ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ
Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Μουσική: Μανώλης Χιώτης
Ερμηνεία: Μαίρη Λίντα
7″, Single ” Έρωτά μου κατεργάρη / Ηλιοβασιλέματα ” 1959
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ
ΣΤΙΧΟΙ:ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ
Ηλιοβασιλεματα
ηλιοβασιλεματα
ηλιοβασιλέματα
γεμάτα αναμνήσεις
Θυμάμαι ακόμα και πονώ
το τελευταίο δειλινό
το τελευταίο δειλινό
πριν φύγεις και μ’ αφήσεις
Ηλιοβασιλέματα
γεμάτα αναμνήσεις
Δειλινά αξέχαστα
δειλινά αξέχαστα
δειλινά αξέχαστα
μες στα στενά δρομάκια
Τώρα με άλλον αγκαλιά
περνάς τα στέκια τα παλιά
περνάς τα στέκια τα παλιά
κι εγώ πίνω φαρμάκια
Δειλινά αξέχαστα
μες στα στενά δρομάκια
Ηλιοβασιλέματα
ηλιοβασιλέματα
ηλιοβασιλέματα
και τι δεν μου θυμίζουν
Και όπως πέφτει η βραδιά
την έρημη μου την καρδιά
την έρημη μου την καρδιά
οι πόνοι την ξεσκίζουν
Ηλιοβασιλέματα
και τι δεν μου θυμίζουν
7″, Single ” Έρωτά μου κατεργάρη / Ηλιοβασιλέματα ” 1959
ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ σύντομη βιογραφία
Η εμβληματική τραγουδίστρια της λαϊκής μουσικής, Μαίρη Λίντα γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου το 1935. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαίρη Δημητροπούλου και η καταγωγή της είναι από τον Πύργο Ηλείας. Ξεκίνησε σε μικρή ηλικία από τα ταλέντα του Ορέστη Λάσκου, συνέχισε στα βαριετέ και καμπαρέ της εποχής ώσπου συνάντησε το Μανώλη Χιώτη και δημιούργησαν ένα από τα δημοφιλέστερα ντουέτα της δεκαετίας του ’60. Υπήρξε μάλιστα και σύζυγός του για μια δεκαετία, το 1958 και χώρισαν το 1967, με τον οποίο εμφανίστηκαν μαζί σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτή ήταν και η πιο σπουδαία δημιουργική περίοδος του, καθώς αποτέλεσαν ένα από τα σπουδαιότερα ντουέτα του ελληνικού τραγουδιού με δεκάδες τραγούδια που έδωσε και ερμήνευσε μοναδικά η σύντροφος της ζωής του, ενώ τραγούδησαν και σε πλήθος ταινιών που έμειναν διαχρονικές.Ηταν 1956 όταν το ντουέτο έφυγε πρώτη φορά για τις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ η Μαίρη Λίντα. «Μεγάλο λάθος τα χρόνια αυτά, δεν έπρεπε να φύγουμε. Ειδικά τη δεύτερη φορά», μου λέει. Εδώ πάντως γνωρίζουν την αποθέωση και οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Ρίτα Χέιγουορθ – που επιχείρησε ένα βράδυ να μάθει και χασάπικο – συγκαταλέγονται σε εκείνους που περνούν απ’ το θρυλικό Port Said για να απολαύσουν το δίδυμο, που εκτός από τις κλασικές πενιές και τα σολα του Χιωτη μπλέκουν το τσα τσα, το καλύψω και ερμηνεύουν πολλές αμερικανικές επιτυχίες.
Η επιστροφή των Λίντα – Χιώτη στην Ελλάδα θα σημαδευτεί απ’ τη συνεργασία τους με τον Μίκη Θεοδωράκη στο «Αρχιπέλαγος», τη συμμετοχή και το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού με την «Απαγωγή» το 1961, μυθικά κέντρα όπως ο Κήπος του Μουσείου και το 1963 από την ηχογράφηση του «Επιταφίου» (τρίτη κατά σειρά ύστερα από Μούσχουρη και Μπιθικώτση).
Τη δεύτερη φορά που το ζευγάρι θα πάει στην Αμερική, το 1964, θα έχει μερικές ακόμη σημαντικές στιγμές: Ενα βράδυ για παράδειγμα σε μια χοροεσπερίδα, ο Τζιμ Ο’ Χάρα, άνθρωπος του Λευκού Οίκου, κάλεσε τους Χιώτη – Λίντα σε εκδήλωση για τα γενέθλια του προέδρου Λίντον Τζόνσον.
«Ηρθε ένα βράδυ ο υπουργός του Τζόνσον, Τζέιμι Ο’ Χάρα, μας φώναξε σε μια αίθουσα και μας πρότεινε να παίξουμε για τον πρόεδρο, για τα γενέθλιά του», θυμάται η Μαίρη Λίντα που αρχικά δεν πίστεψε στην πρόταση, αλλά όταν ύστερα από μερικές ημέρες το τηλέφωνό της χτύπησε, κατάλαβε πως κάτι σημαντικό ερχόταν. «Πήγαμε και τραγουδήσαμε τη βραδιά των γενεθλίων και έγινε ένας χαμός μέσα στον Λευκό Οίκο, σηκώθηκαν να χορέψουν συρτάκι. Κάποια στιγμή ο Τζόνσον μας κάλεσε στο τραπέζι του και μας ρώτησε: “Θα θέλατε να μείνετε στην Αμερική; Να σας κάνω αμερικανούς πολίτες;”. Μας έβγαλε ειδική άδεια σε λίγες ημέρες, είχαμε και πράσινη κάρτα στα χέρια μας, μείναμε παραπάνω από τέσσερα χρόνια. Αρχικά ζήσαμε στο Νιου Τζέρσεϊ, αγοράσαμε αυτοκίνητο αμερικανικό, κάναμε τη ζωή μας εκεί και δουλεύαμε στα καλύτερα κέντρα και σε χοροεσπερίδες. Ξεμυαλιστήκαμε με τις ΗΠΑ, γι’ αυτό πήγαμε ενώ μεσουρανούσαμε στην Ελλάδα, όλοι ήθελαν να ζήσουν το αμερικαν ντριμ», συμπληρώνει για «ΤΑ ΝΕΑ» η κυρία Λίντα, αν και εδώ στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση της με τον Χιώτη μέχρι και τον οριστικό τους χωρισμό, που είχε ως αφορμή τη σειρά των ονομάτων σε διαφημιστικά σπίρτα για το κέντρο Greece and Garden, αλλά και ένα βραχιόλι που ο Χιώτης – όπως λέει εκείνη – της ζήτησε πίσω.
Ενα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 1961 που η Μαρία Κάλλας και η Γκρέις Κέλι αποβιβάστηκαν από τη θαλαμηγό «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση και βρέθηκαν στη «Σπηλιά» του Παρασκευά στην Καστέλα όπου εμφανιζόταν ο Μανώλης Χιώτης με την αξέχαστη Μαίρη Λίντα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η Μαρία Κάλλας βρέθηκε να ακούει την Λίντα παρέα με την Γκρέις Κέλι, οι δύο γυναίκες συμφώνησαν και υποκλιθηκαν στο ταλέντο της Λίντα. Η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου, Μαρία Κάλλας, ήταν μεγάλη θαυμάστρια του Χιώτη και της Λίντα. Η ντίβα της όπερας, είπε για την Λίντα πως είναι «αηδόνι». Το αγαπημένο τραγούδι που πάντα έκανε «παραγγελιά» είναι το «Γκαρσόνι», το οποίο ζήταγε να το ερμηνεύει χωρίς μικρόφωνο.
Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή της η Μαίρη Λίντα, 21/03/2021 λέει συγκινημένη για το Μανώλη Χιώτη: “Μακάρι να με άκουγε τώρα ο Μανώλης και να του έλεγα πόσο πολύ τον λάτρεψα και τον αγάπησα αυτόν τον άνθρωπο” “Για μένα ο Μανώλης ήταν τα πάντα. Μακάρι να με άκουγε από εκεί που βρίσκεται τώρα και να του έλεγα πόσο πολύ τον αγάπησα και τον λατρεψα και θα συνεχίσω να έχω τα ίδια αισθήματα μέχρι το τέλος της ζωής μου” λέει βουρκωμένη. Την ρωτάμε τι άνθρωπος ήταν ο Μανώλης Χιώτης: “υπέροχος και μοναδικός χαρακτήρας. Πιο ευγενής άνθρωπος δεν υπήρχε στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Ποτέ δεν δημιούργησε κόντρες και ποτέ δεν προσέβαλε κανεναν συνάδελφό του. Γι΄ αυτό και τον αγαπούσαν όλοι. Καταπληκτικός” λέει η Μαίρη Λίντα, ενώ στην ερώτηση πιο ήταν το αγαπημένο της τραγούδι από όσα της έγραψε, λέει χαμογελώντας: “όταν τελείωνε ένα τραγούδι, μου έλεγε: θέλω να ακούσεις τι έγραψα. Και του έλεγα κάθε φορά : “αυτό είναι το πιο ωραίο”.
ΠΗΓΕΣ: www.topics.gr, https://el.wikipedia.org, https://respectnews.gr, https://www.ert.gr.
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν, γιατί κανένα τραγούδι δεν είναι μόνο ένα τραγούδι.