Πόλυ Πάνου, Θεόδωρος Δερβενιώτης,
Νίκος Μουρκάκος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης

ΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑ ΕΚΑΝΑ
Στίχοι: Νίκος Μουρκάκος
Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης
Ερμηνεία: Πόλυ Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Vinyl, 7″, 45 ” Τα παιδιά του Πειραιά / Ένα σφάλμα έκανα ” 1960

Η ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ 

 

 

ΣΤΙΧΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΚΑΚΟΣ
ΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑ ΕΚΑΝΑ

Δεν έχεις το δικαίωμα
τόσο να με πικραίνεις
Να μου μιλάς για τα παλιά
και να με τυραννάς
Δεν έχεις το δικαίωμα
ακόμα να επιμένεις
Και όλο για το παρελθόν
πικρά να μου μιλάς

Ένα σφάλμα έκανα,
πρέπει να το ξεχάσεις
Γιατί αλλιώς αγάπη μου
γρήγορα θα με χάσεις

Δεν έχεις το δικαίωμα
ένα παλιό μου σφάλμα
Να μου φέρνεις μες το νου
πάλι κάθε φορά
Το πλήρωσα μες τη ζωή
με πόνο και με κλάμα
Γι αυτό θα πρέπει τώρα εσύ
να με κερνάς χαρά

Ένα σφάλμα έκανα,
πρέπει να το ξεχάσεις
Γιατί αλλιώς αγάπη μου
γρήγορα θα με χάσεις

Δεν έχεις το δικαίωμα
ξανά να μου θυμίζεις
Μια αμαρτία μου παλιά
που πάει να σβηστεί
Μα όπως σ’ αγαπώ εγώ
κι εσύ να μ’ αγαπήσεις
Και να γιατρέψεις με στοργή
κάποια παλιά πληγή

Ένα σφάλμα έκανα,
πρέπει να το ξεχάσεις
Γιατί αλλιώς αγάπη μου
γρήγορα θα με χάσεις

Vinyl, 7″, 45 ” Τα παιδιά του Πειραιά / Ένα σφάλμα έκανα ” 1960

Πόλυ Πάνου – Ένα σφάλμα έκανα
Θόδωρος Δερβενιώτης, Νίκος Μουρκάκος, Πόλυ Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης κι ένα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του ’60.
Το 1960 ο Θόδωρος Δερβενιώτης είναι μαέστρος στην Columbia όταν μαζί με τον Γιάννη Βέλλα ανοίγουν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στα Σεπόλια την πρώτη σχολή τραγουδιού.
Ο Νίκος Μουρκάκος συνεχίζει να γράφει μερικά από τα ωραιότερα στιχάκια του λαϊκού ρεπερτορίου και να παρουσιάζει τις εξαιρετικές ραδιοφωνικές εκπομπές του από το σταθμό των ενόπλων. Η Πόλυ Πάνου μόλις έχει γυρίσει από την περιοδεία της στην Αμερική, όπου και συνεργάστηκε με τον Γιάννη Τατασόπουλο και τον Γιάννη Σταματίου.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης βλέπει ζωηρά το ενδεχόμενο να γίνει μουσικός της διασποράς και να φύγει κι αυτός, όπως, δεκάδες λαϊκοί καλλιτέχνες στην Αμερική, ώσπου παίρνει το μήνυμα από την εταιρεία του να συναντηθεί με τον, άρτι αφιχθέντα εκ Παρισίων, νέο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και να πει τα τραγούδια του. Τον Μάρτιο του 1960 εμφανίζεται στο κέντρο Κολοκοτρώνης στην Ιερά οδό 50 μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει ήδη συνθέσει τη μουσική για την καινούρια ταινία του Ζυλ Ντασέν, με αρχικό τίτλο: Θρύλοι του Πειραιά, η οποία, τελικά, βγαίνει στις αίθουσες ως Ποτέ την Κυριακή.

Την ίδια χρονιά, μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Δερβενιώτης ηχογραφεί το Ένα σφάλμα έκανα. Ένα εξαιρετικό απλωτό ζεϊμπέκικο που αγαπήθηκε και τραγουδιέται μέχρι σήμερα. Το τραγούδι αυτό αποτέλεσε την πίσω όψη από το δισκάκι με τα Παιδιά του Πειραιά του Μάνου Χατζιδάκι στην εκτέλεση με την Πόλυ Πάνου και την επιμέλεια της ορχήστρας του Θόδωρου Δερβενιώτη που έγινε για λογαριασμό της Columbia, μιας και το τραγούδι που γράφτηκε για την ταινία Ποτέ την Κυριακή ο συνθέτης του το πρωτο ηχογράφησε στη Fidelity με την Μελίνα Μερκούρη και τα μπουζούκια του Γ. Ζαμπέτα και του Γιαννάκη Αγγέλου. Το Ένα σφάλμα έκανα αναδείχτηκε σε μια από τις ωραιότερες στιγμές του λαϊκού τραγουδιού, με την πληρότητα της φωνής της Πόλυς Πάνου, σε ηλικία 20 χρόνων, και το ιστορικό σεγόντο του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος ήταν και εκείνος που ανακάλυψε την Πόλυ Πάνου στην Πάτρα το 1952 όταν βρέθηκε εκεί για κάποιες εμφανίσεις με το συγκρότημά του και απουσία της τραγουδίστριας που είχε προγραμματίσει, έφτασε από φήμες στην μικρή Πόλυ την οποία, κατόπιν συνάντησης με τη μητέρα της, πήρε υπ’ ευθύνη του μαζί του και της άνοιξε το δρόμο της δισκογραφίας και του λαϊκού τραγουδιού.
ΠΗΓΗ: Ogdoo.gr 07/08/2011 Βαγγέλης Αρναουτάκης (Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Όασις)

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν