Μίκης Θεοδωράκης, Παύλος Σιδηρόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, 

ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΡΘΟΥΝ
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Παύλος Σιδηρόπουλος
Vinyl, LP, Album ” Ο Ασυμβίβαστος ” 1979

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

ΣΤΙΧΟΙ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΡΘΟΥΝ
Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν
και πώς σε θένε

Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε

Κάποτε θα ‘ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν

Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν

Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί
που θα ‘χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα

Vinyl, LP, Album ” Ο Ασυμβίβαστος ” 1979

Η μουσική
Η μουσική επένδυση της ταινίας (πρωτοκυκλοφόρησε το 1979 κι έκτοτε επανεκδόθηκε πολλές φορές) περιείχε συνθέσεις του Ανδρέα Θωμόπουλου και του Γιώργου Θεοδωράκη, γιου του Μίκη. Περιλάμβανε, επίσης, το τραγούδι των Μίκη Θεοδωράκη και Λευτέρη Παπαδόπουλου «Κάποτε θα ‘ρθουν». Τα τραγούδια ερμήνευε ο Σιδηρόπουλος με την κιθάρα του. Το χαμηλών τόνων ύφος των συνθέσεων βρισκόταν σε ευθεία αντίθεση με τις ροκ καταβολές του, και μάλιστα σε μια στιγμή που ο Σιδηρόπουλος είχε μόλις κυκλοφορήσει το καθαρόαιμο ροκ άλμπουμ Φλου με το συγκρότημα Σπυριδούλα. Η «ανακάλυψη», πάντως, από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του τραγουδιού «Να μ’ αγαπάς», συνετέλεσε στο να γίνει γνωστός ο Σιδηρόπουλος στο ευρύτερο κοινό

Το 1979 στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου «Ο ασυμβίβαστος» παραγωγή της Γκρέκα Φιλμ του Μιχάλη Λεφάκη. έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ο Παύλος Σιδηρόπουλος, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου. Μαζί του η Μπέτυ Λιβανού, η Βέρα Κρούσκα, ο Σταύρος Ξενίδης και άλλοι. Εκτός από τον πρώτο ρόλο, ο Σιδηρόπουλος τραγούδησε, μεταξύ άλλων κι ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη με στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που στο πέρασμα των χρόνων έμελλε να γίνει κλασικό και να γνωρίσει πολλές επανεκτελέσεις. Αναφέρομαι βεβαίως στο «Κάποτε θα ’ρθουν», το οποίο μπήκε και στο δίσκο με τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας που κυκλοφόρησε από τη Lyra και έμελλε να γίνει και το πιο γνωστό της συνεργασίας του Μίκη με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΤΑΙΝΙΑ ” Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ “

Πλοκή
Ο Παύλος είναι νεαρός φοιτητής της ιατρικής, γεμάτος όνειρα, αλλά και αμφισβήτηση για το εκπαιδευτικό και κοινωνικό κατεστημένο. Χρωστάει ένα μάθημα, αλλά το κρατάει. Έχει έρθει σε ρήξη με τον γιατρό και καθηγητή πατέρα του (Σταύρος Ξενίδης) και δε σκοπεύει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η κοπέλα του, Άννα (Μπέτυ Λιβανού), τον εγκαταλείπει και ο Παύλος επιλέγει την ανέμελη ζωή του μουσικού του δρόμου, ακολουθώντας έναν «φιλόσοφο», περιπλανώμενο τραγουδιστή ονόματι Απόστολο Φλου (Κώστας Βρεττός). Γνωρίζει μια άλλη κοπέλα, την Αναστασία (Ελένη Μανιάτη), η οποία στη συνέχεια όμως απομακρύνεται από αυτόν, διότι τον θεωρεί ανώριμο. Προσπαθεί να προωθήσει δισκογραφικά τη δουλειά του, αλλά αποτυγχάνει. Στο τέλος, έπειτα και από την αυτοκτονία του Φλου, ο Παύλος δείχνει να ενσωματώνεται στο σύστημα που απεχθανόταν: ερωτεύεται και παντρεύεται μια δημοσιογράφο, την Ειρήνη (Βέρα Κρούσκα), αποκτά οικογένεια, παίρνει το πτυχίο του και αρχίζει να εργάζεται ως γιατρός Ο αγώνας του όμως μοιάζει να μην έχει τελειώσει.Ο ίδιος δεν έχει συμβιβαστεί πλήρως, αφού η αλλοτρίωση δεν αγγίζει τα νύχια της ψυχής του.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν