ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ, ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Η ΕΠΙΜΟΝΉ ΣΟΥ
Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Ερμηνεία: Κώστας Λειβαδάς & Ελεωνόρα Ζουγανέλη
CD, Album ¨Μετακόμιση τώρα¨2013

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ, ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ (βιντεοκλιπ)

” Η ΕΠΙΜΟΝΗ ” : ΒΙΝΤΕΟ με ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ και ΚΩΣΤΑ ΛΕΙΒΑΔΑ
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «για την Επιμονή είχαμε συναντηθεί με τον Κώστα Λειβαδά στο σπίτι του και μου το είχε παίξει στο πιάνο. Πήγαμε στο στούντιο, γράψαμε το τραγούδι πάρα πολύ ωραία και ήρθε η μέρα που γυρίζαμε το βίντεο κλιπ όπου είναι ότι πιο ωραίο έχω ζήσει. Παρότι ντρεπόμουν γιατί ήμασταν στο κέντρο της Αθήνας με πάρα πολύ κόσμο, να χορεύουμε και να τραγουδάμε, να παίζουν οι μουσικοί, να μας κερνάνε από τα μαγαζιά τσίπουρα και κρασιά, ο σκηνοθέτης είχε την πολύ όμορφη σκέψη να τρέχει με την κάμερα και εκτός από τα δικά μας πλάνα να ζητάει από τον κόσμο να μας χαρίσει ένα χαμόγελο. Κάτι που με είχε συγκινήσει πολύ. Όταν είδα το βιντεοκλίπ και έβλεπα από όλους αυτούς τους ανθρώπους τα χαμόγελα, θυμάμαι ότι είχα δακρύσει πάρα πολύ στο σπίτι και είχα συγκινηθεί. Το θεώρησα πάρα πολύ όμορφο».

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΟΥ: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κώστας Λειβαδάς (Στην υγειά μας Alpha) 30/11/2013

ΣΤΙΧΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΟΥ
Αν είναι κάτι που με κέρδισε σε ‘σένα
κάτι που ήξερε πώς να με ξεπερνάει
είναι αγάπη μου αυτή η επιμονή σου
μια αγάπη που έμαθε να μην τα παρατάει

Αν είναι κάτι που μού είπε να διαλέξω
ούτε τα λόγια σου είναι, ούτε η ομορφιά
Αυτή η υπέροχη, τρελή επιμονή σου
πως είναι κρίμα εμείς να ζούμε χωριστά

Αχ να ‘ξερες τι δύναμη μου δίνει η δύναμή σου
Σαν λες όλα θα γίνουνε κι ακούω τη φωνή σου
Σαν λες όλα θα γίνουνε κι ακούω τη φωνή σου
Αχ να ‘ξερες τι δύναμη μου δίνει η δύναμή σου

Αν είναι κάτι που με κράτησε απ’ τα ξένα
αυτό το φως που δεν υπάρχει σ’ άλλη γη
κι αυτή αγάπη μου η ίδια επιμονή σου
να μοιραστούμε αυτά τα σύννεφα μαζί
να μοιραστούμε αυτή τη θάλασσα μαζί

Αυτή η ατέλειωτη η γλύκα σου πως με τραβάει να ‘ξερες
Να περπατήσω διπλα σου με θάρρος στην ζωή
Αυτή η ατέλειωτη η δίψα σου για της ζωής το άγνωστο
Τι μού ‘χει δώσει να ‘ξερες και πού να φανταστείς
Αγάπη μου τρελή να με ζητάς μην κουραστείς

CD, Album ¨Μετακόμιση τώρα¨2013

Το εξώφυλλο είναι έργο του Δημήτρη Παναγιωτακόπουλου

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΤΩΡΑ
«Μετακόμιση τώρα»: Πολύπλευρος δίσκος με ισχυρό συνδετικό την ερμηνεία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Αποτελεί το ανοιγμα της στον εγχώριο ήχο μετά τα δύο πρώτα προσωπικά στούντιο άλμπουμ της, «Έλα» και «Έξοδος 2», που κινούνται σε διεθνές ηχητικό περιβάλλον.
Στον δίσκο «Μετακόμιση τώρα» συνθετικά συμμετέχουν οι: Θέμης Καραμουρατίδης, Κώστας Λειβαδάς, Μαρία Παπαγεωργίου, Γιάννης Ζουγανέλης, Μίνως Θεοχάρης, Φίλιππος Πλιάτσικας. Τα λόγια στα τραγούδια έχουν γράψει οι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Κώστας Λειβαδάς, Sunny Μπαλτζή, Μίνως Θεοχάρης, Πηγή Κωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Σταύρος Σταύρου. Περιλαμβάνει 14 τραγούδια, δημιουργών με διαφορετικό στυλ ο καθένας, ενορχηστρωμένα τα περισσότερα στην ίδια λογική που υπαγορεύει το λεγόμενο έντεχνο, καθώς και λαϊκούς ή και παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς, ναι μεν με τα ανάλογα ακουστικά όργανα αλλά με ερμηνεία ενιαίου ύφους, καθαρή, αφηγηματική κάποιες φορές, η οποία φέρνει το μουσικό χθες στα μέτρα του σήμερα. Οι στίχοι βοηθούν τα μέγιστα ώστε να γίνει αυτή ο καθρέφτης στις τωρινές συνθήκες διαβίωσης και τρόπου σκέψης πολλών νέων ανθρώπων. Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τους μουσικούς που έπαιξαν στο δίσκο. Είναι πολλοί και είναι όλοι τους υψηλού επιπέδου. Σε όλα τα κομμάτια η φωνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη κρατά χαμηλούς τόνους, σαν τρυφερή, γλυκιά αφηγήτρια της ζωής μιας ή πολλών νεαρών γυναικών, με τις ανησυχίες, τις πίκρες, τους έρωτες, τις επιθυμίες και τις χαρές τους σε ένα περιβάλλον που καθόλου δεν τις ευνοεί αλλά εκείνες τολμούν να ζήσουν πρωταγωνίστριες στα γεγονότα του μικροκοσμου τους και όχι παρατημένες. Μας αρέσει ιδιαίτερα το τραγούδι «Η επιμονή σου» σε μουσική και στίχους Κώστα Λειβαδά, ένα μπάλο που η Ελεωνόρα Ζουγανέλη το ερμηνεύει μαζί με τον Λειβαδά και μιλάει για την δύναμη και της επιμονής πραγματικής αγάπης.
Μια παρέα. Στιγμές δύσκολες, στιγμές αγωνίας για τον καθένα από εμάς που όμως γίνονται πολύ πιο εύκολες όταν παίρνουμε δύναμη από τους φίλους μας! Τη στιγμή που κάθε ένας μας είναι έτοιμος να καταρρεύσει, κι ενώ πολλές φορές οι δυσκολίες φαντάζουν βουνό, ιδίως αυτή την εποχή, μπορούμε να βασιστούμε στους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας, για να μας βοηθήσουν-κι εμείς εκείνους-να κάνουμε όσα θέλουμε πραγματικότητα. Να μας βοηθήσουν να κάνουμε μια μετακόμιση, μια γενικότερη αλλαγή, ένα βήμα παρακάτω στη ζωή μας!
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη οπτικοποίησε τη μετακόμιση της, μας χαμογελάει με νόημα και μας προτρέπει να πάμε παρακάτω!

Φωτογραφίες στο δίσκο του Γιώργου Κατσανάκη

«Η επιμονή σου»: Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ερμηνεύει ένα τραγούδι για το πιο σημαντικό συστατικό του έρωτα «Η επιμονή σου» σε μουσική και στίχους Κώστα Λειβαδά, ένα μπάλο που η Ελεωνόρα Ζουγανέλη το ερμηνεύει μαζί με τον Λειβαδά και μιλάει για την δύναμη και της επιμονής πραγματικής αγάπης.
«Αχ να ξερες τι δύναμη μου δίνει η δύναμή σου
σαν λες “όλα θα γίνουνε” κι ακούω τη φωνή σου»
λέει το ρεφρέν της μεγάλης επιτυχίας της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, «Η επιμονή σου». Όπως έχει εξηγήσει και σε συνεντεύξεις του ο ταλαντούχος δημιουργός του τραγουδιού Κώστας Λειβαδάς, συνηθίζουμε να λέμε πόσο σημαντική είναι η υπομονή στις σχέσεις, ενώ στην πραγματικότητα, η επιμονή είναι η ουσία. Όταν δηλαδή ένας άνθρωπος είναι τόσο συνειδητοποιημένος, που επιμένει να είναι παρών. Η υπομονή έχει μία παθητικότητα, ενώ η επιμονή είναι ενεργητική πράξη, γεμάτη με ορμή και δύναμη.
Συντελεστές του τραγουδιού
Ντραμς: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής Piano: Κώστας Λειβαδάς, Acoustic Guitar, Ukulele, Keyboards, Producer: Λάμπης Κουντουρόγιαννης, Percussion, Programmed By, Producer: Ορέστης Φαληρέας, Recorded By: Νίκος Παππάς, Santoor: Στέλλα Βαλάση

Ο Κώστας Λειβαδάς μας διηγείται την ιστορία του “Η επιμονή σου”!
“«Είναι αληθινά πολύ δύσκολο, όταν γράφεις τραγούδια, να εξιχνιαζεις κι εσύ ο ίδιος για καιρό ή και για πάντα, τι σε οδήγησε να υπογράψεις ένα τραγούδι, που στο τέλος έχει τη μορφή με την οποία το αγάπησε ο κόσμος. Πόσω μάλλον, όταν πρόκειται, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, για ένα τραγούδι μέσω του οποίου βίωσα καταστάσεις μέσα σε ένα χρόνο, που δύσκολα θα συγκριθούν με τα «κατορθώματα» άλλων τραγουδιών, κυρίως με τα «Παιδιά των δρόμων», το «Σα να μην πέρασε μια μέρα», το «Για να σε συναντήσω» ή το «Εγώ σ’ αγάπησα εδώ». Βέβαια, το «Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα» έχει από πολύ νωρίς χαράξει το δρόμο της κοινωνικής προσφοράς του (στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο) και μέχρι σήμερα καλά κρατάει…
Χρόνια μέσα στα σημειωματάριά μου υπήρχε η λέξη «επιμονή» και η επαναφορά στην ιδέα ενός τραγουδιού που θα εξυμνεί την επιμονή και τις αρετές της και όχι την υπομονή. Την επιμονή και το κυνήγι του ονείρου και του έρωτα, που θα αντέξει και θα ριζώσει στο χρόνο. Εκείνου του τροφοδοτικού και υπερλογικού στοιχείου, που κινεί τη ζωή μας και μας συνδέει με το απρόβλεπτο στοιχείο και την περιπέτειά της… Περνώντας τα χρόνια, η ιδέα αυτή έγινε όλο και πιο έντονη…
Πρώτα, λοιπόν, η επιμονή στο ζευγάρι και γιατί αυτός που επιμένει να κατηγορείται πιο πολύ από εκείνον που υπομένει…; Δεύτερον, ο υπέροχος τόπος μας, που καθώς έγινε πιο αφιλόξενος από ποτέ, χρειάστηκε διπλός κόπος να τον βλέπεις με άλλα μάτια, κάθε μέρα από την αρχή, καλλιεργώντας πίστη και τις ελπίδες σου μέσα στον χαλασμό και την καμένη μέρα από την αρχή. Και τρίτον, η δική μου ζωή με τις μεγάλες δοκιμασίες που πέρασα τα τελευταία χρόνια (και εγώ και η οικογένειά μου) και ο τρόπος που χρειάστηκε με επιμονή και θυσία να δουλέψω στο τραγούδι και να σκάψω βαθιά για να σταθώ στα πόδια μου, να κρατήσω τη φλόγα ζωντανή, ενώ όλα γύρω γκρεμίζονται. Όλα αυτά, λοιπόν, αργά αλλά σταθερά, φαίνεται πως μέρα με τη μέρα έγραφαν το τραγούδι μέσα μου… Η ζωή στη Σέριφο, η συζήτηση με την Ελεωνόρα για συνεργασία (με την επιμονή μου πως ένα κορίτσι από τη Μύκονο πρέπει να πει ένα μπάλο και να μας θυμίσει το φως του Αιγαίου, που φέρει μέσα της) και τέλος, ο χορός και το σαντούρι μέσα στο ηλεκτρικό περιβάλλον. Μια δική μας, ηλεκτρική, λαϊκή προσευχή, που μας σηκώνει από το τραπέζι και τη θλίψη και μας ανοίγει το βλέμμα προς τον ουρανό (κάτι που, αφότου τελείωσα τα λόγια, ένιωσα ως μεγάλη ανάγκη του τραγουδιού και ήμουν κάθετος, ευτυχώς, μέχρι το τέλος).
Αυτά, λοιπόν, ολοκληρώνουν το παζλ του τραγουδιού τώρα που γυρίζω και κοιτάζω πίσω.
Δύο τελευταίες παρατηρήσεις: το τραγούδι ως ντουέτο – και μόνο έτσι ξεκλειδώνει- είναι το μοίρασμα αρσενικού και θηλυκού μέσα στη θάλασσα και πάνω στο Γολγοθά της ζωής, το αδάμαστο ερωτικό στοιχείο. Επίσης, πρέπει να πω πως τον τελευταίο καιρό, όσο κι αν η μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού το δικαιολογεί, λυπήθηκα βαθιά από τα κατακρεουργιτικά remix και τις κακοποιήσεις του τραγουδιού, που όχι απλά δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία και το μήνυμά του, αλλά σε δύο περιπτώσεις με έκαναν να μην το αναγνωρίζω.
Θέλω από το καλύτερο κομμάτι της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω για την τόσο μεγάλη αγάπη, που δείξατε και στο κομμάτι και σε εμένα προσωπικά. Την τιμή να γίνω μέρος της ζωής ανθρώπων με τεράστια προβλήματα, την αυθόρμητη εξομολόγηση στο δρόμο… Το τραγούδι είναι μία πολύ- πολύ σοβαρή υπόθεση, καθημερινό φάρμακο και παρηγοριά, λαϊκό και απρόβλεπτο, μπορεί να μας δώσει μέσα σε τρία λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα τη δύναμη που μας κάνει να νιώθουμε ευγενέστατοι, φωτεινότεροι, δυνατότεροι και κυρίως, να μας θυμίζει ότι όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας και χωρίς αγάπη είμαστε όλοι χαμένοι.
…Αγάπη μου τρελή, να με ζητάς μην κουραστείς!…» “
Κώστας Λειβαδάς
ΠΗΓΕΣ: www.musicity.gr, www.protothema.gr, www.discogs.com, www.newsbeast.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν