ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ
ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΟ
Ποίηση: Αργύρης Χιόνης
Μελοποίηση: Χάρης Κατσιμίχας
Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος
Παραγωγή: Θάνος Μικρούτσικος
AAC, Single ” Γοητευμένοι από το βυθό ” 2019
CD, Album «Από τους κήπους των ψιθύρων» 2019
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ
ΣΤΙΧΟΙ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ
ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΟ
Συχνά γοητευμένοι από το βυθό
οι δύτες να γυρίσουν λησμονάνε
Συχνά γοητευμένοι από το βυθό
για πάντα την ανάσα τους κρατάνε.
Ψηλά απάνω απ’ το νερό
τους περιμένει πίσω η ζωή τους.
Ο ήλιος, ο αέρας, οι γνωστοί, τα πάρε δώσε,
οι δικοί τους, η πρώην ζωή τους.
Η πρώην ζωή τους.
Όμως εκείνοι επιμένουν
να κρατάνε την ανάσα τους
ώσπου κι αυτή δεν τους χρειάζεται
και την εγκαταλείπουν
και μεθυσμένοι παραδίδονται
σε πιο μεγάλα βάθη.
Σε πιο μεγάλα βάθη
σε πιο μεγάλα βάθη
σε όλο πιο μεγάλα βάθη.
Είναι γεμάτος ο βυθός
με τέτοιους δύτες.
Είναι γεμάτος, είναι γεμάτος
με τέτοιους δυτες επιλήσμονες.
AAC, Single ” Γοητευμένοι από το βυθό ” 2019
Χάρης Κατσιμίχας & Χρήστος Θηβαίος «Γοητευμένοι από το βυθό»
Ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει συγκινητικά, με λιτό και απέριττο τρόπο Το τραγούδι προπομπός, του δίσκου «Από τους κήπους των ψιθύρων» Το τραγούδι «Γοητευμένοι απ’ το βυθό» βασίζεται σε ποίημα του Αργύρη Χιόνη μελοποιημένο από τον Χάρη Κατσιμίχα, σε ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου. Είναι προάγγελος της ολοκληρωμένης συνθετικής εργασίας του Χάρη Κατσιμίχα, σε παραγωγή Θάνου Μικρούτσικου, με τίτλο «Από τους κήπους των ψιθύρων».
Ο δίσκος «Από τους κήπους των ψιθύρων», σηματοδοτεί την πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία του Χάρη Κατσιμίχα με τον Χρήστο Θηβαίο. Ο Χάρης Κατσιμίχας προσεγγίζει εμπνευσμένα το υπέροχο ποίημα του Αργύρη Χιόνη «Γοητευμένοι απ’ το βυθό» με τρυφερότητα και κατανόηση των λόγων και των εικόνων, που διαγράφονται αχνά, στο αόρατο σύνορο, λίγο πριν το φως βυθιστεί μαζί με τους ήρωές του στο σκοτάδι της αβύσσου.
Δημιουργεί έναν ευγενή κόσμο που ναυαγεί εθελοντικά στη σιωπή του βυθού, αποκαμωμένος από τους βασανιστικούς ήχους και τις συμβάσεις του επιφανειακού κόσμου. Ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει συγκινητικά, με λιτό και απέριττο τρόπο. Με τον σπάνιο λυρισμό και την γενναιοδωρία της φωνής του, προσφέρει σώμα και ανάσα στις λέξεις που αφήνονται ακίνητες να χαθούν στην γοητεία της λήθης. Το τραγούδι «Γοητευμένοι απ’ το βυθό» είναι ένας συγκλονιστικός ύμνος σε αυτούς που ζουν και αποχωρούν αθόρυβα προς τα βάθη του εσώτερου εαυτού τους.
CD, Album «Από τους κήπους των ψιθύρων» 2019
Ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδά Χάρη Κατσιμίχα «Από τους κήπους των ψιθύρων»
Τον Δεκέμβρη του 2019 κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group ένας ξεχωριστός δίσκος με τίτλο «Από τους κήπους των ψιθύρων», με οκτώ ποιήματα των Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Βαρβέρη και Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, που μελοποίησε ο Χάρης Κατσιμίχας και τραγούδησε ο Χρήστος Θηβαίος.
Η παραγωγή του δίσκου έγινε από τον Θάνο Μικρούτσικο, που συμμετέχει επίσης τραγουδώντας στο τελευταίο κομμάτι του cd, που ήταν παράλληλα και το τελευταίο που δισκογραφήθηκε με τη φωνή του, λίγες μέρες πριν ο συνθέτης φύγει από τη ζωή. Ο Πάνος Κατσιμίχας συμμετέχει τραγουδώντας στο τελευταίο τραγούδι, κάνοντας φωνητικά σε κάποια άλλα και παίζοντας φυσαρμόνικα.
Τρεις ποιητές «παραμυθάδες»
Ποιητές της περιώνυμης «γενιάς του ’70» ο Χιόνης και ο Παπαγεωργίου, λίγο πιο κατοπινός ο Βαρβέρης (καθότι ξεκίνησε μετά τη δικτατορία) δεν είναι από αυτούς που μελο ποιούνται εύκολα. (Εξάλλου ελάχιστα ποιήματα και των τριών έχουν μελοποιηθεί μέσα στα χρόνια). Έτσι, και σε πρώτη φάση, μοιάζει με τόλμημα η απόπειρα του Χάρη Κατσιμίχα να επιλέξει τα συγκεκριμένα ονόματα, προκειμένου να ντύσει τα λόγια τους με μουσικές.
Ας πούμε λοιπόν από την αρχή πως ο Χάρης Κατσιμίχας τα κατάφερε πολύ καλά ή και πάρα πολύ καλά (αναλόγως με τα τραγούδια). Και τα κατάφερε, επειδή δεν μελοποίησε τα ποιήματα όπως ακριβώς ήταν γραμμένα από τους ποιητές, αλλά με κάποιες αλλαγές (μετατοπίσεις λέξεων ή και φράσεων, επαναλήψεις, προσθήκες, αλλαγές λέξεων κ.λπ.).
Χρησιμοποίησε, δηλαδή, διάφορα τεχνάσματα, προκειμένου να προσαρμοστεί καλύτερα ο λόγος στα μουσικά μέτρα. Μπράβο λοιπόν στον Χάρη Κατσιμίχα, που μπορεί και προτείνει τόσο ωραίες μελοποιήσεις βασισμένες σε τόσο «δύσκολους» στίχους. Ίσως το μεγαλύτερο μπράβο να πρέπει να το απευθύνουμε στον Χρήστο Θηβαίο, που αποδεικνύει εδώ πως είναι ένας πολύ αξιόλογος ερμηνευτής (δεν είναι, απλώς, τραγουδιστής).
ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ
Σε προσωπικό του σημείωμα ο Χάρης Κατσιμίχας αναφέρθηκε στους τρεις αγαπημένους του ποιητές, που τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του album:
«Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 … αρχές ’70, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, μία νέα γενιά ποιητών, που στις μέρες μας έχει πλέον καταγραφεί επίσημα σαν “η γενιά του ’70”. Σχεδόν όλοι απ’ την αρχή κιόλας, αρνήθηκαν πεισματικά να πιάσουν το νήμα από όπου το άφησαν οι προηγούμενοι. Γύρισαν την πλάτη σε κάθε τι, που είχε σχέση με την παράδοση και έδειξαν μια σαφή προτίμηση σε πιο σκοτεινές φιγούρες (Καβάφη, Καρυωτάκη κλπ) καθώς και σε Αμερικανούς ομότεχνους τους, όντας ταυτόχρονα επηρεασμένοι από τα αριστερά και λοιπά κοινωνικά κινήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από το Μάη του ’68 στη Γαλλία. Η γραφή τους κοφτή, κάθετη και χωρίς ίχνος καλολογικού στοιχείου. Λόγος αψύς, καταγγελτικός και συχνά συνθηματολογικός. Λίγο λίγο όμως, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, και ήταν ολοφάνερο, ότι αυτό το “κίνημα” θα έσβηνε κακήν κακώς, εάν δε συνέβαινε κάτι, κυριολεκτικά δραματικό.
Και πράγματι. Αυτό το κάτι, ήταν η πτώση της δικτατορίας του ’67. Και καθώς η ζωή της χώρας σταδιακά επανερχόταν στην κανονικότητα, η “γενιά του ’70” άρχισε να μην ετεροκαθορίζεται από την άχαρη και ανελέητη, εξωτερική πραγματικότητα. Οι ποιητές στράφηκαν σε μία καθαρά εσωτερική αναζήτηση και άρχισαν να περιπλανιούνται στους “κήπους των ψιθύρων”(που ήταν πάντα ο φυσικός χώρος των ποιητών). Και ξαφνικά, άνθισαν! Έγραψαν ποίηση ισχυρή, ζεστή και μεστή, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από τη μεγαλοσύνη ενός Ελύτη ή ενός Σεφέρη. Οι αγαπημένοι μου από αυτούς τους ποιητές είναι ο Αργύρης Χιόνης, ο Γιάννης Βαρβέρης και ο Κώστας Παπαγεωργίου (…αυτοί οι τρεις υπέροχοι παραμυθάδες!).
Έκανα ό,τι μπόρεσα για να τους τραγουδήσω. Ελπίζω με όλη μου την ψυχή, να το κατάφερα.»
Χάρης Κατσιμίχας, 14 Νοεμβρίου 2019
Μουσικά και στιχουργικά ο δίσκος παραπέμπει στις χρυσές εποχές των Κατσιμιχαίων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνονται με την ποίηση. Κι ακόμα κι αν δεν ερμηνεύουν τα τραγούδια οι ίδιοι, αλλά ο Χρήστος Θηβαίος, είναι μια συνέχεια των μουσικών έργων που παρουσίασαν στα χρόνια του ’80, του ’90 και του 2000 και άφησαν ισχυρό «χνάρι» στην ελληνική μουσική. Ο δε Θηβαίος έχει μπει για τα καλά στο «πετσί του ρόλου» του και αποδεικνύεται ιδανικός ερμηνευτής. Η «αυλαία» του δίσκου πέφτει με μια ιστορική ηχογράφηση.Το τραγούδι «Έπιπλα» σε ποίηση του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, όπου μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο τραγουδούν ο Χάρης με τον Πάνο Κατσιμίχα και ο Θάνος Μικρούτσικος. Παρά την ταλαιπωρία της υγείας του, η δύναμη της ψυχής που αποτυπώνεται στην ερμηνεία του, είναι πρωτοφανής…
ΠΗΓΕΣ: https://stixoi.info, www.ogdoomusicgroup.gr, www.lifo.gr.
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν