ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ ” ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1967
Θέατρο Διονύσια (Δημήτρης Χόρν) 1967 ” Θυμήσου το Σεπτέμβρη “
ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Στίχοι: Γιώργος Παπαστεφάνου
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Ερμηνεία: Έλλη Λαμπέτη, Κώστας Καρράς
7″, Single ” Ήρθες αγάπη μου / Θυμήσου το Σεπτέμβρη ” 1967
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ (Ορχηστρικό)
ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Το χέρι δώσ’ μου, δώσ’ μου την καρδιά σου
και πάμε, αν θέλεις, ως τον ουρανό.
Τραγούδι του Σεπτέμβρη είν’ η ματιά σου,
αυτά τα μάτια πόσο τ’ αγαπώ.
Κι αν σκόρπισαν τα φύλλα με τ’ αγέρι,
τον δρόμο κι αν τον σκέπασ’ η βροχή,
για μας είν’ ο Σεπτέμβρης καλοκαίρι,
η αγάπη σου φωτίζει όλη τη γη.
Στα χέρια μου έλα τώρα και κοιμήσου
κι εγώ τις νύχτες θα σου τραγουδώ.
Κι αν κάποτε χωρίσουμε θυμήσου:
Σεπτέμβρη σου `χα πει πως σ’ αγαπώ.
7″, Single ” Ήρθες αγάπη μου / Θυμήσου το Σεπτέμβρη ” 1967
Θυμήσου τον Σεπτέμβρη: Η ιστορία του ωραιότερου ελληνικού τραγουδιού του φθινοπώρου
Τη σαιζόν 1967-1968, πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Διονύσια το έργο του Noel Coward, “Θυμήσου το Σεπτέμβρη” (πρωτότυπο : Private Lives). Για τη συγκεκριμένη παράσταση, γράφτηκε ένα υπέροχο τραγούδι από το Γιώργο Παπαστεφάνου σε μουσική του Γιάννη Σπανού.
Στην ηχογράφηση του τραγουδιού κατά την θεατρική του εκδοχή, η Έλλη Λαμπέτη το τραγουδά, και όχι ο Κώστας Καρράς. Ωστόσο, με τη δική του φωνή έγινε ευρέως γνωστό το τραγούδι.
Μοναδικοί στίχοι, γεμάτοι συναίσθημα, ρομαντισμό, νοσταλγία για μιαν άλλη εποχή…
“Το έργο ήταν αγγλικό, μια κομεντί του Νόελ Κάουαρντ και στο θίασο της Έλλης συμμετείχαν ο Κώστας Καρράς, ο Κώστας Καζάκος, η Δέσποινα Νικολαΐδου και η νεαρή Νένα Μεντή. Η Έλλη ήθελε να τελειώνει το έργο με τραγούδι, που με τη φωνή του Κώστα Καρρά θα ακουγόταν από τα μεγάφωνα καθώς θα έφευγε ο κόσμος απ`το θέατρο. Με δική της παραγγελία λοιπόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής, γράψαμε με τον Γιάννη Σπανό το τραγούδι Θυμήσου τον Σεπτέμβρη, μια και έτσι θα λεγόταν και το έργο.” διηγείται ο Γιώργος Παπαστεφάνου στην προσωπική του σελίδα.
. Η υπόθεση του έργου αναφέρεται σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι ερωτευμένο, που ζει όμως μέσα στην ένταση και αποφασίζει να δώσει τέλος στη σχέση του.Ο Έλιοτ και η Αμάντα λοιπόν παντρεύονται και σύντομα χωρίζουν. Μετά το διαζύγιο, παντρεύονται νέους συντρόφους και ξεκινώντας την καινούργια τους ζωή φεύγουν για τον μήνα του μέλιτος. Θα ξανασυναντηθούν όμως, αφού τυχαία επέλεξαν τον ίδιο προορισμό και το ίδιο ξενοδοχείο γι’ αυτό το μοναδικό ταξίδι. Αυτή η σύμπτωση θα αναθερμάνει την θυελλώδη σχέση τους προκαλώντας μια σειρά από κωμικοτραγικά και επικίνδυνα επεισόδια μεταξύ των τεσσάρων συζύγων. Αφού χωρίζουν, γνωρίζουν τελικά νέους έρωτες, ή όχι; Ο Σεπτέμβρης θα είναι πάντα εκείνος που τους ενώνει. Αυτό λένε κι οι στίχοι στο τέλος του τραγουδιού: ” Κι αν κάποτε χωρίσουμε θυμήσου: Σεπτέμβρη σου `χα πει πως σ` αγαπώ.”
Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1949 ως Οι Τρομεροί Εραστές με την Κατερίνα Ανδρεάδη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Έλλη Λαμπέτη. Έκτοτε έχει ανέβει αρκετές φορές από σημαντικούς θιάσους.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: SIR NOEL PEIRCE COWARD
Sir Noel Peirce Coward (1899-1973). Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, συνθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε στο Teddington στις 16 Δεκεμβρίου 1899, λίγες μέρες πριν τα τελευταία Χριστούγεννα του 19ου αιώνα και γι’ αυτό του έδωσαν το όνομα Νόελ. Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να εμφανίζεται ως ηθοποιός σε παραστάσεις του West End. To 1920 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο “I Leave It to You” που παρουσιάστηκε στο West End με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πιο παραγωγική θεατρικά περίοδός του ήταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’40. Σ’ αυτά τα χρόνια έγραψε τα “Vortex” (1924), “Hay Fever” (1925), “Private Lives” (1930), “Design for Living” (1933), “Present Laughter” (1939), “Blithe Spirit” (1942). Έγραψε επίσης, αρκετές επιθεωρήσεις με δικά του τραγούδια που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και στις δύο μεριές του Ατλαντικού. Πολλά από τα θεατρικά του έργα έγιναν ταινίες. Έγραψε την αυτοβιογραφία του σε τρία μέρη: “Present Indicative” (1937), “Future Indefinite” (1954), “Past Conditional” (1967). Το 1970 εχρίσθη ιππότης και την επόμενη χρονιά του απονεμήθηκε το αμερικανικό βραβείο Τόνυ, για “Εξαιρετική επίδοση στο θέατρο” (1971). Σε όλη του τη ζωή θεωρείται πρότυπο κομψότητας. Πέθανε στην Τζαμάικα στις 26 Μαρτίου του 1973.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στην Αγγλική και στη Ελληνική έκδοση
Το έργο Ιδιωτικές ζωές έχει ανέβει δεκάδες φορές σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1931 μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.
Η ΤΑΙΝΙΑ: PRIVATE LIVES 1932
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1985
Το 1985 ο Κώστας Καραγιάννης γύρισε μια ταινία με τον ίδιο τίτλο «Θυμήσου το Σεπτέμβρη», με τον Κώστα Καρρά ζευγάρι εδώ με την Ελενα Ναθαναήλ, σε σενάριο της Μέλπως Ζαρόκωστα (κάτι σαν ελεύθερη διασκευή του «Private Lives»). Πρωταγωνιστούσαν ακόμη: Μπεάτα Ασημακοπούλου , Κώστας Καραγιώργης , Βασίλης Πλατάκης , Κατερίνα Γούναρη , Νίκος Ρίζος, Δημήτρης Νικολαϊδης. O Κώστας Καρράς τραγούδησε ξανά το τραγούδι στην ταινία
ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΙΑ: Ανακαινίστηκε και μετονομάστηκε σε: ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν