Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Άλκης Αλκαίος

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΌ
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης
Ερμηνεία: Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος
CD, Album ” Καλοκαίρι στην Αμοργό (Και άλλες ιστορίες) ” 2013

ΣΤΙΧΟΙ: ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΌ
Σε μια σταγόνα θάλασσα διαβάζαμε μαζί
μια νύχτα με πανσέληνο την ιστορία του κόσμου
Δίχως πυξίδα και σκοπό ο άνθρωπος δε ζει
τραγούδαγες ψιθυριστά κι ο ουρανός δικός μου

Τώρα οι θεωρίες σου αλλάζουν κι αγκαλιές
όπως αλλάζεις άρωμα και μάρκα στα τσιγάρα
κι εγώ στις παραισθήσεις μου δεμένος τις παλιές
σαν όαση σ’ αναζητώ στου κόσμου τη Σαχάρα

Της ζωής μας τα μεγάλα δυο σταγόνες της βροχής
που στεγνώσαν στου Αυγουστου τη βεράντα
Το κορμί μου κάνω σκάλα στα ουράνια ν’ ανεβείς
όλα ήτανε δικά σου από πάντα.

Σε μια σταγόνα θάλασσα διαβάζαμε μαζί
μια νύχτα με πανσέληνο την ιστορία του κόσμου
Δίχως πυξίδα και σκοπό ο άνθρωπος δε ζει
τραγούδαγες ψιθυριστά και να που ζούμε φως μου

CD, Album ” Καλοκαίρι στην Αμοργό (Και άλλες ιστορίες) ” 2013

Το cd που έχει το τίτλο Καλοκαίρι στην Αμοργό (κι άλλες ιστορίες) περιλαμβάνει 3 ολοκαίνουργια τραγούδια σε μουσική του Μιλτιάδη Πασχαλίδη και στίχους του Άλκη Αλκαίου καθώς τραγούδια από παλαιότερες συνεργασίες τους αλλά και ανέκδοτα demo, όπως το πρώτο demo του τραγουδιού “Το σαράκι του Ρεμπώ”.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ – ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ / ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΌ 2014

Το νέο βιβλίο-CD του Μιλτιάδη Πασχαλίδη για τον Άλκη Αλκαίο
O Μίλτος Πασχαλίδης, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Αγύριστο κεφάλι” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη, με στόχο να “φωτίσει” τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τους πιο μαγευτικούς στίχους στο ελληνικό τραγούδι, τον Άλκη Αλκαίο. Ο γνωστός τραγουδοποιός αναφέρεται στη ζωή ενός “αόρατου” δημιουργού με τον οποίο μέσα στα χρόνια έχτισε μία βαθιά φιλία και συνεργασία, έχοντας δεκάδες ιστορίες να θυμηθεί και να καταγράψει.
Η έκδοση, που κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 2014 από τις εκδόσεις Λιβάνη, περιλαμβάνει μια νουβέλα 200 σελίδων που περιγράφει τη φιλία του τραγουδοποιού με τον ποιητή και στιχουργό Άλκη Αλκαίο καθώς επίσης και το cd ” Καλοκαίρι στην Αμοργό (και άλλες ιστορίες) ” με τραγούδια σε μουσική του Μιλτιάδη Πασχαλίδη και στίχους του Άλκη Αλκαίου.

Στο βιβλίο ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης φωτίζει πολλές από τις αθέατες πλευρές του αόρατου (όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει) δημιουργού.
“Αυτός ο τύπος, σχεδόν τριάντα χρόνια εθελούσια αποκλεισμένος σε δυο δωμάτια, ένα στην Κάτω Κηφισιά και ένα στην Πάργα, μου είχε ανοίξει παράθυρα σ’ όλο τον κόσμο. Με είχε πάει στη Γη των Βησιγότθων, στο Μεξικό, στο Κατμαντού, στο Μετς και στο Πόρτο Ρίκο, μαζί έχουμε στήσει οδοφράγματα στο Παρίσι το Μάη του ’68, είχαμε ανέβει στο κάρο μαζί με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, σαλπάραμε στο τσούρμο του Σεβάχ, από το Ταζ Μαχάλ ως το Ντεπό κι από την Πάργα ως την πλατεία Χόρχε ντ’ Αλβαράδο” Από το σημειωμα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
“Ο Άλκης Αλκαίος είναι ένας αόρατος στιχουργός. Και δεν το λέω ως σχήμα λόγου. Ήταν κυριολεκτικά αόρατος. Θα πείτε, πόσοι στιχουργοί είναι ορατοί ή αναγνωρίσιμοι στον πολύ κόσμο; Δυστυχώς λίγοι. Ελάχιστοι. Αλλά αυτούς, τους ελάχιστους, τους ξέρει τουλάχιστον η πιάτσα. Τον Αλκη δεν τον ήξερε, δια ζώσης, ούτε η πιάτσα”, γράφει αντί προλόγου ο Μίλτος Πασχαλίδης. Το βιβλίο δεν είναι μία ψυχρή καταγραφή της ζωής του Άλκη Αλκαίου, αλλά ένα δημιουργικό ταξίδι μέσα από τη ζωντανή μνήμη του Μίλτου Πασχαλίδη που συνθέτει ένα μωσαϊκό αναμνήσεων και αφηγήσεων σε 200 περίπου σελίδες.               ΠΗΓΕΣ: www.mixgrill.gr, www.koutipandoras.gr, www.discogs.com, el.wikipedia.org

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν