Λουδοβίκος των Ανωγείων

ΙΟΎΛΙΟΣ ΚΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ
Στίχοι: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Ερμηνεία: Λουδοβίκος των Ανωγείων
CD, Album ” Πύλη της άμμου ” 1997

 

ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ
Ιούλιος κι ο άνεμος
δεν είναι `δω
Φτερούγισμα βεντάλιας
στο μπαλκόνι
Μα μια ανάμνηση παλιά
τα διπλωμένα μου πανιά
φουσκώνει
Μα μια ανάμνηση παλιά
τα ασπρα μου πανιά
φουσκώνει

Θα δανειστώ του ναύτη
τη ματιά
με δάκρυ αλμυρό θέλω
να κλάψω
και κει στου πάθους
τ’ ανοιχτά
ό, τι με κούρασε θα το πετάξω
και κει στου πάθους
τ’ ανοιχτά
τα σφάλματά σου θα πετάξω

Θα βρω της νύχτας
το σκοπό
και με τη λύρα
του Ορφέα
μέσα στον ύπνο σου θα μπω
εσύ `σαι η αγάπη μου η ωραία
μέσα στον ύπνο σου θα μπω
και με τη λύρα
του Ορφέα
μέσα στον ύπνο σου θα μπω
εσύ `σαι η αγάπη μου η ωραία

Ιούλιος κι ο άνεμος
δεν είναι…

CD, Album ” Πύλη της άμμου ” 1997

Πύλη της άμμου – Η ιστορία πίσω από τη Βενετσιάνικη πύλη
Η πύλη της Άμμου γκρεμίστηκε, ξαναχτίστηκε και αποτελεί την μία και μοναδική από τις τρεις πύλες, των Βενετσιάνικων οχυρώσεων των Χανίων που σώζεται σήμερα. Η πύλη της Άμμου, γνωστή και ως Σαμπιονάρα (στα ιταλικά la sabbia είναι η άμμος, Porta di Sabbionara), αργότερα από τους Τούρκους ονομάστηκε Κουμ Καπισί, Kum Kapisi δηλαδή πόρτα της άμμου, εξαιτίας της βενετσιάνικης Porta Sabbionara των ανατολικών οχυρώσεων που οδηγεί στην ανατολική αμμώδη ακτή.

Η πύλη Σαμπιονάρα όπου γίνονται οι εκθέσεις

Λουδοβίκος των Ανωγείων: Ο αφηγητής με τις μελωδίες

Ο Γεώργιος Δραμουντάνης (Ανώγεια Ρεθύμνου, 28 Ιανουαρίου 1951), γνωστός κυρίως με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Λουδοβίκος των Ανωγείων, είναι Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου στην Κρήτη το 1951. Ο πατέρας του ονομάζεται Βασίλειος Δραμουντάνης και η μητέρα του Λουλουδιά. Έχει άλλα πέντε αδέρφια, το Νίκο, το Μανώλη, το Γιάννη, τη Μαίρη και το Δημήτρη. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, αλλά δεν αποφοίτησε. Το 1979 γνωρίστηκε με το Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος είχε έρθει στα Ανώγεια με το ΤΡΙΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ για τις μουσικές γιορτές που γίνονται εκεί κάθε χρόνο και ο οποίος τον ανέδειξε. Ο Χατζιδάκις τον άκουσε να παίζει και να τραγουδά ένα βράδυ με την παρέα του. Του είπε πως δεν γνώριζε με τι ασχολούνταν στη ζωή του αλλά αυτό που θα έπρεπε να ακολουθήσει ήταν η μουσική. Ο ίδιος όμως δεν έδωσε μεγάλη σημασία στα λόγια αυτά. Μετά από έξι χρόνια ο Λουδοβίκος θα αποφασίσει να στείλει στον Χατζιδάκι ένα μοιρολόι που δούλευε εκείνη την εποχή στο μαντολίνο. Ο Χατζιδάκις ενθουσιάστηκε και ζήτησε κι άλλο υλικό.

LP, CD, Album: Λουδοβίκος των Ανωγείων ” Μοιρολόγια” 1985

Έτσι, έγινε ο πρώτος δίσκος «Τα μοιρολόγια» το 1985 απο την δισκογραφική εταιρεία ΣΕΊΡΙΟΣ που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο συνθέτης πήρε τον νέο καλλιτέχνη στις μουσικές παραστάσεις στον Σείριο, στην Πλάκα. Για τα επόμενα χρόνια ο Λουδοβίκος εμφανίζεται σε παραστάσεις του μεγάλου συνθέτη. Το 1988, ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος με τίτλο «Ο έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός», αλλά και άλλοι σε συνεργασία των δύο αυτών ξεχωριστών δημιουργών.
Οπως λέει ο ίδιος «…όταν γνωρίστηκα, το 1979, με τον Μάνο Χατζιδάκι στ’ Ανώγεια και κάναμε τον πρώτο δίσκο, μου ’δωσε το όνομα Λουδοβίκος των Ανωγείων…»
Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση των Υακινθείων, ως Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι των Υακινθείων εκδηλώσεων. Βλέμμα στους πολιτισμούς του Ιερού βουνού της Ίδης». Τα Υακίνθεια είναι τα πολιτιστικά δρώμενα που γίνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου στα Ανώγεια.
Μέσα από τις ερμηνείες του ζει κανείς την απόλυτη εμπειρία του παραμυθιού, ντυμένο με σπάνιο ηχόχρωμα. Μέσα από τους ζωγραφικούς του πίνακες, μεταφέρεται σε τόπους και χρόνους που σίγουρα ηχεί ο λυρισμός και το συναίσθημα. Στα βιβλία του, η μουσικότητα και η αφήγηση ζουν μια δυνατή σχέση. Όλες οι καλλιτεχνικές πράξεις του ιδιαίτερου αυτού δημιουργού φέρουν τη διαχρονικότητα που χρειάζονται για να κερδίσουν τη θέση τους στο στερέωμα της τέχνης.
Σε διηγήσεις του μιλά για το ποσο των εντυπωσίασαν τα χρώματα από παιδί. Έτσι, παρακολούθησε για δύο χρόνια το εργαστήρι του Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών. Για πολλά χρόνια έζησε με τη ζωγραφική, κάνοντας κυρίως πορτρέτα. Ως σήμερα έχει κάνει δύο εκθέσεις ζωγραφικής, σε Ηράκλειο και Αθήνα.

«Σύννεφα και κατσιφάρες» Η τρίτη έκθεση ζωγραφικής του 3 έως 14 Δεκεμβρίου 2019

Η ιδιαίτερη αγάπη στη φύση, στον έρωτα και στη ζωγραφική κυριαρχούν στα τραγούδια του Λουδοβίκου. Ο χιονισμένος Ψηλορείτης, το περιβόλι του πατέρα του, η παραδοσιακή μουσική του τόπου του και οι ιστορίες του δημιούργησαν την δική του καλλιτεχνική ταυτότητα. Στις συνεντεύξεις του αναφέρεται πάντα στην σημασία που έχει ο έρωτας για τον ίδιο αλλά και για το πώς αυτός αποτελεί πηγή έμπνευσης. Θεωρεί την λύρα ως τη φωνή που κουβεντιάζει με τα πόδια και τη γη και τη μουσική ως διαμαρτυρία. Αν δεν ήταν μουσικός και ζωγράφος θα ήταν παραμυθοποιός και αφηγητής. Ο ίδιος άλλωστε δίνει στον εαυτό του τον τίτλο του ψιθυριστή, καθώς πιστεύει πως τα πιο σημαντικά και αισθαντικά πράγματα λέγονται ψιθυρίζοντάς τα στο αυτί. Στις παραστάσεις του και στις δισκογραφικές του δουλειές υπάρχουν πάντα αφηγήσεις, είτε από τον ίδιο είτε από ηθοποιούς.

Ο Λουδοβίκος και ο Ψαραντώνης μπροστά στην προσωπογραφία του δεύτερου, έργο του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

ΠΗΓΕΣ: www.maxmag.gr, el.wikipedia.org, www.haniotika-nea.gr, www.megaron.gr, flashnews.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν