Πάνος Γαβαλάς & Ρία Κούρτη, Γιώργος Κατσαρός, Πυθαγόρας
ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ
Στίχοι: Πυθαγόρας.
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός.
Ερμηνεία: Πάνος Γαβαλάς & Ρία Κούρτη
7″, Single ” Κάθε λιμάνι και καημός / Σ’ αυτό το δρόμο ” 1963
ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ ΚΆΘΑΡΜΑ 1963
«Κάθε λιμάνι και καημός», που ηχογραφήθηκε στις 12 Ιουλίου 1963 και ακούστηκε στην ταινία «Το κάθαρμα» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου.
Το τραγούδι όπως ακούγεται στην ταινία ΤΟ ΚΆΘΑΡΜΑ (1963)
Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ” Σ’αυτό το δρόμο “
ΣΤΙΧΟΙ: ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ
Είν’ η ζωή μια θάλασσα
κι εμείς καπεταναίοι
κι είναι στ’ αλήθεια τυχεροί
όσοι πεθαίνουν νέοι
Κάθε λιμάνι και καημός
κάθε καημός και δάκρυ
κι είναι η ζωή του καθενός
θάλασσα δίχως άκρη
θάλασσα δίχως άκρη
Πόσες φορές ναυαγησα
μες στα θολά νερά της
και χάθηκε η βάρκα μου
τη μαύρη αγκαλιά της
Κάθε λιμάνι και καημός
κάθε καημός και δάκρυ
κι είναι η ζωή του καθενός
θάλασσα δίχως άκρη
θάλασσα δίχως άκρη
7″, Single ” Κάθε λιμάνι και καημός / Σ’ αυτό το δρόμο ” 1963
«Κάθε λιμάνι και καημός», ηχογραφήθηκε στις 12 Ιουλίου 1963 και ακούστηκε στην ταινία «Το κάθαρμα» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών His master’s voice, έχοντας στην άλλη πλευρά το «Σ’αυτό το δρόμο» των ίδιων δημιουργών, με τη Μάρω Κοντού, από την ίδια ταινία. Μπουζούκι στο “Λιμάνι” παίζει ο Γιάννης Καραμπεσίνης.
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΑΡΟ
Το «Κάθε λιμάνι και καημός» έχει τη δική του ιστορία την οποία αφηγείται ο συνθέτης του Γιώργος Κατσαρός: Όταν έγραψα το «Κάθε λιμάνι και καημός» για την ταινία Το Κάθαρμα μου λέει ο Μηλιόπουλος της Κολούμπια να βάλουμε τον Μπιθικώτση να το πει γιατί το κουπλέ το είχα ακόμα ζεϊμπέκικο. Όταν μου ανέθεσαν για την ταινία τη μουσική, μου ζήτησαν ένα τραγούδι με λιμάνια…
Έπρεπε να συζητήσουμε τα οικονομικά για το τι θα πάρει ο Γρηγόρης. Αυτός ζήτησε 15.000. Ο Ανδρίτσος, σκηνοθέτης της ταινίας, βρήκε το ποσό υπέρογκο. Ο Μηλιόπουλος μου πρότεινε τον Γαβαλά, εμένα μου άρεσε, αυτός συμφώνησε στις 7.500 κι έκλεισε η δουλειά. Ήρθε στο σπίτι μου με τη Ρία και το προβάραμε. Μου λέει τότε ο Πάνος ‘Γιατί το έχεις ζεϊμπέκικο;’ Τότε η μόδα ήταν έτσι. Ο Γαβαλάς άλλαξε κι έκανε χασάπικο όλο το τραγούδι. Διευθυντής στην Κολούμπια ήταν ο Μανώλης ο Χιώτης. Πολλοί νομίζουν πως παίζει αυτός στο τραγούδι αλλά ήταν ο Γιάννης ο Καραμπεσίνης που τον πρότεινε ο ίδιος ο Μανώλης. Ακορντεόν ο Βασίλης Βασιλειάδης. Θυμάμαι πως ο Πάνος τραγουδούσε με τη Ρία σαν να ήταν μια φωνή, τόσο δεμένοι! Τότε δεν υπήρχε η άνεση να ξαναγράψουμε. Μια κι έξω το είπανε. Φωνάζει ο Μηλιόπουλος να το παίξετε σωστά γιατί κοστίζει η μήτρα»
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΓΑΒΑΛΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ:
Συζητώντας με τον Γιώργο Τσάμπρα, ο γιος του Πάνου Γαβαλά, Γιάννης θυμάται: “…Του φέρανε το τραγούδι για να το δει, για να γραφτεί για κάποια ταινία. Πυθαγόρας, στίχοι, Κατσαρός, μουσική. Το τραγούδι ήταν γραμμένο 9/8, δηλαδή ζεϊμπέκικο. Ο Γαβαλάς μόλις το άκουσε, τους είπε ότι «ωραίο το τραγούδι, αλλά εγώ δεν σας το λέω ζεϊμπέκικο, να πάτε να σας το πει ο Μπιθικώτσης. Εγώ το φαντάζομαι αλλιώς το τραγούδι». Του έκαναν το χατίρι, το άλλαξε το τραγούδι, το έκανε χασάπικο, άλλαξε και τη μουσική ρομάντζα μπροστά, άλλαξε και λίγο τους στίχους, κατά τα λεγόμενά του. Κι έτσι έγινε το τραγούδι που ξέρουμε όλοι. Και ήταν τυχερός πρώτα ο πατέρας μου, που έγινε το τραγούδι μεγάλη επιτυχία, και μετέπειτα ο Κατσαρός. Γιατί άμα δεν γινότανε μεγάλο σουξέ, ενδεχομένως να είχε πρόβλημα και ο πατέρας μου από τους δημιουργούς, ότι τους άλλαξε το τραγούδι τους. “
Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία, τέτοια, που το 1964 κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρσοβίας, κερδίζοντας μάλιστα το δεύτερο βραβείο, ερμηνευμένο όμως από μια τραγουδίστρια του «ελαφρού» τραγουδιού, τη Νίκη Καμπά. Σε συνέντευξή του στον Τάσο Κουτσοθανάση, στις 15 Αυγούστου 1969, η οποία εκδόθηκε σε cd από το περιοδικό «Όασις» το Γενάρη του 2009, ο Πάνος Γαβαλάς εξέφρασε το δικαιολογημένο παράπονό του σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας στο Φεστιβάλ: ” Αν υπήρχε αναγνώριση με το «Λιμάνι» έπρεπε να πάω εγώ στη Βαρσοβία, όχι η Καμπά. Γιατί εγώ το έκανα κι έγινε «Λιμάνι». Εγώ ο Πάνος Γαβαλάς. Αυτό να το γράψεις διάπλατα. Για να μην πω περισσότερα πράγματα δηλαδή και δεν θέλω να εκθέσω.”
Γιώργος Κατσαρός: Το Κάθαρμα (1963) ανέκδοτο OST
Με εξασφαλισμένη την επιτυχία της βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες στις 7 Οκτωβρίου 1963, το κοινωνικό δράμα του Κώστα Ανδρίτσου “Το Κάθαρμα”. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της. Τη σεζόν 1963-1964 έκοψε στην πρώτη προβολή 364.009 εισιτήρια και ήρθε 6η ανάμεσα σε 92 ταινίες, παρότι ήταν μια παραγωγή της Φοίνιξ Φιλμ…Από τα καλύτερα σενάρια του Νίκου Φώσκολου, με γοργό ρυθμό και καθαρή φωτογραφία ερμηνεύεται μοναδικά από θρυλικά ονόματα της εγχώριας κινηματογραφίας. Η Μάρω Κοντού, ο Γιώργος Φούντας, ο Στέφανος Στρατηγός, ο Παύλος Λιάρος, ο Νίκος Τσαχιρίδης και η Ρένα Χρηστάκη αποτελούν το βασικό καστ του φιλμ. Το στόρι της ταινίας εξελίσσεται στο σκληρό και ανελέητο κόσμο της Τρούμπας με κεντρική ηρωίδα τη Μαρκησία. Μια τραγουδίστρια σε καμπαρέ η οποία βρίσκει τον ιδεώδη άντρα στο πρόσωπο ενός ναυτικού. Λίγο πριν το φινάλε γίνεται η φοβερή αποκάλυψη. Ο αγαπημένος της δεν είναι παρά ένας προαγωγός που μπήκε στη ζωή της για να την εκμεταλλευτεί. Μπροστά στην τραγική αποκάλυψη η Μαρκησία το σκοτώνει χωρίς κανέναν δισταγμό.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι πλάνα του φιλμ γυρίστηκαν στο Καμπαρέ της Τρούμπας, “45 Γιάννηδες”, στην Οδό 2ας Μεραρχίας, το οποίο βέβαια σήμερα δεν υπάρχει καθώς όλη η συγκεκριμένη οδός φιλοξενεί πλέον ναυτιλιακές εταιρείες, επιχειρήσεις και τράπεζες.
Το σάουντρακ της ταινίας δεν κυκλοφόρησε ποτέ, παρότι φέρει την υπογραφή του σπουδαίου Γιώργου Κατσαρού. Η Μάρω Κοντού τραγουδά το “Σ΄αυτό το δρόμο” (στη σκηνή του τραγουδιού τη συνοδεύει ο Κατσαρός με το σαξόφωνο του), ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη το “Κάθε Λιμάνι και Καημός” ενώ ακούγεται ως ορχηστρικό ο “Μαθιός” των Κατσαρού και Παπαδόπουλου, γνωστό στη δισκογραφία από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη.
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν