ΓΙΑΤΙ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ SWEET HEART 

Στίχοι  Αργύρη Γιαμπουράνη
Μουσική Αργύρη Γιαμπουράνη
Ερμηνεία Αργύρης Γιαμπουράνης

ΣΤΙΧΟΙ

Ax Γιατί γλυκό μου sweet heart
Ax να με πληγώνεις τόσο hard
Ax Γιατί γλυκό μου sweet heart
Ax να με πληγώνεις τόσο hard

Αφού ακόμα δε μου λες
με την καρδιά σου ένα yes
γιατί αγάπη μου γιατί
αφού το βλέπεις πως πονώ
I don’t know
γιατί δε μου λες το no
Ax Γιατί γλυκό μου sweet heart
Ax να με πληγώνεις τόσο hard

Να λες πως είσαι μέρα νύχτα busy
μα μη θαρρείς η καρδιά μου πως ραΐζει
μες της αγάπης τα καφέ
τα ψέματα δεν είναι εφέ
from my heart στο λέω I don’t care

Αχ ποιον άλλονε φωνάζεις honey
ax
αρχίζει ο νους μου και τα χάνει

Να βγαίνεις day every night
στο ξαναλέγω black and white
να σου ζητάω ένα φιλάκι
και να μου λες πως έχεις τράκι
α yes I can’t αυτά δεν είναι right

Αχ
μη με πληγώνεις τόσο hard
ax μικρό γλυκό μου sweet heart

Αχ
μη με πληγώνεις τόσο hard
ax μικρό γλυκό μου sweet heart.

 

Το τραγούδι «Γιατί Γλυκό Μου Sweetheart?» είναι μια διασκευή από τους ΤΑΚΙΜ σε τραγούδι του 1949 (στίχοι – μουσική Αργύρης Γιαμπουράνης) και σε ορχηστρικούς σκοπούς των Καφέ Αμάν της Αμερικής. Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ και μας προσκαλούν στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο και μας ταξιδεύουν στην πολύ ξεχωριστή παράδοση των Ελλήνων της Αμερικής.Μαζί τους, οι εξαιρετικοί τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου

Οι «ΤΑΚΙΜ» ιδρύθηκαν το 2001 στην Αθήνα και αποτελούνται από έξη δεξιοτέχνες μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το ρεπερτόριο τους περιέχει στοιχεία από την κοινή μουσική παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τους ΤΑΚΙΜ αποτελούν οι: Θωμάς Κωνσταντίνος (ούτι, λαγούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο).  

Το μουσικό project των Takim χαρακτηρίζεται από μια πανδαισία ήχων που εκτείνεται από την Ελλάδα ως τα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια συνεργασία μουσικών που ο καθένας έχει χαράξει ήδη μία σπουδαία καλλιτεχνική πορεία, έχοντας αναπτύξει την τεχνική του μέσα από τις μουσικές του σπουδές και συνεργασίες με γνωστούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ο ήχος του κάθε μουσικού οργάνου είναι μια μικρή έκπληξη και το αποτέλεσμα της διαδρασης τους προσφέρει ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που παρασύρει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι στην Ανατολική Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό από εικόνες γεμάτες χρώμα και ενέργεια. Η μουσική δυναμική τους αναδεικνύεται σε κάθε ζωντανή εμφάνιση. 

Οι εξαιρετικοί τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου

Οι ΤΑΚΙΜ συνοδεύουν τον  «πατριάρχη» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς, που ανακαλεί τις μνήμες του από τα κέντρα της Νέας Υόρκης, όπου έπαιξε επί μία εικοσαετία.

«Tακίμ – Καφέ Αμάν Αμέρικα»

Στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, την εποχή του Μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά, άνοιξαν μουσικά καφενεία με πελάτες και μουσικούς όχι μόνον Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους, Αρμένηδες, Εβραίους, Τούρκους και Άραβες, συνδυάζοντας στοιχεία από τις διάφορες παραδόσεις σ’ ένα ιδιότυπο και γοητευτικό χαρμάνι. Πολλοί υπήρξαν οι μουσικοί που έπαιξαν σ’ αυτά τα καφέ-αμάν της Ομογένειας και ηχογράφησαν στις ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ. Επίσης, συχνά περιόδευσαν σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα που έμειναν στην Αμερική για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα.
Υπολογίζεται ότι, από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60, αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις Η.Π.Α. περισσότερα από 15.000 τραγούδια όλων των ειδών! Στις ηχογραφήσεις αυτές, τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο. Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου μπλέκεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι βαλκανικές «χόρες», οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με τα σουίνγκ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικανική μπάντα των πνευστών, με το κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη!
Έτσι, στο χωνευτήρι της Αμερικής, αυτές οι απρόσμενες μουσικές συναντήσεις προαναγγέλλουν το fusion και την έθνικ-τζαζ σχεδόν μισόν αιώνα πριν τα σύγχρονα μουσικά κοκτέιλ της παγκοσμιοποίησης!.. Οι ΤΑΚΙΜ και η παρέα τους μας αποκαλύπτουν αυτό το σπάνιο και γοητευτικό ρεπερτόριο, που το φωτίζουν και το αναδεικνύουν μέσα από μια σύγχρονη δυναμική προσέγγιση, με την εξαιρετική δεξιοτεχνία της ομάδας και των επίτιμων καλεσμένων της!

Καλή Ακρόαση