ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ
Στίχοι: Σπύρος Περιστέρης
Μουσική: Σπύρος Περιστέρης (Παραδοσιακό)
Πρώτη εκτέλεση: Ζαχαρίας Κασιμάτης 1934
Ερμηνεία: Σπύρος Ζαγοραίος 1971
Vinyl, LP, Album ” Χρόνια στον Περαία ” 1971
Vinyl, LP, Album ” Ένας μάγκας στο Βοτανικό ” 1975
ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ 1971
ΕΡΜΗΝΕΊΑ: ΣΠΎΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΊΟΣ (στο στουντιο)
ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ 1971
ΕΡΜΗΝΕΊΑ: ΣΠΎΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΊΟΣ (ζωντανά)
Ε ΝΤΕ ΛΑ ΜΓΚΕ ΝΤΕ ΒΟΤΑΝΙΚ 1975
ΕΡΜΗΝΕΊΑ: ΣΠΎΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΊΟΣ (στο στούντιο)
ΕΡΜΗΝΕΊΑ: ΣΠΎΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΊΟΣ
Ε ΝΤΕ ΛΑ ΜΓΚΕ ΝΤΕ ΒΟΤΑΝΙΚ Video Live 2007
ΣΤΙΧΟΙ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ
Ένας μάγκας στο Βοτανικό
στο πι και φι ξηγιέται στο πλεκτό
στα μπουζούκια και στα καμπαρέ
και μέσα στο δικό μας το καρέ.
Μαστουριάζει και μπαφιάζει
με τη γκόμενά του στον τεκέ
και η Αγγέλω του πατάει
αφράτον αργιλέ
Ήτανε μάγκας, ήτανε μπελαλής
στο Βοτανικό ο πιο νταής
και τόν έτρεμαν όλες οι μαγκιές
γιατι κανει στα σπαθάτα τις δουλειές.
Μαστουριάζει και μπαφιάζει
με τη γκόμενά του στον τεκέ
και η Αγγέλω του πατάει
αφράτον αργιλέ
ΣΤΙΧΟΙ: ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ
Ε ΝΤΕ ΛΑ ΜΓΚΕ ΝΤΕ ΒΟΤΑΝΙΚ
Έντε λα μαγκέ ντε Βοτανίκ, (Ένας μάγκας στο Βοτανικό)
αλα πι και φικ ξηγιέται αλελεπτίκ (Πι και φι ξηγιέται στο λεπτό)
Στα ντε μπουζουκέν ντε καμπαρέν, (Στα μπουζούκια και στα καμπαρέ)
άλα ντε δικό μας ο καρέν. (και μες το δικό μας το καρέ)
Άιντε α λα φουμέντο και μαστουριόρε (Άιντε τη φουμάρει, και μαστουριάζει)
με τε γκομενέτε ο ντεκέν (Με τη γκόμενά του στον τεκέ)
και η Αγγέλω πατημέντο, (Κι η Αγγέλω τους πατάει)
φλόκο ντ’ αργελέ. (Φωτιές στον αργιλέ)
Έστε μάγκας, έστε μπελαλίκ, (Είναι μάγκας είναι μπελαλής)
λα ντε Βοτανικό ο πιό νταήκ (Από Τον Βοτανικό ο πιο νταής)
κι έντρεμεν ντρε κάργα ντε μαγκέν (Τον ετρέμουν όλοι οι μάγκες)
γιατι φτιαξαρε στο μινουτο ντε δουλειεν. (Γιατί τις φτιάχνει επιτόπου τις δουλειές)
Άιντε α λα φουμέντο και μαστουριόρε (Άιντε τη φουμαρει, και μαστουριάζει)
με τε γκομενέτε ο ντεκέν (Με τη γκόμενά του στον τεκέ)
και η Αγγέλω πατημέντο, (Κι η Αγγέλω τους πατάει)
φλόκο ντ’ αργελέ. (Φωτιές στον αργιλέ)
Vinyl, LP, Album ” Χρόνια στον Περαία ” 1971
Vinyl, LP, Album ” Ένας μάγκας στο Βοτανικό ” 1975
ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ 1934
Απο το βιβλίο ¨ Μάρκος Βαμβακάρης 1005 – 1972 ¨ του ερευνητή της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και εραστή του Ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη διαβάζουμε ότι πρόκειται για μιά από τις σπουδαιότερες οργανικές ηχογραφήσεις ύφους, του ρεμπέτικου, όπου ο Μάρκος Βαμβακάρης στο μπουζούκι με τον Σπύρο Περιστέρη στην κιθάρα, αναπλάθουν μια παλιά παραδοσιακή μελωδία της Μικράς Ασίας διασκευάζοντας την στα μέτρα του Πειραιώτικου Ρεμπέτικου. Ίσως η κορυφαία στιγμή της ερμηνευτικής ικανότητας του Μάρκου Βαμβακάρη στο μπουζούκι. Το οργανικό αυτό κομμάτι αρχίζει με ένα μοναδικό , από κάθε άποψη ελεύθερο ταξίμ, σε μακάμ ¨σαμπάχ¨, διαρκείας 1: 40΄ και έμπνευσης δικής του. Στη συνέχεια μπαίνει μελωδία ¨πειθαρχημένη ¨ πάνω σε ζεϊμπέκικο ρυθμό, μάλλον παραδοσιακής προέλευσης . Τον αείμνηστο Μάρκο συνοδεύει στην κιθάρα ο Σπύρος Περιστέρης. Παρών στη ηχογραφηση σχολιάζοντας ο Στράτος Παγιουμτζής.
Ταξίμ ξειμπέκικο παραδοσιακό, σύνθεση Μάρκου Βαμβακάρη
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ
Η μελωδία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Σπύρο Περιστέρη, στο γνωστό τραγούδι ¨Ο μάγκας του Βοτανικού ¨ του 1934 με τον Ζαχαρία Κασιμάτη. Επίσης στο βιβλίο του ο Παναγιώτης Κουνάδης ¨ ΤΑ ΡΕΜΠΈΤΙΚΑ, ένα ταξίδι στο λαϊκό τραγούδι των Ελλήνων¨ μας λέει ότι οι στίχοι του Σπύρου Περιστέρη παραπέμπουν στη ζωή της μαγκιάς και σε χώρους όπως ο Βοτανικός, οι φυλακές του Μεντρεσέ, ο τεκές του Περδικάκη (Μεντρεσές: Ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο στην Αθήνα, στους Αέρηδες στην Πλάκα, Στην εποχή του Όθωνα.έγινε φυλακή και το 1898 κατεδαφίστηκε).
Ε ΝΤΕ ΛΑ ΜΓΚΕ ΝΤΕ ΒΟΤΑΝΙΚ 1975
Ο Σπύρος Ζαγοραίος το 1975 διασκεύασε το τραγούδι βάζοντας στίχους στην αργκό, μετατρέποντάς το σε ένα καθαρά χασικλίδικο ρεμπετικο με τον τίτλο ” Έ ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ “. Η πατρότητα των στίχων της εκδοχής του Ζαγοραίου ανήκει κατα άλλη εκδοχή στον Μιχάλη Μενιδιάτη. Η γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί είναι «αργκό», με εισαγωγικά και όχι αργκό κανονική (η «γλώσσα» δηλαδή που είχαν εφεύρει και μιλούσαν οι μάγκες στον Πειραιά και οι άνθρωποι του υποκόσμου για να μην τους καταλαβαίνουν οι αστυνομικοί που τους κυνηγούσαν). Είναι δηλαδή μια φτιαχτή «αργκό» ώστε το τραγούδι να μπορέσει να περάσει από την λογοκρισία που υπήρχε τότε αλλά και για να αστειευθούν οι δημιουργοί του. Με αυτήν την ιδιότυπη αργκό που δανείζεται ή καλύτερα φτιάχνει λέξεις από το πουθενά (υποτίθεται κυρίως στα Γαλλικά)
ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ «Μάγκας σημαίνει κύριος»
Η πορεία του στο κλασικό λαϊκό τραγούδι κρατάει 54 χρόνια. Ο Σπύρος Ζαγοραίος, ακμαίος και δημιουργικός, δίνει εντυπωσιακό «παρών» στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας. Παίζει και τραγουδά, με τριμελές συγκρότημα, στο ταβερνάκι του συνονόματου εγγονού του στο Αιγάλεω, στο «Εντενλαμαγκέν». Τα τραγούδια του αρέσουν στους νέους που γεμίζουν την αίθουσα και τραγουδούν μαζί του. «Παίρνω δύναμη και κουράγιο από τη σημερινή νεολαία που με ακούει και με χειροκροτεί. Ειλικρινά σας λέω ότι δεν πίστευα, μετά από όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, ότι τα σημερινά παιδιά έχουν τόση μεγάλη αγάπη για το αληθινό λαϊκό τραγούδι, για το ρεπερτόριό μου. Το μαγαζί του εγγονού μου Σπύρου, με φέρνει πίσω δεκαετίες ολόκληρες. Λειτουργεί σαν τις παλιές λαϊκές ταβέρνες, με φαγητό, κρασί και μικρό συγκρότημα με μπουζούκια». Όταν ρωτήσαμε τον Σπύρο Ζαγοραίο, ποια από τα εκατοντάδες τραγούδια του ενθουσιάζουν τη νεολαία που πάει και τον ακούει, μας είπε: «Πρώτα ζητούν τα κλασικά κομμάτια μου όπως “Άναψε το τσιγάρο δώσ’ μου φωτιά”, “Θα πεθάνω γλυκειά μου αγάπη”, “Προσευχή», “Η φωτογραφία”, “Μπαρμπα-Θωμάς”, “Στης Λαρίσης το ποτάμι”, “Σάπιο σανίδι πάτησα”. Προς το τέλος, όμως, οι νεολαίοι ξεφαντώνουν με ορισμένα τραγούδια μου, που τραγουδώ στην αργκό, όπως
“Εντελαμαγκέν Ντε Βοτανίκ”, δηλαδή “Ένας μάγκας στο Βοτανικό”, “Η γλώσσα της μαγκιάς” (Σε μένα καθαρεύουσα δεν θέλω να μιλάς, σου το ‘πα κι επιμένω, να μάθεις την μποέμισσα, τη γλώσσα της μαγκιάς, να σε καταλαβαίνω). Είναι τραγούδια που τα θέλει ο κόσμος. Αρέσουν και στους παλαιότερους και στη σημερινή νεολαία. Εγώ πιστεύω ότι οι μάγκες είναι παρεξηγημένοι. Για μένα μάγκας σημαίνει πάντα άνθρωπος μπεσαλής, κύριος με τα όλα του». Ο Σπύρος Ζαγοραίος λέει ακόμη στα «ΝΕΑ» ότι θα συνεχίσει να τραγουδά, γιατί το λαϊκό τραγούδι αποτελεί γι’ αυτόν «πραγματική πηγή ζωής».
ΠΗΓΕΣ: https://umano.gr, www.tanea.gr, https://pepore.com, https://menshouse.gr, www.sophia-ntrekou.gr https://rateyourmusic.com, www.discogs.com, https://surrenderingpaths.com
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν
,