ΜΕΛΙΣΣΕΣ / ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΒΕΡΔΗ

ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΙΩΝΩ

Στίχοι: Τάσος (Αναστάσιος) Ζούμπας
Μουσική: Τάσος (Αναστάσιος) Ζούμπας
Πρώτη εκτέλεση: Αντώνης Κυρίτσης
Ερμηνεία: Μέλισσες, Κομπανία Βέρδη
24 x File, AAC, Album ” Duets ” 2021

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΒΕΡΔΗ


Η Kompania Verdi & Melisses μοιράστηκαν την ίδια σκηνή και έκαναν
υπερήφανους όλους τους απανταχού Βορειοηπειρώτες

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ / ΚΛΑΡΙΝΟ: ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣΚΛΑΡΙΝΟ: ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Από την εκπομπή.”ΠΑΝΤΑ Ν’ ΑΝΤΑΜΩΝΟΥΜΕ”, ( ΝΕΡΙΤ 2/8/2014 ),Αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι.

ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΙΩΝΩ
Καίγομαι και σιγολιώνω
και για σένα μαραζώνω
αχ, τι καημός

Μίλησέ μου μίλησέ μου
δυο λογάκια χάρισέ μου
αχ, ο φτωχός

Σ’ αγαπώ σ’ αγαπώ
ως κανένας άλλος
στην καρδιά μου ρίζωσε
έρωτας μεγάλος

Τι να κάνω τι να κάνω
αχ ο μαύρος θα πεθάνω
αχ, τι καημός

Μίλησέ μου μίλησέ μου
δε σε φίλησα ποτέ μου
αχ, ο φτωχός

Σ’ αγαπώ σ’ αγαπώ
ως κανένας άλλος
στην καρδιά μου ρίζωσε
έρωτας μεγάλος

Μίλησέ μου μίλησέ μου
δε σε φίλησα ποτέ μου
αχ, τι καημός

24 x File, AAC, Album ” Duets ” 2021

Οι ΜΕΛΙSSES και οι φίλοι τους βάζουν την ξεχωριστή σφραγίδα τους σε αγαπημένα τραγούδια. Οι MEΛISSES παρουσιάζουν το νέο άλμπουμ «Duets», ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι σε διάφορα είδη του ελληνικού ρεπερτορίου μέσα από συμπράξεις – έκπληξη με 11 καλλιτέχνες.
Στο «Duets» το No.1 συγκρότημα της χώρας, με τις διαδοχικές μεγάλες επιτυχίες στα 12 χρόνια της πορείας του, βάζει την ξεχωριστή σφραγίδα του σε 24 αγαπημένα κομμάτια από ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, από το παραδοσιακό και το λαϊκό, μέχρι το rock και το pop. Συνοδοιπόροι σε αυτό το μουσικό ταξίδι είναι 11 καλλιτέχνες, καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του επιτυχημένη διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Πρόκειται για τους TOQUEL, Θέμη Αδαμαντίδη, Θανάση Βασιλόπουλο, Καίτη Γαρμπή, Σταμάτη Γονίδη, Κομπανία Βέρδη, Μαντώ, Δημήτρη Μπάση, Αναστάσιο Ράμμο, Μπάμπη Στόκα και Τάμτα.
Το πρωτότυπο εξώφυλλο του άλμπουμ επιμελήθηκε η illustrator/ pop artist Σοφία Ντέρου.

Ένα από τα πιο αξιόλογα σχήματα παραδοσιακής μουσικής, η ηπειρώτικη Κομπανία Βέρδη
Η Κομπανία Βέρδη ξεκίνησε τα πρώτα της μουσικά βήματα στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο χωριό Βουλιαράτες Δερόπολης. Γρήγορα η καλλιτεχνική της δραστηριότητα απλώθηκε σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή Δερόπολης και όχι μόνο, τότε ως συγκρότημα Κώστα Βέρδη μέλη του οποίου εκτός απ’ τον Κώστα στο κλαρίνο και τον Βαγγέλη στο ντέφι υπήρξαν και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες της περιοχής.
Αρχές του 1991 μετακομίζει στα Ιωάννινα όπου εγκαθίσταται μόνιμα και αρχίζει να ασκεί έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, μέσα από ηχογραφήσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Ιταλία, Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Κίνα, Αυστρία κλπ.).
Το πλούσιο ρεπερτόριο -οργανικό και φωνητικό- αλλά και η αξιοπιστία και καθαρότητα στην ερμηνεία αυτού, της έδωσαν μια πάρα πολύ καλή θέση στο βάθρο της εκτίμησης, της προτίμησης αλλά και της ψυχής του κοινού.
Τα τελευταία 10 χρόνια μετονομάστηκε σε Κομπανία Βέρδη λόγω του ότι εντάχθηκαν αυτοβούλως εκτός απ’ τον Κώστα και τον Βαγγέλη, οι δύο γιοι του Κώστα, ο Μιχάλης στο λαούτο και ο Στέφανος στο βιολί.(Κομπανία Βέρδη: Κώστας Βέρδης: κλαρίνο/τραγούδι, Στέφανος Βέρδης: βιολί / τραγούδι, Μιχάλης Βέρδης:λαούτο / τραγούδι,Βαγγέλης Βέρδης: ντέφι / τραγούδι)

2 x CD, Album ” Τα χάρτινα ” 1997


Τα «Χάρτινα» του Τάκη Σούκα με τη Δήμητρα Γαλάνη

Μαζί με το κανονικό cd, υπάρχει κι ένα cd single, με το οποίο η Δήμητρα Γαλάνη σύστηνε στο κοινό, ένα νέο και ταλαντούχο τραγουδιστή, τον Δημήτρη Υφαντή, που τραγουδούσε το ηπειρώτικο τραγούδι «Καίγομαι και σιγολιώνω». Σαν δημιουργός του τραγουδιού αναγράφεται ο Αναστάσιος Ζούμπας.
Ενώ για την παρουσία του Δημήτρη Υφαντή η Γαλάνη γράφει: ” Ο Δημήτρης Υφαντής είναι μαθητής του Haig Yazdjian που μαζί με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη μου πρότειναν να τον ακούσω. Ήρθε λοιπόν, τρυφερά αμήχανος, ένα μεσημέρι το περασμένο καλοκαίρι στο σπίτι μου με το ούτι του και με τον πιο απλό τρόπο μου είπε: -«Θέλεις να σου τραγουδήσω ένα τραγούδι της πατρίδας μου; » “Σας προτείνω να κάνετε ότι έκανα. Χάθηκα στην αλήθεια της φωνής του, της ψυχής του. Είναι όλος δικός σας από δω και πέρα. Τον πλαισιώνουν οι πιο αυθεντικοί ήχοι της Ηπείρου. Οι Χαλκιάδες. Η ηχογράφηση που ακούτε έγινε ζωντανά στο στούντιο. “

ΤΑΣΟΣ (Αναστάσιος) ΖΟΥΜΠΑΣ (φιλοξενούμε, ως έχει, την ανάρτηση του στιχουργού και του συνθέτη στο https://rembetiko.gr που διευκρεινίζει την αναγραφή του ονοματος του στο τραγούδι ” καίγομαι και σιγολιώνω”} (δυστυχώς δεν έχουμε περισσότερα άλλα στοιχεία για τον Τάσο Ζουμπα)
” ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΑΣ…ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΣΟΥΜΠΑΣ.ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1982 ΤΟ ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΙΩΝΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΣΚΟ(lp) ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΟΥΜΠΑΣ.ΚΛΑΡΙΝΟ ΕΠΑΙΖΕ Ο ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΎΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ.Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΟΥΛΉΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΕ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΖΟΥΜΠΑΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΣΟΥΜΠΑΣ.ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΊ ΟΤΙ ΧΑΡΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ…ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΖΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΟΥΜΠΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ…”
Ο Τάσος Ζούμπας απαντά επισης σε άλλη ανάρτηση για τους στίχους του τραγουδιού.(η ανάρτηση ατόφια απο το ίδιο σαιτ)
“Αγαπητε ΠΕΠΕ το τσούμπας είναι τυπογραφικό λάθος ,το σωστό είναι Ζούμπας,τΟ 81 82 ΕΊΧΑ ΚΆΝΕΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ που τραγούδησε ο Α ,Κυρίτσης,Οσο για το μίλησε μου μιλησε μου έχεις δίκιο γιατί τό μήνυσέ μου μήνυσέ μου πού έγραφα δεν μου έδενε καλά και δανείστηκα το μίλησέ μου του Γκάτσου,ΑΥΤΑ”                                                                                                                                                            Καί τέλος σε τρίτη αναρτηση του μας δίνει μερικά προσωπικά βιογραφικά στοιχεία.
” Αγαπητέ Νίκο, καθώς οι δεκαετίες περνάνε το σόι χανεται. Παράδειγμα, ο πατέρας μου (Χριστόδουλος), 18 ετών, πήγε στην Άρτα για να μάθει λαούτο κοντά στον μεγάλο λαουτιέρη εκείνων των καιρών και όχι μόνο. Εκεί γνώρισε τούς Σουκαίους, Βαγγέλη, Βασίλη, και έγινε γαμπρός τους αφού παντρεύτηκε την αδερφή τους και μητέρα μου. Το 1964 μας βρίσκει στην Αθήνα όπου και ζούνε μέχρι σήμερα οι γονείς και τα δύο αδέρφια μου ο Γιάννης και ο Σταύρος ο γνωστός τραγουδιστής. Εγώ έφυγα απ’ την Αθήνα το 1989 και ζώ στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα πρώτα ξαδέρφια και τα δεύτερα απο τους Σουκαίους, Ζουμπαίους κλπ δεν γνωρίζω κανέναν και καμία. Ετσι λοιπόν και γιά τον Αλέξη Ζούμπα γνωρίζω λίγα. Η γιαγιά μου και ο Αλέξης ήταν πρώτα ξαδέρφια. Ο Αλέξης είχε δύο κόρες την Χριστίνα και την Άννα. Για την Χριστίνα πού παντρεύτηκε με τον Τάσο Χαλκιά γνωρίζετε τι συνέβη όμως δέν ξέρετε γιά τήν μικρότερη κόρη, Άννα, η οποία παντρεύτηκε έναν άλλον κλαρινίστα τον Μίχο Χαλιάσο ή Ράρα. Η κόρη της Αντιγόνη παντρεύτηκε με τόν Σταύρο Γκόγκο ή Ντράμπαλο… άπό τούς δραμεσιούς Δωδώνης.
… ΑΥΤΑ
ΥΓ: όταν λέω η γιαγιά μου εννοώ τη μητέρα τού πατέρα μου ”                                   
ΠΗΓΕΣ:www.discogs.com, www.hit-channel.com, www.athensvoice.gr, https://rembetiko.gr, https://dropolinews.gr, http://tachydromos.org, https://stixoi.info,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν