ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΛΙΤΣΗΣ

οι Μικρές Περιπλανήσεις σήμερα:  Μάνθος Αρμπελιάς, Νίκος Αρμπιλιάς, Γιάννης Παπαστεργίου και Χρήστος Γαμβρέλλης

ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ
Στίχοι: Στέργος Παπαποστόλου
Μουσική: Λεωνίδας Κουλίτσης
Ερμηνεία: Μικρές Περιπλανήσεις
LP, Album ” Μικρές Περιπλανήσεις ” 1992

ΣΤΙΧΟΙ: ΣΤΕΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ
Με παίρνει η νύχτα μεθυσμένη
σε χίλιους όμορφους καημούς
μα λεύτερος πάντα θα μένει
και όλο μαζί σου θα ‘ναι ο νους

Γίνεται ο κόσμος μια σταλιά
μ’ ένα πιοτό, με μια πενιά
περνώ τα σύνορα και να
σβήνω στα χείλη σου ξανά
σβήνω στα χείλη σου ξανά

Με κλέβει η νύχτα μ’ αγκαλιάζει
γίνεται φίλη μου ξανά
και έτσι η ζωή μου θα μοιράζει
την ύπαρξή της μυστικά

Γίνεται ο κόσμος μια σταλιά
μ’ ένα πιοτό, με μια πενιά
περνώ τα σύνορα και να
σβήνω στα χείλη σου ξανά
σβήνω στα χείλη σου ξανά

LP, Album ” Μικρές Περιπλανήσεις ” 1992

ο σχεδιασμός του εξώφυλλου και του ένθετου έγινε από τον Κώο ζωγράφο και φίλο της παρέας, Πέτρο Χατζηπέτρο

Οι Μικρές Περιπλανήσεις είναι ένα μουσικό συγκρότημα που παίζει κυρίως λαϊκή έντεχνη μουσική. Δημιουργήθηκε το 1985 στην Κω από τον Νίκο Αρμπιλιά, τον Χρήστο Γαμβρέλλη, την Σταυρούλα Παπαηλία, τον Λεωνίδα Κουλίτση, την Ελένη Κολετζάκη και τον Μάνθο Αρμπελιά. Με συνοδεία το μπουζούκι, το μαντολίνο, την κιθάρα, το ακορντεόν και το τουμπελέκι διασκέδαζαν, αλλά έγραφαν και τραγούδια. Πρωτόλεια στην αρχή, που μεστωσαν όμως και απέκτησαν τη γεωμετρία μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Έτσι, όταν ο τότε δ/ντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κω, Θανάσης Καραναστάσης, τους έφερε σε επαφή με το Νίκο Παπάζογλου, η παρέα ήταν έτοιμη. Τα τραγούδια, τους στίχους των οποίων είχαν γράψει οι ίδιοι αλλά και ο φίλος τους Στέργος Παπαποστόλου άρεσαν στον Παπάζογλου, ο οποίος έμελλε να γίνει ο μέντοράς τους.
Είναι δύο τα κύρια στοιχεία που ξεχωρίζουν σε ολόκληρο το έργο του συγκροτήματος. Το πρώτο είναι οι χαρακτηριστικές μελωδίες τους, που στην πλειονότητά τους βγαίνουν εκστατικά από το ακορντεόν του Χρήστου Γαμβρέλλη. Το δεύτερο στοιχείο είναι οι στίχοι των τραγουδιών, οι απλοί μα με τόσο στόμφο στην έκφραση στίχοι. Ο αυθορμητισμός τους που κρύβει τη χαρμολύπη της νοσταλγίας άλλα και μια υποβόσκουσα ένταση με φοβερή μεταδοτικότητα. Οι μικρές περιπλανήσεις είναι μια μπάντα, μία κομπανία που αποτελείται από αυθόρμητους, που ζουν και τρέφουν και τρέφονται πνευματικά από την τέχνη και τους ανθρώπους. Ταξιδιάρηδες οργανοπαίχτες που έχουν ανάγκη να πουν για τις τάσεις φυγής τους και να τις αναπαράγουν στα αυτιά μας. Οι Μικρές Περιπλανήσεις είναι τελευταίοι πειρατές της Μεσογείου, οι πειρατές του ανατολικού Αιγαίου.

Οι «Μικρές Περιπλανήσεις» σήμερα αποτελούνται από τους: Νίκο Αρμπιλιά / Μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, Μάνθο Αρμπελιά / Κιθάρα, Χρήστο Γαμβρέλλη / Ακορντεόν, Γιάννη Κολοβό / Κόντρα μπάσο, Γιάννη Παπαστεργίου / Βιολί-μαντολίνο. Οι Μικρές Περιπλανήσεις περίπου 30 χρόνια τώρα μας παρουσιάζονται μέσα από τους νοσταλγικούς ρυθμούς τους. Παρουσιάζονται μέσα από τις ταξιδιάρικες μελωδίες τους που ξεκινούν στην Κω και αντιλαλούν σε κάθε ακρογιαλιά και κορυφή βουνού.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνι περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν