ΕΡΩΤΙΚΟ: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Νίκος Ξυδάκης
ΕΡΩΤΙΚΟ
Ποίηση: Ναπολέων Λαπαθιώτης
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Ερμηνεία: Ελευθερία Αρβανιτάκη
CD, Album ” Κοντά στη δόξα μια στιγμή ” 1987
Η Ελευθερία ερμηνεύει το τραγούδι σε live εμφάνιση
Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης
ΣΤΙΧΟΙ
Καημός αλήθεια να περνώ του έρωτα πάλι το στενό
Ωσπου να πέσει η σκοτεινιά μια μέρα του θανάτου.
Στενό βαθύ και θλιβερό που θα θυμάμαι για καιρό
Τι μου στοιχίζει στην καρδιά το ξαναπερασμα του.
Ας είν’ ωστόσο, τι ωφελεί γυρεύω πάντα το φιλί
Στερνό φιλί, πρώτο φιλί και με λαχτάρα πόση.
Γυρεύω πάντα το φιλί αχ, καρδιά μου που μου το τάξανε πολλοί
Κι όμως δε μπόρεσε κανείς ποτέ να μου το δώσει.
Ίσως μια μέρα όταν χαθώ γυρνώντας πάλι στο βυθό
Και με τη νύχτα μυστικά γίνουμε πάλι ταίρι
Αυτό το ανεύρετο φιλί που το λαχτάρησα πολύ
Σαν μια παλιά της οφειλή να μου το ξαναφέρει.
CD, Album ” Κοντά στη δόξα μια στιγμή ” 1987
«Ερωτικό» Λαπαθιώτης και Γκίκας. Εραστές σε δύσκολες εποχές (1928)
Το συγκεκριμένο ποίημα γράφτηκε στις 07/08/1928 από τον Ναπολέων Λαπαθιώτη.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδά το Ερωτικό, ένα από τα πιο όμορφα ερωτικά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ στην Ελληνική μουσική σκηνή. Το τραγούδι ξεχωρίζει για τους τρυφερούς αλλά και μελαγχολικούς του στίχους γραμμένους από τον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που πάντα έγραφε κάπως πιο μελαγχολικά και σκοτεινά ποιήματα. Η αναζήτηση του έρωτα, του φιλιού εκείνου του μοναδικού, που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή… τι μπορεί να ζητήσει κανείς περισσότερο από το ερωτικό φιλί, που σηματοδοτεί την αρχή του έρωτα και του πάθους στη ζωή μας; Κι άν όμως μερικές φορές το στενό του έρωτα μοιάζει βαθύ και θλιβερό, φέρνοντας έναν καημό στην ψυχή μας, και πάλι η αναζήτηση δεν σταματά, γιατί το ανεύρετο φιλί είναι αυτό που μπορεί να φέρει χαμόγελα και ευτυχία στη ζωή μας.
Το Ερωτικό, εκτός από ένα πολύ ερωτικό τραγούδι, είναι και ένα μήνυμα του ποιητή προς τον έρωτα της ζωής του. Το μυστικό αποκαλύφθηκε λίγα χρόνια μετά την συγγραφή των στίχων. Αν διαβάσει κανείς την ακροστιχίδα, διαβάζοντας το πρώτο γράμμα κάθε στίχων (γραμμένα εδώ με κεφαλαία) μπορεί να δει το όνομα του ανθρώπου που ενέπνευσε το Λαπαθιώτη να γράψει το τραγούδι αυτό.
Ερωτικά απογοητευμένος και θλιμμένος ο μεγάλος ποιητής του Μεσοπολέμου, συνέθεσε αυτό το γεμάτο ευαισθησία ποίημα για τον αγαπημένο του Κώστα Γκίκα, το 1928. Πολυσυζητημένος, ο Λαπαθιώτης, – όχι τόσο για το αριστουργηματικό έργο του, όπως θα έπρεπε – αλλά γιατί με τη ζωή του προκάλεσε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής κι ας ήταν πάντα διακριτικός, κλεισμένος στον εαυτό του και συγκρατημένος, μέχρι τη στιγμή της αυτοκτονίας του, το 1944.
Ήταν ωστόσο αδιανόητο για την υποκριτική μεσοπολεμική Αθήνα, να δεχθεί έναν λογοτέχνη που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα όσα ήταν απαγορευμένα δια ροπάλου: Ήταν άθεος, κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος και ναρκομανής.
Παρ` ότι τα ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη είναι στιχουργήματα έτοιμα να γίνουν τραγούδια, οι λεγόμενοι μεγάλοι συνθέτες δεν καταδέχονται ούτε ένα στίχο του! Μόνο ο Γιάννης Σπανός, από το 1967, μελοποίησε τρία ποιήματά του και τα έβαλε στις «Ανθολογίες» του και πολύ αργότερα ακολούθησε ο Σταύρος Κουγιουμτζής, με άλλα δύο τραγούδια. Μετά το `80, όλο και κάποιο μελοποιημένο ποίημα του Λαπαθιώτη αρχίζει να εμφανίζεται – κυρίως σα συμπλήρωμα σε δίσκο – χωρίς να έχει γίνει όμως μία ολοκληρωμένη δουλειά. Έτος – σταθμός είναι το 1987, όταν ο Νίκος Ξυδάκης συμπεριλαμβάνει το «Ερωτικό» στο δίσκο του «Κοντά στη δόξα μια στιγμή». Η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την ερμηνεία της το αποθεώνει. Πολύς κόσμος μαθαίνει την ύπαρξη του ποιητή από αυτό το τραγούδι!
Καλή Ακρόαση