” ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ ” 1981
Γιάννης Ρίτσος, Μάριος Τόκας, Λάκης Χαλκιάς

ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ‘ΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μάριος Τόκας
Πρώτη ερμηνεία: Λάκης Χαλκιάς
Vinyl, LP, Album ” Πικραμένη μου γενιά ” 1981

ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ‘ΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μάριος Τόκας
Ερμηνεία: Αντώνης Καλογιάννης, Μαρινέλλα
Vinyl, LP, Album ” Μικρά Ερωτικά ” 1984

ΣΤΙΧΟΙ: Γιάννης Ρίτσος

Δεν κλαίω γι’ αυτά που μου ‘χεις πάρει

Σε βρήκα για μια νύχτα μόνη
και πότε θα σε ξαναβρώ
η θύμησή σου με σταυρώνει
σ’ ένα κατάφωτο σταυρό
η θύμησή σου με σταυρώνει
σ’ ένα κατάφωτο σταυρό

Δεν κλαίω για αυτά που μου `χεις πάρει
για αυτά που μου `χεις αρνηθεί
μου `χεις χαρίσει ένα φεγγάρι
γαλάζιο, ανείπωτο, βαθύ.
Δεν κλαίω για αυτά που μου `χεις πάρει.

Στη τρυφερή σου την παλάμη
κουρνιάζουν τα χρυσά πουλιά
ποιαν αμαρτία να `χω κάνει
και μου χουν λείψει τα φιλιά
ποιαν αμαρτία να `χω κάνει
και μου χουν λείψει τα φιλιά

Vinyl, LP, Album ” Πικραμένη μου γενιά ” 1981

Μάριος Τόκας & Γιάννης Ρίτσος – «Πικραμένη μου γενιά» με τον Λάκη Χαλκιά

Το δελτίο τύπου της κυκλοφορίας του δίσκου έγραφε τα εξής:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ EMIAL 18/2/1981 – ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ
Γιάννη Ρίτσου – Μάριου Τόκα
Με τον Λάκη Χαλκιά, στην πιο θεαματική στιγμή της καριέρας του…
ΤΑ στοιχεία που χαρακτήριζαν πάντα κάθε δουλειά του Λάκη Χαλκιά, ήταν η συνεχής προσπάθειά του για ανανέωση, η συνέπεια του στο χώρο της ποιοτικής δημιουργίας και ο σεβασμός του για το κοινό.
ΑΥΤΑ ακριβώς τα στοιχεία, βρίσκουμε και στον καινούργιο δίσκο του Λ. Χαλκιά «Πικραμένη μου γενιά» που – βασισμένη σε ανέκδοτα λαϊκά ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και μελοποιημένα από το νεαρό Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα – αποτελούν μια πολύτιμη συνεισφορά, στο νεότερο (έντεχνο) λαϊκό μας τραγούδι.
ΓΡΑΜΜΕΝΑ ανάμεσα στο 1928 και το 1929 (εκτός από τον «Ελληνικό λαό» που γράφτηκε το 1950), τα ποιήματα της «Πικραμένης γενιάς» δείχνουν έντονα τη μεγαλοσύνη και τη διαχρονικότητα της σκέψης του ποιητή, και συμπυκνώνουν όλο τον πόνο και την αγάπη που μας γεμίζει αυτή η γη, καθώς τη διεκδικούμε καθημερινά από τους εχθρούς της, και που -ταυτόχρονα- είναι «Ο έρωτας και ο σταυρός μας».
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ απλά κι ανθρώπινα, που ξεχειλίζουν από αλήθεια, ομορφιά κι αγάπη, εκφράζοντας τα καθημερινά προβλήματα του λαού μας -προβλήματα που δεν αλλάζουν εδώ και 50 χρόνια- τα τραγούδια της «Πικραμένης γενιάς», δεν παύουν να αντιπροσωπεύουν αναμφίβολα, όχι μόνο τους πόθους και τις ωδίνες της εποχής τους, αλλά ιδιαιτέρως της σημερινής γενιάς.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ, που έγραψε ο Μάριος Τόκας, πάνω στα ποιήματα της «Πικραμένης γενιάς» του Γιάννη Ρίτσου (που, ας σημειωθεί απαγγέλει και ο ίδιος τον «Ελληνικό λαό» συνοδευόμενος από τον ήχο του κλαρίνου του Τάσου Χαλκιά, μια ιδιαίτερα μεγάλη στιγμή), κλείνει μέσα της μια σειρά από μουσικά ρεύματα που – περασμένα μέσα από το λαϊκό μας τραγούδι – έχουν γίνει «βίωμα» σε όλους.
Αυτά ακριβώς τα στοιχεία προσπάθησε να σμίξει ο συνθέτης με ήχους της δημοτικής μας μουσικής, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα γνήσια λαϊκά όργανα, με την ενορχηστρωτική βοήθεια του Χρήστου Χαλκιά.
ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμα φορά η ΕΜΙΑΛ, είναι περήφανη, γιατί η «Πικραμένη γενιά» δεν είναι μια σειρά από απλά και «εύληπτα» τραγούδια, αλλά ένα ολοκληρωμένο έργο, με υψηλούς στόχους.

Vinyl, LP, Album ” Μικρά Ερωτικά ” 1984

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ – ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ «ΜΙΚΡΑ ΕΡΩΤΙΚΑ»

Η πέμπτη ολοκληρωμένη δουλειά του Μάριου Τόκα – και η πρώτη εκτός της τότε Columbia – κυκλοφόρησε το 1984 με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς ξεπέρασε τις 50.000 αντίτυπα κι έγινε «χρυσή». Ο Κύπριος συνθέτης είχε ήδη δώσει το μουσικό στίγμα του στους προηγούμενους δίσκους του, με τραγούδια που έφτασαν στα χείλη όλων των Ελλήνων και υπέροχες μελωδίες που έφεραν κάτι καινούργιο στη μουσική της πατρίδας μας, οπότε κανείς δεν θα περίμενε κάτι διαφορετικό και στα «Μικρά ερωτικά».
Από την άλλη, ο Καλογιάννης είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας του ερμηνεύοντας τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα και η μοναδική φωνή του είχε αγγίξει το κοινό το οποίο τον επιβράβευσε αγοράζοντας τους δίσκους του. Η «σύμπραξή» του λοιπόν με τον Μάριο Τόκα και τον – σχεδόν μόνιμο συνεργάτη του συνθέτη εκείνη την εποχή – Σαράντη Αλιβιζάτο ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι θα τύχαινε θερμής υποδοχής από τον κόσμο, όπως κι έγινε.
Το άλμπουμ «απογείωσαν» κατά κύριο λόγο δύο υπέροχα και διαχρονικά τραγούδια: Το «Σ’ αγαπώ (σαν το γέλιο του Μάη)» με τη συμμετοχή της Μαρινέλλας και η «Αννούλα του χιονιά» που αγαπήθηκαν αμέσως, ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ και πλέον είναι «κλασικά» στη δισκογραφία συνθέτη κι ερμηνευτή. Ωστόσο, ο δίσκος κρύβει κι άλλα «διαμάντια» όπως το «Δεν κλαίω» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου (κι εδώ συμμετέχει η Μαρινέλλα), το «Ταξίδι στη βροχή», το «Πες της» και το «Ήρθες να με βρεις»,

Καλή Ακρόαση