέρριψε. «Μετά ο συγχωρεμένος ο Κώστας Ψυχογιός το πήγε στον Κόκοτα, που το απέρριψε και αυτός. Σε μένα ήρθε από τρίτο χέρι το τραγούδι αυτό, και ούτε εγώ το ήθελα. Με κυνηγούσε έναν χρόνο ο Ψυχογιός για να το πω, και ξέρεις γιατί το είπα; Γιατί στην άλλη πλευρά στο 45άρι θα έμπαινε το “Περίπτωσή μου αμαρτωλή”, που πίστευα ότι θα κάνει επιτυχία», αποκάλυπτε τότε. Και την πρώτη μεταπολιτευτική χρονιά – μέσα σε διαδηλώσεις και συναυλίες με το σύνθημα «Δώστε τη χούντα στο λαό» και με τη μεγαλύτερη πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου όλων των εποχών. Τότε που το πολιτικό τραγούδι ήταν στις δόξες του, ο Καφάσης δέχθηκε να ερμηνεύσει ένας εμφανώς σουξεδιάρικο τραγούδι που ήταν εκτός κλίματος. Επιτυχία έγινε όμως τα μεταγενέστερα χρόνια και κυρίως από τη νεολαία. Άλλο ένα παράδοξο είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό τραγούδι στην ελληνική δισκογραφία, όπου ο στιχουργός υμνεί τη γυναίκα ως «αετό».
Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Κώστας Καφάσης γεννήθηκε στην Ιτέα (Κουτσαρί) Καρδίτσας, κατέβηκε στην Αθήνα με το όνειρο του ηθοποιού και σπούδασε σε δραματική σχολή – μάλιστα συμμετείχε στην «Οδό Ονείρων» του Χατζιδάκι. Το 1965 έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός στο «Ακροπόλ» και συγκεκριμένα στην επιθεώρηση «Αυλή και πεζοδρόμιο» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου. Με θητεία σε θέατρο και με συμμετοχή σε περίπου δεκαπέντε ταινίες («Μαριχουάνα στοπ», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» και άλλες),
Ο Κώστας Καφάσης άφησε εποχή το 1971 στο σίριαλ «Η γειτονιά μας» του Κώστα Πρετεντέρη (1972-1977) (τον σταθμό της ΥΕΝΕΔ, συνολικής διάρκειας 550 εβδομαδιαίων επεισοδίων) στον ρόλο του σερβιτόρου Ιωνάθαν που έχει όνειρο να πάψει να είναι σερβιτόρος στο καφενείο του Μάκη (Μάκης Δεμίρης) και να γίνει διάσημος τραγουδιστής.Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και την πορεία του στο τραγούδι με εμφανίσεις στην μπουάτ «Κατακόμβη» της Πλάκας (κάπου εδώ τον εντόπισε και ο Κώστας Ψυχογιός, γνωστός και από την «Αταχτη ζωή» που έγραψε με τον Γιώργο Μανισαλή και ερμήνευσε η Ρίτα Σακελλαρίου)
Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και την πορεία του στο τραγούδι με εμφανίσεις στην μπουάτ «Κατακόμβη» της Πλάκας (κάπου εδώ τον εντόπισε και ο Κώστας Ψυχογιός, γνωστός και από την «Αταχτη ζωή» που έγραψε με τον Γιώργο Μανισαλή και ερμήνευσε η Ρίτα Σακελλαρίου) και τον έπεισε να τραγουδήσει το “Γέλα, κυρία μου”, Το “γέλα κυρία μου” μιλά για ένα αταίριαστο έρωτα, όταν κάποιος ερωτεύεται μια γυναίκα αλλά δεν ανήκει στον κόσμο της. Αυτός ένας απλός άνθρωπος, “ένας αλήτης” όπως αποκαλεί ο ίδιος τον εαυτό του, ερωτεύεται μια “κυρία”, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Ο έρωτας τον έκανε να βλέπει τα πράγματα μόνο με την καρδιά του. Αφησε τη λογική στην άκρη, πίστεψε ότι μπορούσε να ξεπεράσει την απόσταση που τους χώριζε. Ομως πως να γίνει αυτό αν δεν το θέλουν κι οι δυό; Ο έρωτας δεν ήταν ποτέ αμοιβαίος, κι αυτός έμεινε ένας ξένος, ένας αδιάφορος άγνωστος που ακούει στο νου του ξανά και ξανά το κοροϊδευτικό γέλιο αυτής που αγάπησε με όλη τη δύναμη της καρδιάς του.
Ο Κώστας Καφάσης το τραγούδησε ενώ προβαλλόταν ταυτόχρονα η σειρά ” Η γειτονιά μας” με αποτέλεσμα το “Γέλα, κυρία μου”, έγινε το τραγούδι που ταυτίστηκε μαζί του,
Όσοι… γέλασαν με το πρώτο άκουσμα του τραγουδιού, δάγκωσαν τη γλώσσα τους αργότερα, όταν αυτό το «καψουροτράγουδο» ακουγόταν παντού. Ήταν λιτό σε στίχο και εύκολο στη μουσική. Ο Κώστας Ψυχογιός βρήκε στον Κώστα Καφάση έναν παθιασμένο άνθρωπο που αγωνιζόταν να πείσει για τις… ιδιαιτερότητές του. Είχε καθαρή μπάσα φωνή και ερμηνευτικές ικανότητες, λόγω …πρότερου θεατρικού βίου. Ένα χρόνο μετά την πτώση της χούντας, η εποχή είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα και οι συνθέτες με τους στιχουργούς έβγαζαν από το συρτάρι τους όσα έκρυβαν στο γραφείο τους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Ο Καφάσης, με το «Γέλα, κυρία μου», ήρθε σαν εξαίρεση στον κανόνα, για να αποδείξει ότι η καψούρα δεν έχει εποχές. Και ενώ οι «έντεχνοι» έβγαζαν φλύκταινες στο άκουσμα και μόνο αυτού του τραγουδιού, ο κόσμος το αγκάλιασε και άνοιξε για τον Καφάση τις… πύλες των νυχτερινών κέντρων της παραλιακής. και εργάστηκε σε όλα τα γνωστά κέντρα της δεκαετίας του 1970-80, όπως τα «Αδυναμία», «Αναμνήσεις», «Ιφιγένεια» και το θρυλικό «Φαληρικό». Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Σπύρος Ζαγοραίος, η Ρίτα Σακελλαρίου, η Χαρούλα Λαμπράκη, η Πίτσα Παπαδοπούλου και η Φωτεινή Μαυράκη, αν και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αποτραβήχτηκε από τη νύχτα, ενώ δεν έχανε μέχρι τέλους καμία θεατρική παράσταση.
Το 2017 επανεκδόθηκε σε δίσκο cd με τον τίτλο ” Γέλα κυρία μου ” μια επιλογή με τις 24 καλύτερες επιτυχίες του Κώστα Καφάση. Με έναν περίεργο τρόπο, το «Γέλα κυρία μου» γνώρισε μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, επανεκτελείται σε όλα τα κέντρα και υπενθυμίζει τα μεγάλα ταξικά χάσματα που συνεχίζουν να βασανίζουν τις ανθρώπινες, ερωτικές σχέσεις. Που τις κάνουν υπό μία έννοια και πιο ενδιαφέρουσες.
Εδώ κλείνουμε το θέμα με την τοποθέτηση του σύγχρονου μελετητή του νεοελληνικού τραγουδιού για το συγκεκριμένο τραγούδι το οποίο το περιλαμβάνει σε μια ειδική κατ΄αυτον κατηγορία, την οποία ονομάζει ” τα τραγούδια της άλλης όχθης” με την οποία συμφωνώ εν μέρη όσον αφορά “την τακτοποίηση ” της μελέτης , άλλα πιστεύω ότι είναι και ενδιαφέρουσα από την σκοπιά του ερευνητή: ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ… ΑΛΛΗΣ ΟΧΘΗΣ «Γέλα, κυρία μου»-Κώστας Καφάσης
Η επιτομή της καψούρας. Ένα τραγούδι «απενοχοποιημένο» από στιχουργικά και μουσικά κλισέ. Μια απρόσμενη συνεργασία, με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα! O Γιώργος Τσάμπρας μάς ξαναθυμίζει τραγούδια και ερμηνευτές που είχαν το δικό τους φανατικό κοινό, αλλά δεν κέρδισαν ποτέ την άνοδο στην… εθνική κατηγορία. Κάποια από αυτά τα τραγούδια άφησαν εποχή, όμως ξεχάστηκαν μαζί με τους δημιουργούς τους, αφήνοντας στους παλαιότερους μια πικρή ανάμνηση για τους ήχους και τις εικόνες μιας γενιάς, που χάθηκαν μαζί με τα χρόνια της νιότης τους.
ΠΗΓΕΣ: www.sport-fm.gr, http://lolanaenaallo.blogspot.com, www.tanea.gr, www.sport-fm.gr, www.eros-erotas.gr, www.discogs.com,
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν