Τζίμης Μακούλης, Γεράσιμος Λαβράνος

 

 

ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΧΑΜΕΝΟ
Στίχοι: Τάσος Μαστοράκης
Μουσική: Γεράσιμος Λαβράνος
Ερμηνεία: Τζίμης Μακούλης
Vinyl, 7″, 45 ” Ένα βότσαλο χαμένο / Το απόγευμα της κυριακής ” 1962

Με την Ορχήστρα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μονάχου
Διευθύνει ο Jean Thome

ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΧΑΜΕΝΟ

Ένα βότσαλο χαμένο
που τις νύχτες μου τις άδειες
μες στη σκέψη μου κρατώ
στείλαν κύμα μιλημένο
και το πήραν οι νεράιδες
να το κάνουν φυλαχτό.

Σ’ ένα βότσαλο χαμένο
τ’ όνομα σου είναι γραμμένο
και κανείς δε θα το μάθει
που να βρίσκεται κρυμμένο.

Τώρα πια κανείς δεν ξέρει
της αγάπης μου το ταίρι.

Μα αν το κύμα βιαστικό
την πετρούλα πίσω φέρει
στου Σαρωνικού τα μέρη
θα απλωθεί το μυστικό.

7″, Single ” Ένα βότσαλο χαμένο / Το απόγευμα της κυριακής ” 1962

Τζίμης Μακούλης (μικρό βιογραφικό)
Έλληνας τροβαδούρος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελαφράς μουσικής της δεκαετίας του ’50. Με τη φωνή του βαρύτονου, αλλά και με την «καλογυαλισμένη» εμφάνιση ενός κοσμοπολίτη, άφησε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή.
Ο Δημήτριος Μακούλης γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1935 στο Κέιπ Τάουν και ήταν γιος έλληνα διπλωμάτη. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα, όπου πρωτοπήγε σχολείο. Οι δάσκαλοί του αντιλήφθηκαν πρώτοι την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, ενθαρρύνοντας τον να ασχοληθεί με το τραγούδι.
Τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα τα έκανε στο μουσικό θέατρο το 1948 και μέχρι το 1954 ηχογράφησε πάνω από εξήντα τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, όπως ήταν οι Γιώργος Μουζάκης, Κώστας Καπνίσης, Μενέλαος Θεοφανίδης, Ζακ Ιακωβίδης και Γεράσιμος Λαβράνος, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.
Γρήγορα, η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και από το 1954 ξεκίνησε μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα, πρώτα στη Γερμανία και μετά στις ΗΠΑ. «Το Ελληνόπουλο με τη χρυσή φωνή», όπως τον βάφτισαν, έγινε γρήγορα διάσημο. Έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με τα πιο μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως οι Λούις Άρμστρονγκ, Ντιουκ Έλινγκτον και Έλα Φιτζέραλντ. Υπολογίζεται ότι στην καριέρα του έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους.
Το 1961 έγινε ο πρώτος έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε σε διαγωνισμό της Eurovision. Εκπροσώπησε την Αυστρία με το τραγούδι «Sehnsucht» («Λαχτάρα»). Το 1990 πήρε μέρος στον προκριματικό διαγωνισμό της ΕΡΤ με το τραγούδι «Μια νύχτα σαν κι απόψε». Την Ελλάδα εκείνη τη χρονιά εκπροσώπησε ο Χρήστος Κάλοου με το τραγούδι «Χωρίς σκοπό».
Η «δύση» του ελαφρού τραγουδιού είχε κόστος και για τον Τζίμη Μακούλη. Εξακολουθούσε, όμως, να εμφανίζεται σε μικρούς συναυλιακούς χώρους, μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής του, που επήλθε στις 28 Οκτωβρίου 2007, εξαιτίας μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Το όνομα του Τζίμη Μακούλη έχει ταυτιστεί με τα τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη («Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά», «Βίρα τις άγκυρες», «Αντίο εκεί που πας στα ξένα», «Γλυκιά Μαντόνα»), με κάποια τραγούδια του Γεράσιμου Λαβράνου, όπως το «Βότσαλο Χαμένο», ή του Γιώργου Κορολόγου («Για σένα ωραία μου μαντάμ», «Γιατί κλαις μπεμπέκα») και με εξελληνισμένες ευρωπαϊκές επιτυχίες, όπως το «Τσιγγάνα καρδιά» ή «Ένα φιλάκι είναι λίγο».

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν