ROUS (ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Στιχοι: Rous (Γιώργος Ρους Γεωργιάδης)
Μουσική: Rous (Γιώργος Ρους Γεωργιάδης)
Ερμηνεία: Rous (Γιώργος Ρους Γεωργιάδης)
Φωνητικά: Μαρκέλλα Γιαννάτου
CD, Album ” Rous ” 2010

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ROUS

Official Video Clip

 ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ROUS στο Μουσικό κουτί | ΕΡΤ 09/02/22 με τον Δημήτρη Μητσοτάκη και την Αυγερινή Γάτση.

ROUS, Δημήτρης Μητσοτάκης, Αυγερινή Γάτση. Νίκος Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη

ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ
Το ξέρεις μ’ αρέσεις, μα μη με πιστέψεις
σ’ αυτο το κόσμο που μόνος μου ζω
δεν υπάρχουν κανόνες
μα μόνο εξαιρέσεις.

Η μέρα κυλάει, για να `ρθει η επόμενη
να φέρει σκέψεις με άλλο αέρα.
και πριν να πιάσεις το νόημα περνάει.

Στην αγκαλιά μου έλα,
είναι καλύτερη απ’ της πόλης
η δική μου η τρέλα.
μα πρόσεξε, μη μείνεις εκεί.

Το ξέρεις μ’ αρέσεις, μα μη με πιστέψεις
σ’ αυτο το κόσμο που μόνος μου ζω
δεν υπάρχουν κανόνες
μα μόνο εξαιρέσεις.

Και ψάχνεις για κάτι
σ ένα φιλί , σε μια ματιά,
σ ένα χαμόγελο
σ ένα άδειο κρεβάτι
κι ας ξέρεις τίποτα δε θα `ναι εκεί.

Μα η αγάπη είν’ εδώ
χτυπάει την πόρτα μας
κι εμείς σαν μια γροθιά τ όνειρό της
κι αυτή μας δείχνει τ’ ασχημο προσωπο της.

Το ξέρεις μ’ αρέσεις, μα μη με πιστέψεις
σ’ αυτο το κόσμο που μόνος μου ζω
δεν υπάρχουν κανόνες
μα μόνο εξαιρέσεις.

Άδειο το βλέμμα,
ο πόνος μέσα στο μυαλό
μέσα στο σώμα και στο αίμα,
να μη το δείξεις, να μη μου το πεις.

Το ξέρεις μ’ αρέσεις, μα μη με πιστέψεις
σ’ αυτο το κόσμο που μόνος μου ζω
δεν υπάρχουν κανόνες
μα μόνο εξαιρέσεις.

CD, Album ” Rous ” 2010

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Ο Ρους τραγουδά το τραγούδι Εξαιρέσεις, ένα από τα πιο δημοφιλή ερωτικά τραγούδια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και έχουν κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη επιτυχία, με απήχηση στο νεανικό και όχι μόνο κοινό.
Το ξέρεις μ’αρέσεις, μα μη με πιστέψεις… Αυτός ο στίχος έκανε αίσθηση όταν ακούστηκε, και έμεινε σαν ατάκα στα χείλη πολλών από τότε. Περίεργος στίχος αν το σκεφτεί κανείς. Είναι σαν να κάνεις ερωτική εξομολόγηση σε κάποιον και μετά να του ζητάς να μη σε εμπιστευτεί, γιατί πολύ απλά “στον κόσμο που ζω δεν υπάρχουν κανόνες, μα μόνο εξαιρέσεις“. Ίσως βέβαια από την άλλη, αυτό να είναι και μια ειλικρινής συμπεριφορά, που σε πολλές σχέσεις, και στον έρωτα σπάνια υπάρχει.
Οι Εξαιρέσεις έχουν πολύ ευχάριστο ρυθμό και για αυτό κατέκτησαν τις καρδιές όσων άκουσαν το τραγούδι από την πρώτη κιόλας φορά. Ραγισμένες καρδιές – και μη – ταυτίστηκαν με το στίχο, γιατί όλοι μας πληγωνόμαστε από τις αγάπες που δεν προλαβαίνουμε να ζήσουμε, ή αυτές που εγκαταλείπουμε γιατί φοβόμαστε να τις ζήσουμε.Ο Ρους πιστεύει, όπως είπε σε συνέντευξή, του ότι αυτό που άγγιξε και ενθουσίασε τον κόσμο στο συγκεκριμένο τραγούδι ήταν ο ρυθμός της μουσικής και ο απλός του στίχος. Όσον αφορά τη συμμετοχή του το 2009 στον πρώτο διαγωνισμό Jumping Fish με το τραγούδι ‘Εξαιρέσεις’ διευκρινίζει ότι: ” Είμαι ο πρώτος νικητής αλλά δεν είχα ανταγωνιστές… Δεν έγινε κάποιος διαγωνισμός ή κάποια αίτηση. Ουσιαστικά έτυχε και συνέπεσε το πρώτο μου τραγούδι για το Jumping Fish, με το βασικό event της οργάνωσης. Δεν υπήρχε ψηφοφορία και επέλεξαν τις ‘Εξαιρέσεις’ ως το τραγούδι για να ξεκινήσει ο πρώτος μήνας. Για καλη μου τύχη και για καλή τους τύχη ξεκινήσαμε με αυτό το τραγούδι. Πιστεύω ότι ήταν κάτι πολύ όμορφο και μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς λίγο αργότερα κυκλοφόρησε ο πρώτος μου δίσκος. Δεν το περίμενα, βέβαια, να εξαπλωθεί έτσι. Υπήρξε σημαντική διάδοση και μετάδοση του τραγουδιού, πράγμα που ωφέλησε τόσο και τη διοργάνωση του Jumping Fish όσο και εμένα. Ήταν μια εμπορική επιτυχία η οποία βέβαια ξέφυγε και έφερε και κάποια παράλογα. Ήταν ένα τραγούδι που μπήκε στη σφαίρα του hit. Όπως έλεγε και ο Μάνος Ελευθερίου, «ο Θεός να σε φυλάξει παιδί μου από το hit…» “

ROUS (ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ) (Βιογραφία)
Ο Γιώργος Ρους, κατά κόσμον Γιώργος Ρους Γεωργιάδης, επίσης γνωστός ως Rous, γεννήθηκε στον Πειραιά την 1η Σεπτεμβρίου 1976. Σε συνέντευξή του διευκρινίζει για το όνομά του οτι ” το όνομά μου κανονικά είναι Γιώργος Γεωργιάδης. Το Ρους προέρχεται από το Ρουσσέτος που είναι το όνομα του πατέρα μου. Είναι ένα φράγκικο όνομα που προέρχεται από τα Δωδεκάνησα όταν ακόμη ήταν ενετοκρατούμενα. Από τα χαρτιά μου για το πανεπιστήμιο και το διαβατήριό μου μέχρι τους λογαριασμούς μου, αναγράφεται το Γεώργιος Ρους Γεωργιάδης. Η ιδέα για το Ρους προέκυψε σαν αστείο όταν σπούδαζα κινηματογράφο στην Ιταλία. Ίσως κάποιος να νόμιζε ότι θα ήταν παρατσούκλι ή θα υποδήλωνε τη ροή αλλά δε σημαίνει κάτι τέτοιο.”
Το 1999 ξεκίνησε μαζί με φίλους του το συγκρότημα “Λάθος Πόρτα” με το οποίο πραγματοποίησε εμφανίσεις σε όλη την Αθήνα. Από τα τέλη του 2003 άρχισε να μένει μόνιμα στην Ιταλία όπου σπούδασε τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή. Παράλληλα ετοίμαζε το υλικό των δύο demo που θα ηχογραφούσε αργότερα, το 2007 και το 2008. Αρχές του 2007 επέστρεψε μόνιμα Αθήνα, και ηχογραφεί το πρώτο του demo ενώ το Μάη του 2008 ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις και του δεύτερου demo.
Τον Οκτώβριο του 2009 κερδίζει στον πρώτο διαγωνισμό Jumping Fish με το τραγούδι Εξαιρέσεις το οποίο σημειώνει πανελλαδική επιτυχία. Στις 14 Ιουνίου 2010 το τραγούδι ανακηρύσσεται Τραγούδι της χρονιάς, έχοντας ξεπεράσει 35.000 airplay στο ραδιόφωνο σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, κερδίζοντας παράλληλα το αντίστοιχο βραβείο Mad “Track of the Year” στα Mad Video Music Awards. Τον Μάρτιο του 2010 κυκλοφορεί το ντεμπούτο άλμπουμ του από την Archangel Music στο οποίο περιέχεται το ήδη γνωστό single “Εξαιρέσεις” καθώς και το δεύτερο single “Μαριονέτες”. Απο το δίσκο ξεχωρίζουν επίσης τα τραγούδια “Κόκκινο Φως” και “Το άδικο στο σώμα“. Τον Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφορεί το τραγούδι “Ιδιαίτερη Σχέση”, για την ταινία του Νίκου Ζαπατίνα “Μιά φορά και ένα μωρό” με πρωταγωνιστές τους Πέτρο Φιλιππίδη και Σάκη Μπουλά. Τον Ιούνιο του 2014, για πρώτη φορά λειτουργεί αποκλειστικά ως συνθέτης όταν και κυκλοφόρησε απο τη Heaven Music το single της Χάρις Αλεξίου με τίτλο “Ενα φιλί” σε μουσική του ίδιου και σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Στον επόμενο δίσκο της Χάρις Αλεξίου που ακολούθησε με τίτλο “Τα όνειρα γίνονται πάλι” συμμετέχει με δύο επιπλέον τραγούδια, το “Καθρέφης” και το “Ζήτω η Καρδιά”. Ο δίσκος της Χάρις Αλεξίου “Τα όνειρα γίνονται πάλι” είναι σε παραγωγή του Γιώργου Κυβέλου. Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το single Λουλούδι του δρόμου, και τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφόρησε το δεύτερο του άλμπουμ με τίτλο Rous II.

Ο ΡΟΥΣ λέει για τα τραγούδια του (απόσπασμα από συνέντευξη)                                                          ” Όλα ξεκινούν από την ανάγκη να λέω ιστορίες. Τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα μπορούν να με παρακινήσουν. Κάποιες φορές πλάθω τους ήρωες, είτε από την αρχή είτε είναι βασισμένοι σε αληθινά πρόσωπα. Έχεις στο τέλος μια ιστορία που συνέβη ή που δεν συνέβη ποτέ, μα θα μπορούσε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι βιογραφική η προσέγγιση. Κάθε τραγούδι είναι και μια απόπειρα επαναπροσδιορισμού του χρόνου και του χώρου. Η επικαιρότητα βεβαίως και με απασχολεί. Με έναν μαγικό τρόπο μάλιστα, βρίσκει τελικά τον χώρο της μέσα σε όλο αυτό.,,,,”
” Όπως είναι φυσικό, κάποια τραγούδια γράφονται χωρίς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αυτά αφορούν σε σε ένα σύνολο κομματιών με θεματική ή στον επόμενο δίσκο. Απλώς γράφεις. Πριν από ένα χρόνο, βρέθηκε στα χέρια μου ένα τετρακάναλο κασετόφωνο, το οποίο επισκεύασα και συντήρησα. Άρχισα να ηχογραφώ σε αυτό, μέχρι που μαζεύτηκε ένας αριθμός τραγουδιών. Έτυχε να διαβάσω και ένα άρθρο για τον αγαπημένο μου Elliott Smith και το πώς έγραψε τους δύο πρώτους δίσκους του σε ένα τέτοιο μηχάνημα. Χωρίς ιδιαίτερη προεργασία. Ένα μικρόφωνο και μια κιθάρα.Κάπου στη μέση λοιπόν, ένιωσα ότι όλη αυτή η back to basics διαδικασία είχε ταιριάξει αρμονικά με όλα αυτά που πραγματεύονται και τα ίδια τα τραγούδια. Με την αγάπη και τον έρωτα στην απλή τους μορφή και όχι στην πολυπλοκότητα τους. Είναι ένα άλμπουμ που η θεματολογία του βγήκε μέσα από αμέτρητες συζητήσεις με φίλους, είναι ιστορίες με υπαρκτούς ήρωες που μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο για την αγάπη, την κοινωνία, τον έρωτα, το «μαζί» και το «χωριστά». Τον τελευταίο λόγο βέβαια θα έχουν οι ακροατές……”

” Τα αγγλόφωνα κατά τη γνώμη μου έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολύ όμορφους στιχουργικούς συνδυασμούς και απίστευτα hooks, και από την άλλη η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια. Προσωπικά επέλεξα την ελληνική επειδή είναι η γλώσσα που ζω την καθημερινότητα μου στο μεγαλύτερο μέρος της. Αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο πάντως, ιδιαίτερα στη σκηνή, είναι η γλώσσα του σώματος. Το σώμα δεν λανθάνει ποτε. Θα μπορούσε να τραγουδάει κάποιος κινέζικα και από το σώμα του να καταλαβαίνεις ότι τραγουδάει τον έρωτα.”
ΠΗΓΕΣ: https://stixoi.info, www.discogs.com, https://el.wikipedia.org, www.eros-erotas.gr, via http://stixos.eu, www.zougla.gr, www.rockrooster.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν