ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ, ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ

ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕ ΑΓΑΠΗ
Στίχοι: Γιάννης Καραμπεσίνης
Μουσική: Γιάννης Καραμπεσίνης
Ερμηνεία: Πόλυ Πάνου
Vinyl, 7″, 45 RPM ” Το κορίτσι π’ αγαπώ / Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη ” 1962

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ (στο στούντιο)

ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ στην ΕΡΤ2

ΣΤΙΧΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ

ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕ ΑΓΑΠΗ
Κρίμα τους κόπους μου και τις θυσίες μου
και όσα τράβηξα τόσο καιρό για σένα
κρίμα τα όνειρα και τις ελπίδες μου
τα πήρε ο άνεμος και πήγανε χαμένα

Εσένα δε σου άξιζε αγάπη
εσένα δε σου άξιζε στοργή
έχεις στο αίμα σου την αμαρτία
είσ’ ένα ψέμα χωρίς ψυχή

Πόσο προσπάθησα πόσο κουράστηκα
πόσο υπόφερα για να σε συμμορφώσω
όμως γελάστηκα βαριά πληγώθηκα
εσύ δεν άξιζες καρδιά για να σου δώσω

Εσένα δε σου άξιζε αγάπη
εσένα δε σου άξιζε στοργή
έχεις στο αίμα σου την αμαρτία
είσ’ ένα ψέμα χωρίς ψυχή

Vinyl, 7″, 45 RPM ” Το κορίτσι π’ αγαπώ / Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη ” 1962

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ: Για τη συνεργασία του με την Πόλυ Πάνου και για το ” εσένα δεν σου άξιζε αγάπη” λέει: «Πολλά τραγούδια μου, όπως το “Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη” και “Η παντρεμένη” δεν πούλησαν στην εποχή τους. Ανακαλύφθηκαν και αναγνωρίστηκαν πολύ αργότερα. Αντίθετα σουξέ που έκαναν μπαμ ήταν τα Βάλτε φωτιά και κάφτε με, Τάμπα τούμπα, Πήραν τα στήθια μου φωτιά, Κάψε με να ησυχάσω με τον Μενιδιάτη. Εγώ τραγουδούσα και τραγουδάω πολύ καλά. Αλλά ο Λαμπρόπουλος δεν με άφηνε να ηχογραφώ και να περάσω και σαν τραγουδιστής. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Καλδάρα που ήταν και ωραίος ερμηνευτής. Ήμουνα όμως τυχερός που συνεργάστηκα με την Πόλυ Πάνου, που ερμήνευσε τα κομμάτια μου με ιδανικό τρόπο και με βοήθησε σαν συνθέτη. Η κάθε νότα έβγαινε απ’ την ψυχή της. Το αγαπούσε το τραγούδι, το γούσταρε. Κι ήτανε και μάγκας και αριστοκράτισσα… και όλα. Δουλέψαμε σερί στο πάλκο 7 χρόνια. Στου Τζίμη του Χοντρού, στην Τριάνα του Χειλά, στο Φαληρικόν… Και η συνεργασία μας επεκτείνεται και στο studio. Αναγκάστηκα να γράφω μόνος τους στίχους γιατί δεν έβρισκα αυτό που ήθελα στους επαγγελματίες. Δεν μου δίνανε καλό στίχο.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΊΝΗΣ: σύντομη βιογραφία
Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, συνθέτης, στιχουργός μεγάλων λαϊκών επιτυχιών άλλα και τραγουδιστής Γιάννης Καραμπεσίνης γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931 στου Ψυρρη στην Αθήνα.Με την μουσική άρχισε να ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια. (τη μουσική φλέβα την κληρονόμησε από τον παππού του από Κρήτη, ο οποίος έπαιζε εξαιρετικό βιολί.) Σε ηλικία μόλις 12 ετών έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, το «Τρίο Σταρ», όπου έπαιζε κιθάρα. Λίγο αργότερα ήρθε στη ζωή του και το μπουζούκι, το οποίο έμελλε να γίνει και η μεγάλη του αγάπη. Μια αγάπη που την «κόλλησε», από τον Μανώλη Χιώτη. που δούλευε κάτω από το “Περοκέ”, στου Κατελάνου (Χιώτης, Σπαγγαδώρος, Λαύκας και ένα πιάνο).

Από την ταινία “Χαμενοι Άγγελοι” του Νίκου Τσιφόρου (παραγωγης 1948-49) εμφανίζεται ο Μανώλης Χιώτης με τρίχορδο μπουζούκι, ερμηνεύει μαζί με τον Γιώργο Λαύκα στο μπουζούκι και τον κιθαρίστα Χρήστο Λαβίδα τη συνθεσή του “Εσυ είσαι η αιτία που υποφέρω”.

“Ακούω µουσική και βλέπω τον Χιώτη και τον Λαύκα στου Κατελάνου να παίζουν το “Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω” µε τον ήχο του µπουζουκιού και ηλεκτρίστηκε η ψυχή µου!» και κάπου τότε αρχίζει η δική μου πορεία.” λέει σε συνέντευξη του ο Γιάννης Καραμπεσίνης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στην κηδεία του Μανώλη Χιώτη, στο Α΄ Νεκροταφείο, ο Γιάννης Καραμπεσίνης του είπε το «τελευταίο αντίο» παίζοντας στο μπουζούκι τα «Ηλιοβασιλέματα»!
Ήταν ίσως ο τελευταίος απ’ τους σολίστες του μπουζουκιού που μεγαλούργησαν ως εκτελεστές στα θρυλικά studio της Columbia, στην δεκαετία του ’50 αλλά και στα πρώτα χρόνια αυτής του ’60. Τότε που στο εργοστάσιο δίσκων Περισσό λάμβαναν χώρα ηχογραφήσεις ορόσημα, παντοτινά διαμάντια της ιστορίας του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Και βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα, αλλά και στη συνέχεια, ο Γιάννης Καραμπεσίνης έλαμψε και ως συνθέτης δυνατών σουξέ, που έκαναν ντόρο στην εποχή τους και ορισμένα εξ’ αυτών εξακολουθούν να μας αφορούν.

Στην πρώτη φρουρά των νυχτερινών κέντρων του ‘60 και του ‘70 και εκτελεστής της Columbia σε δεκάδες ηχογραφήσεις. Σολίστας του µπουζουκιού µε έντονη ζωή και παροιµιώδη ντυσίµατα. Και συνθέτης επιτυχιών όπως «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Οι παντρεµένοι» και «Αλήτη» µε την Πόλυ Πάνου. «Πήραν τα στήθια µου φωτιά» (το πρώτο «ηλεκτρικό» λαϊκό τραγούδι, σύµφωνα µε µελετητές) και «Τάµπα τούµπα» µε Μιχάλη Μενιδιάτη. «Το πεπρωµένο» µε Τόλη Βοσκόπουλο. «Εµπαινε Γιώργο» µε Γιάννη Ντουνιά κ.ά.

Πρωτοεµφανίστηκε στα καλύτερα κέντρα του ‘50 και ‘60 όπως στουΤζίµη του Χοντρού.Παράλληλα µπήκε στη δισκογραφία, αρχικά ως εκτελεστής µαζί µε τον Στέλιο Μακριδάκη. Ενα παροιµιώδες παίξιµό του – µε τρίχορδοµπουζούκι – ήταν το «Μες στην πολλή σκοτούρα µου» του Τσιτσάνη µε την Πόλυ Πάνου. Ο Γιάννης Καραµπεσίνης επίσης, έπαιξε µε τον Μανώλη Χιώτη στην ηχογράφηση του «Επιταφίου» του Μίκη Θεοδωράκη µε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
∆εν ήταν όµως µόνον αυτά. Με δάσκαλο και συνεργάτη τον Γιώργο Μητσάκη αναδείχθηκε στη σύνθεση – γράφοντας ο ίδιος και τους στίχους – ενώ η πρώτη µεγάλη του επιτυχία ήταν το «Βύθισέ µου το µαχαίρι» µε την Πόλυ Πάνου που όµως µπήκε στον δίσκο στο όνοµα του Μητσάκη. Τα «Τζεµιλέ» και «Ρίχτο στο δεν βαριέσαι» ήταν τα πρώτα που φέρουν την υπογραφή του αν και λίγο αργότερα το «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη» έµελλε να σφραγίσει την πορεία του – απ’ τις περίπου 420 συνθέσεις του. Για χρόνια επίσης συνδέθηκε – και στη ζωή – ως ντουέτο µε τη Μαίρη Μαράντη, ενώ έγραψε µουσική και για 14 ταινίες του ελληνικού κινηµατογράφου.
ΠΗΓΕΣ: https://mpouzoukimpouzouksides.blogspot.com, www.discogs.com, https://press.ert.gr, https://xiromeropress.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν