ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΠΑΡΗΣ ΜΗΤΣΟΥ

ΗΛΙΟΣ ΘΕΟΣ
Στίχοι: Πάρης Μήτσου

Μουσική: Μιχάλης Νικολούδης
Ερμηνεία: Βασίλης Σκουλάς
Vinyl, LP, Album 12″, Album ” Αιολία ” 1995

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ (στο στουντιο)

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ Video Live ΕΡΤ 2 στην εκπομπή ¨ Η αυλή των χρωμάτων ¨ 2023

ΣΤΙΧΟΙ: ΠΑΡΗΣ ΜΗΤΣΟΥ

ΗΛΙΟΣ ΘΕΟΣ
Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο-Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Λευτεριά στους ανέμους ζητάω
έχω πάψει να είμαι θνητός
ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω
δίχως σώμα χρυσός αετός.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο-Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Vinyl, LP, Album 12″, Album ” Αιολία ” 1995

Εμπνευσμένος από ήχους ανατολής και δύσης συνέθεσε και ηχογράφησε το 1995, με τη συμμετοχή του Omar Faruk Tekbilek και άλλων σπουδαίων ελλήνων μουσικών, την “Αιολία”, ένα έργο πού περιέχει το άρωμα και τους ήχους της Μεσογείου δίσκο-σταθμό για την ελληνική δισκογραφία, που ταυτίστηκε με τον ήχο του Αιγαίου, ξεκινώντας διάλογο με τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός εκτιμήθηκε δεόντως και από το κοινό, που έκανε το δίσκο πλατινένιο. Η «Αιολία» είναι δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το σημείο εκκίνησης της ελληνικής έθνικ. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, οργανικά και τραγούδια, ακούστηκαν και ακούγονται από όλα τα ραδιόφωνα, αλλά και επενδύουν ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, τηλεοπτικές διαφημίσεις, τηλεοπτικά ρεπορτάζ κλπ. Ο ήχος της «Αιολία» έχει ταυτιστεί πλέον με τον ήχο του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει στο ένθετο της πρώτης έκδοσης ο Μιχάλης Νικολούδης: «Η Αιολία είχε την τύχη να πάρει σάρκα και οστά από σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές, που θα ‘θελα από καρδιάς να ευχαριστήσω. Τον αδερφό Omar Faruk Tekbilek, για τη μοναδική διάσταση που έδωσε με το νέϊ του. Τον Γιώργο Μαγκλάρα για τον αυτοσχεδιασμό που μου χάρισε. Τον Haig Yazdjian που πρόσφερε τον προσωπικό του ήχο. Τον Ανδρέα Τράπαλη για τον πλούτο της ερμηνείας του. Τον Mohamed Henkish για τη σοβαρή εκτέλεση των ρυθμών. Τον Αργύρη Καλλιανιώτη για την ανάλαφρη καλίμπα του. Τον Χάρη Λαμπράκη για τη συμβολή του στον αυτοσχεδιασμό. Τον Δημήτρη Μαργιολά για το γλυκό μπουζούκι του. Τον Κώστα Λώλο για τη φρεσκάδα του ήχου του. Τον Βασίλη Σκουλά που με τη φωνή του ζωντανεύει τους αιώνες που πέρασαν. Τη Σοφία Τσέρου για τη δροσιά και την αισιοδοξία της φωνής της. Τον Γεράσιμο Ανδρεάτο για την ευγενική συνεισφορά του στα φωνητικά. Τον Μιχάλη Κουμπιό, τον Γιώργο Πολυμενάκο και τον Πάρη Μήτσου για τους στίχους που μου εμπιστεύτηκαν. Τον Λάμπρο Σφυρή για την ακούραστη τεχνική προσφορά του. Τον Πάρη Μήτσου για την άψογη οργάνωση της παραγωγής. Τέλος, τον Άλκη Βαφιά για τις ιδέες του και την αισθητική άποψη, που συνέβαλαν σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: βιογραφικό
Ο Μιχάλης Νικολούδης γεννήθηκε 23 Απριλίου 1949 στον Πειραιά. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από την Βολισσό της Χίου και η μητέρα του από την Ικαρία. Ξεκίνησε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα σε ηλικία 14 χρόνων. Αργότερα ήταν μέλος του Rock συγκροτήματος Sounds. Σπούδασε θεωρητικά στο Conservatory της Ζυρίχης. Ως συνθέτης δημιούργησε μουσικές και ήχους που πατούν γερά στην παράδοση, αλλά και αιωρούνται μεταξύ ανατολής και δύσης. Παράλληλα, είναι και αξιόλογος οργανοπαίχτης. Όχι μόνο της κιθάρας, που παίζει από παιδί, αλλά και μαντολίνου, ειδικής κατασκευής μαντόλας, αναγεννησιακού και πολίτικου λαούτου. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του Μιχάλη Νικολούδη είναι ένα γοητευτικό και εμπνευσμένο μουσικό κράμα σύγχρονων, παραδοσιακών και από διάφορους πολιτισμούς ήχων. Εργάστηκε επί χρόνια σαν μουσικός σε πάλκα, συναυλίες και δίσκους, ενορχηστρωτής, παραγωγός και ηχολήπτης. Ως παραγωγός έχει στο ενεργητικό του δίσκουs όπως “Παραλογές – Γιώτα Βέη”, ”Χαΐνηδες”, ”Duo Epigonos”, ”Opus of the Lizard – Nor Dar”, ”Balkan Voices”. Σαν ηχολήπτης ηχογράφησε μουσικούς όπως Lakshmi Shankar, Djivan Gasparian, Eberhart Weber. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε συνθέτη που καθόρισε με το στίγμα του την ελληνική Ethnic σκηνή. Έμπειρος μουσικός, εμπνευσμένος οραματιστής ενός σύγχρονου ήχου που πατάει γερά στην παράδοση και βλέπει σε ανατολή και δύση. Με σαφείς μουσικούς επηρεασμούς από τα ταξίδια του στην Αμερική και την Ευρώπη στις αρχές του 80, ξεκίνησε μια πορεία που τον έφερε από το Jazz Club της Πλάκας σε διεθνή φεστιβάλ. Παίζει, ειδικής κατασκευής mandola, μαντολίνο, αναγεννησιακό λαούτο, πολίτικο λαούτο. Το μουσικό στίγμα του είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, απλό, λιτό και καθαρό.
Στη διαδρομή του έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Ross Daly, Γιώργος Μαγκλάρας, Arto Tuncboyaciyan, Haig Yazdjian, Γιώτα Βέη, Dragan Dautovski και άλλους, ενώ οι συναυλίες του με τον Omar Faruk Tekbilek, στην Ελλάδα, στα Σκόπια και το Ισραήλ, θεωρούνται ιστορικές.
ΠΗΓΕΣ: https://stixoi.info, www.discogs.com, https://elculture.gr, https://radiomastixa.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν