ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΓΥΑΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ
Στίχοι: Αλέξανδρος Δήμας
Μουσική: Αλέξανδρος Δήμας
Ερμηνεία: Αλέξανδρος Δήμας
Vinyl, LP, Album ” Τις βραδιές ταξιδέψαμε ” 1996

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΓΥΑΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ
Έχω ένα σπίτι γυάλινο ψηλό
που με ταξιδεύει πάνω στο νερό
έναν μπάρμαν μάγκα κι ένα μπλε jukebox
που τραβάει ρεύμα απ’ τον ουρανό

Έχω δύο ηγέτες γελωτοποιούς
που μιλάνε μόνοι δίχως οπαδούς
όλες μου οι μέρες σαν πρωταπριλιά
όνειρα φευγάτα με διπλά φτερά

Στα παλιά μου παπούτσια τα τελείως παλιά
όλα αυτά που τρυπάνε τα φτωχά μου αυτιά
η ζωή μου μ’ αρέσει όταν βάζει ξανά
τα παλιά της παπούτσια τα τελείως παλιά

Έχω μια βροχούλα να μου τραγουδά
μουσικούς ανέμους με κλαδιά βιολιά
μια φωτιά μεγάλη παραμυθατζού
που με περπατάει μυστικά αλλού

Έχω ένα σπίτι γυάλινο ψηλό
που με ταξιδεύει πάνω στο νερό
όλες μου οι μέρες σαν πρωταπριλιά
όνειρα φευγάτα με διπλά φτερά

Στα παλιά μου παπούτσια τα τελείως παλιά
όλα αυτά που τρυπάνε τα φτωχά μου αυτιά
η ζωή μου μ’ αρέσει όταν βάζει ξανά
τα παλιά της παπούτσια τα τελείως παλιά 

Ο Αλέξανδρος Δήμας μας συστήνεται δισκογραφικά το 1993 με ένα δίσκο στον οποίο έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική και ερμηνεύει ο ίδιος τα τραγούδια του με τη συμμετοχή σε αυτόν του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Αφροδίτης Μάνου που ερμηνεύουν τέσσερα τραγούδι του δίσκου με τίτλο ¨Τα φεγγάρια του χειμώνα είναι λίγο παλαβά “

Vinyl, LP, Album ¨Τα φεγγάρια του χειμώνα είναι λίγο παλαβά ” 1993

Είναι ένας πανέμορφος δίσκος απ την δεκαετία του 90s που αρκετά συχνά επανέρχομαι για να ξαναβρώ κάτι απ την χαμένη αθωότητα, με τραγούδια σαν πυγολαμπίδες που φωτίζουν ντροπαλά το άγνωστο σκοτάδι που τις κυκλώνει και απαλύνουν την αγριότητα της ζωής, με μπαλάντες τρυφερές και καλοστημένες. Τραγούδια όμορφα, απλά τρυφερά τραγουδισμένα, τα περισσότερα, σεμνά από την δημιουργό τους, αλλά και την Αφροδίτη Μάνου και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμμετέχει στο δίσκο του τραγουδοποιού Αλέξανδρου Δήμα «Τα φεγγάρια του χειμώνα είναι λίγο παλαβά», τραγουδώντας το «Ένα καράβι», ένα τραγούδι με «άρωμα» Λατινικής Αμερικής, που γίνεται μεγάλη επιτυχία και συμπεριλαμβάνεται από τότε στα ζωντανά προγράμματα του τραγουδιστή. Επίσης, ένα βαλσάκι με τίτλο «Κάτι διάφανες ψυχές» αλλά κι ένα ζεϊμπέκικο με τίτλο «Θέλω να πω» παρέα με τον συνθέτη και την Αφροδίτη Μάνου. Η Αφροδίτη Μάνου τραγουδάει το «Σαν αντίο» και «Η γάτα».

Vinyl, LP, Album ” Τις βραδιές ταξιδέψαμε ” 1996

Το 1996 ο Αλέξανδρος Δήμας επανέρχεται στη δισκογραφία με έναν επίσης όμορφο δίσκο με τον τίτλο ” Τις βραδιές ταξιδέψαμε ” στον οποίο γράφει τους στίχους , τη μουσική και ερμηνεύει ο ίδιος όλα τα τραγούδια. Στο “Να γελάς” συμμετέχει η Μαρία Φωτίου.

ΓΥΑΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ
Ενα τραγούδι τρυφερό, παιχνιδιάρικο και με μια αίσθηση παιδικής χαμένης αθωότητας, σε αντιπαράθεση με την βιαιότητα των ημερών και πλήθος ομοιόμορφων και αδιάφορων μουσικών προτάσεων που μας κατακλύζουν. Ο Αλέξανδρος Δήμας είναι ένας τραγουδοποιός ταλαντούχος, αισθαντικός, ευαίσθητος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάνει αισθητή την παρουσία του στη μουσική σκηνή με τραγούδια γεμάτα γνήσια ευαισθησία με στίχο ποιητικό, ταξιδιάρικο, παραμυθένιο. Δεν ξέρω τι απέγινε ο Αλέξανδρος Δήμας, δεν ακούμε τίποτα πια απ αυτόν κι είναι κρίμα γιατί μας αφησε μετά από τη μικρή παρουσία αλλά με προσωπική σφραγίδα στη δισκογραφία, έντονο το αποτύπωμα του με πολύ όμορφα τραγούδια που έχει τραγουδήσει ο ίδιος αλλά και άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Αφροδίτη Μάνου, η Αρλέτα, η Μαρία Φωτίου και η Μαρία Βουμβάκη. Σπουδαία τραγούδια θα έλεγα. Αυτά μόνο. και ας γράψουμε ” στα παλιά μας παπούτσια τα τελείως παλιά, όλα αυτά που τρυπάνε τα φτωχά μας αυτιά ”    ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.ogdoo.gr, http://giatatragoudia.blogspot.com

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν