ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

ΚΑΤΑΜΕΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
Στίχοι Μάνος Ελευθερίου

Μουσική Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ερμηνεία Χάρις Αλεξίου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Vinyl, LP, Album ” Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο ” 2012

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ (βίντεο)

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

ΚΑΤΑΜΕΣΉΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
Αγόρασα ένα κτήμα στη μέση του ουρανού
μακριά απ’ του κόσμου ετούτου και του παντοτινού
μ’ ένα χρυσό βαρκάκι μες στα διαμαντικά
καταμεσής του χάους να βγαίνω στ’ ανοιχτά

Και θα ψαρεύω τ’ άστρα που ζουν στη λησμονιά
και όσες αμαρτίες βγαίνουν κάθε χρονιά
θα `χω κι ένα κηπάκι και μια μικρή αυλή
να πίνω καφεδάκι με την Ανατολή

Το σπιτάκι μικρό να χωράει τα φτερά σου
και θα βάλω ψηλά μια παλιά ζωγραφιά σου
κι αν δεν έρθεις ποτέ στο παντού θα υπάρχεις
και με δόξα διπλή μες στον ύπνο μου θα `ρθεις

Πάντα εσύ πάντα εσύ με σπαθί και με στέμμα
με διαμάντια και φως της καρδιάς μου το αίμα
πάντα εσύ πάντα εσύ και ψηλά στη ζωή μου
στον παράδεισο εσύ που ήσουν η κόλαση μου

Στη μέση του πελάγου θα κτίσω μια εκκλησιά
για να δοξάζει εσένα μ’ αγγέλους μοιρασιά

Θα κτίσω και σπιτάκι μ’ εφτά τις κλειδαριές
κι εφτά χρυσές σημαίες για τις κακοκαιριές

Και θα `χω και σκαλάκια σκαλιά υπομονής
να κάθονται πουλάκια μιας άρρωστης ζωής
αυτής που μου `χεις δώσει σαν δώρο σκοτεινό
και το `χεις πια προδώσει για να μη σε ξεχνώ

Το σπιτάκι μικρό να χωράει τα φτερά σου
και θα βάλω ψηλά μια παλιά ζωγραφιά σου
κι αν δεν έρθεις ποτέ στο παντού θα υπάρχεις
και με δόξα διπλή μες στον ύπνο μου θα `ρθεις

Πάντα εσύ πάντα εσύ με σπαθί και με στέμμα
με διαμάντια και φως της καρδιάς μου το αίμα
πάντα εσύ πάντα εσύ και ψηλά στη ζωή μου
στον παράδεισο εσύ που ήσουν η κόλαση μου

Vinyl, LP, Album ” Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο ” 2012

«ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ».
Μια μεγάλη επιθυμία, ένα παλιό όνειρο που έπρεπε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι ξεκίνησε το γοητευτικό ταξίδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για να καταλήξει στο διπλό cd με τίτλο «Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο» που κυκλοφορησε τον Απρίλιο του 2012 από την ΕΜΙ.
Η φωνή του Λαυρέντη, μπλέκεται σε αυτό το cd με φωνές σπουδαίων Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε νέες συνθέσεις του, σε παλαιότερα και πιο πρόσφατα δικά τους κομμάτια αλλά και σε μουσικές ξένων μεγάλων δημιουργών. Οι Salvatore Adamo, Angelo Branduardi, Tonino Carotone, Christophe, Anne – Catherine Gillet, Bernard Lavilliers, Nomadi, Maria Pilar Piluca, Quatuor Stevens, Josep Tero, Χάρις Αλεξίου, Νίκος Αλιάγας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ελισάβετ Καρατζόλη, Χάρης Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής και Μαρία Φαραντούρη. Στο κάλεσμα του Λαυρέντη ανταποκρίθηκαν όλοι με μεγάλη χαρά, ζήτησαν μάλιστα να τραγουδήσουν και Ελληνικά, όπως ο Tonino Carotone στο Στην υγεια του·Jeladin Roumi· και ο Salvatore Adamo στο Στο καφέ του χαμένου χρόνου (Au Cafe Du Temps Perdu). Σπουδαίος δίσκος κυρίως για τις «μνήμες» που «μοιραία» ανασύρονται στην επιφάνεια και ορισμένες «ειδικές» στιγμές. Δεν είναι και το πιο απλό και εύκολο πράγμα να σμίγεις σε ένα δίσκο όλες αυτές τις σημαντικές καλλιτεχνικά προσωπικότητες στο χώρο της μουσικής.

“ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ” – ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
Μία ιστορική συναυλία στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο: 50.000 άνθρωποι αποθέωσαν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τους καλεσμένους του, Ιταλούς και Γάλλους τραγουδιστές σε μία αξέχαστη συναυλία. «Είμαστε όλοι Έλληνες». Έτσι καλωσόρισαν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες τον κόσμο στη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο τον Ιούλιο του 2012 και αποθέωσαν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τους εκλεκτούς καλεσμένους του: Τους διάσημους Γάλλους και Ιταλούς: Salvatore Adamo, Bernard Lavilliers, Angelo Branduardi, Tonino Carotone, Christoph, Nomadi, Piluka Aranguren, Josep Tero και τους Έλληνες: Μαρία Φαραντούρη,, Νίκο Αλιάγα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Διονύση Σαββόπουλο, Διονύση Τσακνή, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Μίλτο Πασχαλίδη. Τρεις γενιές Ελλήνων αποθέωσαν όλους αυτούς τους καλλιτέχνες. Τραγούδησαν μαζί τους στίχο στίχο όλα τα τραγούδια.

«Είμαστε όλοι Έλληνες». Αυτό είπε ο Bernard Lavilliers, o μεγάλος Γάλλος τραγουδοποιός και ποιητής όταν ανέβηκε στη σκηνή χαιρετίζοντας στα ελληνικά. Το ίδιο έκανε και ο Christophe ο οποίος τραγούδησε τα «Aline”, “Oh mon amour”, “The girl from Salina” και μαζί με τον Λαυρέντη το “Tandis Que” – “Παρόλο που». Πολύ συγκινημένος ο κορυφαίος Salvatore Adamo, βγαίνοντας στη σκηνή είπε στα ελληνικά «Καλησπέρα Αθήνα» και συνέχισε λέγοντας ότι είναι πολύ ευτυχισμένος που ξανα τραγουδάει στο Καλλιμάρμαρο. Η πρώτη φορά που είχε τραγουδήσει στον ίδιο χώρο ήταν το 1969. Ο Adamo τραγούδησε μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το “Au café du Temps Perdu” – “Στον καφέ του χαμένου χρόνου” και συνέχισε ερμηνεύοντας μοναδικά τις διαχρονικές επιτυχίες του “Mon Cinema”, “Incha Allah”, “La Nuit” και “Tombe La Neige”.

«Οι λαοί της Μεσογείου είμαστε ενωμένοι γιατί έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια κουλτούρα και θα παραμείνουμε ενωμένοι». Αυτά είπε ο Καταλανός τροβαδούρος Josep Tero ανεβαίνοντας στη σκηνή ο δε Tonino Carotone «θέλει να μείνει στην Ελλάδα» και η αρχή γίνεται με τις συναυλίες που δήλωσε ότι θα κάνει με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τον Λαυρέντη είπαν το πολύ γνωστό και αγαπημενο “Tu Vuo Fa L’ Americano” – «Σαν Αμερικάνος» ενώ συνέχισε να τραγουδάει στα ελληνικά το «Χαζόπικρο» και τελείωσε με το “Mondo Difficile”. Οι Ιταλοί Nomadi, εντυπωσιάστηκαν από το κατάμεστο Καλλιμάρμαρο και την θερμή υποδοχή του κόσμου.
Ο Angelo Branduardi είπε πως είναι ενθουσιασμένος που για ακόμη μια φορά βρίσκεται στην Ελλάδα και τραγουδάει για τους Έλληνες φίλους του. Ο Νίκος Αλιάγας προλόγισε τον Bernard Lavilliers, τραγούδησε στα γαλλικά το «Μια Ανάσα» (Le Souffle) και μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το «Νότος». Εξαιρετική στην ερμηνεία της η Piluka Aranguren όπως επίσης και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Ελισάβετ Καρατζόλη.

Ο κόσμος αποθέωσε τη Μαρία Φαραντούρη, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Διονύση Τσακνή, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Γιώργο Μαργαρίτη (τραγούδησε μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το πολύ αγαπημένο «Πεθαίνω για σένα» και ήταν και η έκπληξη της βραδιάς). Πρόκειται αναμφίβολα για το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Τα πιο «φευγάτα» όνειρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είχαν γίνει πραγματικότητα…

Στο σημείωμα του ο Λαυρέντης γράφει:
«Γνώρισα ανθρώπους υπεροχους, κάναμε τραγούδια μαζί, τραγουδήσαμε μαζί, μιλήσαμε, ήπιαμε μαζί…
Κάθε στιγμή μια ζωή. Αυτούς που άκουγα και καταλάβαινα πάντα γιατί το φως γεννήθηκε πρώτα σε αυτόν εδώ το χώρο της γης. Η δική μου μουσική, η δική μου ματιά, οι δικοί μου άνθρωποι, εδώ και τρεις δεκαετίες.
Σε μια εποχή και σε χρόνους που όλα είναι ένα απέραντο γκρι, οι δικοί μας «άγγελοι» είναι ακόμα εδώ και θα ζουν για πάντα για να τραγουδούν για μας.»

πηγές: https://mad.tv, https://m.eirinika.gr, www.culturenow.gr , www.musicpaper.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη