Πέτρος Αναγνωστάκης, Γιώργος Ζαμπέτας, Χαράλαμπος Βασιλειάδης
ΗΡΘΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΟΥ
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Ερμηνεία: Πέτρος Αναγνωστάκης
Φωνητικά: Ρούλα Καλάκη
Vinyl, 7″ ” Ήρθα κι’ απόψε στα σκαλοπάτια σου / Σ’ ένα βράχο στ’ ακρογιάλι ” 1960
1 ΗΡΘΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΟΥ: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
2 ΗΡΘΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΣΟΛΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ 1966
3 ΗΡΘΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΟΥ: ΚΛΕΙΩ ΔΕΝΑΡΔΟΥ (σπάνιο) 2004
4 ΗΡΘΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ 1986
5 ΗΡΘΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΟΥ: ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1992
ΣΤΙΧΟΙ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΗΡΘΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΟΥ
Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου
να τραγουδήσω στερνή φορά
αύριο φεύγω όλα τελειώνουνε
σβήνει για μένα κάθε χαρά
Ειν’ η καντάδα η τελευταία μου
μέσα στης νύχτας τη σιγαλιά
κλαίνε μαζί μου τα σκαλοπάτια σου
κλαίνε μαζί μου και τα πουλιά
Σαν τον αλήτη στα σκαλοπάτια σου
στέκω μονάχος και τραγουδώ
για μένα ο κόσμος είναι τα μάτια σου
κι ο έρωτας σου με φέρνει εδώ
Ειν’ η καντάδα η τελευταία μου
μέσα στης νύχτας τη σιγαλιά
κλαίνε μαζί μου τα σκαλοπάτια σου
κλαίνε μαζί μου και τα πουλιά
1 Vinyl, 7″ ” Ήρθα κι’ απόψε στα σκαλοπάτια σου / Σ’ ένα βράχο στ’ ακρογιάλι ” 1960
Ο Πέτρος Αναγνωστάκης τραγουδά Γιώργο Ζαμπέτα
Τα 30 τραγούδια της ξεχωριστής συνεργασίας του συνθέτη με τον ερμηνευτή.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνεργασίες του Πέτρου Αναγνωστάκη ήταν αυτή με τον Γιώργο Ζαμπέτα, που ξεκίνησε το 1958 και μέχρι την ολοκλήρωσή της, το 1961, άφησε τριάντα τραγούδια. Εικοσιένα στη μικρή εταιρεία MONTE CARLO και εννέα στην Odeon – Parlophone. Σε τρία από τα τριάντα τραγούδια ο Αναγνωστάκης έκανε δεύτερη φωνή… Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα τραγούδια ήταν και το «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα. (Σε κάποιες επανεκδόσεις, μαζί με τον Τσάντα, αναγράφεται ως στιχουργός και ο Νίκος Μουρκάκος). Ένα τραγούδι που στο πέρασμα των χρόνων γνώρισε, τουλάχιστον, δέκα δισκογραφημένες εκτελέσεις.
«Συχνά με το δείλι»
Είκοσι από τα τραγούδια που πρωτοβγήκαν στη ΜΟΝΤΕ CARLO (εκτός από το «Χαράματα, χαράματα») το 1963 επανεκδοθηκαν σε 45άρια της εταιρείας Polydor (με την πορτοκαλί ετικέτα). Τα δώδεκα από αυτά, συγκεντρώθηκαν το 1991 και αποτέλεσαν το υλικό της συλλογής «Συχνά με το δείλι» που κυκλοφόρησε από την ΑΚΤΗ σε παραγωγή του Πέτρου Αναγνωστάκη και επιμέλεια παραγωγής του Πάνου Γεραμάνη και του Παναγιώτη Κοντοσταυλάκη. To δίσκο συμπλήρωσαν δυο τραγούδια του Αργύρη Κουνάδη σε στίχους Γιάννη Ιωαννίδη, η «Μαύρη πέτρα» και η «Κορώνα».
Ερωτευμένος Ζαμπέτας: Ποιο ήταν το «θηρίο» για το οποίο έγραψε τα «Σκαλοπάτια»
Το “Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου” είναι ίσως η μεγαλύτερη λαϊκή καντάδα της ελληνικής μουσικής. Ο Ζαμπέτας το έγραψε για να καλοπιάσει μια γυναίκα… Η Κατερίνα Ζαμπέτα μιλώντας για τον πατέρα της, αναφέρει την στιχομυθία με τον στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη-Τσάντα. Ο Ζαμπέτας φέρεται να του λέει: “Άντε ρε Μπάμπη, βάλε τα δυνατά σου να ηρεμήσουμε το…θηρίο”.
Η Κατερίνα εξηγεί ότι το “θηρίο” δεν ήταν άλλη από τη μητέρα της, την σύζυγο του Γιώργου Ζαμπέτα, Αργυρώ ή Ρούλα όπως του άρεσε να την φωνάζει. Την εποχή εκείνη η ζήλια της, δικαιολογημένη ως ένα βαθμό, γινόταν ανυπόφορη και ο συνθέτης φτάνοντας στο απροχώρητο αποφάσισε να φύγει για λίγο καιρό από το σπίτι και να μείνει σε ξενοδοχείο. Επειδή όμως η Ρούλα δεν χαμπαριάζει από τέτοια, ο Ζαμπέτας αναγκάστηκε στο τέλος να ριξει τα μούτρα του και να επιστρέψει δηλώνοντας υποταγή. Για να μπορέσει μάλιστα να μαλακώσει τη γυναίκα του, σκαρφίστηκε αυτή την πανέμορφη καντάδα που της την τραγουδούσε έκτοτε όποτε καβγάδιζαν. Το ίδιο τραγούδι αφιέρωνε και σε όποια γυναίκα ερωτεύεται κατά καιρούς. Τα “σκαλοπάτια” ηχογραφήθηκαν σε πρώτη εκτέλεση το 1960 με τον Πέτρο Αναγνωστάκη, ενώ η δεύτερη εκτέλεση από τον Γιώργο Νταλάρα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου. (“Γιώργος Ζαμπέτας: Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω”, εκδόσεις Άγκυρα, Κατερίνα Γ. Ζαμπέτα)
Πέτρος Αναγνωστάκης (1933-1996)
Ο ερωτικός λαϊκός τραγουδιστής της δεκαετίας του ΄60 Πέτρος Αναγνωστάκης, γεννήθηκε το 1933 στα Ταμπούρια του Πειραιά αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη. Δούλευε, τραγουδούσε και παράλληλα σπούδαζε σε τεχνικές σχολές και να γίνει μηχανικός στο εμπορικό ναυτικό. Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία το έκανε το 1957 καθώς τον είχε προτείνει στην Columbia ο στιχουργός Χρήστος Κολοκοτρώνης. Ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τη Γιώτα Λύδια “Είμαι γνήσια τσιγγάνα” σε στίχους του Κολοκοτρώνη και του Β. Καραπατάκη και ακολουθούν ακόμη τρία τραγούδια όταν και διακόπτεται απότομα η συνεργασία του με την εταιρεία. Εμφανίστηκε στο πάλκο με τον Γιώργο Ζαμπέτα και συνεργάστηκαν και δισκογραφικά. Το 1958 κατατάσσεται στο στρατό και όταν θα απολυθεί θα συνεχίσει ακάθεκτος πλέον ο δρόμο του. Αρχίζει η συνεργασία του με την εταιρεία Odeon. Εμφανίζεται σε παλιές ελληνικές ταινίες, είναι καλεσμένος στο παλάτι ή στην έπαυλη του Ωνάση. Με το Ζαμπέτα θα πάει και στο εξωτερικό. Δισκογραφικά συνεργάστηκε με τον Ζαμπέτα, τον Μπάμπη Μπακάλη, τον Γιώργο Μητσάκη, τον Γιώργο Μανισαλή, τον Κώστα Βίρβο, τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη, τον Θεόδωρο Δερβενιώτη κ.α. Η μεγαλύτερη του επιτυχία είναι το τραγούδι “Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου”. Η τελευταία του δισκογραφική απόπειρα έγινε το 1980 ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση σημειώθηκε στην Κύπρο το 1990. Ο τραγουδιστής πέθανε στο σπίτι του στο Κερατσίνι, την 1 Ιουλίου 1996.
ΠΗΓΕΣ: www.fosonline.gr, www.ogdoo.gr, mousikovlog.blogspot.com,
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν