ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΑΣ

ΗΡΘΕΣ ΑΡΓΑ
Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης
Μουσική: Γιάννης Βέλλας
Πρώτη εκτέλεση: Κάκια Μένδρη
Shellac, 10″, 78 RPM ” Ήρθες αργά / Η Ζωή ξαναρχίζει για μας ” 1944

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΑΚΙΑ ΜΕΝΔΡΗ (στο στούντιο) 1944

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΑΚΙΑ ΜΕΝΔΡΗ (ζωντανά) 1973

Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου «Η μουσική γράφει ιστορία» το φθινόπωρο τού 1973 με παραγωγό τον Νίκο Μαστοράκη. Από ‘κει είναι το απόσπασμα

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: LES AU REVOIR (Official Video Clip)

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: LES AU REVOIR (Official Video Clip)

ΣΤΙΧΟΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΙΩΤΗΣ

ΗΡΘΕΣ ΑΡΓΑ
Μπορεί να σ’ έφερε τ’ αγέρι τις μαργαρίτες που μαδά
Μπορεί να σ’ έφερε το κύμα στην αμμουδιά που τραγουδά
Μπορεί να σ’ έφερε η χαρά, μπορεί να σ’ έφερε η λύπη
μα ειν’ αργά, πολύ αργά να μου ξυπνήσεις καρδιοχτύπι.

Ήρθες αργά στο δρόμο της ζωής μου
Ήρθες αργά για να μου φέρεις τη χαρά
Μιαν άλλη πέρασε τα χάδια της με κέρασε
Κάποια βραδιά μου πήρε την καρδιά

Ήρθες αργά στο δρόμο της ζωής μου
Ήρθες αργά πως θες αλήθεια να στο πω;
Δεν ερωτεύομαι μαζί σου κι αν πλανεύομαι
Ήρθες αργά ακόμα εκείνη αγαπώ.

Μπορεί να σ’ έφερε τ’ αγέρι τις μαργαρίτες που μαδά
Μπορεί να σ’ έφερε το κύμα στην αμμουδιά που τραγουδά

Ήρθες αργά στο δρόμο της ζωής μου
Ήρθες αργά για να μου φέρεις τη χαρά
Δεν ερωτεύομαι μαζί σου κι αν πλανεύομαι
Ήρθες αργά ακόμα εκείνη αγαπώ.

Shellac, 10″, 78 RPM ” Ήρθες αργά / Η Ζωή ξαναρχίζει για μας ” 1944



Το “Ήρθες Αργά” ακούστηκε για πρώτη φορά την χρονιά του 1944 από την υπέροχη φωνή της Κάκιας Μένδρη. Μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του ελαφρού τραγουδιού κατά την περίοδο του μεσοπολέμου που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Αττίκ, ο οποίος της έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί ως μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του παλαιού αισθηματικού τραγουδιού. Την μουσική έχει συνθέσει ο Γιάννης Βέλλας και τους στίχους ο Κώστας Κοφινιώτης, δύο από τους πιο παραγωγικούς και επιτυχημένους δημιουργούς εκείνης της περιόδου.

Γιώργος Παπαστεφάνου: από τα πρώτα τραγούδια που άκουσα παιδάκι στο ραδιόφωνο
«Ήταν από τα πρώτα τραγούδια που άκουσα παιδάκι στο ραδιόφωνο.
Ο μεγάλος πόλεμος είχε τελειώσει, όμως η ζωή δεν είχε ξαναπάρει ακόμα το ρυθμό της. Μόλις είχε ξεκινήσει ο εμφύλιος, αλλά το ελαφρό τραγούδι, το βιολί του. Ανέμελο, προσπαθούσε με τα ταγκό, τα βαλς και τα σουίνγκ να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει. Πολλά ωραία τραγούδια γράφτηκαν αυτή την εποχή, κι ανάμεσά τους αυτό τού Γιάννη Βέλλα με τους στίχους τού έμπειρου Κώστα Κοφινιώτη. «Ήρθες αργά στο δρόμο τής ζωής μου. Ήρθες αργά, ακόμη εκείνη αγαπώ». Το τραγουδούσε η Κάκια Μένδρη στις 78 στροφές. Ήταν απ’ τις τελευταίες ηχογραφήσεις της σε δίσκους, γιατί το στυλ τής ερμηνείας είχε στο μεταξύ αλλάξει.
Τώρα, η Μαίρη Λω και η Στέλλα Γκρέκα εκπροσωπούσαν το καινούριο, που ήθελε το τραγούδι πιο λιτό, χωρίς καθόλου στόμφο. Ωστόσο, το άστρο τής Κάκιας Μένδρη δεν είχε ακόμα σβήσει. Και την θυμάμαι στα χρόνια τού ‘50 στο Green Park τής οδού Μαυρομματαίων να τραγουδά με την κιθάρα της, έχοντας μόλις γυρίσει από κάποια περιοδεία εκτός Ελλάδας.
Όμως κι αυτό δεν κράτησε πολύ. Με το πέρασμα τού χρόνου, η Κάκια είχε γίνει παρελθόν, όπως και τόσοι άλλοι παλιοί τραγουδιστές. Και τότε ήρθαν οι «Μέρες τού ‘36». Για την σκηνή τής φυλακής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έβαλε τη φωνή τής Μένδρη να ακουστεί στο προπολεμικό ταγκό «Μην περιμένεις». Θυμάμαι την πρεμιέρα στο Παλλάς, ήταν νομίζω 1971. Σείστηκε η αίθουσα απ’ το χειροκρότημα, μόλις άρχισε η Κάκια να τραγουδά «Βαρέθηκα τα νάζια, τα γινάτια σου». Και το θαύμα έγινε. Ο κόσμος ξαναθυμήθηκε την Κάκια Μένδρη και οι δισκογραφικές εταιρείες, η Κολούμπια και η Οντεόν, έβγαλαν ξανά στην κυκλοφορία αρκετές από τις μεγάλες, τις πολυτραγουδισμένες επιτυχίες της. Εμείς τώρα θα επιστρέψουμε στην γλυκύτατη Κάκια Μένδρη, που δεν φαντάζεστε πόσο τρυφερή ήταν μαζί μου. Το φθινόπωρο τού 1973, στα πρώτα τηλεοπτικά μου βήματα, την είχα καλέσει στην εκπομπή «Η μουσική γράφει ιστορία» με παραγωγό μου τον Νίκο Μαστοράκη. Από ‘κει είναι το παραπάνω απόσπασμα».

LES AU REVOIR
Οι Les Au Revoir μας παρουσιάζουν το νέο τους radio single και video clip στο τραγούδι “Ήρθες Αργά” που συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο τους album “Retro’ Clock”. Οι Les Au Revoir στο “Ήρθες Αργά” διατηρούν την tango αισθητική του τραγουδιού, εμπλουτίζοντας την ενορχήστρωση του με ηλεκτρονικές πινελιές, υπέροχες μελωδίες από ακουστική κιθάρα και έντονη ερμηνεία.
Στο video clip του “Ήρθες Αργά” το σενάριο αποτυπώνει τον έρωτα που γεννιέται και ζει μέσα από τις κινήσεις του tango, έχοντας σαν σκοπό να αναδείξει την ομορφιά του πιο ερωτικού χορού. Την σκηνοθεσία του video clip υπογράφει ο Δημήτρης Συλβέστρος.

ΚΑΚΙΑ ΜΕΝΔΡΗ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ήταν γεννημένη το 1912 στην Οδησσό από οικογένεια Ελλήνων της διασποράς και με ρίζες από την Κάλυμνο των Δωδεκανήσων. Έμελλε να γίνει ένας από τους θρύλους του πενταγράμμου στα χρόνια του Μεσοπολέμου και στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Ο λόγος για την Κάκια Μένδρη, η οποία έφτασε με την οικογένειά της στην Αθήνα σε ηλικία πέντε ετών, ως προσφυγοπούλα, μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων στη Ρωσία. Εργάστηκε ως εσωτερική δασκάλα σε οικογένεια πλουσίων ώσπου η καλή της τύχη ήθελε να την ανακαλύψει ο Αττίκ και να την κάνει πρωταγωνίστρια στη Μάντρα του.
Ύφος αυστηρό, χαρακτηριστικά έντονα, μαλλιά μαζεμένα, χωρίστρα στη μέση και πουλόβερ κλειστά ήταν η γνώριμη εμφάνισή της. Εικόνα αρρενωπή, ολότελα διαφορετική από τις ανάλαφρες τραγουδίστριες της εποχής της, όπως έχει πει ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Ο Αττίκ την πήρε στη Μάντρα του το 1935 και την παρουσίαζε ως τη «βασίλισσα των δίσκων». Μια ντιζέζ που είχε τα πρωτεία σε ηχογραφήσεις δίσκων. Έγινε η μούσα του και εκείνη, η οποία είχε κάνει μαθήματα τραγουδιού με την Μάγκυ Καρατζά, εκτοξεύτηκε χρησιμοποιώντας τη μεστή φωνή και την κιθάρα της.

Νοέμβρης του 1947 στη Μυτιλήνη

Όπως ήταν φυσικό, το ταλέντο της προσέλκυσε προτάσεις οι οποίες κατέληξαν σε μεγάλες επιτυχίες. Γίνεται η αγαπημένη τραγουδίστρια της Κολούμπια και μεταπολεμικά της Οντεόν. «Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες», «Παπαρούνα», «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Αττίκ, «Γλυκιά Μαράτα» του Λεό Ραπίτη, «Ακόμα ένα ποτηράκι» της Σωτηρίας Ιατρίδου. Η μία επιτυχία μετά την άλλη, με την πάντα σοβαρή Μένδρη να παραμένει ανεπηρέαστη και επαγγελματίας. «Η ζωή ξαναρχίζει για μας με τραγούδια» του Ανδρέα Πόγγη, «Έχασα τα μάτια που αγαπούσα» και «Ήρθες αργά στον δρόμο της ζωής μου» του Γιάννη Βέλλα.

Μεσουράνησε περίπου δύο δεκαετίες και έπαυσε να ηχογραφεί γύρω στο 1950, σε ακμαία ηλικία. Ήταν όμως εποχή, κατά την οποία είχε αρχίσει να ξεφτίζει η μόδα του παλαιού αισθηματικού τραγουδιού. Ωστόσο η φωνή της ήταν πάνω από εποχικές μόδες. Στις αρχές της δεκαετίας 1950 θα πραγματοποιήσει επιλεγμένες εμφανίσεις σε κοσμικά κέντρα όπως η «Παληά Αθήνα» του Μοστρού στην Πλάκα και η «Σπηλιά Παρασκευά» στην Καστέλα. Το 1955 θα βρει το καλλιτεχνικό της ταίρι, τη Ροζίνα Τζινιόλη και θα αποτελέσουν ένα θαυμάσιο ντουέτο. Επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια, έως το 1967, κυριολεκτικά θα αλωνίσουν τον κόσμο κρατώντας ζεστές τις μνήμες των εξοχων τραγουδιών των δύο τελευταίων προπολεμικών δεκαετιών. Τραγούδια που ενθουσιάζουν ιδιαίτερα τους Έλληνες του εξωτερικού.
Η Κάκια Μένδρη υπήρξε μία αξιοπρεπής αλλά και ιδιαιτέρως μορφωμένη ερμηνεύτρια. Τη δεκαετία 1960 προτιμούσε τις καλλιτεχνικές περιοδείες στο εξωτερικό, οι οποίες διαρκούσαν ακόμη και τρεις μήνες. Μόνον στο Ισραήλ μετακλήθηκε τουλάχιστον έξι φορές σημειώνοντας πάντα μεγάλες επιτυχίες. Εκτελούσε δικό της πρόγραμμα αποδίδοντας παλαιά και νέα τραγούδια σε επτά γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, ρωσικά και εβραϊκά! Η ποικιλία του προγράμματός της και η θερμή φωνή της άρεσαν ιδιαίτερα στο κοινό του Ισραήλ, το οποίο συνέρρεε να την ακούσει στα κέντρα που εμφανιζόταν. Το 1972 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος την επανέφερε στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας στο έργο του «Μέρες του ’36» τη φωνή της και το τραγούδι που πρώτο είχε ερμηνεύσει σε δίσκο και ήταν το «Μην περιμένεις». Από τότε εμφανιζόταν πολύ αραιά στην τηλεόραση διατηρώντας το κύρος και την αξιοπρέπειά της. Έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο 1994 απο τραβηγμένη από κάθε δραστηριότητα, πικραμένη μόνη και εγκαταλελειμμένη στο Γηροκομείου Αθηνών, όπου μόνη παρέα της είχε την Ροζίνα Τζινιόλη.  ΠΗΓΕΣ: https://mikrofwno.gr, www.discogs.com, https://apotis4stis5.com, www.taathinaika.gr, https://mplokia.gr, eliaserver.elia.org.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν