ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΡΑΣ

ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ
Στίχοι: Σταύρος Ζώρας
Μουσική: Σταύρος Ζώρας
Ερμηνεία: Σταύρος Ζώρας
Vinyl, LP, Album ” Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο ” 1969

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΡΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: LES AU REVOIR 

 LES AU REVOIR: Official video clip

ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ
Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο
Εσένα που αγαπώ τόσο πολύ
Για πες μου θες να μείνω ή να φύγω

Για πες μου πριν μας εβρει το πρωί

Τ’ αστέρια από ψηλά μας βλέπουν σιωπηλά
Τη νύχτα αυτή πως χάθηκε ο χρόνος
Τα μάτια σου φωτιά τα χείλη σου δροσιά
Αν φύγεις και μ’ αφήσεις θα ‘μαι μόνος

Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο
Εσένα που αγαπώ τόσο πολύ
Για πες μου θες να μείνω ή να φύγω
Για πες μου πριν μας εβρει το πρωί

Τ’ αστέρια από ψηλά μας βλέπουν σιωπηλά
Τη νύχτα αυτή πως χάθηκε ο χρόνος
Τα μάτια σου φωτιά τα χείλη σου δροσιά
Αν φύγεις και μ’ αφήσεις θα ‘μαι μόνος

Vinyl, LP, Album ” Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο ” 1969

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΡΑΣ: Ο τροβαδούρος από το Νοβοροσίσκ, που προτίμησε τη σιωπή (βιογραφία)
Γεννήθηκε στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, στις 20 Φεβρουαρίου 1941. Χρόνια δύσκολα στη σκιά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σταύρος Ουσταμπασίδης. Το οποίο γίνεται Ζώρας όταν φτάνει στην Αθήνα, να κυνηγήσει το όνειρό του, μια θέση στο τραγούδι. Και πετυχαίνει τη δεκαετία που όλα αλλάζουν. Και όχι μόνο, αλλά υπάρχει μια πανσπερμία ήχων και ειδών κάτι που τις τελευταίες δεκαετίες έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Ο Σταύρος Ζώρας μουσικά ανήκει στην Ελληνική Ποπ της δεκαετίας του ΄70. και κατάφερε να γίνει γνωστός χάρις στα ρομαντικά και αισθαντικά του τραγούδια σαν το “Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο”, “Μη φεύγεις αγάπη μου”, “Μήπως”, “Είναι αργά” και “Σε ευχαριστώ”. Τραγούδησε στίχους ακόμη της Σέβης Τηλιακού και του Νίκου Ελληναίου. Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 4 προσωπικοί δίσκοι
Το 1964 κυκλοφορεί το πρώτο του 45άρι, που όμως δεν έχει σχέση, μουσικά, με την μετέπειτα πορεία.
Την επόμενη χρονιά, ο δρόμος βρίσκεται. Με ένα γλυκύτατο τραγούδι, που η επιτυχία του, βάζει τα θεμέλια για την καριέρα που ακολούθησε.

ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ: Το μεγάλο τραγούδι
Το 1969, κυκλοφορεί ο πρώτος μεγάλος προσωπικός δίσκος του Σταύρου Ζώρα με τίτλο «Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο».Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου ένα σπουδαίο τραγούδι, που όχι μόνο εκτόξευσε το άστρο του Ζώρα στην κορυφή, αλλά αποδείχτηκε διαχρονικό και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Και εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: Αν και το τραγούδι είναι σύνθεση του Ζώρα, δεν του ανήκει η πρώτη εκτέλεση.

Το κυκλοφόρησε η Tammy και οι Sounds, το 1967.σε ένα 45αρι δισκάκι

Το τραγούδι ερήνευσε ο Σταύρος Ζώρας στο φιλμ “Ας με κρίνουν οι γυναίκες” to 1968

Τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύουν ο Στράτος Διονυσίου και ο Σταυρος Ζώρας όπως αναγράφεται και στην αφίσα της ταινίας

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΡΑΣ σε μια σκηνή της ταινίας

ΤΟ 1969 το περιέλαβε στον πρώτο μεγάλο προσωπικό του δίσκο που κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο “. Η μεγάλη επιτυχία του Σταύρου Ζώρα, το «Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο» σημάδεψε πολλούς νέους της δεκαετίας του ’70 και άλλους τόσους ερωτευμένους ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι περίεργοι οι κύκλοι που κάνουν μερικά τραγούδια, τα αόρατα νήματα που δένουν τις ζωές πολύ διαφορετικών ανθρώπων. Χάρη σε αυτό το τραγούδι ο Σταύρος Ζώρας χαρακτηρίστηκε ο τροβαδούρος του έρωτα και το τραγούδι συνεχίζει την πορεία του μέσα στο χρόνο, και ακούγεται μέχρι σήμερα πάντα φρέσκο, τρυφερό, αληθινό και απλό να μας συντροφεύει και να μας γεμίζει νοσταλγικά συναισθήματα. Η επιτυχία του τραγουδιού είναι διαχρονική στο ελληνικό τραγούδι και για το λόγο αυτό έχει πολλές διασκευές απο τους συγχρονους καλλιτέχνες και μουσικά γκρουπ, όπως η επιτυχημενη διασκευή απο τους Les Au Revoir.

«Ήμουν θαυμάστριά του και τον ερωτεύτηκα μέσα από αυτό το τραγούδι. Ήταν κάτι πολύ δυνατό για μένα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια, η σύζυγός του Μαρίκα. Θα ακολουθήσουν και άλλες επιτυχίες, όπως το ¨η αγάπη πέρασε ¨στο οποίο ενορχήστρωση κάνει ο νεαρός Γιώργος Χατζηνάσιος

Με πελάτη τον Ανδρέα Παπανδρέου

Μακριά από το αγριεμένο πλήθος

Ακολουθεί η μεταπολίτευση και το είδος που πρεσβεύει ο Σταύρος Ζώρας χάνεται σιγά-σιγά. Ο ίδιος εξακολουθεί να τραγουδάει σε μικρότερο μαγαζιά και το 1981 κυκλοφορεί το δεύτερο στην ουσία album του, το Πόσο Σ’ Αγαπώ.

Η κόρη του Έρη Ζώρα

Ο Σταύρος Ζώρας επενδύει στην οικογένεια. Παντρεύεται και κάνει δύο κόρες την Έρη και τη Λιούμπα. Επίσης τραγουδίστριες. Από το 2008 που οι γιατροί κάνουν διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο, κουβαλάει τον δικό του σταυρό. Με αξιοπρέπεια και δύναμη. Και όταν μία μέρα, το 2011, γίνεται γνωστή η απώλεια του, σε ηλικία 70 ετών, δακρύζουν και μάτια ανθρώπων που δεν ξέρανε καν πώς είναι στην όψη. Άνθρωποι που αγάπησαν και χώρισαν με τα τραγούδια του. Και κάπου στην ψυχή τους είχαν τη φωνή του καταχωρισμένη.

Οι Les Au Revoir είναι:
Αλεξάνδρα Μπουνάτσα (Τραγούδι)
Κώστας Καραμήτσος (Πλήκτρα – Programming)
Λεωνίδας Αναγνώστου (Ακουστική Κιθάρα)

Οι Les Au Revoir είναι η τελευταία κλεφτή ματιά μετά από ένα αποχαιρετισμό και έρχονται να ντύσουν με μελωδίες όλα αυτά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και καταστάσεις που πάντα θα στοιχειώνουν το μυαλό μας. Με ρετρό διάθεση και επιρροή από τους ρομαντικούς συνθέτες και τροβαδούρους όλων των εποχών, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη indietronica και lounge ακουστική που περικλείει ατμοσφαιρικούς bossa nova και Swing ρυθμούς που ανεπαίσθητα θα οδηγήσει τους ακροατές να λικνιστούν αιθέρια! Στις ζωντανές τους εμφανίσεις αυτό που θα αντικρίσει ο ακροατής είναι άρτιες ερμηνείες και προσεγμένη σκηνική παρουσία ενώ το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει αποκλειστικά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών διασκευασμένα μέσα από το δικό τους προσωπικό πρίσμα που σαν στόχο έχει την ποιοτική διασκέδαση.

Τον Νοέμβριο του 2016 ταξιδεύουν με την μηχανή του χρόνου και πηγαίνουν πίσω στην δεκαετία του 70 και διασκευάζουν το “Εσένα Που Σε Ξέρω Τόσο Λίγο” σε μουσική και στίχους του Σταυρού Ζώρα. Σεβόμενοι την κλασική μελωδική γραμμή του τραγουδιού οι Les Au Revoir του δίνουν μια νέα πνοή σε Bossa nova ρυθμό, μαζί με ατμοσφαιρικές κιθαριστικές μελωδίες και βελούδινα φωνητικά.  Θέλοντας να μας παρουσιάσουν το κλίμα της δεκαετίας του 70, οι Les Au Revoir για τις ανάγκες των γυρισμάτων του video clip ταξίδεψαν με ένα από τα κρουαζιερόπλοια της Celestyal Cruises σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και μέσα από ένα ερωτικό story προσπάθησαν να αναδείξουν τους υπέροχους στίχους του τραγουδιού, παράλληλα με την απίστευτη φυσική ομορφιά που συναντάμε στα Ελληνικά νησιά. Την επιμέλεια του video clip υπογράφει ο αγαπημένος τους σκηνοθέτης και συνεργάτης Δημήτρης Συλβέστρος.  πηγές: https://radiomelodia.gr, www.pontosnews.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΌΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν